Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

23.05.2017.

Почело са радом постројење за производњу и велепродају
компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, свечано су пустили у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу „Острово“. Укупна вредност ове инвестиције – изградње сабирно гасне станице и постројења за производњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

На новоизграђeном постројењу планирана је дневна производња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око 9.000 тона овог енергента.

Компримовани природни гас се због својих својстава сматра енергентом будућности. Главни састојак је метан који, у поређењу са осталим дериватима, има најмањи коефицијент емисије CО₂, те самим тим доприноси очувању квалитета животне средине и сматра се еколошки чистим горивом. Са друге стране, његово коришћење пружа одличне перформансе возилима и економски је исплативо гориво. Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват. Употребљава се као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

 • Нафтна индустрија Србије је изузетно значајна компанија за Републику Србију и нашу Владу и ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју. Очекујемо да настави да буде лидер у својој области и један од најстабилнијих елемената наше привреде и економије. С друге стране, тржиште гаса се шири, као и захтеви потрошача, што некада није могуће испратити развојем инфраструктуре и управо зато је постројење у Острову изузетно значајно, јер управо оно представља могућност да одговоримо на захтеве индустријских потрошача без изградње гасовода. Са овог постројења, можемо компримованим гасом да покријемо захтеве привреде у читавом овом крају“, рекао је приликом отварања постројења, Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Он је казао и да је то и еколошки важан пројекат, јер компримовани гас представља најквалитетније и најчистије гориво - гориво будућности.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

 • Kомпримовани природни гас је „гориво будућности“, које може да замени бензин, дизел или течни нафтни гас, уз најмању емисију штетних гасова. Већ од 2014. године, када смо отворили постројење Палић, НИС производи и продаје овај енергент и тако испуњавамо два циља: поштујемо захтеве тржишта за алтернативним и повољнијим горивима и подстичемо одговорност према животној средини. Постројење „Острово“, које данас отварамо, по плану ће производити око 25 тона компримованог природног гаса дневно. Снагом квалитетних и савремених горива, ми планирамо да стигнемо још даље“, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС.

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин је истакао да НИС успешно ради на српском тржишту и представља једну од најефикаснијих српских компанија, као и да је енергетика један од кључних темеља сарадње Србије и Русије.

18.05.2017.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је, данас, новоименованог амбасадора Републике Турске у Србији, Њ.Е. Танжуа Билгича (Tanju Bilgic).

 Саопштење

Састанак је организован на иницијативу амбасаде Републике Турске, поводом 22. Светског нафтног конгреса, који ће, од 9 – 13.јула бити одржан у Истанбулу, под покровитељством тамошњег Председништва. Циљ посете амбасадора Билгича, између осталог, био је да пренесе позив који је турски министар енергетике и природних ресурса Берат Албајрак, упутио српском колеги Антићу.

Министар рударства и енергетике Александар Антић са турским амбасадором разговарао је о унапређењу укупних економских односа две земље, а посебно оних у области енергетике.

 Саопштење

 • Односи две државе су у узлазној линији како политички, тако и економски, што се огледа у константном расту турских инвестиција у Србију, казао је министар Антић, који се, током сусрета, осврнуо на своју посету Турској, у којој је, пре две године присуствовао почетку изградње гасовода ТАНАП у граду Карсу, у близини турско - грузијске границе.

Амабасадор је нагласио велики интерес турских компанија за повећање инвестција у Србију у свим областима и мишљења је да је енергетика сектор који је тамошњим улагачима посебно интересантан и којем може интензивно да се сарађује. Он је казао да је, у том смислу, учешће министра Антића на Светском нафтном конгресу сјајна прилика за организацију билатералног сусрета српског министра енергетике са новим министром енергетике и природних ресурса Турске – Бератом Албајраком (Berat Alba Yrak).

08.05.2017.

Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Министар енергетике Александар Антић је изјавио да Турски ток за сада обухвата само изградњу гасовода између Русије и Турске, али да Влада Србије пажљиво прати тај пројекат, пошто би наша земља евентуално могла да се прикључи уколико би се тај гасовод развијао у наредном периоду.

 • Србија тренутно има само један правац снабдевања гасом преко Мађарске, неопходно је да извршимо диверсификацију”, рекао је министар Антић на отварању конференције “Нова српска енергетска стратегија”.

Он је истакао да Влада Србије прати шта се дешава са пројектима као што су Северни ток 2 и Турски ток, додајући да су све то неке шансе за нас.

 • Гарантујем да ова Влада није заљубљена ни у један пројекат, већ поклања пажњу свим пројектима који могу да обезбеде грађанима сигурне енергенте по конкурентним ценама”, нагласио је Антић.

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Коментаришући то што је Гаспром објавио да је почела градња гасовода Турски ток између Русије и Турске, министар рударства и енергетике казао је да је Турски ток у овој фази потписан само за правац снабдевања гасом за турско тржиште.

 • Пажљиво пратимо да ли ће се тај гасовод развијати и даље и у наставку представљати нову инфраструктуру која може да буде од значаја за нас и одговорно разматрамо све могућности и све сценарије и бићемо део решења која су реална”, навео је он.

Антић је рекао да Србија ради и на гасној интерконекцији са Бугарском и да је предвиђено финансирање кроз грант ЕУ од 50 милиона евра.

 • Остаје питање како ћемо то све напунити гасом”, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Изградња гасовода Турски ток почела је у Црном мору, близу обала Русије. Генерални директор Гаспрома Алексеј Милер навео је у саопштењу да се реализација пројекта одвија по плану и да ће турски и европски потрошачи до краја 2019. имати нову сигурну руту за увоз руског гаса.

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Пројекат је представљен јавности крајем 2014. године када је Русија одустала од пројекта гасовода Јужни ток, који је требало да иде преко Црног мора и Бугарске, а који је блокирала ЕУ.

Руски председник Владимир Путин је пре неколико дана дао налог Гаспрому да крене са радовима за гасовод Турски ток.

Према плановима, предвиђа се изградња два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса. Намера је да се појача испорука руског гаса Турској и да та земља постане гасно чвориште за даље снабдевање европских потрошача.

Конференцију су организовали Адриа Медиа Група (Adria Media Group) и магазин Њузвик (Newsweek) Србија, под покровитељством Министарства рударства и енергетике.

08.05.2017.

АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Србија ће успети да испуни обавезу према ЕУ, да до 2020. достигне удео од 27 одсто обновљивих извора енергије у укупној фналној потрошњи енергије, с обзиром на то да смо тренутно између 23 и 24 одсто, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Министар је истакао да ће посебан акценат у наредном периоду бити стављен на коришћење биомасе.

 • Апсолутно сам уверен да ћемо до 2020. успети дођемо до предвиђених 27 одсто”, рекао је Антић на конференцији “Нова српска енергетска стратегија”.

Он је казао да су у току и пројекти који ће обезбедити додатних око 500 мегавата из обновљивих извора и поручио да посебну пажњу треба посветити коришћењу биомасе, где је наш највећи потенцијал.

 • Србија више “фенси” гледа на ветро и соларне паркове, пошто то виђамо када путујемо, али пренебрегавамо да је највећи потенцијал у биомаси”, нагласио је Антић.

Према његовим речима, ако је око 5,6 милиона тона еквивалента нафте наш укупни потенција из обновљивих извора енергије, око 3,3 милона је из биомасе.

 • Биомаса мора бити далеко више у фокусу и ми као министарство смо радили на промоцији и наставићемо и кроз изградњу малих постројења и инвестиција на биомасу и биогас, али пре свега кроз стални притисак према системима даљинског грејања”, рекао је Антић додајући да топлане све више прелазе на коришћење биомасе.

Антић је рекао да је енергетски сектор од кључног значаја за даљи привредни раст Србије, а посебно индустријски развој.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Он је подсетио да је последњи велики енергетски објекат у Србији отворен 1991. године и да после тога није било великих пројеката за будући индустријски развој.

Како је рекао, стратешки најважнији елементи енергетског сектора су: сигурно снабдевање, транзиција ка одрживом енергетском систему и развој тржишта енергетике.

 • Србија мора бити енергетски сигурна, да обезбеди снабдевање грађана и привреде, али и да има агресивну инвестициону политику, што је приоитет Владе и министарства”, нагласио је Антић.

Он је подсетио да је почео пројекат за Костолац Б3 и проширења копа Дрмно, што је веома важно за будућност нашег енергетског система. Антић је рекао да смо протеклих година добили на мрежи око 80 мегавата из обновљивих извора, од ћега највише од хидро и ветро потенцијала.

 • У овом тренутку се налазимо у различитим фазама изградње готово 500 мегава из обновљивих извора, од чега за око 483 мегавата из енергије ветра и значајан број капацитета из биомасе и био гаса, као и хидроенергије. Ако томе додамо и озбиљне пројекте које радимо на преносу, трансмисији енергије, на изградњи унутрашњих и паневропских коридора кроз пројекат Трансбалканског коридора, тиме добијамо далеко бољу слику у електроенергетском сектору”, навео је он.

Министар је, ипак, рекао да Србија добија око 70 одсто струје из угља и да ће улагање у копове бити један од приоритета и подсетио да ће ове године ЕПС уложити 31 милијарду динара у РБ Колубара, од чега ће 22 милијарде бити издвојене за нове инвестиције, а девет за одржавање.

Он је рекао да ће бити отворена три нова копа - поље Е, Г и Радљево, које ће заменити најважнији коп Тамнава-Западно поље.

Антић је казао да ће покушати да нађу партнере и за нове пројекте за термоелектране ТЕНТ Б3 и Колубару Б.

Министарство ће развијати и хидропотенцијале - Моравске електране за додатних око 150 мегавата у пет каскадних хидроелектрана, као и потенцијале на Ибру, Дрини и Бистрици, казао је Антић и додао да предстоји и пројекат Ђердап 3.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић рекла је да је поглавље 15 у прикључењу ЕУ један од главних изазова што се тиче енергетике.

 • Изазов је стварање регионалног тржишта гаса и електричне енергије, као и реструктурирање јавних предузећа. Јако нам је битно и да се испоштује регулативе о заштити животне средине, у шта се доста мора улагати у наредном периоду”, рекла је она.

Филиповићева је додала да закон омогућава да поред ЕПС-а свако други може да производи струју у Србији, а да се отвара само питање тржишне исплативости.

 • То значи да ако се вама исплати да градите, можете доћи и није никакав проблем. Није све везано за ЕПС, мада су они највећи. Стратегија је документ који је “списак жеља”, а нама је најважније да се види шта смо ми то урадили”, казала је државни секретар Министарства рударства и енергетике, Мирјана Филиповић.

03.05.2017.

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА У
МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

Радна места која се попуњавају:

 1. Радно место за подршку економским и правним пословима у области нафте, деривата нафте и природног гаса
 2. Радно место руководилац Групе

Комплетан текст огласа можете прочитати овде

Изјаву о прибављању података можете преузети овде

03.05.2017.

ПРЕДЛОГ УРЕДБЕ

Министарство рударства и енергетике Републике Србије је сагласно члану 5 и 6. Закона о енергетици (''Службени гласник РС'' број 145/2014) припремило Предлог Уредбе којом се утврђује Програм оствaривања Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025 са пројекцијама до 2030. године , за период 2017. до 2023. година. Све примедбе и сугестије на предлог Уредбе потребно је доставити у Формулару на емаил адресу biljana.ramic@mre.gov.rs у периоду од 03.05.2017. до 15.05.2017. године. са назнаком (Subject) ПОС КОМЕНТАРИ.

- Предлог уредбе ПОСа

- Формулар за достављање примедби и сугестија

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци