Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

18.01.2018.

Француске фирме заинтересоване за српску енергетику

Француска предузећа желе да учествују у многим енергетским пројектима у Србији, казали су данас министар рударства и енергетике Александар Антић и амбасадор Француске Фредерик Мондолони, након потписивања изјаве о намерама о сарадњи две земље у тој области.

Антић је после састанка са Мондолонијем у Министарству енергетике рекао да су политички односи две земље на високом нивоу и да тај тренд треба искористити за јачање економске сарадње.

Подсетио је да Србија и Француска у области енергетике већ имају високо развијене односе праћене сарадњом Компанија, односно великим учешћем француских компанија у значајним пројектима у Србији.

 Француске фирме заинтересоване за српску енергетику

 • Управо зато смо данас потписали изјаве о намерама за сарадњу између две владе, пре свега, у области енергетике", казао је Антић.

Предвиђена је сарадња у реализацији пројеката у области обновљивих извора енергије који су усмерени, пре свега, ка енергетској ефикасности и унапређењу наших дистрибутивних мрежа, уштеде, енергетске ефикансности и слично.

 • Идеја је да ова изјава о намерама буде подстицај нашим енергетским компанијама да сарађују уочи очекиваног сусрета председника Србије и Француске током 2018. године. Да се припреми неколико пројеката који би били промовисани током тог сусрета Вучића и Макрона", изјавио је Антић.

Он додаје да би у току фебруара требало да дође и висока делегација велике француске енергетске компаније ЕДФ у Београд.

 • У тој сарадњи имамо велике шансе које ће Србија покушати да искористи на најбољи начин. Јер, управо те француске компаније представљају лидере у својим областима и могућност да са њима сарађујемо на великим пројектима и унапредимо дистрибутивну мрежу електричне енергије је прилика коју не би требало да пропустимо и уверен сам да нећемо", нагласио је Антић.

Подсетио је да су француске компаније већ дуго присутне у српској енергетици, на пример Шнајдер електрик, који је у протеклих 15 година постао на неки начин и српска компанија са развојним центром у Новом Саду, где се у кооперацији производе софтвери за паметне мреже, који се већ неколико година проглашавају за најбоље у свету.

Затим, ту је и велика француска енегетска компанија ЕДФ, која је консултант у различитим пројектима ЕПС-а, Алмстом и многе друге.

 Француске фирме заинтересоване за српску енергетику

 • Постоји потреба да јачамо ту сарадњу и то ће бити политика две владе у наредном периоду", поручио је Антић.

Мондолони је рекао да је Србија најважнији партнер Француске на Западном Балкану и да сарадњу желе да додатно развијају са нашом земљом и у области енергетике.

Напоменуо је да се 80 одсто економске размене Француске са регионом Западног Балкана реализује управо са Србијом.

 • Француска сматра Србију главним партнером на Западном Балкану и у том смислу желимо да развијамо односе у свим областима - политичке, економске, културне и такође односе између наших држављана. Ми имамо многе пројекте у Србији и заиста желимо да помогнемо Србји на њеном путу ка ЕУ", казао је Мондолони.

Амбасадор Француске је нагласио да су у области енергетике присутна француска предузећа у Србији, као и да изјава о намерама даје оквир и импулс за унапређење сарадње у области енергетске ефикасности.

Према његовим речима, енергетска ефикасност је важна област у оквиру заштите животне средине, чему Француска придаје велики значај.

 • Сектор енергетике је сектор будућности", нагласио је Мондолони и додао да Француска има добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике Србије.

15.01.2018.

Предлози два правилника

На основу члана 58. став 3. Закона о рударству и геолошким истраживањима („Службени гласник РС", број 101/2015) Министарство рударства и енергетике је припремило Предлог Правилника о садржини елабората о условима експлоатације подземних вода или хидрогеотермалних ресурса, односно петрогеотермалних ресурса и условима и начину вршења техничке контроле истог елабората.

Овим Правилником ближе се одређује садржина елабората о условима експлоатације подземних вода или хидрогеотермалних ресурса, односно петрогеотермалних ресурса као и услови и начин вршења техничке контроле истог елабората.

Рок за давање евентуалних примедби је 7 дана од дана објављивања на сајту Министарства.

Предлог правилника можете преузети ОВДЕ.

На основу члана 51. став 7. Закона о рударству и геолошким истраживањима („Службени гласник РС”, број 101/15), Министарство рударства и енергетике је припремило Предлог Правилника о о условима, критеријумима, садржају и начину разврставања петрогеотермалних ресурса и начину приказивања истих у елаборату.

Овим правилником се прописују услови, критеријуми, садржај и начин разврставања петрогеотермалних ресурса као врсте геотермалних ресурса, и начин приказивања истих у елаборату.

Рок за давање евентуалних примедби је 7 дана од дана објављивања на сајту Министарства.

Предлог правилника можете преузети ОВДЕ.

02.01.2018.

Антић: у посети ТЕНТ-у и Колубари - 2018. биће боља од претходне

Министар енергетике и рударства Александар Антић изразио је уверење да ће 2018, када је реч о производњи електричне енергије, бити боља од претходне, те да су намере да се за неколико процената увећа производња електричне енергије и тиме да допринос расту БДП-а, али и расту читаве економије.

Антић је, након обиласка Железничког транспорта - огранак ТЕНТ-а и Рударског басена Колубара, казао да је поносан на резултате које је ЕПС остварио у 2017, која је била изузетно тешка за то предузеће, узимајући у обзир све муке кроз које су прошли почетком године.

 Антић: у посети ТЕНТ-у и Колубари - 2018. биће боља од претходне

 • Хидрологија је у 2017. била изуетно лоша, али смо с огромном енергијом и посвећеношћу посебно у термо-сектору, то успели да надокнадимо и обезбедимо сву неопходну количину за српску привреду и грађане. У Колубари и на копу Дрмно у Костолцу је у 2017. произведено нешто више од 39 милиона тона угља, што је за 4 одсто више него 2016. То је други најбољи резултат у историји ЕПС“, истакао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је указао да је то омогућило да укупан енергетски систем буде стабилан, и учинило да можемо да констатујемо да смо ову годину успешно завршили.

Захвалио се, с тим у вези, представницима синдиката који су, како је рекао, у комплексним условима давали подршку да се остваре одлични резултати, те су у троуглу владе, менаџмента ЕПС и уз подршку синдиката, реализовани сви циљеви.

 • У 2018. улазимо са далеко бољим перформансама него прошле године. Депоније угља на свим термоелектранама су нам јако добре. Имамо 1,6 милиона тона угља на депонијама на свим електранама, на ТЕНТ-у око милион тона. На акумулацијама имамо око 550 ГWх као резерву и спремност да регујемо у свакој ситуацији. Имамо добру хидрологију и производња у хидросектору је јако добра у ђердапским и дринско-лимским електранама, као и свим осталим широм Србије“, објаснио је Антић.

Према његовим речима, то омогућава да са пуно оптимизма ЕПС и Министарство гледају на планове за 2018.годину, планирају све ремонте у термосектору и на угљеним коповима и потпуно стабилузују све ресурсе у оквиру ЕПС. Истакао је да се планирају озбиљне инвестиције, као и да се наставе оне које су у току.

С тим у вези, подсетио је на коп Радљево, који је, како је казао веома значајан.

 Антић: у посети ТЕНТ-у и Колубари - 2018. биће боља од претходне

 • Ова година доноси прве капиталне инвестиције за отварање тог копа. Само на куповину опреме планирамо да уложимо око 100 милиона евра. Тај коп треба да омогући укупну дурогочну стабилност производње угља у Колубари," казао је он.

Паралелно са тим, како је додао, настављају се процеси који треба да омогуће да блокови наставе да раде. Највиши стандарди у области заштите животне средине, један су од приоритета и владе и ЕПС-а, додаје министар.

 • Одсумпоравање, денитрификација на свим блоковима, то је нешто што ћемо реализовати у наредних неколико година и тиме омогућити нови животни век за све кључне блокове“, најавио је Антић.

Указао је да су планирани унапређење железничког транспорта у оквиру ТЕНТ-а, али и капиталне ствари од значаја за целу Србију, указујући на потпуну рехабилитацију блокова А1 и А2 у ТЕНТ-у и изградњу нових постројења.

 Антић: у посети ТЕНТ-у и Колубари - 2018. биће боља од претходне

 • Директор ЕПС-а и ја имамо план. То је пре свега изградња нове термоелектране Колубара Б и убрзано радимо на припреми комплетне документације која треба да докаже оправданост пројекта. Развијамо пројекте који су будућност Србије и ЕПС-а, а то је више пројеката из обновљивих извора. Потпистали смо све уговоре у вези са финансирањем првог ветропарка који ће ЕПС радити, а реч је о Костолцу и 66 МWх из енергије ветра“, указао је он.

01.01.2018.

Антић: Енергетски систем стабилан, обезбеђене
залихе енергената

Министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је Електромреже Србије и изјавио да је енергетски систем Србије стабилан, да су обезбеђене залихе свих енергената и да је новогодишња ноћ протекла без и једног проблема.

Антић је, заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић, обишао запослене у Националном диспечерском центру ЕМС-а, где је у контролној соби проверио стање целокупног енергетског система Србије.

 • Није било никаквих проблема, нити у преносу нити у дистрибуцији, као ни у раду топлана у Београду и широм Србије. Није забележен ниједан проблем, тако да сам изузетно задовољан", рекао је Антић.

Министар је казао да имамо потпуно стабилну ситуацију, производњу, пренос и дистрибуцију струје и да све топлане раде у пуном капацитету.

 • Систем је потпуно утегнут и не треба очекивати било какве проблеме. Имамо залихе свих енергената и изузетно сам задовољан како су енергетске компаније припремљене за празнике и зиму", нагласио је Антић.

Он је грађанима Србије пожелео срећну Нову годину - пуно среће, здравља и породичну срећу.

 • Надам се да ћемо сви заједно бити успешни, да ће Србија бити успешна и да ћемо сви добро живети у 2018. години. Верујем да за Србију долазе добра времена", рекао је министар

Он је, како каже, у име свих грађана Србије захвалио запосленима у енегетским компанијама.

 • Треба да имамо поштовање према овим људима који раде 365 дана у години, 24 сата дневно. Само у оним компанијама које се баве производњом угља и електричне енергије, преносом и дистрибуцијом струје 31. децембра и данас ради око 12.000 људи. Велико им хвала што је наш укупан енергетски систем стабилан, ако томе додамо топлане широм Србије, Србијагас и дистрибутере гаса - више од 20.000 људи ће радити током ова два дана, како бисмо ми имали стабилно снабдевање енергентима и како би наши домови били топли, да би са породицама уживали у празницима", нагласио је министар рударства и енергетике.

Антић је додао да они свој посао раде на изузетно професиналан начин. Диспечер и руководилац смене, Данило Томић је рекао да је протекла ноћ била савршено стабилна и да није било никаквих проблема на преносној мрежи.

 • Високонапонска мрежа је била стабилна, све је како смо и планирали - да сви потрошачи имају напајање. Одавде можемо да видимо комплетан преносни електроенергетски систем Србије. Када се све уради на време - све и буде у реду. На време смо планирали и урадили ремонте и завршене су планиране инвестиције, које су урађене на правим местима у право време", рекао је он.

Директорка ЕМС-а Јелена Матејић је рекла да је прошла година била радна и успешна и да у 2018. због тога може да поручи грађанима Србије да ће ЕМС наставити да брине о њима и да могу да рачунају на стабилан пренос струје.

 • У име ЕМС-а желим грађанима здравља, среће, мира и успеха", поручила је Матејић.

27.12.2017.

КОЛУБАРА - Почело откопавање угља на новом
колубарском копу "Г"

Електропривреда Србије почела је данас откопавање угља на новом копу - Поље "Г", у оквиру рударског басена Колубара, у присуству министра рударства и енергетике Александра Антића и в.д. директора ЕПС-а Милорада Грчића.

Планирано је да се на новом копу годишње производи између пет и шест милиона тона угља и тиме се обезбеђује стабилна производња електричне енергије у зимској сезони.

Антић је рекао да је тај коп важан за укупан енергетски систем, за производњу угља и струје.

Истакао је да је то једно од најбољих колубарских лежишта, пошто ће се добијати врло квалитетан угаљ.

Испитивања су показала да је у зони новог копа око 34,6 милиона тона угља одличног квалитета.

 КОЛУБАРА - Почело откопавање угља на новом колубарском копу Г

 • Ми смо у наставку експлоатације копа Велики Црљени, јер је Г његов заменски коп успели да сачувамо и припремимо велики део опреме за почетак производње. Ново лежиште има компаративну предност, има малу количину откривке", навео је Антић.

Рекао је да "нећемо јурити тоне као што то радимо на осталим коповима" зато што квалитет тог угља омогућава да се унапреди укупан квалитет угља из Колубаре који ће ићи ка ТЕНТ-у.

 • Како би, када у 2018. уђемо у процес хомогенизације угља од овог копа, имали тај кључни елемент да можемо да избацујемо калоријску вредност неопходну за несметан и хармоничан рад свих наших термоелектрана", објаснио је Антић.

Министар каже да ће тих, око 8.500 килоџула по килограму, поправити квалитет угља са Тамнаве -Западно поље, као и да ћемо имати дугорочну испоруку квалитетног угља за термоелектране. Антић је рекао да ће нас, све око копа Г, што је урађено заједно са измештањем Ибарске магистрале и реке Пештан, коштати између 55 и 60 милиона евра и нагласио да је реч о изузетно рентабилној инвестицији. За континуиран и стабилан рад Поља "Г" предвиђено је и да се до краја 2018. године измести око седам километара Ибарске магистрале.

У 2018. у Колубари ће бити настављене активности за отварање новог поља Радљево, које је заменско за Тамнаву Западно поље, и треба да нам омогући вишедецењски мир за производњу угља.

 КОЛУБАРА - Почело откопавање угља на новом колубарском копу Г

Он је додао да се наставља експропријација земљишта и да ће у 2018. почети набавка опреме вредна око 100 милиона евра за Радљево, које ће обезбедити ЕПС из својих средстава, како би у 2019. почеле прве рударске активности на том пољу.

Најавио је да ће током новогодишњих дана обићи запослене у енергетском сектору и нагласио да они раде у свим временским условима, без прекида, и за државне и верске празнике.

РБ Колубара годишње произведе око 30 милиона тона угља из којег се у термоелектранама ЕПС-овог огранка ТЕНТ, произведе више од 50 одсто електричне енергије за потребе српског тржишта.

 

Антић: Енергетски систем спреман за хладан талас

Енергетски систем Србије спреман је за зиму каква год да буде, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и нагласио да на депонијама имамо укупно 1,6 милиона тона угља.

 • Тренутно имамо на максималном нивоу откривен угаљ, можда историјски ниво откривеног угља - више од 10 милиона, који је спреман за експлоатацију и доставу према електранама, рекао је Антић на новом колубарском копу Г, где је данас почело откопавање угља.

Антић је казао да је енергетски систем спреман за хладни талас који се, према најавама метеоролога, очекује у другој половини јануара и почетком фебруара. Захвалио је свим рударима на сјајним резултатима оствареним у 2017., који су успели да надокнаде лоше резултате у производњи угља у првом квараталу и за четири одсто пребаце производњу из 2016. године.

 КОЛУБАРА - Почело откопавање угља на новом колубарском копу Г        КОЛУБАРА - Почело откопавање угља на новом колубарском копу Г

 • Чињеница је да ћемо ми 2017. завршити, на нивоу ЕПС -а, са производњом угља за четири одсто већом у односу на 2016, што је за свако поштовање", нагласио је министар.

Такође, оценио је да ће 2017. бити једна од година са историјски највећом производњом угља на нивоу ЕПС-а и поновио да на депонијама имамо озбиљне резерве угља од око 1,6 милиона тона.

 • Када је у питању ТЕНТ у Обреновцу, то је око милион тона, са тенденцијом да то повећамо због добрих временских прилика и да потпуно спремно дочекамо хладни талас који ће, према најавама метеоролога, наићи у другој половини јануара и почетком фебруара. Ми смо максимално спремни и сви енергетски системи, поготово ЕПС-а, апсолутно су препремљени за све временске прилике и за зиму каква год да буде", поручио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

21.12.2017.

ЕМС - ДЕОНИЦА ТРАНСБАЛКАНСКОГ КОРИДОРА ЗА ПРЕНОС ЕЛЕКТРИЧНЕ
ЕНЕРГИЈЕ ПУШТЕНА У РАД

Енергетски „аутопут“ који омогућава сигурност у снабдевању електричном енергијом Србије и региона

Деоница Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије дуга 68 км, од Панчева до Решица у Румунији, пуштена је данас у рад у Електромрежи Србије у Београду, а премијерка Ана Брнабић је истакла да је то најсавременији „енергетски аутопут” и да српска енергетика „стаје на ноге”.

Изграђени далековод од 68 км део је капиталног електроенергетског пројекта под називом Трансбалкански коридор за пренос струје, а вредност тог дела је 27 милиона евра.

Пуштању у рад далековода, који представља прву завршену деоницу Трансбалканског коридора, присуствовали су, у диспечерској сали ЕМС-а, министар рударства и енергетике Александар Антић, примијерка Ана Брнабић и директорка ЕМС АД Јелена Матејић.

Антић је рекао да је ово изузетан дан за српски енергетски систем, јер је реч о капиталном пројекту који ће донети дугорочно бенефите Србији, повећати сигурност снабдевања и додатно смањити губитке.

 • Проћи ће кроз нашу земљу паневропски електренергетски  коридор који ће омогућити да струја са истока иде ка западу, где су богатија тржишта. То капитално утиче на наше укупне преносне прилике и смањује губитке на мрежи, који су иначе најмањи у Европи", рекао је министар Антић.

Он је казао да далековод пролази кроз јужно-банатски округ, где су сви велики пројекти из енергије ветра, за добијање око 500 мегавата струје. Нагласио је да ће далековод помоћи да ефикасније примамо и дистрибуирамо струју на нивоу Србије, као и да развијамо наш енергетски систем.

Трансбалкански коридор далеководима ће спојити Румунију, Србију, БиХ, Црну Гору и Италију. Траса далековода иде од Решица у Румунији до Панчева, Обреновца и Бајине Баште, затим до Пљеваља у Црној Гори и Ластве, а онда испод мора до Виланове у Италији. Кабл је дуг 455 км и снаге 400 киловолти, а испод мора ће преносити струју из балканских земаља до Италије.

У Србији један део иде до Крагујевца и Краљева, а део иде до Вишеграда у Републици Српској.

 • Део Крагујевац - Краљево је већ уговорен и пројекат ће почети  2018. и биће завршен до 2020, када ће бити омогућен наставак ка Бајиној Башти, Вишеграду и Пљевљима, од 2021. до 2024. Године, објаснио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је навео да је цео пројекат вредан 160 милиона евра и захвалио председику Србије Александру Вучићу на подршци.

Министар Антић је нагласио да се у Србији тренутно реализује скоро три милијарде евра инвестиција за добијање око 1.000 мегавата и да је то најзначајнији инвестициони циклус у енегетици у новијој историји Србије.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да је то фантастичан успех и да Србија, поред улагања у путну и железничку инфрастурктуру - коридора 10 и 11, Моравског коридора и железничких коридора, развија и енергетску инфраструктуру.

 • ЕМС је пустио у рад енергетски „аутопут“ између Панчева и Решица, који је квалитетан попут оних у светској енергетици. Честитам целом тиму, три месеца је урађено пре рока. Треба сви да се угледају на тај пројекат. Важно је да пројекте завршавамо у року, а још боље и пре рока”, навела је Брнабић.

Она је истакла да је добро и то што су биле укључене домаће компаније. Брнабић каже да ЕУ подржава такве пројекте и да је тај енегетски коридор један од приоритетних.

Подсетила је да је ЕУ за тај пројекат издвојила око 12 милиона евра 2014, али да је то било преусмерено на поплаве, па је ЕМС зато из својих средстава уложио 27 милиона евра у њега.

 • Увек је добро када можемо да утичемо на европска средства, али сада можемо да рачунамо и на сопствена”, додала је премијерка.

Директор ЕМС-а, Јелена Матејић казала је да је данас пуштен у рад нови, двоструки, интерконективни 400-киловолтни далековод од Панчева до границе са Румунијом.

Реч је о важној инвестицији која ће значајно повећати преносне капацитете и поузданост преносног система Србије, оценила је Матејић.

 • Трансбалкански коридор ће нам омогућити да у потпуности искористимо своје потенцијале и добар географски положај у тежњи да будемо лидери региона у области електроенергетике", рекла је она.

Како је казала, овај далековод ће допринети и смањењу губитака у преносу електричне енергије и да је вишеструко значајан за електроенергетски систем наше земље.

 • Управо захваљујући пројектима као што је овај, али и низу других које је ЕМС спроводио током последњих пет година, губици у преносу електричне енергије су на историјском минимуму и износе 2,09 одсто”, додала је Матејић.

ЕМС је градио деоницу далековода од трафостанице Панчево 2 до румунске границе. На траси дугој 68 км у рекордном року су подигнута чак 203 стуба, а посао је завршен три месеца раније, него што је плановима предвиђено.

Вредност те деонице је износила 24,7 милона евра, а укупна вредност изградње, заједно са неопходним додатним радовима на електроенергетским објектима, износи више од 27 милиона евра.
Целокупан пројекат финансиран је средствима ЕМС-а, а извођачи радова су домаће компаније.

 

Антић: Нова тачка испоруке руског гаса

Министар рударства и енергетике Александар Антић, изјавио је да су у Москви Србијагас и Газпром потписали анекс комерцијаног уговора, као и да је уведена нова тачка испоруке руског гаса на српско-мађарској граници. Он је казао да је током посете председника Србије Александра Вучића Москви, потписан и тај анекс којим је продужен  комерцијални уговор за још три године.

 • Увели смо нову тачку испоруке на српско - мађарској граници, тако да је Србија у сваком случају безбедна. Газпром има уговорну обавезу да Србији испоручи гас или на Банатском двору или на украјинско-мађарској граници или на српско - мађарској граници. Да ли ће то ићи преко Украјине или из гасних складишта у централној Европи, то је ствар Газпрома и није питање које српску страну треба да тангира", рекао је Антић.

Министар је тако одговорио  на питање шта ће се десити ако Русија обустави испоруку гаса преко Украјине.

Како је рекао, да ли ће бити прекинут транзит кроз Украјину је „велика прича“ да би је детаљно коментарисао, али да може да каже да се Србија  спрема за сваки сценарио.

 • Ова Влада то питање на дневном нивоу прати, правимо статегију и имамо решење за сваки сценарио", нагласио је Антић.

Он је нагласио да Србија води одговорну енергетску политку да не смемо да дозволимо било какве непредвиђене околности, нити ситуације да Србија у енергетском смислу не буде довољно безбедна.

 • Радимо зато више различитих пројеката, а неки су били део разговора и у Москви. На пример, проширење подзменог складишта гаса Банатски Двор, нама је од капиталног интереса да то складиште повећамо, са 450 милиона метара кубних на 750 милиона метара кубних у првој фази. Верујем да ћемо у наредних неколио месеци донети инвестициону олдуку, пошто постоји сагласност  између Србије и Газпрома по том питању", нагласио је министар рударства и енергетике.

Антић је рекао да Србија ради и на пројекту за изградњу гасног  интерконектора са Бугарском, који треба да нас повеже са јужним гасним коридорима ТАНАП и ТАП и ЛНГ терминалима на северу Грчке.

 • Један од пројеката који је изузетно атрактиван јесте пројекат за добијање  гаса из Турског тока, преко којег би могли вишкове преко балканског гасног хаба који се формира у Бугарској да доведемо у Србију и усмеримо их према Мађарској и Аустрији", навео је Антић.

Министар је казао да Србија, ако се укаже прилика, мора да искористи Турски ток и постане транзитна земља, како би повећала своју енергетску сигурност.

Коментаришући потписани споразум у Москви у присуству председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, министар Антић казао је да  он омогућава да Србија гас који добијамо из Русије, продаје на другим тржиштима.

Објаснио је да ће од Србијагаса и Газпромом, као и од тржишта, зависити колико ће то моћи комерцијално да се искористи.

 • Тиме смо створили тржишне могућности да гас који дође у Србију може да иде за суседне земље, може према Републици Српској односно БиХ и са изградњом интерконеткора са Бугарском отварају се веће могућности за трговину гасом у региону", навео је министар.

У склопу посете Москви, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић и министар енергетике Руске Федерације Александар Новак потписали су Протокол о измени Споразума између две владе о испорукама природног гаса из Русије у Србију, од 13. октобра 2012. године.

Анекс уговора о испоруци природног гаса из Русије у Србију потписали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и први човек "Гаспорма" Алексеј Милер.  

Истакнуто је да је сарадња са "Гаспромњефтом" добра, те да се наставља са модернизацијом НИС, који данас запошљава 11.000 људи у Србији.

Руска гасна компанија Гаспром ће повећати испоруке природног гаса Србији за 15 процената у 2018. години, поручено је из Кремља, након разговора Вучића и Путина.

15.12.2017.

ЕПС планира улагање 860 милиона евра у 50 еколошких
пројеката до 2025.

