Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

18.10.2018.

Министар Антић са челницима Газпром Енергохолдинг-а: Велике могућности за проширење сарадње са руским енергетским компанијама

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се, у Београду, са представницима руске компаније Газпром Енергохолдинг, која се бави електроенергетиком и водећа је компанија у том сектору у Русији, иначе ћерком фирмом компаније Газпром. Руску делегацију предводио је генерални директор Газпром Енергохолдинга, Денис Федоров.

 Министар Антић са челницима Газпром Енергохолдинг-а: Велике могућности за проширење сарадње са руским енергетским компанијама

Представници компаније, известили су министра Антића о заинтересованости о инвестирању у енергетске пројекте на српском тржишту, с обзиром на то да је новом портфолију компаније предвиђено ширење пословања на европско и тржиште Азије. Србију виде као тржиште атрактивно за даља улагања и то је један од разлога за састанак са српским министром рударства и енергетике.

Пословање Газпром Енергохолдинга заснива се на развоју и имплементацији пројеката из традиционалних извора енергије – гаса и угља, али је план да инвестиције прошире и на обновљиве изворе енергије.

 • Спремни смо за даље пројекте и у области ОИЕ, а наше ширење на европско тржиште хтели бисмо да започнемо управо из Србије, поучени позитивним искуствима Газпромњефта, компаније која има већински удео у Нафтној индустрији Србије, али и имајући у виду наш заједнички пројекат Термоелектране-топлане у Панчеву, казао је извршни директор Газпром Енергохолдинга, Денис Федоров.

   Министар Антић са челницима Газпром Енергохолдинг-а: Велике могућности за проширење сарадње са руским енергетским компанијама

На састанку је позитивно оцењена досадашња реализација ТЕ - ТО Панчево, заједничког пројекта НИС-а и Газпром Енергохолдинга. План је да годишња производња електричне енергије у ТЕ - ТО износи 1400 GWh што је, примера ради, довољно за снабдевање 230.000 просечних домаћинстава.

Министар Антић истакао је да чињеница да је та руска компанија заинтересована за развој и имплементацију пројекта у Србији, доказ да наша земља има повољан законски оквир и сигуран амбијент за прилив ино инвестиција.

 • Висок ниво билатералних политичких односа председника Путина и председника Вучића, желимо да преточимо у ефикасну и широку економску сарадњу са Руском Федерацијом. С обзиром на то да су водеће руске енергетске компаније у Србији присутне кроз сарадњу Газпрома и Србијагаса, као и кроз већинско власништво Газпромњефта у НИС-у, желимо да ту сарадњу проширимо и на друге аспекте производње енергије, а у сарадњи са руским партнерима, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.
 • Министар Антић са челницима Газпром Енергохолдинг-а: Велике могућности за проширење сарадње са руским енергетским компанијама

Он је нагласио да ће Газпром Енергохолдинг, за имплементацију пројеката који су од интереса за обе стране, имати пуну подршку Владе Републике Србије и Министарства рударства и енергетике.

Састанку су присуствовали генерални директор НИС-а, Кирил Тјурдењев и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, као и представници ЕПС-а и Министарства рударства и енергетике.

16.10.2018.

АНТИЋ НА САМИТУ КИНА ПЛУС 16: Србија има највећи број пројеката у оквиру овог Механизма

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је, на отварању самита, да је тај формат сарадње веома значајан за Србију.

 АНТИЋ НА САМИТУ КИНА ПЛУС 16: Србија има највећи број пројеката у оквиру овог Механизма

Србија захваљујући снажним пријатељским односима председника Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга има највише пројеката у оквиру Механизма сарадње Кине плус 16 земаља централне и источне Европе, изјавио је данас министар енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и ЦИЕЗ, Александар Антић.

Он је, на отварању самита министара транспорта Кине плус 16 - ЦИЕЗ и трећег форума градоначелника главних градова земаља учесница у том Механизму сарадње, који је отворен у присуству председника Србије Вучића, рекао да је тај формат веома значајан за Србију.

 АНТИЋ НА САМИТУ КИНА ПЛУС 16: Србија има највећи број пројеката у оквиру овог Механизма

 • Већ седам година тај формат је сваке године све снажнији и има све више начина којима земље региона остварују сарадњу са Кином, на добробит свих наших грађана. Поносни смо на све што је до сада урађено", казао је министар рударства и енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и ЦИЕЗ-а, Александар Антић.

Он је истакао да треба да будемо захвални Кини и председнику Сију, који је отворио могућност тог облика сарадње на билатералној и мултилатералној основи, али и допринео да све земље у региону могу више да сарађују и имају више пројеката.

 АНТИЋ НА САМИТУ КИНА ПЛУС 16: Србија има највећи број пројеката у оквиру овог Механизма

Рекао је и да је, за регион, посебно значајна глобална иницијатива Кине - Пут свиле.

 • Србија треба да буде поносна пошто имамо једну од најзначајнијих улога, као последица снажних партнерских и пријатељских односа Вучића и Сија. Србија има највећи број пројеката у области инфраструктуре и енергетике. Тако планирамо и да наставимо, то је један од наших приоритета", нагласио је Антић.

11.10.2018.

Антић - Међународна конференција "Energy and Ecology Industry EEI2018"

У Србији је у протеклих неколико година пуштено на мрежу око 150 мегавата из обновљивих извора енергије, а до краја ове године биће пуштено још 200 мегавата из енергије ветра, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

 Антић - Међународна конференција Energy and Ecology Industry EEI2018

Министар је на Међународној конференцији "Energy and Ecology Industry EEI2018" у Ректорату Универзитета у Београду рекао да ће и идућа година бити значајна и да се очекује производња нових 200-250 мегавата из енергије ветра, а да ће се у 2020. достићи циљ да производња буде између 500 и 600 мегавата из обновљивих извора енергије.

 • Наши економски циљеви леже пре свега на три најважнија стуба - један је унапређење ефикасности и заштита животне средине постојећих постројења за производњу електричне енергије,као и изградња нових производних капацитета који садрже најбоље доступне технологије и испуњавају највише стандарде, пре свега у области заштите животне средине", казао је министар.

 Антић - Међународна конференција Energy and Ecology Industry EEI201

Додао је да су такође важни нови пројекти што се тиче обновљивиих извора енергије.

 • Србија у овом тренутку крупним корацима достиже западно-европске земље које су у то кренуле деведесетих година, када смо се ми суочавали са великим проблемима као друштво и држава. Као трећи стуб развоја дефинисани су нови извори енергије", рекао је Антић, додајући да на том плану постоји огроман простор да се ствари унапреде.

Циљеви су пре свега везани за нове технологије, за паметне системе, и све оно што наука и технологија стављају на располагање енергетској индустрији.

Антић је рекао да су стручни скупови попут данашњег добра прилика за дијалог између привреде и науке.

 Антић - Међународна конференција Energy and Ecology Industry EEI2018

 • Имамо добру сарадњу са Академијом инжењерских наука, Универзитетом и Машинским факултетом, и то даје снажну, стручну и темељну подршку енергетском сектору, Влади, Министарству рударства енергетике и енергетским компанијама да остваримо крупне кораке у правцу најзначајнијих циљева", рекао је Антић.

Међународна конференција "Energy and Ecology Industry EEI2018" организована је у Београду поводом прославе јубилеја, 20. годишњице Академије Инжењерских Наука Србије (АИНС).

Учествују представници 15 земаља, речено је на отварању скупа, а неке од тема односе се на повезаност између заштите околине и енергетске производње, еколошке, економске и социјалне ефекте коришћења енергије, глобално загревање и климатске промене.

Председник Академије инжењерских наука Бранко Ковачевић рекао је да Србија постиже значајне резултате у секторима попут ИТ, а да велике потенцијале имамо у енергетском сектору, пољопривредној производњи...

05.10.2018.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

Србија жели снажнији партнерски донос са ЕУ у области енергетике поручо је данас министар рударства и енергетике енергетику Александар Антић и истакао да су у Србији покренуте инвестиције за изградњу нових објеката снаге 1.000 мегавата.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

Он је на 7.Самиту "ЕУ - југоисточна Европа, о одрживом развоју за Балкан - Србија у водећој улози", у организацији лондонског Економиста, рекао да је Србија спремна и за израдњу гасовода који би био наставак Турског тока, али да тај гасовод мора прво да прође кроз Бугарску и затим да се после Србије настави у Мађарској.

Када је реч о Турском току, Антић је рекао да је већ имао прилику да разговара о том пројекту, који се прилично добро развија између Русије и Турске.

 • Србија је ту ако постоји жеља и воља, ми ћемо тај пројекат развијати, тај пројекат може да донесе и гасну електрану", навео је министар Антић.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

Он је истакао да Србија мора да размишља о новим рутама за снабдевање гасом, јер за сада добијамо гас само преко Украјине, као и да је Србији потебан нови гасовод. Антић је додао да Србија у својој енергетској страгегији има има позиције за изградњу неколико гасних електрана.

Он је казао да је Србија спремна да учествује и у другим гасним пројектима и да прати и реализацију Јужног гасног коридора али да тај гасовод не може да подмири велике количине, нити би нашој земљи могао да гарантује озбиљније количине до 2023. или 2025. године.

Антић је подсетио да се код нас озбиљно ради на гасној интерконекцији између Ниша и Димитровграда, затим да се прате гасни терминали у Грчкој на које би Србија такође могла да се прикључи преко интерконекције између Грчке и Бугарске.

Нагласио је да је у Србији последњи велики енергетски објекат изграђен 1991. године.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

 • Србија данас гради 1.000 нових мегавата, од чега је две трећине инвестиција у обновљиве изворе енергије", нагласио је Антић.

Он је рекао да је Србија претходних година пустила у рад 150 мегавата из обновљивих извора, а да ћемо до краја године имати још 200 мегавата. Тако ће Србија до 2020. имати укупно око 600 мегавата из обновљивих извора енергије, од чега из ветра 500 мегавата и још око 100 из других извора.

Антић је најавио да је министарство у озбиљној фази анализа у вези са обновљивим изворима енергије за прелазак са „фидин“ тарифа на аукцијски модел, који ће нам донети нове инвестиције.

Министар каже да је у екологију ЕПС већ уложио 300 милона евра и да је план да се у наредних седам година уложи више од 800 милона евра.

Србија има три кључна стуба енергетске политике - први се тиче производње угља и тај део морамо да доведемо до европских еколошких стандарда, други се тиче већег коришћења хидропотенцијала - Србија планира изгадњу моравских хидроелектрана са 150 мегавата, затим ибарских и дринских хидроелектрана.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

 • То је још 400 до 500 мегавата енергије", нагласио је Антић.

Србија може, поред гасне електране, да гради и нову реверзибилну хидроелектрану Бистрица од 600 мегавата.

Трећи стуб се тиче енергетске ефикасности и Србија већ преко ЕБРД нуди повољне кредите и грантове грађанима, а започето је и унапређење енергетске ефикасности јавних објеката.

Антић је нагласио да то министарство планира и формирање снажног Фонда за енергетску ефикасност.

Антић: Желимо снажнији партнерски однос са ЕУ у енергетици

Министар је рекао да има примедбу на означавање Косова без одговарајуће ознаке у презентацији бившег директора компаније ЕНИ Паола Скаронија, која је претходила његовом говору и истакао је да се тих ознака придржавају и државе које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Он је рекао да су Србија и Балкан дуго били у запећку по питању енергетике у од стране ЕУ, али да је сада успостављен добар механизам преко Енергетске заједнице и да Србија покушава да изгради далеко снажнији паратнерски однос са ЕУ.

Антић је посебно захвалио Бугарској која је увела моделе директне комуникације са ЕУ по питању енергетике током председавања Саветом Европе, у првој половини ове године.

03.10.2018.

АНТИЋ У МОСКВИ: Србија ће имати сигурно снабдевање гасом

Србија ће имати апсолутно сигурно снабдевање гасом у наредном периоду, изјавио је данас министар рударства и енергетике Алексадар Антић, који учествује на "Руској недељи енергетике" у Москви, једном од најзначајнијих енергетских догађаја.

АНТИЋ У МОСКВИ: Србија ће имати сигурно снабдевање гасом

 • Србија је активно присутна на овом светском скупу који дефинише све кључне сегменте енергетске транзиције", рекао је Антић.

Он је навео да ће на главном министарском скупу говорити о плановима Србије, нашим пројектима који су пре свега везани за обновљиве изворе енергије, о интерконекцији и изградњи недостајуће инфраструктуре са суседним државама, као и о повећању енергетске ефикасности и новим пројектима који треба да доведу гас у наш регион.

АНТИЋ У МОСКВИ: Србија ће имати сигурно снабдевање гасом

 • Наравно, ово је и одлична прилика за велики број билатералних сусрета", рекао је Антић и навео да се данас састао и са руским министром енергетике Александром Новаком, министрима енергетике Азербејџана, Белорусије и Катара, као и са представницима енергетских институција.

АНТИЋ У МОСКВИ: Србија ће имати сигурно снабдевање гасом

Антић каже да је имао можда најважније састанке са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом и директором Гаспрома Алексејем Милером.

Са Сијартом је, наводи министар, разговарао о заједничким пројектима, а са Милером о јачању наше гасне инфраструктуре, новим гасним пројектима и снабдевању Србије гасом.

АНТИЋ У МОСКВИ: Србија ће имати сигурно снабдевање гасом

 • За мене је посебно важно то што ће Србија имати апсолутно сигурно снабдевање гасом у наредном периоду и очекујем да ће то довести до тога да ће наше укупно гасно тржиште расти и јачати и да ћемо имати нове гасне пројекте", рекао је Антић.

01.10.2018.

Антић: ЕПС један од лидера у индустрији у Србији и у региону

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је Електропривреда Србије (ЕПС), са произведених 40 милиона тона угља годишње и 30.000 запослених, један од лидера у индустрији у земљи и у региону.

Антић: ЕПС један од лидера у индустрији у Србији и у региону

Антић је на скупу на ком је обележено 125 година од изградње прве термоцентрале на Дорћолу и почетка развоја електроенергетског система Србије, казао да ЕПС данас пружа огроман допринос Србији снабдевајући је електричном енергијом.

Антић: ЕПС један од лидера у индустрији у Србији и у региону

 • Реч је о модернизованој компанији која је лидер у својој индустрији, али и у укупној индустрији у Србији и региону. Кроз снажне инвестиције и нове пројекте желимо да задржимо ЕПС на том нивоу", рекао је министар.

Антић: ЕПС један од лидера у индустрији у Србији и у региону

ЕПС је ове године повељу са плакетом "Ђорђе Станојевић" за допринос развоју компаније доделио председнику Србије Александру Вучићу у чије је име, повељу примио генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Узми рачун и победи!