Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

13.11.2018.

Антић на Међународној конференцији о минералним ресурсима: Можемо да будемo један од водећих произвођача бакра у Европи

Србија може да буде један од водећих произвођача бакра у Европи, са годишњом производњом од 200.000 до 250.000 тона, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, на Oсмој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији.

 Антић на Међународној конференцији о минералним ресурсима: Можемо да будемo један од водећих произвођача бакра у Европи

Министар је истакао да су инвестиције у рударству, од децембра 2014. године до сада, укупно вредне више од једне милијарде евра. Антић је нагласио да је рударски сектор у „офанзиви“ и да је то тренутно најдинамичнији сектор привреде, у који Влада полаже велике наде.

 • Тај сектор ће наставити убрзано да се развија и имаће значајан утицај на развој Србије и раст БДП-а. Рударска активност у Србји се интензивира", нагласио је Антић.

 Антић на Међународној конференцији о минералним ресурсима: Можемо да будемo један од водећих произвођача бакра у Европи

Србија је, како каже, у процесу великих рударских истраживања, нарастајућих инвестиција, а то потврђује и присуство великих компанија широм Србије.

 • Имамо више од 130 активних истражних поља, преко 250 експлатационих поља на којима се одвија врло интензивна активност. У 2010. години ниво планираних инвестиција је био око 24 милиона евра, а у 2017. су укупно реализоване инвестиције у истраживања која су вредна више од од 100 милиона евра. Видимо да су увећана четири пута", казао је министар рударства и енргетике Александар Антић.

Он је истакао да су велики пројекти у озбиљној фази и да можемо да причамо о отварању нових великих рудника у Србији, која ће нашу земљу ставити на мапу држава које имају развијен рударски сектор.

 • У РТБ-у Бор ће производња са садашњих око 40.000 тона бакра из сопствене руде бити повећана на 80.000 тона након три године, као и до 120.000 до 150.000 тона након шест година", подсетио је Антић.

 Антић на Међународној конференцији о минералним ресурсима: Можемо да будемo један од водећих произвођача бакра у Европи

Ако се томе дода и пројекат Тимок на налазишту Чукару Пеки и доведе у корелацију са РТБ-ом Бор, Србија би могла да буде један од најзначајнијих произвођача бакра у Европи, са производњом од 200.000 до 250.000 тона, истиче министар. Он је додао да би то подигло учешће рударства у БДП-у са један на пет одсто годишње.

Антић је рекао да би и Рио Тинто већ 2022. и 2023. могао код Лознице, са експлоатацијом налазишта јадарита, да оствари производњу литијума која би покрила 10 одсто његове светске производње.

Министар је подсетио да је рударство један од стубова наше енергетске безбедности. Казао је и да предстоји консолидација предузећа ЈППЕУ Ресавица, које не показује добре резултате, али и неких рудника који су раније неуспешно приватизовани.

08.11.2018.

АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Буџетски фонд за унапређење енергетске ефикасности у 2019. години биће 500 милиона динара, колико је укупно износио у претходне четири године, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић, који је с представницима 14 локалних самоуправа потписао Уговоре о додели средстава за пројекте енергетске ефикасности у овој години.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Министар је навео да ове године Буџетски фонд износи 125 милиона динара, да је у претходне три године у њему укупно било 400 милиона динара, а да ће у 2019. бити много више новца за подизање енергетске ефикасности јавних објеката.

 • Ово је позив за све вас да се спремите за следећу годину, јер ћемо имати озбиљне тендере. Моћи ћемо да покријемо велики број општина и пројеката", казао је Антић.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Истакао је да се такве инвестиције отплате у две-три године, те да су мере енергетске ефикасности до сада дале добре резултате, јер је у просеку за 40 одсто смањења потрошња енергије у објектима где су спроведе.

То је, нагласио је министар, фантастичан податак који треба све да мотивише, будући да су ефекти вишеструки и огледају се у уштеди енергије, доприносу енергетској сигурности и борби против климатских промена.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Антић је истакао да је Министарство добило снажну подршку и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, али и Министарства финансија да се учине далеко снажнији кораци у правцу енергетске ефикасности.

Министар је најавио и формирање Фонда за енергетску ефикасност који ће располагати са 10 милиона евра годишње и додатним средствима која ће определилити ЕУ.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

До сада су мере енергетске ефикасности у Србији, у које је уложено 415 милиона динара, спроведене у 39 јавних објеката, а министар је похвалио поједине општине чији пример може да мотивише и друге да припреме добре пројекте.

Он је казао да су Љубовија, Гаџин Хан и Свилајнац трећи пут конкурисали и добили средства из Буџетског фонда за енергетску ефикасност за своје пројекте, а Крагујевац и Књажевац други пут добијају подршку.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Посебно је изразио задовољство што је међу локалним самоуправама које су добиле средства за 2018. и Босилеград за који каже да је покушавао и претходних година да конкурише, да је увек имао по неки проблем са пројектима, али да је учио на тим грешкама и позитивним искуствима и успео да победи.

Средства за 2018. су добили и Осечина, Крупањ, Ириг, Краљево, Крагујевац, Ћуприја, Велика Плана, Свилајнац, Кањижа, Бела Паланка и Књажевац, а Антић је истакао да је протеклих неколико година направљено много важних, пионирских корака у промоцији енергетске ефикасности.

Вредност данас потписаних уговора са представнцима 14 локалних самоуправа је око 180 милиона динара. Министарство рударства и енергетике учествује са 125 милиона динара, док остатак представља допринос јединица локалних самоуправа.

 АНТИЋ: У Буџетском фонду - 500 милиона у 2019.години

Министар Антић је захвалио локалним самоуправа што су препознали енергетску ефикасност као важан циљ, предвидели средства и понудили пројекте који су победили у оштрој конкуренцији и нашли се у групи оних локалних самоуправа које ће добити средства.

Пројекти тих локалних самоуправа којима су додељена средства из Буџетског фонда за енергертску ефикасност ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије у 2018. години одабрани су на конкурсу на који се одазвало 39 локалних самоуправа.

Министар Антић добио је, од председника општине Босилеград - Владимира Захаријева, признање за велики допринос развоју те локалне самоуправе на југу Србије.

07.11.2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавају се подносиоци пријава за избор снабдевача који ће обављати резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање, да ће се отварање пријава обавити дана 09.11.2018. године у 08:30, уместо 08.11.2018. године у 12:00 како је наведено у Позиву објављеном на интернет страници Министарства рударства и енергетике, дана 30.10.2018. године.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Узми рачун и победи!