Потписивањем Уговора о оснивању Енергетске заједнице југоисточне Европе и доношењем одговарајућих националних прописа, усклађених са релевантним директивама Европске уније, Република Србија и ЈП ЕПС су прихватили обавезе да рад свих производних капацитета и делова електроенергетског система ускладе са одговарајућим стандардима ЕУ у области заштите животне средине. Пројекти који су реализовани у периоду 2003–2016. године или који су у фази реализације или ће њихова реализација бити започета и завршена у периоду до 2025. године, створиће услове за несметан процес интеграције Републике Србије у ЕУ, казала је, отварајући међународну стручну конференцију Балканмагазина „Како да ЕПС буде зеленији“, државна секретарка Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић.

Она је рекла да држава чини све да ЕПС постане европска компанија.

 ЕПС планира улагање 860 милиона евра у 50 еколошких пројеката до 2025.

 • ЈП ЕПС ради Акциони план у области заштите и унапређења животне средине за период до 2025. године. Документ представЉа преглед актуелног стања, потреба и обавеза ЈП ЕПС у овој области, као и активности које ће се реализовати до 2025. године како би се утицај на животну средину смањио до нивоа предвиђених прописима ЕУ. Тај документ ЈП ЕПС прати стратешки правац Републике Србије који је дефинисан и исказан у више националних докумената, као што су Стратегија одрживог развоја Републике Србије, Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, Програм остваривања Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године за период од 2017. до 2023. године.., изјавила је државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић.

Она је подсетила да је већина енергетских постројења ЕПС-а градјена када поједине емисије штетних гасова нису биле стандардизоване у оквиру ЕУ, па нису ни могле да се примењују.

Истакла је да се у последњих 15 година ради на њиховој модернизацији, као и да је Србија спремна да са међународним институцијама преговара о прелазним роковима да би се прилагодила.

 ЕПС планира улагање 860 милиона евра у 50 еколошких пројеката до 2025.

 • До сада је било разумевања да су потребна и средства и време да се то спроведе", казала је Филиповић и истакла да Министарство енергетике подржава акциони план ЕПС-а, који се ослања се на стратегију развоја енергетике, као и на директиве ЕУ, које је Србија преузела.

Електропривреда Србије (ЕПС) до 2025. године планира да у своја постројења уложи 860 милиона евра за реализацију 50 пројеката ради заштите животне средине.

13.12.2017.

Антић - до 2020. године користићемо 27 одсто енергије
из обновљивих извора

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да ће Србија испунити циљ и до 2020. године 27 одсто електричне енергије добијаће из обновљивих извора.

Антић је истакао да је у последње три године направљен оквир који омогућава инвестиције у тој области, те да сада имамо више од 100 мегавата из обновљивих, новоизграђених објеката на мрежи, док ће наредне године на мрежу "ући" два ветропарка, снаге 110 мегавата.

До краја 2018. године, каже, можда ће бити завршен и ветропарк Чибук, снаге 158 мегавата.

 Антић - до 2020. године користићемо 27 одсто енергије из обновљивих извора

 • Полако, али сигурно постајемо земља која мења енергетску структуру и прави “микс” на квалитетнији начин. Приближавамо се и сто одсто сам сигуран да стижемо циљ - да добијамо 27 одсто енергије из обновљивих извора до 2020. године", рекао је Антић, отварајући конференцију "Како искористити паметну енергију".

Како каже, када је реч о томе како паметно користити енергију, важно је обезбедити максималан квалитет живота људи уз минимално коришћење енергије и других ресурса.

Он је указао да, у тренутку када се прича о паметним градовима, постоје брдско-планинска села у Србија у којима понекад и током целе зиме нема струје и истакао да се држава труди да обезбеди да сви имају струју, и истовремено да унапређује и развија систем.

 • Србија се не налази на "бајковитом", већ на прилично лошем месту када је реч о ефикасном коришћењу енергије, а често се понашамо као "пијани милионери", који неодговорно користе енергију, казао је министар рударства и енергетике, Александар Антић и истакао да је један од приоритета енергетске стратегије - енергетска ефикасност, која мора да се промовише.

У том смислу, казао је да су у плану измене Закона о рационалном коришћењу енергије 2018. године, као и отварање дијалога са банкама и међународним финансијским институцијама за финансирање пројеката из области енергетске ефикасности.

Антић је казао и да је преко буџетског фонда уз подршку партнера до сада спроведено 39 пројеката подизања енергетске ефикасности јавних објеката.

 Антић - до 2020. године користићемо 27 одсто енергије из обновљивих извора

 • Ако се основним мерама енергетске ефикасности - заменом фасада, столарије, изолације смањује 40 одсто потрошње енергије, тај резултат је сјајан, али говори да је ситуација у јавним објектима таква да они троше 40 до 50 одсто више енегије него што је потребно", указао је министар.

Он је навео и да је према проценама Светске банке за рехабилитацију целог фонда јавних зграда потребно 1,2 милијарде евра, чиме би се постигле годишње уштеде од 125 милиона евра, за објекте који тренутно, по рачунима, користе око 270 милиона за енергију.

 • Дакле, ми сваке године бацимо “низ ветар” више од 100 милиона евра, зато што нам објекти нису енергетски ефикасни", подвукао је Антић.

У том смислу, додао је да је поносан на оснивање Центра за енергетску ефикасност на Машинском факултету у Београду.

Антић је навео и да су у току разговори са ЕУ и другим партнерима да се формира озбиљан енергетски фонд, који би, поред Буџетског фонда, под ингеренцијом министарства, омогућио трајно и одрживо финансирање пројеката енергетске ефикасности. У плану су и накнаде за енергетску ефикасност.

 • Када се буде усвајао Закон о накнадама, рачунамо да се изборимо за ту накнаду и да добијамо преко ње око девет милиона евра годишње и да уђемо у систем реализаицје тих пројеката", рекао је Антић и подсетио да је Србија једна од дрзаава има ESCO уговор, који је пре свега добар за локалне самоуправе.

13.12.2017.

Антић: За градове - питања енергетске ефикасности постају
питања првог приоритета

Министар рударства и енергетике Александар Антић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, и в.д. градске секретарке за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, обишли су данас ЈКП „Градско стамбено”, које је реализовало пилот пројекат енергетске санације објекта јавне намене по стандардима енергетске ефикасности.

Министар Антић захвалио се Граду Београду на промоцији и реализацији пројеката енергетске ефикасности, с обзиром на то да се Србија налази на зачељу европских држава по нерационалном утрошку енергије.

 Антић: За градове - питања енергетске ефикасности постају питања првог приоритета        Антић: За градове - питања енергетске ефикасности постају питања првог приоритета

 • Када је енергетска ефикасност у питању, дубоко верујем да је кључно да пробудимо свест код грађана да је неопходно да сви далеко ефикасније и рационалније трошимо енергију. И због нас самих, али и генерација које долазе, којима треба да оставимо један одржив систем - са квалитетним ваздухом, земљиштем, водом и храном – указао је Антић.

Зато је неопходно да се далеко одговорније понашамо према окружењу у којем живимо и да заједно почнемо да поштујемо оно што имамо, поручио је он и упозорио да је енергија, по свим подацима, нешто што тренутно најнерационалније користимо. Антић је истакао да се Министарство рударства и енергетике тим питањем бави већ дужи период. У промоцији енергетске ефикасносности формиран је, према његовим речима, Буџетски фонд из кога је урађено 39 објеката широм Србије.

 • Резултати су одлични, јер је направљена уштеда на тим објектима већа од 40 одсто у потрошњи финалне енергије на годишњем нивоу, али са друге стране, сви заједно треба да ставимо прст на чело да се запитамо колико широм Србије и града Београда користимо енергију на један крајње нерационалан начин. Због свега, питања енергетске ефикасности за градове постају питања првог приоритета, јер се на њој највише штеди и највише зарађује. Београд, такође, мора да постане енергетски „паметан град”, који остварује максималан ниво живота за своје грађане, уз минималмо коришћење ресурса инфраструктуре, укључујући и саобраћај у чијем смо сегметну такође веома неефикасни или систем јавне расвете – подвукао је министар.

Из Градског стамбеног су навели да је то предузеће кроз пројекат енергетске ефикасности конкурисало у Секретаријату за заштиту животне средине, чиме је зграда стекла енергетски пасош са знатном уштедом енергије. Процене су да се са уштедом од 40 одсто енергетске ефикасности уложена средства врате за 7 година, истакao je министар рударства и енергетике.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић казао је да је идеја овог пилот пројекта да се за трећину смањи потрошња електричне и топлотне енергије и да на тај начин смањимо нашу потребу од увоза енергената.

04.12.2017.

Почео пројекат за одсумпоравање у ТЕНТ-у А

У ТЕНТ-у почињу радови који ће омогућити смањену емисију сумпор-диоксида

У Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу почела је реализација пројекта за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ- А, а министар рударства и енергетике Александар Антић је рекао да ће пројекат бити завршен у последњем кварталу 2022. године.

Пројекат је вредан 167 милиона евра и у ТЕНТ-у А је одржан уводни састанак поводом почетка пројекта, са представницима ЕПС-а и јапанске компаније Мицубиши Хитачи пауер систем.

Домаће компаније ће учествовати више од 50 одсто у реализацији пројекта.

Захваљујући том пројекту, емисије сумпор-диоксида биће смањене девет пута, са око 74.000 тона на 7.800 тона годишње, што је у складу са нашим обавезама и европским директивама.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је казао да се сада у нашем енергетском сектору реализују инвестиције у износу од око три милијарде евра, од чега су инвестиције ЕПС-а највеће и најважније.

Додао је да је план да већ у наредних годину до годину и по дана, текуће инвестиције у енергетском сектору износе између четири и пет милијарди евра, што је доказ да ћемо као држава бити дугорочно енергетски стабилни.

 Почео пројекат за одсумпоравање у ТЕНТ-у А

 • Влада Сбије и ЕПС се налазе усред најзначајнијег инвестиционог периода у нашој скоријој историји, у претходних више од 30 година и верујем да ћемо у нарендом периоду бити још бољи и да ћемо радити још важније ствари", нагласио је министар Антић.

Он је истакао да се у ТЕНТ-у А производи годишње око 10.000 гигават часова струје, што је око 30 одсто укупне производње електричне енергије у Србији.

 • Овим пројкетом ми штитимо и чувамо трећину наше електричне енергије, односно обезбеђујемо да се са њом настави и након 2023. године и чинимо наш енергетски систем сигурним", навео је министар.

У ТЕНТ-у А је нужно да се почне са одсумпоравањем од 2023. године.

Антић је казао да су он и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, започели састанак симболично у минут до девет сати, због реализације пројекта са јапанским паратнерима, "због чега морамо да будемо врло прецизни".

Како је рекао, пројекат је део укупних напора владе и ЕПС-а да наш енергетски систем надоканди период када нисмо имали довољно инвестиција, као и стандардне у екологији, како би унапредили наше енергетске капацитете.

Министар наводи да је у буџету за 2018. годину обезбеђена гараранција за појекат одсумпоравања у ТЕНТ -у Б.

Он је истакао и да је то велика шанса за наше компаније да направе еколошки искорак и са гигантом као што је Мицубиши, стекну нова знања и потребне референце.

Један од нус производа у процесу одсумпоравања је добијање око 110 тона гипса по сату рада термоелектране, што би могла да искористи грађевинска индустрија Србије.

Антић је позвао домаћу грађевинску индустрију да да иницијативе ЕПС-у, како да се тај потенцијал искористио.

ЕПС и компанија Мицубиши Хитачи пауер систем потписали су у септембру у Влади Србије Споразум за изградњу постројења за одсумпоравање, односно вишеструко смањење присуства сумпор-диоксида у ТЕНТ-у А.

В.д. директора ЕПС-а Грчић је рекао да и тај пројекат доказује да ЕПС постаје компанија у рангу најразвијених енергетских компанија у Европи.

 Почео пројекат за одсумпоравање у ТЕНТ-у А

 • Обележавамо данас почетак реализације пројекта за одсумпоравање у ТЕНТ -а у Обреновцу, чиме су елиминисане све сумње које су постојале претходних година - да ли ће икада почети реализација", навео је Грчић.

Он је истакао да се значај тог пројекта може сагледати кроз проценат струје у термоелектранама ТЕНТ А и Б, где добијамо око 54 одсто укупне производње електричне енергије у Србији.

Грчић је рекао да је тај пројекат један од пројеката које ЕПС, Министарство енергетике и Влада спроводе у циљу модернизације постојећих система, очувања и повећања производних капацитета,али и усаглашавања са европским стандардима за очувању животне средине.

 • Ми смо већ у фази припреме пројекта за одсумпоравање у ТЕНТ - Б", додао је он.

Грчић је подсетио да је недавно започета изградња трећег блока у Костолцу од 350 мегавата, који је вредан 650 милиона евра, са изградњом новог система у руднику.

Такође, ЕПС модернизује хидрокапацитете, следеће године почиње изградња ветропарка у Костолцу са инсталисаном снагом од 66 мегавата, у вредности од 100 милиона евра, ради се интензивно на отварању новог копа Радљево у Колубари, из којег би 2019. требало да крене угаљ... , подсетио је Грчић.

 Почео пројекат за одсумпоравање у ТЕНТ-у А

 • Наше обавезе су да сачувамо све наслеђене производне и дистрибутивне капацитете, да их све унапредимо, модернизујемо и приближимо ЕУ", казао је он.

Грчић је рекао да је планиран ремонт два најстарија блока у ТЕНТ -у А, а то су блокови А1 и А2, који ће након ремонта бити скоро као нови и јачи за по 40 мегавата.

Подсетио је да је у Будимпешти прошлог месеца потписан уговор за изградњу топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до Новог Београда који ће служити за грејање Београда.

Грчић је захвалио на подршчи Министарству рударства и енергетике и председнику Србије Александру Вучићу.

Представник конзорцијума Мицубиши Хитачи пауер систем Хидето Кавата, изразио је задовољство и завалио што су добили тај посао и обећао да ће све бити урађено по највишим стандардима и у предвиђеном року.

Кавата је рекао да ће тај конзорцијум заједно са домаћом фирмом “Јединство” реализовати пројекат.

 • Наш циљ је да побољшамо животну средину и локалну привреду. Учешће домаћих фирми ће бити веће од 50 одсто", казао је Кавата.

Он је подсетио да је Србија помогла Јапану након природниих непогода, земљотреса и цунамија 2011, због чега Јапан жели сада да помогне Србији.

Кавата је изјавио да је Мицубиши заинтересован и за учешће у реализацији пројекта изградње постројења за одсумпоравање у ТЕНТ-у Б.

Пројекат се реализује у оквиру споразума између Владе Србије и Владе Јапана, на основу којег је између ЕПС-а и Јапанске агенције за међународну сарадњу ЈИЦА потписан Споразум о зајму за финансирање пројекта.

Систем за одсумпоравање димних гасова у Обреновцу градиће се за четири блока ТЕНТ А снаге по 350 мегавата, који као гориво користе лигнит из површинских копова РБ Колубара.

На блоковима А3, А4, А5 и А6 примениће се технологија одсумпоравања димних гасова влажним поступком, уз коришћење кречњака као реагенса.

Као нус-производ добијаће се гипс који се може користити у грађевинарству, а помешан са пепелом и за изградњу путева.

Рок за завршетак изградње постројења је 42 месеца од датума ступања Уговора на снагу.

За унапређење заштите животне средине од 2017. до 2025. године ЕПС планира улагања од око 900 милиона евра и то кроз реализацију пројеката за смањење емисије загађујућих материја у ваздуху из термоелектрана, што укључује и изградњу система за одсумпоравање.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци