Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

18.09.2018.

Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

Првог дана посете, у Пекингу је потписано више важних уговора, међу којима и онај са компанијом "Зиђин" која би у РТБ "Бор" требало да уложи готово милијарду и по долара, као и споразум о улагању 970 милиона долара у фабрику у Зрењанину.

 Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

Министар рударства и енергетике Александар Антић верује да је потписивање уговора са компанијом "Зиђин" најважнији корак за Бор.

 • Он дефинише добру, сигурну будућност РТБ-а, 5.000 запослених, али и читаве источне Србије, узимајући у обзир значај РТБ-а за тај регион Србије, али и читаву индустрију земље. Очекујемо да због инвестиција од милијарду и 260 милиона долара РТБ плус 200 милиона долара за решавање дугова, РТБ значајно повећа своју производњу – дуплира је након три године, након шест је увећа три до четири пута, што ће имати изузетан утицај на наш укупан раст, БДП", казао је Антић.

 Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

Министар је рекао да је "Зиђин" дужан да до краја године уплати минимум 100 милиона долара, а они су се обавезали да ће уплатити 350 милиона долара и одмах отплатити све дугове РТБ-а и започети инвестиције.

 • Прве три године очекује се отварање новог рудника Церово, модернизација и унапређење производње у постојећим рудницима Мајданпек, Кривељ, Борска јама, модернизација флотација и, коначно, додатне инвестиције у увећање капацитета топионица и фабрике сумпорне киселине", навео је Антић.

Министар очекује да ће ова инвестиција омогућити стабилан раст, али и сигурна радна места. Антић истиче да ће то донети значајне приходе и профите РТБ-а, што је за Србију и све њене грађане изузетно значајно, јер Србија остаје власник 37 одсто у РТБ-у, и из позиције где је РТБ генерисао деценијама озбиљне губитке, ми ћемо имати ситуацију у којој ће та компанија пословати са профитом а 37 одсто тог профита ићи ће у буџет Србије.

 Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

 • Ситуација где смо из буџета покривали дугове РТБ-а сада ће водити ка томе да ћемо имати добит и мислим да је то једна драматична промена која је од изузетног квалитета за Србију, која ће утицати и на БДП, на читаву индустрију, посебно на источну Србију која верујем, овим потписом, има једну здраву компанију која ће бити ослонац читавог овог дела Србије“, нагласио је министар рударства и енергетике.

Разговарало се и са компанијом China Machinery Engeneering Corporation о динамици завршавања електроенергетског блока Костолац.

 • Они су наш дугогодишњи партнер. Развијају пројекат Костолац, нови блок Б-3. Претходно су радили модернизацију блокова Б-1 и Б-2. Направили смо пресек свих тих активности, констатовали да је у овом тренутку важно да се блок Б-3, највећи енергетски објекат који се гради у Србији у последње три деценије, снаге 350 мегавата заврши у квалитету и року који је дефинисан. Кинеска страна се обавезала, добили смо чврсто обећање да ће обавити посао на време и да ће блок до краја 2020. бити на мрежи", истакао је Антић.

 Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

Потписани су и одређени документи са компанијом Power China која треба да прави топлодалековод између Обреновца и Новог Београда.

 • То је пројекат вредан око 227 милиона долара. Пре свега се разговарало, током ових сусрета, о финансијској коснтрукцији која треба да обезбеди почетак изградње пројекта. Имали смо састанак са Ексим банком на ту тему, при чему се са представницима компаније Power China разговарало и о изградњи обилазнице, јер су партнери са азербејџанском компанијом", закључио је Антић.

Главни састанак данас је сурет двојице председника, Вучића и Сија у Дому народа. Разговараће се углавном о економским темама. Сусрет ће се завршити позивом Вучића Сију да поново посети Србију, а затим српска делегација одлази на тзв. "летњи Давос" у Тјенђин. Вучић ће се тамо састати и са кинеским премијером Ли Кећангом.

 Антић у Пекингу: Потписан уговор са Зиђином најважнији корак за РТБ

Другог дана посете Кини, председник Србије Александар Вучић у Пекингу ће се срести са кинеским председником Си Ђинпингом. Биће то њихов пети сусрет у последње три године.

У присуству двојице председника данас ће бити потписана два споразума која се тичу изградње обилазнице око Београда.

17.09.2018.

ИТ ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани корисници информационих система Министарства рударства и енергетике, у Уторак 18.09.2018. године у периоду од 16-19 часова може доћи до прекида у раду дела информационих система због радова на инфраструктури.

С поштовањем

Група за развој и одржавање инфромацоног система

16.09.2018.

КИНА – АНТИЋ: "Направиће од РТБ-а гиганта у нашем делу Европе”

Министар рударства и енергетике Александар Антић оценио је по доласку у Кину, да је уговор у вези РТБ-а Бор од дугорочног значаја за Србију. Посебно, како је рекао, што ће од РТБ направити гиганта у нашем делу Европе.

 • Дубоко верујем да је ово изузетно значајна посета, посета која оснажује односе Кине и Србије на политичком нивоу. Изузетно је значајно што ће председник Вучић и наша делегација имати сусрет са председником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом. То говори да су политички односи наше две земље на највишем нивоу и да смо успели да те политичке односе преточимо у јачање наше економске сарадње, даље инвестиције и даљи наступ кинеских компанија на нашем тржишту", казао је министар Антић.

 Кина - Антић: Направиће од РТБ-а гиганта у нашем делу Европе

Он је посебно истакао да је важно што смо из прве фазе, у којој смо имали учешће кинеских компанија у инфраструктурним и енергетским пројектима, прешли на другу фазу која је значајна и у вези са директним инвестицијама кинеских компанија, њихово појављивање у власништву, почев од Хбис-а, када је у питању Железара Смедерево. Према његовим речима посебну важност, током посете, има Уговор о стратешком партнерству између компаније Зиђин и Владе Србије везано за РТБ Бор. који ће бити потписан у Пекингу.

 • Реч је о нечему што има дугорочно велики значај за Србију, нечему што ће дугорочно да стабилизује РТБ, да од те компаније која је стратешки важна за Србију направи гиганта у тој области и у нашем делу Европе, да направи од те компаније предузеће које ће се развијати и имати озбиљни инвестициони циклус", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Нагласио је да је за њега посебно значајно што је "та компанија, са којом ће бити потписан споразум, победила на тендеру за стратешко партнерство, који је био међународни и на тај начин смо дали додатни легитимитет целом поступку, и сарадњи између Србије и Кине", истакао је Антић.

 • Ми настављамо снажну сарадњу. Овде ћемо имати прилику да се сретнемо са великим бројем кинеских компанија, које су, наравно, добродошле да учествују у различитим процесима од приватизације преко стратешких партнерстава у Србији, наравно, све са идејом да то буде у најбољем интересу Републике Србије, најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

11.09.2018.

Обилазак истражног поља „Самањац“

С обзиром на тренд раста броја и обима геолошких истраживања, као и повећања директних инвестиција у тој области, инспекција Министарства рударства и енергетике поред редовних, врши и ванредне контроле локалитета на којима се ради. Овог пута, локалитет Самањац који се налази на тромеђи општина Параћин, Бољевац и Соко Бања, заједнички су обишли инспектор министартсва, државни секретар Министарства рударства и енергетике Стевица Деђански и помоћник министра Иван Јанковић. На тој локацији привредно друштво Balkan exploration and mining д.о.о. из Београда изводи детаљна геолошка истраживања бакра, сребра, антимона и пратеће рудне минерализације.

 Антић:Обилазак истражног поља „Самањац“

Током посете, представници министарства упознати су са резултатима истраживања у претходном периоду, тренутном фазом геолошких истраживања која се односи на истражно бушење, као и динамиком и методама истраживања за наредни период.

 Антић:Обилазак истражног поља „Самањац“

Представници привредног друштва Balkan exploration and mining д.о.о. констатовали су да су у претходном периоду резултати детаљних геолошких истраживања дали охрабрујуће резултате, те да ће у наредном периоду појачати кампању истраживања, како би се дошло до што прецизнијих и квалитативно мерљивих резултата.

 Антић:Обилазак истражног поља „Самањац“        Обилазак истражног поља „Самањац“

 • Након посете истражном пољу Самањац можемо да кажемо да смо задовољни резултатом и оним што смо видели на овом локалитету. Надамо се да ће и на свим другим локацијама где су одобрена геолошка истраживања ситуација бити слична или иста, јер интерес је државе Србије да све што компаније раде буде по законима Републике Србије, као и да се испуни приоритетни задатак – безбедност и заштита на раду. Србија дефинитивно постаје регионални лидер у области рударства и геолошких истраживања. У том светлу имаћемо у наредном периоду, поред редовних инспекцијских контрола још оваквих обилазака. Циљ је да се Србија развија у области рударства и да на тај начин упослимо велики број наших грађана и компанија. У том смислу, све компаније које буду препознате као одговорне у смислу поштовања законске регулативе и правила струке, имаће подршку Министарства рударства и енергетике, у супротном ће та подршка сигурно изостати, закључили су на крају посете државни секретар Стевица Деђански и помоћник министра Иван Јанковић.

11.09.2018.

Антић на отварању ветропарка у Алибунару: Слика енергетски одговорне Србије

Компанија Елисио (Elicio) завршила је изградњу новог ветропарка Алибунар снаге 42 мегавата, са 21 турбином, који ће енергијом ветра снабдевати 38.000 домаћинстава, а свечаности је присуствовао министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар Антић је симболично отворио ветропак заједно са децом која су држала у руци мале ветрењаче.

Он је најавио да ће у нашој земљи до краја године на мрежу бити пуштено још више од 200 мегавата из енергије ветра.

 Антић на отварању ветропарка у Алибунару: Слика енергетски одговорне Србије

Министар је казао да је то „слика нове и енергетски одговорне Србије“, као и да је ветропарк Алибунар појединачно највећи енергетски објекат у Србији, који се пушта на мрежу од 1991. године и завршетка хидроелектране Пирот.

 • Ово је само почетак изузетног инвестиционог циклуса и завршетак пројеката који су у току. Ми ћемо до краја године само овде у Банату пустити на мрежу још више од 200 мегавата из енергије ветра и то је само први корак. Такође 2019. пуштамо још 200 мегавата чиме ћемо заокружити циљ од 500 мегавата из енергије ветра", најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Како је рекао, 2020. године биће завршен и пројекат изградње новог блока Б3 ТЕ у Костолцу и крајем 2019. или почетком 2020. пројекат ТЕТО Панчево - велики и значајан објекат за производњу електричне и топлотне енергије.

Антић је оценио да ће све то утицати на нашу енергетску стабилност.

 • Ово је феноменалан догађај за целу Србију, пуно смо уложили времена да би дошли до развијене и модерне Србије. До пре шест или седам година ветропаркови су за нас били научна фантастика коју смо могли да гледамо само на телевизији", казао је министар.

Захвалио је инвеститорима што су веровали у Србију и препознали да је наша земља политички и економски стабилна, као и партнерима, а то су покрајинска влада, ЕМС, Агенција за енергетику и други.

Настављамо да развијамо Србију као модерну државу, која ће бити на понос свима нама", поручио је Антић.

Директор компаније Елисио Лудо Вандервелден је рекао је поносан као инвеститор.

 Антић на отварању ветропарка у Алибунару: Слика енергетски одговорне Србије

 • Ово је нешто што је почело још од 2007. године. Истражујемо могућности које нам се пружају у Србији. Поносни смо што на овакав начин можемо да крунишемо наше напоре", рекао је он.

Истакао је да су имали добру сарадњу са надлежним покрајинским секретаријатом и што су имали подршку министра Антића.

 • Имали смо помоћ и са финансијске стране за овај пројекат. Спремни смо да идемо и даље и чим министарство отвори нове могућности за пројекте у области обновљивих извора енергије, ми смо ту да инвестирамо. Наш тим већ сада истражује у Србији могућности и спремни смо за нова улагања чак у висини од нових 150 мегавата", навео је Вандервелден.

Како је рекао, спремни су да пруже сваку подршку политици Србије, када су у питању обновљиви извори енергије.

Регионални директор Међународне финансијске корпорације (IFC), која је део Светске банке, Томас Лубек је рекао да ће наставити да помажу инвестиције у Србији.

Истакао је да се то посебно односи на прелазак привреде засноване на угљенику на привреду, која се базира на обновљивим изворима енергије.

Покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић је казао да Србија иде добрим путем.

 Антић на отварању ветропарка у Алибунару: Слика енергетски одговорне Србије

Подсетио је да недавно у Кули отворен ветропарк од 9,9 мегавата и да имамо и ветропарк Малибунар од осам мегавата, код Вршца 6,6 мегавата...

 • Србија је тренутно 10. на листи инвестиција у ветропаркове, са неких 600 или 700 милиона евра, а то 10. место дели са Норвешком", навео је Грбић.

Додао је да је око 90 одсто инвестиција у ветропаркове на територији Војводине и захвалио министру Антићу на партнерству и подршци.

Инвестиција изградње ветропарка вредна је 80 милиона евра.

Осим 21 турбине, комплекс ветропарка чине и трафо станица и прикључни далековод, чија изградња је такође завршена, те се очекује, да први киловати „зелене енергије“, буду произведени и испоручени током октобра.

У пројекат вредан 80 милиона евра белгијска компанија Елисио инвестирала је 20 милиона евра, док је кредитом IFC групације Светске банке и банака UniCredit, FMO и GGF обезбеђено 60 милиона евра.

Ветропарк Алибунар је први изграђени ветропарк у Србији са прикључком на преносни систем електричне енергије, укупне снаге 42 МW, чије коришћење ће значајно смањити емисију CO2 за 88.000 тона на годишњем нивоу.

Ветрогенератори у Алибунару изграђени су на пољопривредном земљишту са леве стране државног пута Београд - Вршац, док се са десне стране пута налазе трафо станица и прикључни далековод.

Тај пројекат је од вишеструког значаја за Србију, с обзиром на то да ће значајно допринети испуњењу обавезе наше земље да до 2020. године производи и троши 27 процената зелене енергије.

Са завршетком ветропарка Алибунар и прошлогодишњим пуштањем у рад ветропарка Малибунар мањег капацитета од 8 МW, компанија Елисио потврдила је своју заинтересованост за инвестирање у пројекте енергије ветра у Србији.

Као друштвено-одговорна компанија, Елисио је спровео до сада и бројна истраживања о утицају на животну средину, о чему редовно обавештава општину Алибунар у којој послује и у чији развој улаже кроз подршку бројним локалним иницијативама, едукацију и информисање грађана.

Поред пројеката у Србији, Елисио је до сада изградио и 30 ветропаркова у Белгији, Француској и Кенији.

Последње две године компанија интензивно ради на развоју и изградњи тзв. off shore пројеката у Северном мору.

Антић: Неке минихидролектране се неће градити ако имају лош утицај

Министар енегетике Александар Антић изјавио је да неће бити дозвољена градња неких мини хидроелектрана, ако било где у Србији изазивају лош утицај на животну средину и да сваки пројекат треба појединачно анализирати, а не генерализовати ствари.

„Свака институција треба да ради свој посао по питању градње минихидроелектрана, рекао је Антић одговарајући на питање новинара шта ће бити са мини хидроелектранама на Старој планини, где су мештани тражили од владе да се стопира било каква изградња, пошто би то, према наводима, начинило велику еколошку штету а миноран допринос електроенергетском систему и да ли ће као министар спречити реализацију тог пројекта.

 • Ако изазива било који лош утицај на квалитет воде, на водоснабдевање у некој средини, наравно да такав пројекат не смемо дозволити и нећемо дозволити. Чврсто сам обећао мештанима Темске када смо разговарали о пројекту који развија ЕПС, да ћемо га зауставити и урадити све неопходне анализе и да нећемо направити ниједан корак око кога се не слажемо са општином. То је одговоран приступ", истакао је Антић.

Он је замолио медије да имају одговоран приступ према пројектима изградње мини хидроелектрана.

Нагласио је да су добри пројекти они који не угрожавају животну средину и да све мора да се ради по закону, као и да је сваки пројекат изградње мини хидроелектране могућ ако добије потребне сагласности органа надлежног за управљање водама и органа за заштиту животне средине.

 • Ако испуњава услове и нема негативан утицај, треба да се развија, али ако ствара било какав проблем, онда свако у том ланцу треба да ради свој посао", казао је Антић.

10.09.2018.

АНТИЋ У СОЛУНУ: ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ЈЕ ПОТРЕБАН МАСТЕР ПЛАН У ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ

Министар рударства и енергетике Александар Антић је, на позив грчког колеге Јоргоса Статакиса, учествовао на Енергетском форуму за Југоисточну Европу, који је одржан у Солуну. Он је казао да су земље Западног Балкана имале пуно заједничких активности у претходном периоду, и да су заједно радиле на регионалном повезивању и стабилности. Он је оценио да су формати Западни Балкан 6 (WB 6) и Енергетска заједница дали велики допринос али и да дубоко верује да су билатерални сусрети и међусобно разумевање најзначајнији за овај регион.

 Антић у Солуну: Западном Балкану је потребан мастер план у области енергетике

 • Живимо у времену у коме је енергетика одавно престала да буде економска тема и постала геополитичко питање које дубоко задире у безбедност свих држава. Верујем да је земљама Југоисточне Европе потребна јака међусобна сарадња, као и Мастер план у функцији енергетске безбедности. Ми, земље Западног Балкана, имамо исте приоритете - сигурност снабдевања, диверсификацију извора, конкурентно тржиште, веће учешће обновљивих извора енергије а мало је вероватно да свака понаособ сама испуни све те захтеве, оценио је министар рударства и енергетике, Александар Антић.

 Антић у Солуну: Западном Балкану је потребан мастер план у области енергетике

Он је подсетио да је Западни Балкан енергетски зависан и деценијама пати од недостајуће инфраструктуре. “Приоритети су нам изградња и финансирање алтернативних праваца снабдевања а треба имати на уму да су такви пројекти скупи и да, по правилу, немају комерцијалне ефекте”, казао је Антић.

У оквиру Форума одржан је мултилатерални састанак министара енергетике Србије, Грчке, Бугарске и Израела, којем је присуствовао и подсекретар Департмана за енергетику САД. Министар Антић нагласио је да посебно са бугарском министарком Петковом има интензивну сарадњу, будући да је у току реализација пројекта гасне интерконекције између Србије и Бугарске.

 Антић у Солуну: Западном Балкану је потребан мастер план у области енергетике

 • Оно око чега имамо апсолутну сагласност колега Статакис, колегиница Петкова и ја, јесте да је потребно да радимо на свим оним пројектима који зависе од наших земаља, а то су пре свега интерконекција измедју Грчке и Бугарске (IGB), као и интерконекција између Бугарске и Србије (IBS). Интерконекција Ниш – Димитровград је наш најважнији пројекат, који реализујемо захваљујући гранту ЕУ у износу од 49,6 милиона евра, казао је Антић.

На састанку је заједнички констатовано да се земље залажу за диверсификацију и демонополизацију снабдевања свим кључним енергентима, као и да Србија с пуним правом има велика очекивања од изградње гасовода Турски ток, као и да је отворена за све додатне изворе снабдевања.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Узми рачун и победи!