Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

23.11.2017.

Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине
у овом делу Европе

Нови пут свиле или глобални пројекат "Појас и пут" велика је шанса за развој целог Балкана, а Србија ће задржати улогу најзначајнијег партнера Кине у овом делу Европе, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић на отварању друге Међународне конференције "Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутра Иницијативе 16 + 1".

Антић је, на конференцији у организацији Факултета безбедности и представника академске заједнице Кине, рекао да Балкан има значајно место у том великом пројекту.

 Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине у овом делу Европе

 • Овај пројекат, на раскрсници која је за нас често била казна, даје шансу да постане наша велика привилегија и сви заједно морамо да је искористимо за развој читавог региона. Ту шансу морамо да искористимо", нагласио је Антић.

Он је нагласио да треба да сарађујемо у региону и превазиђемо проблеме из прошлости, пошто смо сувише времена изгубили у проналажењима разлика.

Антић верује да ће Србија активном регионалном политиком и позивима за сарадњу у региону, стварањем добрих односа са свим државама у региону, бити локомотива на том путу.

 • Кина ће без сумње бити прва светска економија и један од наших најзачајнијих економских партнера", нагласио је Антић.

Подсетио је да је Србија откако је установљен мехнизам 16 плус 1, 2012. године, једина земља која је на министарском нивоу одржавала односе.

Како каже, Србија је дала велики допринос да та иницијатива прерасте у озбиљан институционални оквир који поприма све озбиљније форме и без дилеме тај оквир постаје значајан елемент кинеско - европских односа.

Антић наводи да не можемо задржати инфрастуктурне, енергетске и друге пројекте, као ни трговину, унутар граница и да је Кина препознала важност регионалних пројеката. Подсетио је да је Србија са Кином реализовала више пројеката и да су многи у току, на пример изграђен је мост преко Дунава између Земуна и Борче, реализована је прва фаза радова у Костолцу, започета друга фаза изградње новог блока Б3, затим граде се деонице Коридора 11, кинеским партнери су преузели Железару Смедерево и друго.

Амбасадор Кине Ли Манчанг је рекао да Србија придаје велику пажњу сарадњи са Кином и да његова земља то веома поштује.

Он је истакао да је веома срећан што је амбасадор баш у Србији и да његове колеге, на пример у Мађарској, морају да се помуче да нађу шта ће бити потписано са Кином на предстојећем самиту у Будимпешти, док, када је реч о Србији, он мора да се помучи пошто има много тога што треба да се потпише.

 Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине у овом делу Европе

 • Између два народа постоји доста заједничког, захваљујемо се вашем народу подржава важне кинеске интересе и ми исто тако подржавамо интересе Србије", навео је Ли.

Рекао је да је на недавно одржаном националном конгресу Комунистичке партије Кине послата јасна порука - ми се залажемо за успостављање новог модела међународних односа.

 • То конкретно значи, државе без обзира на величину и развијеност, треба да буду равноправне, да поштујемо једни друге и суверетнитет, да се не мешамо у унутрашње ствари других земаља, већ да поштујемо њихов избор. Треба сви да будемо победници, а не да имамо победника и пораженог, то је основа на којој треба да развијамо човечанство", истакао је амбассадор НР Кине у Србији.

Сарадња између Србије и Кине је баш на тој основи и може да буде дугорочна, поручио је Ли Манчанг.

Кина је од 2013. у земље на коридору „Појас и пут” уложила 50 милијарди долара, а председник Си Ђинпинг је најавио нова улагања од најмање 80 милијарди долара. Овај велики пројекат, у који је Кина спремна да уложи огромне износе новца, укључује изградњу и повезивање инфраструктуре, односно мреже путева и железница од више од 13.000 километара за извоз робе, као и луке и индустријске паркове.

 

Антић: У Будимпешти уговор за топловод Обреновац-Београд

Министар рударства и енергетике Александар Антић је изјавио да ће на самиту председника влада у Будимпешти 27. новембра, у оквиру Механизма сарадње са Кином 16 плус 1, бити потписан уговор за изградњу топловода између Обреновца и Београда.

 • У понедељак ћемо потписати уговор којим почиње изгадња топлодалековода између Обреновца и Београда. Коначно ћемо искористити то што у непосредној близини Београда имамо највећу термоелектрану на Балкану (ТЕНТ) и да можемо да искористимо део њеног потенцијала за грејање станова", рекао је Антић на другој Међународној конференцији под називом "Балкан на Новом путу свиле: безбедносни изазови и ризици унутар Иницијативе 16 + 1".

Он је истакао да ће тако у наредних неколико година моћи да се оствари вишедеценијски сан.

Антић је казао да је за тај самит у Будимпешти спреман већи број уговора и међудржавних споразума. Министар је најавио да се очекује потписивање комерцијалог уговора за изградњу деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге, комерцијалног уговора за деоницу пруге Нови Сад - Суботица у оквиру пројекта за модернизацију пруге Београд - Будимпешта, као и протокола о условима за извоз говеђег меса у Кину, као и поменути топловод.

 Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине у овом делу Европе

Представници Министарства рударства и енергетике Србије, Града Београда и Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) потписали су раније са кинеском компанијом "Power Construction Corporation of China”, Меморандум о разумевању за пројекат изградње топлодалековода Обреновац-Нови Београд.

Коришћењем топле воде из ТЕНТ-а за грејање Новог Београда годишње ће се уштедети 43 милиона евра на увозу гаса који користе Београдске топлане.

Топловод је почео да се гради 1995. године, а 1997. је изградња заустављена. Цеви су извађене, а канали затрпани и 2002. године од тог пројекта се било одустало.

 

Антић: Ваљево и Краљево прво да измире дугове ЕПС-у

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да Краљево и Ваљево неће моћи да промене снабдевача струјом за јавну расвету док прво не измире дугове ЕПС-у.

Хрватска Електропривреда је недавно саопштила да у Србији већ снабдева струјом једно предузеће и да ће ускоро испорука електричне енергије кренути и за два српска града.

Како се наводи у саопштењу, ХЕП Енергија у Србији струјом снабдева компанију Цимос а у завршној је фази и припрема испоруке електричне енергије за градове Краљево и Ваљево.

Антић је одговарајући на питања новинара да то прокоментарише, подсетио да је тржиште електричне енергије у Србији отворено 2013. и навео да је ЕПС и поред те чињенице задржао 98 одсто тржишта.

Он је истакао да је Закон о енергетици предвидео такве ситуације и да забрањује промену снабдевача ако према првом снабдевачу имате било каква дуговања.

 • Тако да Краљево и Ваљево, причамо само о јавној расвети, неће моћи да промене снабдевача док не измире укупне дозволе према претходном снaбдевачу. Па, нашта би то личило да сада свако ко дугује некоме за струју или гас у једном тренутку каже - па добро ја ћу сад да променим снабдевача и има да ме снабдева неко други", навео је министар.

Каже да предузећа за јавну расвету у Краљеву и Ваљеву немају могућност по закону док не измире укупне дозволе да промене снабдевача.

Антић је подсетио да, када су грађани у питању, укупно снабдевање у Србији држи ЕПС и додао да је то последица и регулисаних цена струје, али и да је ту и комплетно комерцијално тржиште.

Наше укупно тржиште електричне енергије је око 34.000 гигават сати, а на то комерцијално снабдевање оде 12.500 гигават сати, а ово о чему ми причамо је 20 гигават сати, што је на нивоу занемарљивог податка.

Према његовим речима, иако је тржиште већ четири године отворено, ЕПС је задржао 98 одсто тржишта, што је доказ да се ЕПС одлично снашао у тржишним условима.

 Антић: Србија ће остати најзначајнији партнер Кине у овом делу Европе

 • Друга ствар, свако предузеће и установа има обавезу да распише тендер, неки пут могу и да пронађу бољу понуду, али не могу да промене снабдевача док према претходном не измире дугове", закључио је Антић.

ЕПС је тим поводом саопштио да на тржишту електричне енергије у Србији није ретка појава да купци који имају неизмирена и значајна дуговања покушавају да избегну плаћање својих обавеза расписивањем процеса јавних набавки. Како се наводи у саопштењу ЕПС-а, циљ таквог потеза је да се промени снабдевач у тренутку када имају неплаћене рачуне, међутим законска обавеза налаже да се пре промене снабдевача измири дуг претходном.

“Град Ваљево је три пута покушао то да избегне. Град Краљево је у време расписивања тендера за снабдевање за потребе јавне расвете имао дуг према ЈП ЕПС од три месечне фактуре, што је укупно око 45 милиона динара. И град Ваљево је имао вишемесечна дуговања према ЈП ЕПС, која су у тренутку расписивања јавне набавке износила чак шест месечних фактура, тачније 40 милиона динара. Ни Краљево ни Ваљево, нису у потпуности до данас измирили своје обавезе", наводи се у саопштењу.

ЕПС наводи да је, иако је имао право да примени меру искључења, пребацио те купце на резервно снабдевање како би грађани имали јавну расвету. То предузеће навело је и да учествује на тендерима великих комерцијалних купаца, са ценом која је испод тржишне у тој категорији купаца, и истиче да су према подацима Еуростата, комерцијалне цене према нивоу потрошње у првој половини 2017, када се ради о потрошњи од 500.000 до два милиона kWh, веће у Хрватској за чак 28,6 одсто.

ЕПС подсећа да је тржиште електричне енергије у Србији отворено 1. јануара 2015. године, што значи да сви купци имају право одабира снабдевача, као и да оно захваљујући својој понуди, квалитетом услуга и повољним ценама снабдева 98 одсто тржишта комерцијалних купаца електричне енергије.

20.11.2017.

Почела изградња новог блока у Термоелектрани
Костолац - ТЕ "Костолац Б3"

Данас је положен камен темељац за изградњу новог, трећег блока у Термоелектрани Костолац, снаге 350 мегавата, а очекивана годишња прозводња електричне енергије је око 2,5 милијарди киловат часова. То је највећа инвестиција у домаћем енергетском сектору у претходне три деценије.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

Укупна вредност II фазе пројекта модернизације ТЕ Костолац Б је 715, 6 милиона долара, од чега су улагања у изградњу новог блока Б3, снаге 350 МW, 613 милиона долара, а почињу изградњом димњака и система за хемијску припрему воде. Укупно 85 одсто за финансирање пројекта обезбеђено је из кредита кинеске Ексим банке, а остатак обезбеђује ЕПС. Рок за отплату је 20 година, укључујући и 7 година грејс периода, уз фиксну камату од 2,5 одсто годишње.

 • Сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину Пројекта изградње новог блока Б3, на локацији ТЕ Костолац Б, добијена је од Министарства заштите животне средине у октобру 2017.”, рекао министар рударства и енергетике Александар Антић. "Студија утицаја на животну средину, која је рађена у сарадњи са румунском страном, део је укупне документације и радови не би могли да почну без тога", казао је он и одбацио спекулације да постоји тужба због тога што ће његов рад угрозити животну средину.

Антић је додао да се Пројекат реализује уз успешну сарадњу са Румунијом и у складу са конвенцијом ESPOO о прекограничном утицају на животну средину. Министар је истакао да је јавна расправа о утицају на животну средину вођена и у Румунији.

Техничке карактеристике новог блока подразумевају вредност емисија у дозвољеним, граничним вредностима: сумпор-диоксид SO2 - ispod 150mg по метру кубном, азотни оксиди - испод 200mg по метру кубном и прашкасте материје - испод 10 mg по метру кубном.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је рекао да је полагање камена темељца за термоблок у Костолцу изузетно важно за електропривреду земље, али и за целу привреду.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

Навео је да је вредност инвестиција у електоенергетски сектор тренутно три милијарде евра и да су то највеће инвестиције у некој области. Министар је подсетио да је у току градња постројења за нових 1.000 мегавата струје.

Обележавању почетка радова присуствала је премијерка Ана Брнабић која је рекла да је тренутно вредност заједничких пројекта Србије и Кине шест милијарди долара.

Она је истакла да се нада да ће следеће недеље у Будимпешти на самиту Кине и 16 земаља централне и источне Европе са кинеским премијером потписати уговоре а градњи топловода Обреновац-Београд и деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге.

Вршилац дужности директора Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић је рекао да је Б3 у Костолцу први термоблок који се гради после 26 година и да он чини пет одсто од укупних инсталисаних електроенергетских капацитета у Србији.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

По његовим речима, у изградњи тог блока учествоваће велики број српских компанија.

Он је казао да је одмакла изградња луке на Дунаву, као и да су оба блока ТЕ Костолац модернизована, урадјено одсумпоравање и проширени капацитети копа Дрмно.

Потпредседник ЦМЕК (China Machinery Engineering Corporation) Тонг Зиганг рекао да је урађен велики део припремних радова за Б3 и да је то пројекат са високим захтевима и способностима управљања.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

 • Кинески партнери ће се придржавати уговора, закона и локалних обичаја", рекао је Зиганг и додао да ће из Кине бити испоручена најквалитетнија опрема за нови блок.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, који је потписан 21. августа 2009. године.

Изградња блока Б3 део је друге фазе реализације пројекта уз повећање производње Копа Дрмно са девет на 12 милиона тона угља годишње да би се обезбедиле довољне количине угља за нови блок.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

Изградња новог термоблока Костолац Б3 планирана је према најстрожим европским стандардима и техничким прописма.

Уговором је предвиђено и да сва опрема која ће бити уграђена у нови блок испуни европске нормативе квалитета.

Завршени су археолошки истражни радови на локацији будућег објекта према условима Републичког завода за заштиту споменика културе о примени мера заштите у зони археолшког локалитета Виминацијум.

У ТЕ Костолац Б у оквиру прве фазе пројекта завршене су ревитализације блокова Б1 и Б2 који сада производе електричну енергију укупном снагом од 700 мегавата, а изграђено је и ново постројење за одсумпоровање димних гасова.

 Почела изградња новог блока у Термоелектрани Костолац - ТЕ Костолац Б3

Први део кинеског кредитног аранжмана укључује и израдњу инфраструктурних објеката, пристаништа на Дунаву, која је почела ове године и железничке пруге у дужини од 18 килметара за довоз кречњака и опреме и одвоз гипса. Уговорена вредност тог дела пројекта је 344,6 милиона долара.

10.11.2017.

Антић: Већа сарадња са Републиком Српском
у области енергетике

Министар енергетике Србије Александар Антић и министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић, одржали су прву седницу мешовитог Енергетског комитета Србије и РС, на коме је најављена већа сарадња и реализација заједничких енергетских пројеката, као и изградња хидролекетрана на Дрини.

Антић је у Влади Србије рекао да су он и Ђокић копредседници тог тела и да су у њему директори свих енергетских компанија из Србије и Републике Српске, као и НИС, а све у циљу како би се размотрили сви аспекти енергетских односа Србије и РС.

 Антић: Већа сарадња са Републиком Српском у области енергетике

 • План је да развијамо заједничке енергетске пројекте. Ми се превише времена грлимо и љубимо зато што смо браћа. Мислимо да је дошло време да радимо неке заједничке пројекте и да то треба да буде приоритет”, нагласио је Антић.

Како је рекао, енергетика не познаје границе и сва та пиања су у ствари регионална питања.

Антић је рекао да ће су разматрани и односи између Србијагаса и Гас промета и да су близу постизања решења, када је реч о статусу Гас промета у Републици Српској.

Разматрани су и проблеми око накнада за потопљено земљиште због хидроелектрана Бајина Башта и Зворник.

Такође, ту су и неки заједнички пројекти у вези са сарадњом у области и електромрежа, где ће бити ојачани преносни капацитети и ту је планирана трансбалканска интерконекција.

 • Ту је и Дрина, имали смо споразум са Италијанима који су одуговлачили годинама и коначно је време да то пресечемо и да то радимо сами или да пронађемо неког другог партнера. У горњој Дрини РС има сјајан пројекат, који је један од најбољих хидроенергетских пројеката у овом делу Европе. Заинтресовани смо да разговарамо да и ми евентуално будемо део тог пројекта и да то партнерски развијамо.Ту је и доња Дрина чије потенцијале можемо да ставимо у функцију”, каже министар.

Антић је рекао да можемо да учимо од Републике Српске по питању давања концесија.

На питање новинара да ли може Србија да повећа количине гаса за БиХ и како види наводе да би Србија, ако повећа цене транспорта гаса, могла да уцени Федерацију БиХ, Антић је казао да је Србија врло принципијелна по том питању и да за Србију снабдевање гасом није политичко питање.

 Антић: Већа сарадња са Републиком Српском у области енергетике

 • Нити сме, нити ће икада бити, што се нас тиче. Залажемо се за потпуно транспарентан приступ и за то да цене транзита морају бити идентичне. Количине гаса које преко Србије иду за Републику Српску и Федерацију БиХ, иду у складу са могућностима и ако потребе буду веће, о томе ћемо разговарати. Потпуно је безразложно и бесмилено то питање политизовати, јер снабдевање грађана енергентима не сме бити политичко питање”, нагласио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар Ђокић је рекао да је Енергетски комитет недавно основан и да је данас одржана прва седница у Влади Србије.

 • Више питања смо разматрали и поменули све што би могло да буде предмет сарадњу, казао је Ђокић”.

Казао је да се ради о великим и мањим инвестицијама у хидро и друге енергетске објекте на простору РС или на подручју границе Србије и РС.

Према његовим речима, Дрина има велики потренцијал, и у горњој Дрини би могле да буду изграђене четири хидроелектране, на средњој три и у доњој - четири хидролектране.

Ђокић је рекао да ће са Кинезима градити хидроелектрану “Бук Бијела” у Републици Српској са пратећим хидроелектранама и да би РС волела да се у тај пројекат укључи Србија. “Радујемо се спремности Србије да буде инвеститор у енергетске пројекте на простору РС. То је за нас јако значајно и не само што ћемо подржати те пројекте већ ћемо их заједно реализовати”, оценио је он.

Република Српска је, додао је, спремна да заједно са Србијом ради на развијању интерконекције између РС и БиХ и Србије у области електропреноса.

 Антић: Већа сарадња са Републиком Српском у области енергетике

 • На путу смо да решимо питање Гас промета као једног дела система Србијагаса и ту су потребне сагласности две владе. Желимо да наставимо пројекте гасификације РС и надамо се да ће доћи до решња по питају гасовода Јужни ток и слично", додао је Ђокић.

На питање о односима Србије и Федерације БиХ по питању гаса, Ђокић је казао да РС има краћу деоницу гасовода за шта је задужен Гас промет и да је припремљен споразум за решавање његовог статуса.

 • Очекујем да ће владе Србије и Републике Српске дати подршку за то питање. Не знам шта ће одлучити Србијагас по питању цена, али не очекуемо да усвоји тарифе које би биле различите за купце и дистрибутере у зависности да ли су у РС или Федерацији БиХ. Нема разлога да то буде различито, казао је Ђокић.”

Он је рекао, такође, да Република Српска не жели да затвори гасни систем кроз РС, како би спречила доток гаса до Сарајева, као и да то питање треба решити споразумно.

09.11.2017.

Антић: Кина ће подржати идеју да се Савет министара Кина
плус 16 у области енергетике одржи у Србији

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је у Букурешту да је добио уверење кинеског министра енергетике да ће та земља подржати идеју да се следећи сусрет министара Кина плус 16 у области енергетике одржи у Србији.

 Антић: Кина ће подржати идеју да се Савет министара Кина плус 16 у области енергетике одржи у Србији

 • Мислим да ће то бити одлична прилика за Србију, да се окупе привредници, јавна предузећа, сви они који се баве енергетиком и из Кине и из свих земаља у региону и да та сарадња може да донесе велику добробит за све наше земље", казао је министар Антић.

Он је додао да се нада се да ће подршка Кине допринети да 2018. или најкасније 2019., тај скуп буде одржан у Београду и да би било значајно да буде праћен "озбиљним бизнис" форумом.

Антић је у Букурешту присуствовао Савету министара механизма Кина плус 16.

