Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

18.09.2018.

Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

Prvog dana posete, u Pekingu je potpisano više važnih ugovora, među kojima i onaj sa kompanijom "Ziđin" koja bi u RTB "Bor" trebalo da uloži gotovo milijardu i po dolara, kao i sporazum o ulaganju 970 miliona dolara u fabriku u Zrenjaninu.

 Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić veruje da je potpisivanje ugovora sa kompanijom "Ziđin" najvažniji korak za Bor.

 • On definiše dobru, sigurnu budućnost RTB-a, 5.000 zaposlenih, ali i čitave istočne Srbije, uzimajući u obzir značaj RTB-a za taj region Srbije, ali i čitavu industriju zemlje. Očekujemo da zbog investicija od milijardu i 260 miliona dolara RTB plus 200 miliona dolara za rešavanje dugova, RTB značajno poveća svoju proizvodnju – duplira je nakon tri godine, nakon šest je uveća tri do četiri puta, što će imati izuzetan uticaj na naš ukupan rast, BDP", kazao je Antić.

 Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

Ministar je rekao da je "Ziđin" dužan da do kraja godine uplati minimum 100 miliona dolara, a oni su se obavezali da će uplatiti 350 miliona dolara i odmah otplatiti sve dugove RTB-a i započeti investicije.

 • Prve tri godine očekuje se otvaranje novog rudnika Cerovo, modernizacija i unapređenje proizvodnje u postojećim rudnicima Majdanpek, Krivelj, Borska jama, modernizacija flotacija i, konačno, dodatne investicije u uvećanje kapaciteta topionica i fabrike sumporne kiseline", naveo je Antić.

Ministar očekuje da će ova investicija omogućiti stabilan rast, ali i sigurna radna mesta. Antić ističe da će to doneti značajne prihode i profite RTB-a, što je za Srbiju i sve njene građane izuzetno značajno, jer Srbija ostaje vlasnik 37 odsto u RTB-u, i iz pozicije gde je RTB generisao decenijama ozbiljne gubitke, mi ćemo imati situaciju u kojoj će ta kompanija poslovati sa profitom a 37 odsto tog profita ići će u budžet Srbije.

 Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

 • Situacija gde smo iz budžeta pokrivali dugove RTB-a sada će voditi ka tome da ćemo imati dobit i mislim da je to jedna dramatična promena koja je od izuzetnog kvaliteta za Srbiju, koja će uticati i na BDP, na čitavu industriju, posebno na istočnu Srbiju koja verujem, ovim potpisom, ima jednu zdravu kompaniju koja će biti oslonac čitavog ovog dela Srbije“, naglasio je ministar rudarstva i energetike.

Razgovaralo se i sa kompanijom China Machinery Engeneering Corporation o dinamici završavanja elektroenergetskog bloka Kostolac.

 • Oni su naš dugogodišnji partner. Razvijaju projekat Kostolac, novi blok B-3. Prethodno su radili modernizaciju blokova B-1 i B-2. Napravili smo presek svih tih aktivnosti, konstatovali da je u ovom trenutku važno da se blok B-3, najveći energetski objekat koji se gradi u Srbiji u poslednje tri decenije, snage 350 megavata završi u kvalitetu i roku koji je definisan. Kineska strana se obavezala, dobili smo čvrsto obećanje da će obaviti posao na vreme i da će blok do kraja 2020. biti na mreži", istakao je Antić.

 Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

Potpisani su i određeni dokumenti sa kompanijom Power China koja treba da pravi toplodalekovod između Obrenovca i Novog Beograda.

 • To je projekat vredan oko 227 miliona dolara. Pre svega se razgovaralo, tokom ovih susreta, o finansijskoj kosntrukciji koja treba da obezbedi početak izgradnje projekta. Imali smo sastanak sa Eksim bankom na tu temu, pri čemu se sa predstavnicima kompanije Power China razgovaralo i o izgradnji obilaznice, jer su partneri sa azerbejdžanskom kompanijom", zaključio je Antić.

Glavni sastanak danas je suret dvojice predsednika, Vučića i Sija u Domu naroda. Razgovaraće se uglavnom o ekonomskim temama. Susret će se završiti pozivom Vučića Siju da ponovo poseti Srbiju, a zatim srpska delegacija odlazi na tzv. "letnji Davos" u Tjenđin. Vučić će se tamo sastati i sa kineskim premijerom Li Kećangom.

 Antić u Pekingu: Potpisan ugovor sa Ziđinom najvažniji korak za RTB

Drugog dana posete Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pekingu će se sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Biće to njihov peti susret u poslednje tri godine.

U prisustvu dvojice predsednika danas će biti potpisana dva sporazuma koja se tiču izgradnje obilaznice oko Beograda.

17.09.2018.

IT OBAVEŠTENjE

Poštovani korisnici informacionih sistema Ministarstva rudarstva i energetike, u Utorak 18.09.2018. godine u periodu od 16-19 časova može doći do prekida u radu dela informacionih sistema zbog radova na infrastrukturi.

S poštovanjem

Grupa za razvoj i održavanje infromaconog sistema

16.09.2018.

KINA – ANTIĆ: "Napraviće od RTB-a giganta u našem delu Evrope”

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je po dolasku u Kinu, da je ugovor u vezi RTB-a Bor od dugoročnog značaja za Srbiju. Posebno, kako je rekao, što će od RTB napraviti giganta u našem delu Evrope.

 • Duboko verujem da je ovo izuzetno značajna poseta, poseta koja osnažuje odnose Kine i Srbije na političkom nivou. Izuzetno je značajno što će predsednik Vučić i naša delegacija imati susret sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom. To govori da su politički odnosi naše dve zemlje na najvišem nivou i da smo uspeli da te političke odnose pretočimo u jačanje naše ekonomske saradnje, dalje investicije i dalji nastup kineskih kompanija na našem tržištu", kazao je ministar Antić.

 Kina - Antić: Napraviće od RTB-a giganta u našem delu Evrope

On je posebno istakao da je važno što smo iz prve faze, u kojoj smo imali učešće kineskih kompanija u infrastrukturnim i energetskim projektima, prešli na drugu fazu koja je značajna i u vezi sa direktnim investicijama kineskih kompanija, njihovo pojavljivanje u vlasništvu, počev od Hbis-a, kada je u pitanju Železara Smederevo. Prema njegovim rečima posebnu važnost, tokom posete, ima Ugovor o strateškom partnerstvu između kompanije Ziđin i Vlade Srbije vezano za RTB Bor. koji će biti potpisan u Pekingu.

 • Reč je o nečemu što ima dugoročno veliki značaj za Srbiju, nečemu što će dugoročno da stabilizuje RTB, da od te kompanije koja je strateški važna za Srbiju napravi giganta u toj oblasti i u našem delu Evrope, da napravi od te kompanije preduzeće koje će se razvijati i imati ozbiljni investicioni ciklus", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Naglasio je da je za njega posebno značajno što je "ta kompanija, sa kojom će biti potpisan sporazum, pobedila na tenderu za strateško partnerstvo, koji je bio međunarodni i na taj način smo dali dodatni legitimitet celom postupku, i saradnji između Srbije i Kine", istakao je Antić.

 • Mi nastavljamo snažnu saradnju. Ovde ćemo imati priliku da se sretnemo sa velikim brojem kineskih kompanija, koje su, naravno, dobrodošle da učestvuju u različitim procesima od privatizacije preko strateških partnerstava u Srbiji, naravno, sve sa idejom da to bude u najboljem interesu Republike Srbije, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

11.09.2018.

Obilazak istražnog polja „Samanjac“

S obzirom na trend rasta broja i obima geoloških istraživanja, kao i povećanja direktnih investicija u toj oblasti, inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike pored redovnih, vrši i vanredne kontrole lokaliteta na kojima se radi. Ovog puta, lokalitet Samanjac koji se nalazi na tromeđi opština Paraćin, Boljevac i Soko Banja, zajednički su obišli inspektor ministartsva, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski i pomoćnik ministra Ivan Janković. Na toj lokaciji privredno društvo Balkan exploration and mining d.o.o. iz Beograda izvodi detaljna geološka istraživanja bakra, srebra, antimona i prateće rudne mineralizacije.

 Antić:Obilazak istražnog polja „Samanjac“

Tokom posete, predstavnici ministarstva upoznati su sa rezultatima istraživanja u prethodnom periodu, trenutnom fazom geoloških istraživanja koja se odnosi na istražno bušenje, kao i dinamikom i metodama istraživanja za naredni period.

 Antić:Obilazak istražnog polja „Samanjac“

Predstavnici privrednog društva Balkan exploration and mining d.o.o. konstatovali su da su u prethodnom periodu rezultati detaljnih geoloških istraživanja dali ohrabrujuće rezultate, te da će u narednom periodu pojačati kampanju istraživanja, kako bi se došlo do što preciznijih i kvalitativno merljivih rezultata.

 Antić:Obilazak istražnog polja „Samanjac“        Obilazak istražnog polja „Samanjac“

 • Nakon posete istražnom polju Samanjac možemo da kažemo da smo zadovoljni rezultatom i onim što smo videli na ovom lokalitetu. Nadamo se da će i na svim drugim lokacijama gde su odobrena geološka istraživanja situacija biti slična ili ista, jer interes je države Srbije da sve što kompanije rade bude po zakonima Republike Srbije, kao i da se ispuni prioritetni zadatak – bezbednost i zaštita na radu. Srbija definitivno postaje regionalni lider u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja. U tom svetlu imaćemo u narednom periodu, pored redovnih inspekcijskih kontrola još ovakvih obilazaka. Cilj je da se Srbija razvija u oblasti rudarstva i da na taj način uposlimo veliki broj naših građana i kompanija. U tom smislu, sve kompanije koje budu prepoznate kao odgovorne u smislu poštovanja zakonske regulative i pravila struke, imaće podršku Ministarstva rudarstva i energetike, u suprotnom će ta podrška sigurno izostati, zaključili su na kraju posete državni sekretar Stevica Deđanski i pomoćnik ministra Ivan Janković.

11.09.2018.

Antić na otvaranju vetroparka u Alibunaru: Slika energetski odgovorne Srbije

Kompanija Elisio (Elicio) završila je izgradnju novog vetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava, a svečanosti je prisustvovao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić je simbolično otvorio vetropak zajedno sa decom koja su držala u ruci male vetrenjače.

On je najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra.

 Antić na otvaranju vetroparka u Alibunaru: Slika energetski odgovorne Srbije

Ministar je kazao da je to „slika nove i energetski odgovorne Srbije“, kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji, koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

 • Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Mi ćemo do kraja godine samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra i to je samo prvi korak. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra", najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo - veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije.

Antić je ocenio da će sve to uticati na našu energetsku stabilnost.

 • Ovo je fenomenalan događaj za celu Srbiju, puno smo uložili vremena da bi došli do razvijene i moderne Srbije. Do pre šest ili sedam godina vetroparkovi su za nas bili naučna fantastika koju smo mogli da gledamo samo na televiziji", kazao je ministar.

Zahvalio je investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je naša zemlja politički i ekonomski stabilna, kao i partnerima, a to su pokrajinska vlada, EMS, Agencija za energetiku i drugi.

Nastavljamo da razvijamo Srbiju kao modernu državu, koja će biti na ponos svima nama", poručio je Antić.

Direktor kompanije Elisio Ludo Vandervelden je rekao je ponosan kao investitor.

 Antić na otvaranju vetroparka u Alibunaru: Slika energetski odgovorne Srbije

 • Ovo je nešto što je počelo još od 2007. godine. Istražujemo mogućnosti koje nam se pružaju u Srbiji. Ponosni smo što na ovakav način možemo da krunišemo naše napore", rekao je on.

Istakao je da su imali dobru saradnju sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom i što su imali podršku ministra Antića.

 • Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućnosti i spremni smo za nova ulaganja čak u visini od novih 150 megavata", naveo je Vandervelden.

Kako je rekao, spremni su da pruže svaku podršku politici Srbije, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Regionalni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je deo Svetske banke, Tomas Lubek je rekao da će nastaviti da pomažu investicije u Srbiji.

Istakao je da se to posebno odnosi na prelazak privrede zasnovane na ugljeniku na privredu, koja se bazira na obnovljivim izvorima energije.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić je kazao da Srbija ide dobrim putem.

 Antić na otvaranju vetroparka u Alibunaru: Slika energetski odgovorne Srbije

Podsetio je da nedavno u Kuli otvoren vetropark od 9,9 megavata i da imamo i vetropark Malibunar od osam megavata, kod Vršca 6,6 megavata...

 • Srbija je trenutno 10. na listi investicija u vetroparkove, sa nekih 600 ili 700 miliona evra, a to 10. mesto deli sa Norveškom", naveo je Grbić.

Dodao je da je oko 90 odsto investicija u vetroparkove na teritoriji Vojvodine i zahvalio ministru Antiću na partnerstvu i podršci.

Investicija izgradnje vetroparka vredna je 80 miliona evra.

Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena, te se očekuje, da prvi kilovati „zelene energije“, budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.

U projekat vredan 80 miliona evra belgijska kompanija Elisio investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane državnog puta Beograd - Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od 8 MW, kompanija Elisio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Kao društveno-odgovorna kompanija, Elisio je sproveo do sada i brojna istraživanja o uticaju na životnu sredinu, o čemu redovno obaveštava opštinu Alibunar u kojoj posluje i u čiji razvoj ulaže kroz podršku brojnim lokalnim inicijativama, edukaciju i informisanje građana.

Pored projekata u Srbiji, Elisio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Poslednje dve godine kompanija intenzivno radi na razvoju i izgradnji tzv. off shore projekata u Severnom moru.

Antić: Neke minihidrolektrane se neće graditi ako imaju loš uticaj

Ministar enegetike Aleksandar Antić izjavio je da neće biti dozvoljena gradnja nekih mini hidroelektrana, ako bilo gde u Srbiji izazivaju loš uticaj na životnu sredinu i da svaki projekat treba pojedinačno analizirati, a ne generalizovati stvari.

„Svaka institucija treba da radi svoj posao po pitanju gradnje minihidroelektrana, rekao je Antić odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa mini hidroelektranama na Staroj planini, gde su meštani tražili od vlade da se stopira bilo kakva izgradnja, pošto bi to, prema navodima, načinilo veliku ekološku štetu a minoran doprinos elektroenergetskom sistemu i da li će kao ministar sprečiti realizaciju tog projekta.

 • Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode, na vodosnabdevanje u nekoj sredini, naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovarali o projektu koji razvija EPS, da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup", istakao je Antić.

On je zamolio medije da imaju odgovoran pristup prema projektima izgradnje mini hidroelektrana.

Naglasio je da su dobri projekti oni koji ne ugrožavaju životnu sredinu i da sve mora da se radi po zakonu, kao i da je svaki projekat izgradnje mini hidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.

 • Ako ispunjava uslove i nema negativan uticaj, treba da se razvija, ali ako stvara bilo kakav problem, onda svako u tom lancu treba da radi svoj posao", kazao je Antić.

10.09.2018.

ANTIĆ U SOLUNU: ZAPADNOM BALKANU JE POTREBAN MASTER PLAN U OBLASTI ENERGETIKE

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, na poziv grčkog kolege Jorgosa Statakisa, učestvovao na Energetskom forumu za Jugoistočnu Evropu, koji je održan u Solunu. On je kazao da su zemlje Zapadnog Balkana imale puno zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu, i da su zajedno radile na regionalnom povezivanju i stabilnosti. On je ocenio da su formati Zapadni Balkan 6 (WB 6) i Energetska zajednica dali veliki doprinos ali i da duboko veruje da su bilateralni susreti i međusobno razumevanje najznačajniji za ovaj region.

 Antić u Solunu: Zapadnom Balkanu je potreban master plan u oblasti energetike

 • Živimo u vremenu u kome je energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbednost svih država. Verujem da je zemljama Jugoistočne Evrope potrebna jaka međusobna saradnja, kao i Master plan u funkciji energetske bezbednosti. Mi, zemlje Zapadnog Balkana, imamo iste prioritete - sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije a malo je verovatno da svaka ponaosob sama ispuni sve te zahteve, ocenio je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

 Antić u Solunu: Zapadnom Balkanu je potreban master plan u oblasti energetike

On je podsetio da je Zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od nedostajuće infrastrukture. “Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdevanja a treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte”, kazao je Antić.

U okviru Foruma održan je multilateralni sastanak ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela, kojem je prisustvovao i podsekretar Departmana za energetiku SAD. Ministar Antić naglasio je da posebno sa bugarskom ministarkom Petkovom ima intenzivnu saradnju, budući da je u toku realizacija projekta gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

 Antić u Solunu: Zapadnom Balkanu je potreban master plan u oblasti energetike

 • Ono oko čega imamo apsolutnu saglasnost kolega Statakis, koleginica Petkova i ja, jeste da je potrebno da radimo na svim onim projektima koji zavise od naših zemalja, a to su pre svega interkonekcija izmedju Grčke i Bugarske (IGB), kao i interkonekcija između Bugarske i Srbije (IBS). Interkonekcija Niš – Dimitrovgrad je naš najvažniji projekat, koji realizujemo zahvaljujući grantu EU u iznosu od 49,6 miliona evra, kazao je Antić.

Na sastanku je zajednički konstatovano da se zemlje zalažu za diversifikaciju i demonopolizaciju snabdevanja svim ključnim energentima, kao i da Srbija s punim pravom ima velika očekivanja od izgradnje gasovoda Turski tok, kao i da je otvorena za sve dodatne izvore snabdevanja.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun