Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

20.03.2019.

Министар Александар Антић са делегацијом Министарства енергетике и природних ресурса Републике Турске

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са делегацијом Министарства енергетике и природних ресурса Републике Турске и представницима енергетских компанија ове земље, које је предводио амбасадор Републике Турске у Београду, Танџу Билгич.

 Министар Александар Антић са делегацијом Министарства енергетике и природних ресурса Републике Турске

На састанку је изражена спремност за конкретизацију сарадње у области електроенергетике и дистрибуције гаса. Разговарало се и о сарадњи у оквиру преносних система електро-мреже, кроз Центар за координацију сигурности, за који је турском „ТЕИАС“-у, компанија „Електромрежа Србије“ упутила позив за учешће, а што би у великој мери допринело укупној сигурности преносних система електро-мреже у целом региону Балкана.

 Министар Александар Антић са делегацијом Министарства енергетике и природних ресурса Републике Турске

Одржани састанак значајан је и зато што су били присутни и представници водећих енергетских компанија две земље, који су изразили интерес за јачање партнерских односа, успостављање сарадње, и реализацију будућих заједничких пројеката.Министар Антић оценио је да су укупни односи Србије и Турске на високом нивоу, имајући у виду јако партнерство и лично пријатељство председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, које у великој мери доприноси, како привредној сарадњи, тако и укупној политичкој стабилности. Он је, такође подвукао да очекује да ће експерти два министарства и компанија наставити са изналажењем модалитета сарадње, како би приликом наредног сусрета двојица председника могла да разговарају о конкретним резултатима у области енергетике.

 Министар Александар Антић са делегацијом Министарства енергетике и природних ресурса Републике Турске

Састанку су, са српске стране, присуствовали државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Мирјана Филиповић, помоћник министра проф.др Милош Бањац, директор “Србијагаса” Душан Бајатовић, директорка компаније “Електромрежа Србије” Јелена Матејић, Бојан Атлагић, директор Електродистибуције Србије, као и представници ЈП “Електропривреде Србије”.

Турску делегацију су, поред амбасадора, представљали чланови Министарства енергетике и природних ресурса, на челу с генералним директором за међународне пројекте, Сафом Услуом, представници нафтне компаније БОТАС, истанбулске компаније за дистрибуцију гаса – ИГДАС и компаније за пренос електричне енергије ТЕИАС.

13.03.2019.

Антић: У рударска истраживања лане уложено 100 милиона евра

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је, поводом обележавања 73. годишњице Рударско - геолошког факултета у Београду, да су у 2018. реализоване инвестиције у истраживања у рударском сектору вредне 100 милиона евра, што је четири пута више него 2014. године.

 Антић: У рударска истраживања лане уложено 100 милиона евра

 • Број истражних поља нам се повећао на 140, а експлоатационих поља на 220", казао је Антић.

Министар је истакао да су, поређења ради, 2014. године биле планиране инвестиције у истраживања у вредности од 25 милиона евра, као и да је то најбољи показатељ колико се ствари добро одвијају у том сектору.

Он је рекао да су и инвестиције у саму експлоатацију, такође, биле значајне у протеклих неколико година и да су достигле износ већи од милијарду евра, а ове године су планиране на 500 милиона евра.

 Антић: У рударска истраживања лане уложено 100 милиона евра

Антић је поздравио студенте, професоре и бројне госте честитајући има Дан Рударско-геолошког факултета и нагласио да је тај факултет значајна и престижна установа која је школовала велики број сјаних генерација.

 • Они су оставили печат на рударству у Србији. Факултет без икакве дилеме представља ослонац свих рударских компанија и мислим да присуство готово свих важних и значајних рударских компанија и асоцијација на данашњем јубилеју представља доказ да сте препознати као партнер за будућност. А будућност рударства у Србији је изузетно значајна", изјавио је министар.

Антић је поручио да Влада Србије заједно са свим осталим учесницима у рударском бизнису цени улогу тог факултета који даје стручну и кадровску основу за развој рударства и има велика очекивања од рударског сектора.

 Антић: У рударска истраживања лане уложено 100 милиона евра

 • Стварамо амбијент који ће без сумње рударство учинити дугорочно атрактивним и у рударству ћемо бележити значајне успехе и резултате", напоменуо је Антић.

Како је казао, ниједна од тих компанија које су уложиле у истраживања не би улагала новац да нема добрих резултата и да немају јасну перспектву што се тиче отварања рудника.

Он је подсетио да су на највећем светском сајму рударства у Торонту, на коме је предводио државну делегацију, остварени снажни контакти са рударском јавношћу.

Према листи престижног канадарског института - Фрејзер, Србија се налази на четвртом месту по атрактивности инвестиција у области рударства у Европи, додао је министар.

 Антић: У рударска истраживања лане уложено 100 милиона евра

 • То треба да искористимо. Природа нам је дала велики потенцијал, ми као држава ћемо обезбедити све потребне светске услове да би инвестирање у Србију било атрактивно, а ви ћете обезбедити најстручнији кадар и имаћемо добре резултате", закључио је Антић, обраћајући се професорима и студентима на факултету.

Он је захавалио студентима Рударско-геолошког факултета што су ову грану препознали као важну, и позвао све оне који размишљају о избору студија да изаберу баш тај факултет.

Свечаности поводом Дана Рударско-геолошког факултета присуствовали су и проф.др Стевица Деђански, државни секретар у Министарству рударства и енергетике задужен за рударство, као и Иван Јанковић, помоћник министра за геологију и рударство.

11.03.2019.

УГОВОР "СРБИЈАГАСА" и "ГАС ПРОМЕТА" БАЊА ЛУКА

Генерални директори "Србијагаса" Душан Бајатовић, "Гас промета" Источно Сарајево-Пале Миломир Драганић и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић потписали су у Бањалуци уговор о уређењу имовинско-правних односа, статусно- правних питања и улагања у предузеће "Гас промет".

 Уговор

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, нагласио је да су потписивањем уговора решени имовинско-правни односи два предузећа.

 • Ово питање је било приоритет у раду ресорних министарстава. Србија ће помагати развој гасног система у Републици Српској, јер је то предуслов за развој привреде. Гас постаје кључни енергент за развој економије, а заједнички морамо искористити потенцијале реке Дрине и градити хидроцентрале", казао је Антић и додао да ће Србија и Српска разговарати о свим елементима за градњу гасне инфаструктуре.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је да је реализација пројеката у области гаса приоритет и да би од почетка градње за нешто више од три године могао бити успостављен крак гасовода од Београда према Српској.

 Уговор

Он је напоменуо да се о свему разговара и са компанијама из Федерације БиХ.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да "Србијагас" потписивањем уговора постаје већински власник акција "Гас промета" Источно Сарајево-Пале са 39,14 одсто, Акцијски фонд Републике Српске имаће 26 одсто, Пензиони резервни фонд 10 одсто, Фонд за реституцију пет одсто, а остали фондови 18,29 одсто акција.

 • Предузеће „Гас промет“ сада може правно да наступа на потпуно другачији начин и више га нико не може оспорити, па ни „БХ гас“ који је до сада оспоравао правни статус нашег предузећа и стварао изузетне проблеме", рекао је Ђокић и подсетио да регулисање односа "Србијагаса" и "Гас промета" траје од 2002. године.

Према његовим речима, Република Српска ће наставити реализацију пројеката у области гаса.

 Уговор

 • На последњој заједничкој седници влада Српске и Србије актуелизовали смо питање развоја гасне мреже и изградње гасне инфраструктуре кроз Српску након што је деблокиран процес изградње гасовода „Турски ток", додао је Ђокић и напоменуо да је "Србијагас" спреман да учествује у реализацији пројеката у Републици Српској.

Миломир Драганић изразио је задовољство што је уговор потписан и навео да је "Гас промет" добио много власничким повезивањем са "Србијагасом" који сада легално улази на тржиште Српске и БиХ.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци, Владимир Николић.

07.03.2019.

Министар Александар Антић на обележавању почетка изградње Термоелектране-топлане Панчево

Министар рударства и енергетике Александар Антић, присуствовао је обележавању почетка изградње „Термоелектране-топлане Панчево“ намењене за производњу електричне и топлотне енергије од природног гаса, која је заједнички пројекат компанија Газпроменергохолдинг и НИС а.д.

Министар Александар Антић на обележавању почетка изградње Термоелектране-топлане Панчево

Вредност изградње термоелектране-топлане износи 180 милиона евра, а планирано је да радови буду завршени, односно, да термоелектрана-топлана буде у употреби у последњем кварталу наредне године.

Министар Антић је, у свом обраћању на церемонији, истакао да је ово капитални пројекат компанија "Гаспром Енергохолдинг" и НИС а.д.. а капацицет термоелектране-топлане износиће око 200 мегавата инсталисане снаге.

 • Реч је о комбинованом је циклусу производње, што значи да ће производити топлотну енергију и струју од гаса , а изградња поверена је компанији Shanghai Electric Group. Термоелекрана-топлана ће се, услед повећаних потреба, градити је на самој НИС-овој Рафинерији нафте у Панчеву, где ће део топлотне енергије користити Рафинерија, а вишак ће бити пласиран у енергетски систем Србије, односно земаља региона, рекао је Антић.
 • Министар Александар Антић на обележавању почетка изградње Термоелектране-топлане Панчево

Министар Антић и директор Гаспроменергохолдинга Денис Федоров потписали су и Меморандум о разумевању за реализацију пројеката комбиноване производње топлотне и електричне енергије, чија је суштина наставак и подршка овој сарадњи , а разматра се и градња још четири овакве термоелектране топлане и то у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Денис Федоров истакао је да је ово је први пројекат таквог типа компаније Гаспроменергохолдинг ван граница Русије.

 • "Гаспроменергохолдинг" има значајан удео на руском тржишту у производњи топлотне и електричне енергије, рекао је Федоров.

Министар Александар Антић на обележавању почетка изградње Термоелектране-топлане Панчево

Министар Антић, директор Гаспром Енергохолдинга Федоров, директор НИС а.д. Кирил Тјурдењев и потпредседник УО “Shanghai Electric Group.” Хуа Синшен, притиском на даљинском управљачу пустили су бетонску пумпу у рад, чиме је званично обележен почетак изградње „ТЕ ТО Панчево“.

Министар Антић:У априлу почетак радова за магистрални гасовод

Министар рударства и енергетике Александар Антић, на церемонији обележавању почетка изградње термоелектране-топлане у Панчеву, изјавио је да је Агенција за енергетику 5. Марта донела коначно решење у вези Магистралног гасовода који ће од бугарске до мађарске границе пролазити кроз Србију, као и да ће радови на изградњи почети током априла.

 • Савет Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС) донео је решење о изузећу новог гасног интерконектора од обавезе примене правила приступа треће стране, а одлука је донета на основу захтева који је поднела фирма "Гастранс" из Новог Сада,. Решење обухвата изузеће од обавеза примена правила приступа треће стране као општих правила расподеле капацитета и општих услова транспорта природног гаса и регулисаних цена, као и изузеће од обавеза власничког раздвајања, објаснио је министар Антић.

Министар је истакао да се рессење АЕРС-а односи се на целокупни објекат будућег гасног интерконектора за транспорт природног гаса чији је годишњи технички капацитет 13,88 милијарди кубних метара.

 • Његов улаз у Србију биће код Зајечара, где се повезује са бугарским гасоводом, а излази су код Хоргоша, где се повезује са Мађарском, а са са домаћим гасним системом којим управља оператер транспортног система, биће повезан код Параћина, Панчева и Госпођинацa, закључио је Антић.

05.03.2019.

Антић на Министарском самиту у Торонту: Сектор рударства имаће једну од водећих улога у развоју српске привреде

Министар рударства и енергетике, Александар Антић, учествовао је на Међународном министарском самиту рударства PDAC, у оквиру најпосећенијег светског сајма рударства у Торонту, на позив министра природних ресурса Канаде, Амарјеета Сохиа.

Антић на Министарском самиту у Торонту: Сектор рударства имаће једну од водећих улога у развоју српске привреде

Антић је на округлом столу колегама представио сектор рударства у Србији, и истакао да је проактивном политиком Владе РС, која се бори за привлачење великих инвестиција, обезбеђен модеран законодавни оквир,који, са једне стране води рачуна о интересима Републике Србије а са друге обезбеђује сигурност за инвеститоре. У прилог томе говори и последњи извештај Светске банке - Анализа сектора рударства у Србији, у коме је овај сектор високо оцењен.

 • Позиви ресорних министарстава у региону, како би им српски стручњаци пружили подршку за стварање позитивног амбијента за привлачење инвестиција у њиховим земљама, пре свега кроз учешће у изради регулатива у области рударства, за нас је показатељ да радимо добар посао. Србија је спремна да своја искуства о рударству и привлачењу инвестиција подели са суседним земљама. С дуге стране, овакви Самити нам служе да од развијених земаља, међу којима Канада има једну од водећих улога, усвојимо добре праксе у области рударства, указао је министар у свом излагању.

Антић на Министарском самиту у Торонту: Сектор рударства имаће једну од водећих улога у развоју српске привреде

Министар је нагласио да су у претходним годинама инвестиције у геолошка истраживања у константном порасту, а у 2018. години достигле су ниво од 100 милиона евра. Инвестициона улагањања у експлоатацију, тј. одржавање и проширење рударских капацитета, у последње четири године износила су преко једне милијарде евра.

 • Узимајући у обзир стратешко партнерство са компанијом Зиђин у Бору, у 2019. години очекујемо укупне инвестиције у рударству од преко 400 милиона евра. Министарство рударства и енергетике је активни учесник свакодневне борбе за прављење амбијента за повећање инвестиција. Сматрамо да Сектор рударства у овој борби има једну од водећих улога у развоју српске привреде, нагласио је министар.

Александар Антић и министар природних ресурса Канаде, Амарјеет Сохи, су у одвојеном разговору оценили да Србија и Канада имају заједнички интерес за улагање у рударство, узимајући у обзир пројекте канадских компанија које већ послују у Србији.

Антић на Министарском самиту у Торонту: Сектор рударства имаће једну од водећих улога у развоју српске привреде

 • Наше земље су богате минералним ресурсима и изузетно нам је значајно да имамо партнерски однос у области у којој је Канада међу лидерима у свету. Заједнички интерес су нам нове инвестиције у детекцију и верификацију нових лежишта на територији Републике Србије, будући да наша земља поседује велики број потенцијалних рудних налазишта, што представља претечу отварања нових рудника, а то је наш крајњи циљ, закључио је српски министар.

04.03.2019.

Александар Антић на највећем светском сајму рударства PDAC у Торонту: Србија је четврта земља Европе по атрактивности за
инвестирање у рударски сектор

Министар рударства и енергетике Александар Антић са делегацијом Србије борави на Међународном министарском самиту рударства у Торонту, у оквиру најпосећенијег светског сајма рударства - PDAC, а на позив министра природних ресурса Канаде, Амарјеета Сохиа и Канадско-српског пословног удружења - CANSEE.

Александар Антић на највећем светском сајму рударства PDAC у Торонту: Србија је четврта земља Европе по атрактивности за инвестирање у рударски сектор

Антић је на уводном излагању у Metro Toronto Convention Centru, пред око 200 представника рударских компанија, одржао презентацију о Сектору рударства у Републици Србији, и том приликом истакао да је Србија постала земља погодна за инвестиције, те да се према истраживању канадског института „Фрејзер“ налази на 4. месту европских земаља по атрактивности за улагања у рударски сектор.

 • Важно нам је да на овако великом светском скупу представимо потенцијале Србије на прави начин, како би све компаније, које у будућности буду изразиле интерес да инвестирају у рударство, имале у виду да је Србија земља која је створила све неопходне услове за то и спремна је да се развија.
 • Александар Антић на највећем светском сајму рударства PDAC у Торонту: Србија је четврта земља Европе по атрактивности за инвестирање у рударски сектор

   

 • Србија има дугу традицију у рударству и све анализе показују да су претходних година значајно повећана улагања у овај сектор. Наша земља постала је популарна за ову врсту инвестиција, нарочито ако у обзир узмемо недавно закључено стратешко партнерство са рударским гигантом, компанијом ЗиЈин у Бору, које за Србију представља историјски резултат. Уз пројекције производње бакра за будући период, на које се стратешки партнер обавезао, управо очекујемо знатно веће учешће рударства у БДП-у, рекао је министар Антић.

Александар Антић на највећем светском сајму рударства PDAC у Торонту: Србија је четврта земља Европе по атрактивности за инвестирање у рударски сектор

Он је истакао да Србија има велики број потенцијалних рудних налазишта али и савремен законодавни оквир који обезбеђује сигурност за инвестиције, а да је Законом о рударству из 2015. године у Србији направљена повољна средина за домаћа и страна улагања.

 • Доказ за то је и пројекат налазишта бакра и злата „Чукару Пеки“ код Бора који је од изузетне важности за Србију и представља велики економски потенцијал, а реализује га ЗиЈин преко компаније Ракита. Значајан пројекат је и „Јадар“ код Лознице, који представља налазиште литијума светске класе и развија га компанија Рио Тинто, а са којим би кроз неколико година Србија могла да учествује са 10 одсто у укупној производњи литијума у свету. Рударство је велика развојна шанса Србије и очекујем да ће ови пројекти, заједно са развојем РТБ Бор, значајно утицати на убрзани привредни раст земље, нагласио је министар.

Александар Антић на највећем светском сајму рударства PDAC у Торонту: Србија је четврта земља Европе по атрактивности за инвестирање у рударски сектор

Министар Антић је подвукао да управо захваљујући одлучној политици Владе и председника Александра Вучића, велике рударске компаније Србију препознају као земљу широких потенцијала где са сигурношћу могу да развијају велике пројекте и инвестиције, а то су у својим излагањима на Самиту потврдили и представници компанија које већ послују у Србији.

На самиту су у српској делегацији, уз министра Антића и амбасадор Републике Србије у Канади Њ. Е. Михаило Папазоглу, државни секретар у министарству рударства и енергетике проф. др Стевица Деђански и помоћник министра за сектор рударства и геологије, Иван Јанковић.

01.03.2019.

Министар Антић у ТЕНТ-у на завршетку пројекта изградње система за смањење емисије NОX4 : Стратешки циљ Србије је да производња струје буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ

У Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу завршен је еколошки пројекат изградње система за смањење емисије азот-оксида у блоку А4, који ће омогућити да се емисија те штетне материје редукује испод 200 милиграма по метру кубном. Укупна вредност радова и опреме је око 8,5 милиона евра, од чега је ЕУ из фонда ИПА 2014 обезбедила око 80 одсто средстава.

Министар Антић у ТЕНТ-у на завршетку пројекта изградње система за смањење емисије NОX4 : Стратешки циљ Србије је да производња струје буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ

Нови систем, који ће грађанма обезбедити чистији ваздух, још један је у низу еколошких пројеката који ће омогућити велике бенефите у заштити животне средине и испуњењу обавеза Србије на путу ка ЕУ.

Министар рударства и енергетике Александар Антић том приликом истакао је да ће ново постројење у блоку А4 ТЕНТ-а емисију азот оксида смањити са 380 милиграма по метру кубном на испод 200 милигарама по метру кубном.

Министар Антић у ТЕНТ-у на завршетку пројекта изградње система за смањење емисије NОX4 : Стратешки циљ Србије је да производња струје буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ

Честитао је на успешно реализованом пројекту који је, како је рекао, значај део укупних напора које Србија и ЕПС чине како би се наш електроенергетски систем модернизовао, постао ефикаснији и како би своје активности заснивао на највишим стандардима у области заштити животне средине.

Он је подвукао да је ТЕНТ кључни ослонац нашег електроенергетског система који производи 50 одсто укупне електричне енергије у Србији, те да је енергетски систем у Србији кључни фактор стабилности енергетског сектора у региону.

Министар Антић у ТЕНТ-у на завршетку пројекта изградње система за смањење емисије NОX4 : Стратешки циљ Србије је да производња струје буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ

 • Стратешки циљ Србије и свих који желе добро региону је да производња струје у Србији буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ, рекао је министар Антић и захвалио ЕУ на подршци у реализацији пројеката у области заштите животне средине.

Нагласио је да Србија и ЕПС чине велике напоре да се сви производни капацитети очувају и модернизују, уз достизање оних стандарад који су зацртани као циљеви.

Министар Антић у ТЕНТ-у на завршетку пројекта изградње система за смањење емисије NОX4 : Стратешки циљ Србије је да производња струје буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ

Антић је указао да ЕУ препознаје напоре који се улажу, како би Србија и читав регион ухватили корак у транзицији електроенергетског сектора, те захвалио Унији што су у тим поројектима кључни партнер Србије. Он је изразио спремност Србије да допринесе повећању обновљивих извора у финалној потрошњи енергије, те да уложи значајна средства како би домаћи енергетски систем функцинисано у оквирима и стандарима ЕУ.

Поводом завршетка тог пројекта ТЕНТ су, поред министра Антића , посетили и амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици, помоћник министра финансија Марко Јовановић и в.д.директора Јавног предузећа "Електропривреда Србије" Милорад Грчић.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Western Balkans Digital Summit