Он је рекао да је током боравка у том граду разговарао са већим бројем представника енергетских компанија из Кине, Румуније и региона, а као најзначајнији истакао сусрет са потпредседником компаније Пауер Чајна (Поwер Цхина).

 Антић: Кина ће подржати идеју да се Савет министара Кина плус 16 у области енергетике одржи у Србији

 • Та компанија је једна од светски најзначајнијих и највећих енергетских компанија, која има велики интерес за сарадњу са Србијом и препознала је овај регион и отворила и регионалну канцеларију и канцеларију за Србију како би пратила наше пројекте и била ту да понуди сарадњу", казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је рекао да та компанија показује велико интересовање да заједно са Србијом развија пројекат топлодалековода измедју Обреновца и београдских електрана.

 Антић: Кина ће подржати идеју да се Савет министара Кина плус 16 у области енергетике одржи у Србији        Антић: Кина ће подржати идеју да се Савет министара Кина плус 16 у области енергетике одржи у Србији

 • Ми ценимо да је тај пројекат заиста капитално важан за наш укупан енергетски систем, да је један од најбољих пројеката који се у овом тренутку развијају и наставићемо са компанијом Пауер Чајна да разговарамо о техничким и осталим аспектима неопходним за реализацију тог пројекта", казао је Антић.

08.11.2017.

Антић: Србија лидер у енергетској сарадњи са Кином

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је на састанку министара енергетике Кине и 16 држава централне и источне Европе који је одржан у Букурешту, оцењено да је Србија лидер у сарадњи са Кином, која највећи број пројеката у инфраструктури и енергетици реализује управо у Србији.

На скупу у Букурешту, на коме је учествовао, Антић каже да је истакнуто да кинеске компаније учествују у реализацији најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Србији, али и да су највеће инвестиције управо у области енергетике.

 Антић: Србија лидер у енергетској сарадњи са Кином

 • У термоелектрани "Костолац" завршили смо прву фазу везану за ревитализацију блока Б1 и Б2, у вредности од око 300 милиона долара. Сада смо у реализацији друге фазе која подразумева повећање производње угља на копу Дрмно са девет на 12 милиона тона годишње и изградњу нове термоелектране снаге 350 мегавата, а цео пројекат вреди више од 700 милиона долара", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је навео да је на састанку министара енергетике констатовано да механизам сарадње који је успостављен на иницијативу Кине има два кључна ефекта: јачање сарадње са Кином, као и јачање регионалне сарадње.

Он напомиње да су енергетска безбедност и сигурност снабдевања, регионална питања и да се не могу посматрати изоловано.

 Антић: Србија лидер у енергетској сарадњи са Кином

 • Само ми у овом тренутку имамо три озбиљне интерконекције које су у фази изградње или разматрања. То је електроенергетска конекција са Румунијом, гасна интерконекција са Бугарском, а надамо се да ћемо наставити заједничке планове за гасну интерконекцију са Румунијом", казао је министар Антић.

Навео је и да је на састанку у Букурешту одлучено да се успостави редовна сарадња на нивоу министара енергетике, као и да румунски Енергетски центар преузме оперативну улогу у том процесу.

Према Антићевим речима, министри енергетике су се договорили и о наставку сарадње у оквиру заједничких истраживања у енергетици која ће омогућити развој пројеката, истраживање, трансфер технологија, размену искустава.

 • Договорено је да експерти из наших земаља одлазе у Кину, а прва делегација ће отићи већ у првом кварталу 2018.године. Наши кинески пријатељи су понудили да све државе пошаљу своје експертске делегације, као и да они сносе све трошкове што за нас, као земљу која штеди, није неважно", рекао је Антић.

24.10.2017.

Антић: Важна регионална сарадња у енергетици

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је да је потребна заједничка регионална политика и сарадња кроз регионалне пројекте у енергетици, који треба да обезбеде енергетску сигурност држава.

 Антић: Важна регионална сарадња у енергетици

 • Треба више да сарадјујемо и да тражимо додирне тачке кроз регионалне пројекте интерконекције“, рекао је Антић на Српском економском форуму у Београду.

Према његовим речима, Србија у том правцу развија своје приоритете, а највећи изазов је сигурно снабдевање гасом.

 • Уложили смо много напора и могу да кажем да смо на добром путу и да имамо неколико важних пројеката", казао је министар рударства и енергетике.

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да је за Србију пројекат изградње гасног интерконектора са Бугарском један од приоритета и најзначајнији заједнички пројекат који ће ЕУ, преко ИПА фондова, подржати са скоро 50 милиона евра.

 • Ми смо се изборили за далеко веће учешће ЕУ кроз ИПА за 2017. годину и у децембру очекујемо да то буде усвојено - 49,6 милиона евра као грант за подршку том пројекту, који је препознат као пројекат од заједничког интереса за ЕУ”, истакао је Антић.

Како је рекао, тај пројекат се у мандату ове и претходне владе реализује у нивоу највиших приоритета.

 Антић: Важна регионална сарадња у енергетици

 • Пре него што смо ми почели тиме да се бавимо, говорило се о малом доприносу ЕУ за његову реализацију. Претпостављам да је то био кључни проблем, јер тај пројекат заслужује далеко већу подршку и кад је српска деоница у питању", одговорио је Антић на питање - зашто се толико дуго, готово 10 година, чека на тај пројекат.

Он је додао да су два пројекта рангирана као главни приоритети - интерконекција Грчка-Бугарска и интерконекција Бугарска -Србија.

 • Та два пројекта морају да се реализују у некој динамици са реализацијом пројекта Јужни гасни коридор и ЛНГ терминали. У сваком другом случају - то би биле само цеви кроз које не би имало шта да потече", казао је министар рударства и енергетике, Александар Антић.

Да би пројекат интерконекције са Бугарском имао смисла, била су потребна два елемента - да обезбедимо озбиљну финансијску подршку какву су добили Бугари - и ми смо се за то изборили и да се развије пројекат интерконекције Грчка-Бугарска, закључио је он.

Осим тога, како је истакао, озбиљно се разматра и интерконекција са Румунијом.

 Антић: Важна регионална сарадња у енергетици

 • Турски ток је такође један од пројеката који се озбиљно развија. Ми тај пројекат озбиљно разматрамо и калкулишемо", рекао је Антић.

Србија, како је додао, има и велики број пројеката у области обновљивих извора енергије.

Према његовим речима, у различитим фазама изградње је 500 мегавата из обновљивих извора енергије, највише из ветра.

 • Србија ће постати озбиљан играч на тржишту електричне енергије. То ће бити још један од сегмената регионалне сарадње", казао је српски министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је истакао и да је једно од посебних питања регионалне сарадње и израда регионалне берзе електричне енергије.

23.10.2017.

Александар Антић : Пројекат "Дубока прерада"
- енергетска стабилност Србије

Министар рударства и енергетике Александар Антић казао је да је почетак реализације пројекта "Дубока прерада" велики дан за НИС и Србију, истичући да ће та инвестиција омогућити енергетску стабилност и сигурност.

Он је, на свечаном обележавању почетка пројекта у рафинерији Панчево, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, додао да је изградња постројења важна за развој и повећање БДП.

 Александар Антић : Пројекат Дубока прерада - енергетска стабилност Србије

 • Пројекат има снажну економску компоненту", рекао је Антић и указао да ће се сада стећи услови за престанак производње мазута и да ће деривати бити чистији.

Према његовим речима, политичка и економска стабилност омогућавају инвестиције због чега је посебно захвалио председнику Србије, Александру Вучићу.

Председник Гаспромњефта Александар Дјуков рекао је да ће ова компанија по завршетку пројекта бити у рангу са светским рафинеријама и додао нема сумње да ће пројекат бити успешно реализован без обзриса зшто је реч о компликованом и крупном пројекту.

Према његовим речима, реализација инвестиција ће учврстити позицију компаније НИС.

 Александар Антић : Пројекат Дубока прерада - енергетска стабилност Србије

 • Од 2009. године до сада уложили смо више од 2,5 милијарде евра у развој што је омогућило да НИС постане један о енергетских лидера у региону", рекао је он.

Дјуков је навео да почетак пројекта показује озбиљност намера Владе и НИС-а развојне политике и најавио нова улагања гаспром њефта.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин казао је да ће ове године економска сарадња између две земље бити већа и да се нада да ће достићи износ од 2.5 милијарде евра.

Говорећи о почетку изградње постројења у рафинерији у Панчеву, Чепурин је рекао да очекује да ће пројекат бити успешно реализован за две године у корист Србије и Русије.

Председник покрајинске владе Игор Мировић оценио је да почетак подухвата осликава нову климу у Србији и економски просперитет, што је како је навео, Србији раније недостајало.

 Александар Антић : Пројекат Дубока прерада - енергетска стабилност Србије

Мировић је рекао да је у јужнобанатском округу ове године у односу на крај 2016. број незапослених мањи за 4.000.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поновио је да је инвестиција у изградњу постојења "Дубока прерада" које је кључни пројекат друге фазе модернизације рафинерије у Панчеву вредна преко 300 милиона евра.

Он је рекао да се у том случају примењују нове технологије које доносе нове вредности и додао да се завршетак радова на изградњи планира за трећи квартал 2019.

Према његовим речима, његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће међу најмодернијима у Европи.

18.10.2017.

Антић са делегацијом Мериленда о смањењу негативних
ефеката коришћења угља

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да је са привредно-политичком делегацијом савезне америчке државе Мериленд договорено да се заједнички ради на смањењу негативних ефеката производње струје из угља.

Он је после састанка са том делегацијом рекао да држава Мериленд има сличне проблеме као и Србија јер је производња електричне енергије високозависна од угља.

 Антић са делегацијом Мериленда о смањењу негативних ефеката коришћења угља

 • Мериленд је направио значајне искораке у смањењу негативних ефеката коришћења угља у производњи струје па ћемо заједнички радити у том правцу", рекао је Антић и додао да ће се разговарати и о технолошким решењима која примењују стручњаци те државе.

Он је казао да су разматрани и конкретни пројекти и да је дефинисано неколико кључних тема.

 Антић са делегацијом Мериленда о смањењу негативних ефеката коришћења угља

 • Разговарали смо о смањењу угљен-диоксида и технологији за пречишћавање отпадних вода из рударске производње јер они користе електрофлотацију, којом се извлаче метали и добија чиста вода", рекао је Антић.

Делегација Министарства рударства и енергетике Србије и представници највећих енергетских компанија ће, према његовим речима, до краја године посетити Мериленд и разговарати са представницима универзитета и експертима како би се дефинисали кључни циљеви.

 • Идеје и захтеве ће обрадити амерички стручњаци и дефинисати конкретне програме са којима ће доћи у Србију почетком наредне године", рекао је Антић.

Министар за заштиту животне средине Горан Тиван казао је да је најважње да ће "уследити заједничке инвестиције и посао".

 Антић са делегацијом Мериленда о смањењу негативних ефеката коришћења угља

 • Србији су потребне инвестиције, а у област животне средине постоје неограничене могућности за сарадњу", рекао је Триван.

Састанку је присуствовао и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

18.10.2017.

Антић – отворио "МАЛИБУНАР" - Трећи ветропарк у Србији
снабдеваће 7.200 домаћинстава

Србија је данас добила трећи ветропарк и показала да све више постаје земља зелене енергије, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић у Алибунару, где је отворен ветропарк "Малибунар" и озваничен почетак изградње другог ветропарка на територији ове општине чија ће снага бити 42 мегавата.

Антић је најавио да ће тај ветропарк бити завршен током 2018. године и додао да ће до краја следеће године Србија и кроз друге пројекте добити нових 250 мегавта из енергије ветра.

Тиме ће се, навео је министар, Србија приближити циљу да до 2020. године има 27 одсто укупне потрошње енергије из обновљивих извора.

 Антић – отворио МАЛИБУНАР - Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава

 • То су јако добре вести за наш укупни енергетски систем, али и за све нас који се залажемо да Србија више користи обновљиву зелену енергију. То је јако важно због будућих генерација које заслужују да живе у земљи која ће сачувати чист ваздух и земљу", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је додао да су у овом тренутку у различитим фазама изградње пројекти који ће обезбедити још око 500 мегавата, као и да је реч углавном о пројектима из енергије ветра.

Ветропарк Малибунар снаге осам мегавата изградила је белгијска компанија Елисио, која је уложила 14 милиона евра од чега 9,8 милиона евра из кредита Уни Кредит банке.

 Антић – отворио МАЛИБУНАР - Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава        Антић – отворио МАЛИБУНАР - Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава

Очекивана производња ветроелектране "Малибунар" биће довољна за снабдевање 7.200 домаћинстава чиме ће емисија угљен-диоксида бити смањена за око 16.000 тона годишње.

Почетак пробног рада планирана је за новембар ове године, а рад у пуном капацитету почетком следеће године.

18.10.2017.

Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат
на "Ђердапу 1"

Притиском на дугме, министар рударства и енергетике Александар Антић пустио је у рад ревитализовани хидроагрегат А1 у хидроелектрани “Ђердап 1”, који ће сада, уз 10 одсто већу снагу, наредних 30 година радити у пуном капацитету.

 Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат на Ђердапу 1        Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат на Ђердапу 1

 • Ми смо у процесу капиталне ревитализације “Ђердапа 1”. То је изузетно један значајан процес, након више деценија рада, у обавези смо да ревитализујемо све агрегате и до сада су ревитализована четири агрегата, А1, А4, А5 и А6, на њима смо добили око 60 МW нове снаге. То у оним високим водама доноси негде око 90 милиона киловат сати нове електричне енергије”, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Према његовим речима, кроз ревитализацију “Ђердапа 1”, “добијена је једна нова хидроелектрана” и то је, оцењује, капитално значајно за нашу електропривреду.

 Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат на Ђердапу 1

Ревитализацијом се практично добио нови агрегат, каже Антић, који ће наредних 30 година, радити у пуном капацитету, а 10 одсто му је повећана снага, тако да се тим чини и да се далеко боље балансирамо производњ у термо и хидро сектору.

Нажалост, каже министар, пролази се кроз тежак период лоше хидрологије у овој години, те да је због тога производња у хидросектору 20 одсто мање него у претходној години, али је зато од почетка године произведено више од 700.000 тона угља више него у истом периоду прошле године и тиме се, оцењује, надоместила лоша хидрологија.

 Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат на Ђердапу 1        Министар Антић пустио у рад ревитализовани агрегат на Ђердапу 1

 • Тако да, заиста у изузетном напору свих запослених у ЕПС-у ми успевамо да превазиђемо лошу хидрологију и успевамо да обезбедимо потребне колиццине електричне енергије, како би имало апсолутну сигурност у снабдевању свих наших грађана и комплетне привреде”, рекао је министар Антић.

У месецима пред нама, истиче Антић, наставиће се са максимално ангажованим радом и пред нама је “сигурна зима у којој ће се без икакве дилеме обезбедити пуно снабдевање свим енергентима”, јер постоји пуна координација рада свих енергетских компанија у Србији.

Хидроелектрана “Ђердап 1” има шест хидроагрегата, од којих су до сада ревитализована четири, са радом је почела 1970. године, а од почетка рада до септембра 2014. укупно је произвела више од 243 милијарди киловат сати.

18.10.2017.

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА
У МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

Радно место за економске послове у области енергетске ефикасности, у звању саветник, у Групи за успостављање и праћење система организованог управљања енергијом, у Одсеку за унапређење енергетске ефикасности, у Сектору за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије - 1 извршилац.

Комплетан текст огласа можете погледати овде .

Изјаву о прибављању података можете преузети овде.

17.10.2017.

Антић: Састанак са представницима Еко Србија а.д (Eko Serbia a.d )
и Хеленик – Петролеум групе ( Hellenic – Petroleum )
компанија из Грчке

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се, поводом 15 година пословања у Републици Србији, са генералним директором Хеленик – Петролеум групе, Григорисом Стергиоулисом, директором за домаћу и интернационалу продају господином Робертом Караханасом, као и са генералним директором Еко Србија а.д. Вуком Радовићем.

 Антић: Састанак са представницима Еко Србија а.д (Eko Serbia a.d ) и Хеленик – Петролеум групе ( Hellenic – Petroleum ) компанија из Грчке

На састанку је констатовано да је Република Србија спровела низ успешних мера у борби против сиве економије у области промета деривата нафте, чиме је допринела успешном пословању нафтних компанија на тржишту Републике Србије. Генерални директор Хеленик – Петролеум групе Григорис Стергиоулис, захвалио се Влади Србије уз оцену да по борби против сиве економије може да послужи за пример другима. Изражена је и спремност да се са започетим мерама настави и у будућности, како би компаније наставиле да послују у поузданом окружењу и уређеном тржишту.

Министар Антић је том приликом упознао присутне са плановима Републике Србије у области енергетике, као и са реализацијом нових инфраструктурних пројеката, што отвара могућност за даљи развој пословања Хеленик – Петролеум групе, на територији Републике Србије.

 Антић: Састанак са представницима Еко Србија а.д (Eko Serbia a.d ) и Хеленик – Петролеум групе ( Hellenic – Petroleum ) компанија из Грчке

Генерални директор Хеленик – Петролеум групе Григорис Стергиоулис, изразио је намеру те групе да диверзификује своје пословање на све области енергетике, и казао да Република Србија представЉа значајан потенцијал за развој тог пословања.

Министар рударства и енергетике Републике Србије и први човек Хеленик – Петролеум групе сагласили су се да, у вези са стратешким питањима развоја, регион треба уско да сарађује у креирању енергетске политике, како би се подигао ниво сигурности снабдевања енергијом и енергентима, и изразили спремност за даЉу успешну сарадњу.

16.10.2017.

Ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте
у југоисточној Европи

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић, оценио је након потписивања уговора о финансирању ветропарка са компанијом из Уједњених Арапских Емирата да је ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у југоисточној Европи и највећа појединачна приватна инвестиција у Србију.

Антић је навео да је реч о великом пројекту за Банат и за Србију, о ветропарку снаге 158 мегавата што чини, отприлике , 32 одсто укупних наших пројеката из енергије ветра.

 Ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у југоисточној Европи

 • Добили смо пројекат који гарантује да ће Србија до 2020.године повећати учешће обновљивих извора енергије на 27 одсто наше укупне потрошње“, рекао је Антић.

Према његовим речима, потписивање уговора представља изузетан догађај за будућност нашег енергетског сектора и доказ да је Србија направила технолошки искорак и да улази у корак са развијеним државама западне Европе.

 • Влада Србије је направила пионирске кораке кад су у питању обновљиви извори, стигли смо до неких стотинак мегавата из свих извора“, казао је министар Антић.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу који му је пружио подршку као министру да овакви пројекти заживе и да добију ширу друштвену подршку.

 Ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у југоисточној Европи

 • Верујем да са овим пројектом наш енергетски сектор и наша енергетска будућност добијају потпуно нову димензију и да можемо слободно да кажемо да смо обезбедили енергетску будућност Србије, истакао је министар рударства и енергетике, Александар Антић.

Он је објаснио да је реч је о пројекту који је развила компанија "Масдар" из Уједињених Арапских Емирата која се бави новим енергијама.

То је још један доказ изузетних односа Србије и Емирата који су последица изузетног односа који постоји међу лидерима наших земаља. Успели смо да добре политичке односе преточимо у један значајан пројекат, поручио је министар рударства и енергетике.

Антић се захвалио партнерима из Уједињених Арапских Емирата који су развојем овог пројекта показали колико верују у Србију, као и то да је Србија постала сигурна тачка у Европи за инвестирање.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је потписивању кредитне линије за изградњу ветропарка у Чибуку, поврсине 37 квадратних километара, највећег комерцијалног пројекта у области енергије ветра у Србији и региону западног Балкана.

Ветропарк снаге 158 мегавата који ће се састојати од 57 турбина и производити до 457 гигаватчасова електричне енергије годишње, чији заврсетак се планира до краја 2018. године, биће највећи комерцијални пројекат у области енергије ветра у Србији и региону западног Балкана.

Од пројекта се очекује да це довести електричну енергију у приблиззно 113.000 домаћинстава и да ће смањити емисију гасова за више од 370 хиљада тона угљен диоксида годишње.

Ветропарк Чибук 1 допринеће отварању 400 радних места током изградње, као и изградњу 50 километара нових путева.

Кредитна линија потписана је између компаније Ветроелектране Балкана Д.О.О Београд и Међународне финансијске корпорације (IFC) и Европске банке за обнову и развој (EBRD).

14.10.2017.

Антић и Фабрици: Интерконекција са Бугарском – најзначајнији
заједнички пројекат Србије са ЕУ

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са шефом делегације ЕУ у Србији, Семом Фабрицијем. Тема разговора била је изградња гасног Интерконектора Бугарска – Србија, који је оцењен као најзначајнији заједнички пројекат који ће ЕУ, преко ИПА фондова, подржати са 49,6 милиона евра.

Тај пројекат изузетно је значајан како за Србију, тако и за читав регион, јер диверзификује снабдевање гасом.

 Антић и Фабрици: Интерконекција са Бугарском – најзначајнији заједнички пројекат Србије са ЕУ

 • Србија је у потпуности посвећена реализацији пројекта гасног Интерконектора и учинићемо све 0да буде реализован у координацији српских институција и надлежних органа Републике Бугарске, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

На састанку је констатовано да се у Србији развија велики број пројеката из обновљивих извора, уз оцену да ће поред изграђених 100 МW инсталисане снаге, бити изграђено 500 МW, чиме ће Србија достићи циљ – да до 2020.године, 27 одсто у потрошњи укупне енергије буде из обновљивих извора.

 Антић и Фабрици: Интерконекција са Бугарском – најзначајнији заједнички пројекат Србије са ЕУ

Министар Антић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, сложили су се да у наредном периоду посебна пажња буде усмерена на енергетској ефикасности. Европска унија ће подржати пројекте у тој области, а до краја године Министарство рударства и енергетике ће, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и представницима Европске комисије, размотрити могућности за формирање Фонда за енергетску ефикасност.

Састанку министра са шефом делегације ЕУ у Србији, присуствовала је државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, као и сарадници.

06.10.2017.

Састанак министра рударства и енергетике Александра Антића са министром
спољних послова и трговине Мађарске Петeром Сијартом

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се данас са министром спољних послова и трговине Мађарске, Петeром Сијартом, који борави у једнодневној посети Србији.

 Састанак министра рударства и енергетике Александра Антића са министром спољних послова и трговине Мађарске Петeром Сијартом

Министри су, том приликом, разговарали о унапређењу сарадње две земље у области енергетике, са посебним акцентом на модалитете сигурног снабдевања гасом.

 Састанак министра рударства и енергетике Александра Антића са министром спољних послова и трговине Мађарске Петeром Сијартом

На састанку је констатовано да је, у наредном периоду, неопходно интензивирати заједничке активности, како би се усагласила стратегија сигурног снабдевања гасом, укључујући и могућу изградњу нових гасно-транспортних система који би, између осталог, повезали и Србију и Мађарску.

05.10.2017.

Инвестиције ЕПС-а покрећу привреду

Енергетски сектор Србије је потпуно спреман за предстојећу грејну сезону, изјавио је данас државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Предић.

 • По свим оценама које у министарству имамо, енергетски сектор је комплетно спреман за грејну сезону. То се односи на ЕПС, нафтно - гасни сектор и систем даљинског грејања у Србији”, рекао је Предић отварајући међународну стручну конференцију "ЕПС као покретач привреде Србије".

Нагласио је да су, као и сваке године “очи су упрте у ЕПС”, али и да је ЕПС захваљујући озбиљном раду међу 10 најбољих енергетских компанија у Југоисточној Европи.

Како каже, сви ремонти су завршени у термопостројењима, хидролектранама и на коповима.

Предић је рекао да је завршен значајан ремонт на блоку А1 на Ђердапу, што је била озбиљна инвестиција.

ЕПС спремно улази у последњи квартал и што се тиче производње струје и обезбеђења угља за теморкапацитете. Такође, запослени у ЕПС-у ће учинити сваки напор да евентуалне кварове и испаде отклањују у најкраћемо могућем року, казао је државни секретар Министарства рударства и енергетике, Зоран Предић.

Он је наглаисо да је енеретски сектор озбиљан покретач привреде и индустрије у свакој земљи и да Србија има јаке фирме у области машиноградње и неоподне ресурсе да испрати разој наших енергетских компанија.

Предић је том приликом честитао Електропривреди Србије, Дан ЕПС-а 6. октобар.

Гогорећи о актуелним пројектима у ЕПС-у, Предић је казао да се тренутно граде постројења за одсумпоравање на четири блока ТЕНТ А у Обреновцу и да је тај посао вредан 160 или 170 милиона евра. Како каже, то ће бити завршено за три и по године и да ће емисије сумпор - диоксида. бити значајно смањене

 • ЕПС је уложио 200 милиона евра у поројекте заштите животне средине, а план је да до 2025. буде уложено 900 милиона евра у ивнестиције те врсте", рекао је Предић. Он је додао да се гради нови блок Б3 у Костолцу од 350 мегавата, у сарадњи са Кинезима, као и да је то један од највећих инвестиционих пројеката у Србији. У свим тим пројектима има простора за ангажовање домаће привреде.

У току су и приводе се крају ремонти хидро капацитета, хидролекетране Зворник и Бајина Башта, а ревитализација ће допринети већој производњи електричне енергије и квалитетнијем снабдевању", додао је он.

Државни секретар Министарства рударства и енергетике, казао је на коференцији Балканмагазина, да се у РБ Колубара реализује тзв. Зелени пројекат, који има за циљ набавку нове опреме и стварање модерног система управљања квалитетом угља, што ће обезбедити поштовање нових европских директива и стандарда у области заштите животне средине. Цео пројекат је вредан око 180 милиона евра а на тај начин ће бити унапређена технологија откопавања угља и уједначен квалитет.

05.10.2017.

Отворен је сајам енергетике

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике, Мирјана Филиповић отворила је Сајам енергетике, заштите животне средине и високих технологија на Београдском сајму.

Она је казала да је министарство, поред угља као конвенционалног извора за производњу електричне енергије, препознало да је потребно улагати и у обновљиве изворе и енергетску ефикасност.

 Отворен је сајам енергетике

 • Међутим, морамо да будемо свесни да је главни енергетски ресурс Србије угаљ, те да је неопходно омогућити његово коришћење у производњи електричне енергије на начин који омогућава заштиту животне средине. Стога је изазов Србије управо у проналажењу оптималног енергетског микса, полазећи од реалне структуре енергетског сектора и његових развојних могућности, расположивих енергетских ресурса и потенцијала, а омогућавајући максимално коришћење обновЉивих извора енергије и повећање енергетске ефикасности у производњи и потрошњи енергије. Изазов је такође и у што боЉој повезаности са регионом како би се минимизирали утицаји на сигурност снабдевања енергијом, казала је државни секретар Министарства рударства и енергетике, Мирјана Филиповић.

Она је рекла да је унапређење рада енергетског система Србије како са аспекта производње, преноса, дистрибуције и снабдевња енергијом и енергентима тако и са аспекта потрошње енергије и енергената, у складу са енергетском политиком и праксом Европске Уније, и да подразумева да је развој српске енергетике одржив али заснован на економским принципима, уз уважавање друштвеног и социјалног аспекта.

 Отворен је сајам енергетике

Међутим овакав развој захтева промену понашања и произвођача и потрошача енергије.

Стога Министарство рударства и енергетике улаже значајне напоре да створи законске оквире и стратешки усмери енергетику у правцу који ће управо бити у функцији задовоЉног потрошача тако што ће омогућити развој тржишта енергије; омогућити коришћење конвенционалних горива на еколошки прихватЉив начин; омогућити реализацију инфраструктурних пројеката у циЉу повећања електро и гасних интерконекција, али и повећање енергетске безбедности и третирању енергетске ефикасности као новог енергетског ресурса Србије.

Ремонтовани хидроагретгат А1 на хидроелектрани Ђердап 1 биће пуштен у рад следеће недеље, јер је руска фирма завршила ремонт, изјавио је в.д. директора Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић. Он је данас, на отварњу сајма, рекао да је руска фирма прекинула ремонт на хидроагрегату А1 на Ђердапу из "одређених разлога", и да новац није био проблем.

 Отворен је сајам енергетике

 • Нашом упорношћу, да не кажем досађивањем, успели смо да убедимо руске партнере да се врате и после две године заврше прекинути ремонт", навео је Грчић.

Додао је да ће ускоро започети и градња новог термо блока у Костолцу.

 Отворен је сајам енергетике

Према његовим речима, ЕПС наставља реорганизацију, улагања у модернизацију и проширење производних капацитета, као и у стабилност транспорта струје.

Грчић је истакао је да ЕПС "има будућност", што доказује и бољи пласман на листи најуспешнијих компанија у југоисточној Европи, јер је са 19. скочио на 7. место.

 Отворен је сајам енергетике

 • ЕПС је највећа и најважнија компанија у Србији и један од стубова привреде", рекао је Грчић и додао да у тој компанији егзистенцију обезбеђује више од 30.000 радника, али и више десетина запослених у кооперантским фирмама, ако и предузећима која су "неправедно издвојена из ЕПС-а", а међу њима је и најопремљенија фирма на балкану "Колубара метал".

04.10.2017.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са генералним директором ПАО ``Гаспромњефт`,` Александром Дјуковим. Антић је у Москву отпутовао на Међународни форум за енергетску ефикасност и развој енергетике „Руска енергетска недеља“, на позив руског министра енергетике Александра Новака.

Две стране сложиле су се да је наша заједничка компанија НИС од изузетног значаја за укупну економију Србије и да због тога мора да расте и да се развија.

 Саопштење

 • Ускоро, тачније – до краја године, почиње реализација пројекта Дубока прерада. Реч је о капиталном пројекту модернизације и повећања ефикасности и дубине прераде у Рафинерији у Панчеву, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

На састанку је констатовано да је при крају усаглашавање заједничке Стратегије развоја НИС-а до 2025.године.

 Саопштење

У Москви је разговарано и о плановима НИС-а да развије пројекат новог енергетског објекта ТеТо Панчево, али и о потреби да та компанија развија мрежу бензинских станица.

Служба за информисање

04.10.2017.

Александар Антић и Алексеј Милер - о перспективама
снабдевања гасом

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Москви са председником Извршног одбора Газпрома, Алексејем Милером.

 Александар Антић и Алексеј Милер - о перспективама снабдевања гасом

Они су разговарали о статусу и будућности текуће билатералне сарадње, укључујући и извоз руског гаса у Србију и његово складиштење на територији Србије.

На састанку је констатовано да су испоруке руског гаса у Србију у првих 9 месеци 2017. порасле за 31,7 одсто, у односу на период јануар - септембар 2016.

 Александар Антић и Алексеј Милер - о перспективама снабдевања гасом

 • У Москви сам, са господином Милером, разматрао проширење складишта Банатски двор. Констатовали смо да ће до краја године бити дефинисано техничко решење, а да ће 2018.године почети радови. Грађани Србије могу да буду мирни, јер је на састанку констатовано да постоји апсолутна сигурност снабдевања гасом Србије, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

На састанку су разматране и заједничке активности из Мапе пута, коју су потписали Гаспром и Министарство рударства и енергетике, 27.јуна ове године, а у циљу анализе могућности проширења капацитета српског система за транспорт гаса.

http://www.gazprom.com/press/news/2017/october/article367044/

 

У наставку је превод Гаспромовог саопштења са антрфилеом:

Данас је у Москви одржан радни састанак између Алексеја Милера, председника Извршног одбора Газпрома и Александра Антића, министра рударства и енергетике Републике Србије.

Две стране су разговарале о статусу и будућности текуће билатералне сарадње, укључујући и извоз руског гаса у Србију и његово складиштење на територији Србије.

На састанку је констатовано да су испоруке руског гаса у земљу у првих 9 месеци 2017. порасле за 31,7 одсто, у односу на период јануар - септембар 2016.

Посебна пажња је посвећена перспективи српског система за транспорт гаса а у вези са Мапом пута, потписаном између две стране у јуну 2017.

 

Антрфиле:

Гаспромов партнер у Србији је Србијагас, предудзеће у државном власништву, које се бави транспортом гаса, складиштењем и дистрибуцијом у Србији.

2013.године потписан је уговор за руске испоруке гаса Србији на период од 10 година.

2016.године Гаспром је извезао у Србију 1,75 милијарди кубних метара гаса, што је повећање од 4,3 одсто у односу на 2015.годину.

2015.године Гаспром и Србијагас потписали су Меморандум о разумевању за сарадњу у областима подземног складиштења гаса, коришћења гаса као погонског горива, укључујући и LNG терминале као део научно техничке сарадње.

03.јуна 2017. Гаспром и Србијагас потписали су Меморандум о разумевању за спровођење техничких и финансијских студија изводљивости за проширење подземнох складишта гаса Банатски двор.

27.јуна 2017 . Гаспром и српско Министарство рударства и енергетике потписали су Мапу пута која дефинише више мера за реализацију плана, који има за циљ проширење капацитета српског система за транспорт гаса.

Служба за информисање

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци