Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

17.07.2017.

ИНФОРМАЦИЈА О ОДРЖАВАЊУ ЈАВНИХ РАСПРАВА
О ИЗВЕШТАЈУ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА ПРОГРАМА
ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ЕНЕРГЕТИКЕ РЕПУБЛИКЕ
СРБИЈЕ ДО 2025. ГОДИНЕ СА ПРОЈЕКЦИЈАМА ДО 2030. ГОДИНЕ, ЗА
ПЕРИОД 2017. ГОДИНЕ ДО 2023. ГОДИНЕ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

У поступку припреме Предлога уредбе којом се утврђује Програм остваривања Стратегије развоја енергетике Републике Србије за период до 2025. године са пројекцијама до 2030. године за период 2017. до 2013. године (у даљем тексту: Предлог уредбе) у оквиру којег је припремљен и Извештај о стратешкој процени утицаја Програма остваривања Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, за период 2017. до 2023. године на животну средину (у даљем тексту: Извештај о СПУ), Министарство рударства и енергетике спроводи јавне расправе о Предлогу уредбе и Извештају о СПУ.

Јавне расправе о Предлогу уредбе и о Извештају о СПУ, спровешће се истовремено у периоду од 19. јула до 19. августа 2017. године. Презентације Предлога уредбе и Извештаја о СПУ одржати ће се 25. јула 2017. године, од 10:00 до 13:00 часова, у Привредној комори Србије, сала I, Ресавска 13-15, Београд.

Предлог уредбе и Извештаја о СПУ могу се преузети са интернет странице Министарства рударства и енергетике www.mre.gov.rs у делу Јавне расправе. Примедбе, предлози и сугестије достављају се на адресу Министарствa рударства и енергетике, Краља Милана 36, Београд или електронским путем на е-адресу: jelena.tomasevic@mre.gov.rs.

По окончању јавне расправе Министарство рударства и енергетике ће анализирати све сугестије, предлоге и примедбе и сачинити извештаје о спроведеним јавним расправама.

15.07.2017.

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао
се у Влади Србије, са министарком спољних послова
Аустралије, Џули Бишоп

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Влади Србије, са министарком спољних послова Аустралије, Џули Бишоп. На састанку, који је одржан у оквиру званичне посете министарке Бишоп Београду, констатовано је да Србија има велики интерес за унапређење политичких односа са Аустралијом, као и да ће ова посета допринети и бољим свеукупним економским односима двеју земаља.

Министар Антић подсетио је да Србија има велики потенцијал у сектору рударства, али и на значајно учешће аутралијског капитала у рударски компанијама, а пре свега мултинационалне компаније Рио Тинто, која има велику активност у околини Лознице, где у оквиру пројекта "Јадар", врши истраживања јединствене минералне композиције руде литијума.

 Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Влади Србије, са министарком спољних послова Аустралије, Џули Бишоп

 • Пројекат "Јадар" представља озбиљан и значајан посао за компанију Рио Тинто, али и велики потенцијал за развој Србије, имајући у виду да ће се то налазиште светске класе брзо наћи у фази отварања рудника, који ће генерисати више од 10 одсто светске производње литијума", нагласио је министар Антић.

То представља додатни основ за даљи развој сарадње две земље у сектору рударства а све веће присуство аустралијских компанија на рударским конференцијама у Србији, говори у прилог томе да Србија за њих постаје привлачно тржиште.

 • Србија има добар Закон о рударству и геолошким истраживањима и оцењена је као сигурна и стабилна држава за инвестирање, што поткрепљује чињеница да се у сектору рударства, компаније одлучују на дугорочна улагања и да је Србија, отпочињањем пројекта "Јадар, задобила поверење ино инвеститора, оценио је министар Антић и додао да наша држава у области рударства прави wин-wин комбинацију, што је у интересу како Сбије, тако и страних улагача.

Шефица дипломатије Аустралије, Џули Бишоп констатовала је да је Србија виђена као као стабилна демократска држава са развијеним институцијама и слободним тржиштем.

 Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Влади Србије, са министарком спољних послова Аустралије, Џули Бишоп

 • Рио Тинто је социјално и безбедносно одговорна компанија, пројекат "Јадар" је налазиште светске класе и уколико се реализује, моћи ће да задовољи значајан део светске производње за литијумом и боратима. Та компанија спада у светске лидере по експлоатацији руда а потписивање предвиђеног Меморандума о разумевању би дао додатни замајац економској размени двеју земаља, нагласила је Џули Бишоп.

Обе стране констатовале су да рударски бизнис није само експлоатација руда, већ и одговорно понашање према људским животима, квалитетна сарадња са локалним самоуправама и висока свест о очувању животне средине. Министар Антић закључио је да аустралијске компаније те стандарде поштују и примењују на српском тржишту, као и да је српска страна заинтересована да своје потенцијале стави на располагање тамошњим фирмама, и подсетио да у овом тренутку постоји око 100 значајних поља на којима се врше истраживања.

12.07.2017.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се данас са својом бугарском колегиницом – министарком енергетике Теменушком Петковом. На састанку је констатовано да је сарадња између Бугарске и Србије на високом нивоу, поготово у енергетском сектору.

Саопштење

На састанку двоје министара енергетике разматрани су заједнички пројекти који су у току, а пре свега изградња Интерконектора Бугарска – Србија. Ове године, у Софији је већ потписан Меморандум о разумевању за изградњу пројекта гасног интерконектора Бугарска – Србија.

Саопштење

Министри енергетике две земље нагласили су да ће изградња гасног Интерконектора између Бугарске и Србије побољшати снабдевање гасом у целом региону. Министарка енергетике Бугарске Теменушка Петкова, информисала је министра Антића о развоју пројекта бугарског гасног чворишта, чија ће изградња допринети диверсификацији гасног снабдевања и увелико развити тржиште гаса у региону.

Саопштење

На састанку је истакнуто да ће се израдњом бугарског гасног чворишта омогућити да се додатне количине гаса из нових извора, укључујући потенцијале Јужног гасног коридора, Турског тока, као и LNG терминала у региону, усмере ка Србији и другим државама Југоисточне Европе.

Саопштење

У Министарству рударства и енергетике, договорено је да се све активности раде координирано, да је из тих разлога данас потписан Меморандум о разумевању за координисани развој гасно-транспортних система, на територији Републике Србије и Републике Бугарске, уз поштовање европског законодавства и правила ЕУ. Меморандум су потписали директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и представник бугарске фирме „Булгартрансгас“.

Саопштење

Министар Антић и министарка Петкова оценили су да је сарадња две државе на високом нивоу, да се наши укупни односи додатно развијају и да ћемо, у наредном периоду, имати већи број заједничких пројеката, пре свега у области енергетике.

Саопштење

Служба за информисање

10.07.2017.

Билатерални разговор министара Антића и Албајрака

Министар рударства и енергетике Републике Србије Александар Антић, борави у Истанбулу 9. и 10. јула ради учешћа на Светском нафтном конгресу, током којег је имао билатерални разговор са министром рударства и енергетике Републике Турске, Бератом Албајраком.

Билатерални разговор министара Антића и Албајрака

У пријатељском и садржајном разговору двојица министара потврдилла су добре и пријатељске односе између две земље. Потврда томе биће и сутрашњи сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и Републике Турске Реџепа Таипа Ердогана, и учешће председника Републике Србије на Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Обострано је оцењено да између две земље постоје велики потенцијали за даље јачање и унапређење сарадње на свим пољима, а посебно у области енергетике.

Билатерални разговор министара Антића и Албајрака

Министар Антић је пренео наш интерес за диверсификацију гасног снабдевања Републике Србије, и у том смислу - интерес за сарадњу са Републиком Турском.

Договорено је да о питањима од највећег интереса на пољу енергетске сарадње двојица министара одреде сараднике који би били у непосредном контакту.

Билатерални разговор министара Антића и Албајрака

Турски министар нагласио је да је за Републику Турску, Република Србија кључна земља на Балкану, са којом жели даље јачање свестране билатералне сарадње. Двојица министара договорила су се да се до краја године одржи билатетални састанак у Београду или Истанбулу, како би се наставили разговори.

03.07.2017.

Министар рударства и енергетике Александар Антић на свечаном обележавању измештања корита реке Колубаре

Измештањем корита реке Колубаре створен је један од предуслова за отварање Великог поља "Г" где се налази 36,4 милиона тона угља, а министар рударства и енергетике Александар Антић и в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић, поручили су да је ово изузетно значајан дан за стабилност енергетског система у Србији.

 Министар рударства и енергетике Александар Антић на свечаном обележавању измештања корита реке Колубаре

Део реке који ће добити нови ток дуг је 2,6 километара, а измештање реке представља другу фазу пројекта, чија је прва фаза урађена пре десет година. Укупна вредност инвестиције је скоро 14 милиона евра, када се саберу средства која је РБ "Колубара" уложила и средства која су уложена ангажујући извођаче да ураде овај велики пројекат.

Током свечаног обележавање измештања корита Колубаре, министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да су "Колубара", производња угља у Електропривреди Србије, укључујући и коп Дрмно, стратешки важни за наш енергетски систем, узимајући у обзир да ми готово 70 одсто електричне енергије производимо из угља.

 • Да бисмо то обезбедили, морамо годишње да откопамо и произведемо готово 37-38 милиона тона угља, од чега у 'Колубари' 28-29 милиона, а ове године можда и целих 30 милиона тона", казао је Антић.

Да би се то обезбедило, навео је, копови морају константно да се крећу, да раде.

 • - Реч је о једном изузетном технолошком процесу, који људи у 'Колубари' раде, како би обезбедили да се тај процес сваке године одиграва континуирано и да сваке године имамо потребну производњу угља, која је неопходна за стабилност енергетског система", истакао је Антић.

Како је рекао, да би се то дешавало, читава насеља морају да се изместе, постојећа инфраструктура, а понекад и токови река, као и значајни магистрални правци, као што је Ибарска магистрала.

Антић је честитао људима из "Колубаре" који су носили тај пројекат и свим извођачима радова, на челу са "Енергопројектом", који су извели тај, како је рекао, капитално важан и изузетно сложен технолошки процес.

03.07.2017.

Потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области нафтне и гасне привреде Србије и Кувајта

Министар рударства и енергетике Александар Антић и заменик министра спољних послова Кувајта Халед Сулејман Ал – Џарала (Khaled Sulaiman Al – Jarallah) потписали су, у Министарству рударства и енергетике, Меморандум о сарадњи две земље у области нафтне и гасне привреде.

 Потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области нафтне и гасне привреде Србије и Кувајта

Министар Антић казао је да ће сарадња две земље бити унапређена, да је Србија спремна да учи и размењује искуства са Кувајтом, који има огромне резерве нафте.

 • Чињеница да немамо довољно нафте нас само обавезује да оно што имамо још више поштујемо, и да учимо како то да искористимо на најквалитетнији могући начин, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 Потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области нафтне и гасне привреде Србије и Кувајта

Потписивање Меморандума треба да буде почетак успешне сарадње две државе на највишем нивоу, казао је министар Антић, а првенствено стручњака из те области. Он је нагласио да је потребно у потенцијалне пројекте укључити заједничку Мешовиту комисију за економску сарадњу, како би знање и искуство било искоришћено на најефикаснији могући начин.

 • Ова Комисија представља важан механизам да у потпуности искористимо потенцијале наших билатералних односа а требало би да настојимо да састанци Комисија буду редовни, рекао је заменик министра спољхних послова Кувајта, Khaled Sulaiman Al – Jarallah, приликом потписивања Меморандума.

 Потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области нафтне и гасне привреде Србије и Кувајта

На састанку је обострано констатовано да осим области нафтне привреде, постоји низ отворених могућности за сарадњу, узимајући у обзир да су српске фирме раније учествовале у реализацији значајних инфраструктурних пројеката у Кувајту. Заменик министра спољних послова Кувајта изнео је став да постоје воља и одлучност да се сарадња две државе интензивира, што је показано управо овом посетом Србији. Обе стране констатовале су изузетно добру сарадњу две амбасаде, што представља додатну окосницу за унапређење економских односа две земље. Српски министар предложио је да, уколико се следеће заседање Мешовите комисије одржи у Кувајту, тај догађај треба искористити за организацију пословног форума, како би се тамошњој јавности представила шира лепеза потенцијала Србије. Састанку у Министарству рударства и енергетике присуствовали су и амбасадор Кувајта у Београду – Јусеф Абдул Самад (Yousef Abdul Samad), као и државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, Немања Стевановић.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци