Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

20.03.2019.

Ministar Aleksandar Antić sa delegacijom Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske i predstavnicima energetskih kompanija ove zemlje, koje je predvodio ambasador Republike Turske u Beogradu, Tandžu Bilgič.

 Ministar Aleksandar Antić sa delegacijom Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske

Na sastanku je izražena spremnost za konkretizaciju saradnje u oblasti elektroenergetike i distribucije gasa. Razgovaralo se i o saradnji u okviru prenosnih sistema elektro-mreže, kroz Centar za koordinaciju sigurnosti, za koji je turskom „TEIAS“-u, kompanija „Elektromreža Srbije“ uputila poziv za učešće, a što bi u velikoj meri doprinelo ukupnoj sigurnosti prenosnih sistema elektro-mreže u celom regionu Balkana.

 Ministar Aleksandar Antić sa delegacijom Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske

Održani sastanak značajan je i zato što su bili prisutni i predstavnici vodećih energetskih kompanija dve zemlje, koji su izrazili interes za jačanje partnerskih odnosa, uspostavljanje saradnje, i realizaciju budućih zajedničkih projekata.Ministar Antić ocenio je da su ukupni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, imajući u vidu jako partnerstvo i lično prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, koje u velikoj meri doprinosi, kako privrednoj saradnji, tako i ukupnoj političkoj stabilnosti. On je, takođe podvukao da očekuje da će eksperti dva ministarstva i kompanija nastaviti sa iznalaženjem modaliteta saradnje, kako bi prilikom narednog susreta dvojica predsednika mogla da razgovaraju o konkretnim rezultatima u oblasti energetike.

 Ministar Aleksandar Antić sa delegacijom Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske

Sastanku su, sa srpske strane, prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, pomoćnik ministra prof.dr Miloš Banjac, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, direktorka kompanije “Elektromreža Srbije” Jelena Matejić, Bojan Atlagić, direktor Elektrodistibucije Srbije, kao i predstavnici JP “Elektroprivrede Srbije”.

Tursku delegaciju su, pored ambasadora, predstavljali članovi Ministarstva energetike i prirodnih resursa, na čelu s generalnim direktorom za međunarodne projekte, Safom Usluom, predstavnici naftne kompanije BOTAS, istanbulske kompanije za distribuciju gasa – IGDAS i kompanije za prenos električne energije TEIAS.

13.03.2019.

Antić: U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je, povodom obeležavanja 73. godišnjice Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu, da su u 2018. realizovane investicije u istraživanja u rudarskom sektoru vredne 100 miliona evra, što je četiri puta više nego 2014. godine.

 Antić: U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

 • Broj istražnih polja nam se povećao na 140, a eksploatacionih polja na 220", kazao je Antić.

Ministar je istakao da su, poređenja radi, 2014. godine bile planirane investicije u istraživanja u vrednosti od 25 miliona evra, kao i da je to najbolji pokazatelj koliko se stvari dobro odvijaju u tom sektoru.

On je rekao da su i investicije u samu eksploataciju, takođe, bile značajne u proteklih nekoliko godina i da su dostigle iznos veći od milijardu evra, a ove godine su planirane na 500 miliona evra.

 Antić: U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

Antić je pozdravio studente, profesore i brojne goste čestitajući ima Dan Rudarsko-geološkog fakulteta i naglasio da je taj fakultet značajna i prestižna ustanova koja je školovala veliki broj sjanih generacija.

 • Oni su ostavili pečat na rudarstvu u Srbiji. Fakultet bez ikakve dileme predstavlja oslonac svih rudarskih kompanija i mislim da prisustvo gotovo svih važnih i značajnih rudarskih kompanija i asocijacija na današnjem jubileju predstavlja dokaz da ste prepoznati kao partner za budućnost. A budućnost rudarstva u Srbiji je izuzetno značajna", izjavio je ministar.

Antić je poručio da Vlada Srbije zajedno sa svim ostalim učesnicima u rudarskom biznisu ceni ulogu tog fakulteta koji daje stručnu i kadrovsku osnovu za razvoj rudarstva i ima velika očekivanja od rudarskog sektora.

 Antić: U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

 • Stvaramo ambijent koji će bez sumnje rudarstvo učiniti dugoročno atraktivnim i u rudarstvu ćemo beležiti značajne uspehe i rezultate", napomenuo je Antić.

Kako je kazao, nijedna od tih kompanija koje su uložile u istraživanja ne bi ulagala novac da nema dobrih rezultata i da nemaju jasnu perspektvu što se tiče otvaranja rudnika.

On je podsetio da su na najvećem svetskom sajmu rudarstva u Torontu, na kome je predvodio državnu delegaciju, ostvareni snažni kontakti sa rudarskom javnošću.

Prema listi prestižnog kanadarskog instituta - Frejzer, Srbija se nalazi na četvrtom mestu po atraktivnosti investicija u oblasti rudarstva u Evropi, dodao je ministar.

 Antić: U rudarska istraživanja lane uloženo 100 miliona evra

 • To treba da iskoristimo. Priroda nam je dala veliki potencijal, mi kao država ćemo obezbediti sve potrebne svetske uslove da bi investiranje u Srbiju bilo atraktivno, a vi ćete obezbediti najstručniji kadar i imaćemo dobre rezultate", zaključio je Antić, obraćajući se profesorima i studentima na fakultetu.

On je zahavalio studentima Rudarsko-geološkog fakulteta što su ovu granu prepoznali kao važnu, i pozvao sve one koji razmišljaju o izboru studija da izaberu baš taj fakultet.

Svečanosti povodom Dana Rudarsko-geološkog fakulteta prisustvovali su i prof.dr Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike zadužen za rudarstvo, kao i Ivan Janković, pomoćnik ministra za geologiju i rudarstvo.

11.03.2019.

UGOVOR "SRBIJAGASA" i "GAS PROMETA" BANjA LUKA

Generalni direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović, "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su u Banjaluci ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa, statusno- pravnih pitanja i ulaganja u preduzeće "Gas promet".

 Ugovor

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, naglasio je da su potpisivanjem ugovora rešeni imovinsko-pravni odnosi dva preduzeća.

 • Ovo pitanje je bilo prioritet u radu resornih ministarstava. Srbija će pomagati razvoj gasnog sistema u Republici Srpskoj, jer je to preduslov za razvoj privrede. Gas postaje ključni energent za razvoj ekonomije, a zajednički moramo iskoristiti potencijale reke Drine i graditi hidrocentrale", kazao je Antić i dodao da će Srbija i Srpska razgovarati o svim elementima za gradnju gasne infastrukture.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je realizacija projekata u oblasti gasa prioritet i da bi od početka gradnje za nešto više od tri godine mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema Srpskoj.

 Ugovor

On je napomenuo da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da "Srbijagas" potpisivanjem ugovora postaje većinski vlasnik akcija "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 odsto, Akcijski fond Republike Srpske imaće 26 odsto, Penzioni rezervni fond 10 odsto, Fond za restituciju pet odsto, a ostali fondovi 18,29 odsto akcija.

 • Preduzeće „Gas promet“ sada može pravno da nastupa na potpuno drugačiji način i više ga niko ne može osporiti, pa ni „BH gas“ koji je do sada osporavao pravni status našeg preduzeća i stvarao izuzetne probleme", rekao je Đokić i podsetio da regulisanje odnosa "Srbijagasa" i "Gas prometa" traje od 2002. godine.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska će nastaviti realizaciju projekata u oblasti gasa.

 Ugovor

 • Na poslednjoj zajedničkoj sednici vlada Srpske i Srbije aktuelizovali smo pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Srpsku nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda „Turski tok", dodao je Đokić i napomenuo da je "Srbijagas" spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Republici Srpskoj.

Milomir Draganić izrazio je zadovoljstvo što je ugovor potpisan i naveo da je "Gas promet" dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa "Srbijagasom" koji sada legalno ulazi na tržište Srpske i BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić.

07.03.2019.

Ministar Aleksandar Antić na obeležavanju početka izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, prisustvovao je obeležavanju početka izgradnje „Termoelektrane-toplane Pančevo“ namenjene za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa, koja je zajednički projekat kompanija Gazpromenergoholding i NIS a.d.

Ministar Aleksandar Antić na obeležavanju početka izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo

Vrednost izgradnje termoelektrane-toplane iznosi 180 miliona evra, a planirano je da radovi budu završeni, odnosno, da termoelektrana-toplana bude u upotrebi u poslednjem kvartalu naredne godine.

Ministar Antić je, u svom obraćanju na ceremoniji, istakao da je ovo kapitalni projekat kompanija "Gasprom Energoholding" i NIS a.d.. a kapacicet termoelektrane-toplane iznosiće oko 200 megavata instalisane snage.

 • Reč je o kombinovanom je ciklusu proizvodnje, što znači da će proizvoditi toplotnu energiju i struju od gasa , a izgradnja poverena je kompaniji Shanghai Electric Group. Termoelekrana-toplana će se, usled povećanih potreba, graditi je na samoj NIS-ovoj Rafineriji nafte u Pančevu, gde će deo toplotne energije koristiti Rafinerija, a višak će biti plasiran u energetski sistem Srbije, odnosno zemalja regiona, rekao je Antić.
 • Ministar Aleksandar Antić na obeležavanju početka izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo

Ministar Antić i direktor Gaspromenergoholdinga Denis Fedorov potpisali su i Memorandum o razumevanju za realizaciju projekata kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije, čija je suština nastavak i podrška ovoj saradnji , a razmatra se i gradnja još četiri ovakve termoelektrane toplane i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Denis Fedorov istakao je da je ovo je prvi projekat takvog tipa kompanije Gaspromenergoholding van granica Rusije.

 • "Gaspromenergoholding" ima značajan udeo na ruskom tržištu u proizvodnji toplotne i električne energije, rekao je Fedorov.

Ministar Aleksandar Antić na obeležavanju početka izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo

Ministar Antić, direktor Gasprom Energoholdinga Fedorov, direktor NIS a.d. Kiril Tjurdenjev i potpredsednik UO “Shanghai Electric Group.” Hua Sinšen, pritiskom na daljinskom upravljaču pustili su betonsku pumpu u rad, čime je zvanično obeležen početak izgradnje „TE TO Pančevo“.

Ministar Antić:U aprilu početak radova za magistralni gasovod

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na ceremoniji obeležavanju početka izgradnje termoelektrane-toplane u Pančevu, izjavio je da je Agencija za energetiku 5. Marta donela konačno rešenje u vezi Magistralnog gasovoda koji će od bugarske do mađarske granice prolaziti kroz Srbiju, kao i da će radovi na izgradnji početi tokom aprila.

 • Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) doneo je rešenje o izuzeću novog gasnog interkonektora od obaveze primene pravila pristupa treće strane, a odluka je doneta na osnovu zahteva koji je podnela firma "Gastrans" iz Novog Sada,. Rešenje obuhvata izuzeće od obaveza primena pravila pristupa treće strane kao opštih pravila raspodele kapaciteta i opštih uslova transporta prirodnog gasa i regulisanih cena, kao i izuzeće od obaveza vlasničkog razdvajanja, objasnio je ministar Antić.

Ministar je istakao da se ressenje AERS-a odnosi se na celokupni objekat budućeg gasnog interkonektora za transport prirodnog gasa čiji je godišnji tehnički kapacitet 13,88 milijardi kubnih metara.

 • Njegov ulaz u Srbiju biće kod Zaječara, gde se povezuje sa bugarskim gasovodom, a izlazi su kod Horgoša, gde se povezuje sa Mađarskom, a sa sa domaćim gasnim sistemom kojim upravlja operater transportnog sistema, biće povezan kod Paraćina, Pančeva i Gospođinaca, zaključio je Antić.

05.03.2019.

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, učestvovao je na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva PDAC, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva u Torontu, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia.

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

Antić je na okruglom stolu kolegama predstavio sektor rudarstva u Srbiji, i istakao da je proaktivnom politikom Vlade RS, koja se bori za privlačenje velikih investicija, obezbeđen moderan zakonodavni okvir,koji, sa jedne strane vodi računa o interesima Republike Srbije a sa druge obezbeđuje sigurnost za investitore. U prilog tome govori i poslednji izveštaj Svetske banke - Analiza sektora rudarstva u Srbiji, u kome je ovaj sektor visoko ocenjen.

 • Pozivi resornih ministarstava u regionu, kako bi im srpski stručnjaci pružili podršku za stvaranje pozitivnog ambijenta za privlačenje investicija u njihovim zemljama, pre svega kroz učešće u izradi regulativa u oblasti rudarstva, za nas je pokazatelj da radimo dobar posao. Srbija je spremna da svoja iskustva o rudarstvu i privlačenju investicija podeli sa susednim zemljama. S duge strane, ovakvi Samiti nam služe da od razvijenih zemalja, među kojima Kanada ima jednu od vodećih uloga, usvojimo dobre prakse u oblasti rudarstva, ukazao je ministar u svom izlaganju.

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

Ministar je naglasio da su u prethodnim godinama investicije u geološka istraživanja u konstantnom porastu, a u 2018. godini dostigle su nivo od 100 miliona evra. Investiciona ulaganjanja u eksploataciju, tj. održavanje i proširenje rudarskih kapaciteta, u poslednje četiri godine iznosila su preko jedne milijarde evra.

 • Uzimajući u obzir strateško partnerstvo sa kompanijom Ziđin u Boru, u 2019. godini očekujemo ukupne investicije u rudarstvu od preko 400 miliona evra. Ministarstvo rudarstva i energetike je aktivni učesnik svakodnevne borbe za pravljenje ambijenta za povećanje investicija. Smatramo da Sektor rudarstva u ovoj borbi ima jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede, naglasio je ministar.

Aleksandar Antić i ministar prirodnih resursa Kanade, Amarjeet Sohi, su u odvojenom razgovoru ocenili da Srbija i Kanada imaju zajednički interes za ulaganje u rudarstvo, uzimajući u obzir projekte kanadskih kompanija koje već posluju u Srbiji.

Antić na Ministarskom samitu u Torontu: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

 • Naše zemlje su bogate mineralnim resursima i izuzetno nam je značajno da imamo partnerski odnos u oblasti u kojoj je Kanada među liderima u svetu. Zajednički interes su nam nove investicije u detekciju i verifikaciju novih ležišta na teritoriji Republike Srbije, budući da naša zemlja poseduje veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, što predstavlja preteču otvaranja novih rudnika, a to je naš krajnji cilj, zaključio je srpski ministar.

04.03.2019.

Aleksandar Antić na najvećem svetskom sajmu rudarstva PDAC u Torontu: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za
investiranje u rudarski sektor

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa delegacijom Srbije boravi na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, a na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - CANSEE.

Aleksandar Antić na najvećem svetskom sajmu rudarstva PDAC u Torontu: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor

Antić je na uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convention Centru, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Republici Srbiji, i tom prilikom istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije, te da se prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“ nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

 • Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija.
 • Aleksandar Antić na najvećem svetskom sajmu rudarstva PDAC u Torontu: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor

   

 • Srbija ima dugu tradiciju u rudarstvu i sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u ovaj sektor. Naša zemlja postala je popularna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom ZiJin u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat. Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, upravo očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u, rekao je ministar Antić.

Aleksandar Antić na najvećem svetskom sajmu rudarstva PDAC u Torontu: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

 • Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga ZiJin preko kompanije Rakita. Značajan projekat je i „Jadar“ kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu. Rudarstvo je velika razvojna šansa Srbije i očekujem da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje, naglasio je ministar.

Aleksandar Antić na najvećem svetskom sajmu rudarstva PDAC u Torontu: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor

Ministar Antić je podvukao da upravo zahvaljujući odlučnoj politici Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, velike rudarske kompanije Srbiju prepoznaju kao zemlju širokih potencijala gde sa sigurnošću mogu da razvijaju velike projekte i investicije, a to su u svojim izlaganjima na Samitu potvrdili i predstavnici kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na samitu su u srpskoj delegaciji, uz ministra Antića i ambasador Republike Srbije u Kanadi Nj. E. Mihailo Papazoglu, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije, Ivan Janković.

01.03.2019.

Ministar Antić u TENT-u na završetku projekta izgradnje sistema za smanjenje emisije NOX4 : Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU

U Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu završen je ekološki projekat izgradnje sistema za smanjenje emisije azot-oksida u bloku A4, koji će omogućiti da se emisija te štetne materije redukuje ispod 200 miligrama po metru kubnom. Ukupna vrednost radova i opreme je oko 8,5 miliona evra, od čega je EU iz fonda IPA 2014 obezbedila oko 80 odsto sredstava.

Ministar Antić u TENT-u na završetku projekta izgradnje sistema za smanjenje emisije NOX4 : Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU

Novi sistem, koji će građanma obezbediti čistiji vazduh, još jedan je u nizu ekoloških projekata koji će omogućiti velike benefite u zaštiti životne sredine i ispunjenju obaveza Srbije na putu ka EU.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tom prilikom istakao je da će novo postrojenje u bloku A4 TENT-a emisiju azot oksida smanjiti sa 380 miligrama po metru kubnom na ispod 200 miligarama po metru kubnom.

Ministar Antić u TENT-u na završetku projekta izgradnje sistema za smanjenje emisije NOX4 : Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU

Čestitao je na uspešno realizovanom projektu koji je, kako je rekao, značaj deo ukupnih napora koje Srbija i EPS čine kako bi se naš elektroenergetski sistem modernizovao, postao efikasniji i kako bi svoje aktivnosti zasnivao na najvišim standardima u oblasti zaštiti životne sredine.

On je podvukao da je TENT ključni oslonac našeg elektroenergetskog sistema koji proizvodi 50 odsto ukupne električne energije u Srbiji, te da je energetski sistem u Srbiji ključni faktor stabilnosti energetskog sektora u regionu.

Ministar Antić u TENT-u na završetku projekta izgradnje sistema za smanjenje emisije NOX4 : Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU

 • Strateški cilj Srbije i svih koji žele dobro regionu je da proizvodnja struje u Srbiji bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU, rekao je ministar Antić i zahvalio EU na podršci u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Naglasio je da Srbija i EPS čine velike napore da se svi proizvodni kapaciteti očuvaju i modernizuju, uz dostizanje onih standarad koji su zacrtani kao ciljevi.

Ministar Antić u TENT-u na završetku projekta izgradnje sistema za smanjenje emisije NOX4 : Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU

Antić je ukazao da EU prepoznaje napore koji se ulažu, kako bi Srbija i čitav region uhvatili korak u tranziciji elektroenergetskog sektora, te zahvalio Uniji što su u tim porojektima ključni partner Srbije. On je izrazio spremnost Srbije da doprinese povećanju obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije, te da uloži značajna sredstva kako bi domaći energetski sistem funkcinisano u okvirima i standarima EU.

Povodom završetka tog projekta TENT su, pored ministra Antića , posetili i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i v.d.direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Western Balkans Digital Summit