Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

13.11.2018.

Antić na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

Srbija može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na Osmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

 Antić na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

Ministar je istakao da su investicije u rudarstvu, od decembra 2014. godine do sada, ukupno vredne više od jedne milijarde evra. Antić je naglasio da je rudarski sektor u „ofanzivi“ i da je to trenutno najdinamičniji sektor privrede, u koji Vlada polaže velike nade.

 • Taj sektor će nastaviti ubrzano da se razvija i imaće značajan uticaj na razvoj Srbije i rast BDP-a. Rudarska aktivnost u Srbji se intenzivira", naglasio je Antić.

 Antić na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

Srbija je, kako kaže, u procesu velikih rudarskih istraživanja, narastajućih investicija, a to potvrđuje i prisustvo velikih kompanija širom Srbije.

 • Imamo više od 130 aktivnih istražnih polja, preko 250 eksplatacionih polja na kojima se odvija vrlo intenzivna aktivnost. U 2010. godini nivo planiranih investicija je bio oko 24 miliona evra, a u 2017. su ukupno realizovane investicije u istraživanja koja su vredna više od od 100 miliona evra. Vidimo da su uvećana četiri puta", kazao je ministar rudarstva i enrgetike Aleksandar Antić.

On je istakao da su veliki projekti u ozbiljnoj fazi i da možemo da pričamo o otvaranju novih velikih rudnika u Srbiji, koja će našu zemlju staviti na mapu država koje imaju razvijen rudarski sektor.

 • U RTB-u Bor će proizvodnja sa sadašnjih oko 40.000 tona bakra iz sopstvene rude biti povećana na 80.000 tona nakon tri godine, kao i do 120.000 do 150.000 tona nakon šest godina", podsetio je Antić.

 Antić na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima: Možemo da budemo jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

Ako se tome doda i projekat Timok na nalazištu Čukaru Peki i dovede u korelaciju sa RTB-om Bor, Srbija bi mogla da bude jedan od najznačajnijih proizvođača bakra u Evropi, sa proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, ističe ministar. On je dodao da bi to podiglo učešće rudarstva u BDP-u sa jedan na pet odsto godišnje.

Antić je rekao da bi i Rio Tinto već 2022. i 2023. mogao kod Loznice, sa eksploatacijom nalazišta jadarita, da ostvari proizvodnju litijuma koja bi pokrila 10 odsto njegove svetske proizvodnje.

Ministar je podsetio da je rudarstvo jedan od stubova naše energetske bezbednosti. Kazao je i da predstoji konsolidacija preduzeća JPPEU Resavica, koje ne pokazuje dobre rezultate, ali i nekih rudnika koji su ranije neuspešno privatizovani.

08.11.2018.

ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je s predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao Ugovore o dodeli sredstava za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Ministar je naveo da ove godine Budžetski fond iznosi 125 miliona dinara, da je u prethodne tri godine u njemu ukupno bilo 400 miliona dinara, a da će u 2019. biti mnogo više novca za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata.

 • Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere. Moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata", kazao je Antić.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Istakao je da se takve investicije otplate u dve-tri godine, te da su mere energetske efikasnosti do sada dale dobre rezultate, jer je u proseku za 40 odsto smanjenja potrošnja energije u objektima gde su sprovede.

To je, naglasio je ministar, fantastičan podatak koji treba sve da motiviše, budući da su efekti višestruki i ogledaju se u uštedi energije, doprinosu energetskoj sigurnosti i borbi protiv klimatskih promena.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Antić je istakao da je Ministarstvo dobilo snažnu podršku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, ali i Ministarstva finansija da se učine daleko snažniji koraci u pravcu energetske efikasnosti.

Ministar je najavio i formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će opredeliliti EU.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata, a ministar je pohvalio pojedine opštine čiji primer može da motiviše i druge da pripreme dobre projekte.

On je kazao da su Ljubovija, Gadžin Han i Svilajnac treći put konkurisali i dobili sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost za svoje projekte, a Kragujevac i Knjaževac drugi put dobijaju podršku.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je među lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva za 2018. i Bosilegrad za koji kaže da je pokušavao i prethodnih godina da konkuriše, da je uvek imao po neki problem sa projektima, ali da je učio na tim greškama i pozitivnim iskustvima i uspeo da pobedi.

Sredstva za 2018. su dobili i Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac, a Antić je istakao da je proteklih nekoliko godina napravljeno mnogo važnih, pionirskih koraka u promociji energetske efikasnosti.

Vrednost danas potpisanih ugovora sa predstavncima 14 lokalnih samouprava je oko 180 miliona dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 125 miliona dinara, dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

 ANTIĆ: U Budžetskom fondu - 500 miliona u 2019.godini

Ministar Antić je zahvalio lokalnim samouprava što su prepoznali energetsku efikasnost kao važan cilj, predvideli sredstva i ponudili projekte koji su pobedili u oštroj konkurenciji i našli se u grupi onih lokalnih samouprava koje će dobiti sredstva.

Projekti tih lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva iz Budžetskog fonda za energertsku efikasnost radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini odabrani su na konkursu na koji se odazvalo 39 lokalnih samouprava.

Ministar Antić dobio je, od predsednika opštine Bosilegrad - Vladimira Zaharijeva, priznanje za veliki doprinos razvoju te lokalne samouprave na jugu Srbije.

07.11.2018.

OBAVEŠTENjE

Obaveštavaju se podnosioci prijava za izbor snabdevača koji će obavljati rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, da će se otvaranje prijava obaviti dana 09.11.2018. godine u 08:30, umesto 08.11.2018. godine u 12:00 kako je navedeno u Pozivu objavljenom na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike, dana 30.10.2018. godine.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun