Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

19.07.2018.

Antić: Četiri kompanije zainteresovane za RTB Bor

Ministar energetike Aleksandar Antić kazao je da je obaveza budućeg strateškog partnera za RTB Bor da, u periodu dok se kontroliše privatizacioni ciklus, sačuva postojeći broj radnih mesta. Antić ističe da su se, već u prvom danu, na oglas za RTB Bor javile četiri kompanije za otkup dokumentacije koja nije jeftina.

RTB Bor strateški je značajna kompanija sa uticajem na našu ekonomiju.

 Antić: Četiri kompanije zainteresovane za RTB Bor

 • Značajno je da RTB Bor nastavi da se razvija i da bude stabilan i zbog toga insistiramo na 350 miliona američkih dolara investicija. Od strateškog partnera očekujemo snažniji osnovni plan i daleko više investicija. Insistiramo na snažnom investicionom ciklusu najviše u rudarstvu sa idejom da RTB dugoročno puni topionicu sopstvenim rudama i koncentratima i da u naredom periodu poveća kapacitete", objašnjava Antić.

Dodaje da je obaveza budućeg strateškog partnera da u periodu dok se kontroliše privatizacioni ciklus, sačuva postojeći broj radnih mesta.

 • Očekujemo da će po završetku tog ciklusa biti neophodan dodatni broj radnika. Verujemo da će biti sačuvan ovaj broj radnih mesta plus da će biti dodatnog zapošljavanja radnika. Obaveze za istorijska dugovanja su takođe na strateškom partneru. Mi pitamo na tenderu strateškog partnera koliko procenta vlasništva traži za 350 miliona dolara", ističe ministar Antić.

Kaže da se u protekle dve godine razgovaralo sa 11 svetskih rudarskih kompanija koje su analizirale stanje u RTB-u Bor.

 • Očekujemo da će one uzeti aktivno učešće na tenderu i to je ozbiljan međunarodni tender. Samo u prvom danu, a oglas smo objavili juče, javile su se četiri kompanije za otkup dokumentacije koja, moram da napomenem, nije jeftina. Očekujemo ponude do 20. avgusta i da nakon što izaberemo najpovoljnijeg ponuđača, do kraja godine zaključimo ugovor kada uplate 100 miliona dolara što je uslov", napominje Antić.

Ističe da su Petrohemija i MSK-a bili maltene na kolenima i da su ova i prošla vlada učinile ogroman napor da se te kompaniuje sačuvaju.

 • Petrohemija dobro radi, MSK takođe stabilno radi, na žalost Azotara je u poslednjih nekoliko meseci nastavila da generiše gubitke i stečaj je jedino moguće rešenje", objašnjava ministar.

Dodaje da se sa velikom pažnjom gleda na radnike i čitavu situaciju u Azotari.

 • Razgovaramo sa radnicima i pokušavamo da nađemo najbolja rešenja. Stečaj kao takav mora da ide, dobar socijalni program za zaposlene, brz i efikasan stečajni postupak i da ponudimo Azotaru iz stečaja na prodaju", kaže Antić.

Uz podršku Svetske banke, Ministarstvo radi na otklanjanju nepravilnosti u lokalnim zajednicama koje šalju spiskove najugroženijih za besplatne kilovate, a ministar Antić kaže da je nova uredba u proceduri i da bi ona od 1. septembra trebalo da počne da se primenjuje.

18.07.2018.

Antić: U septembru izbor partnera, neće biti otpuštanja

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da će strateški partner za RTB Bor biti izabran najverovatnije u septembru, kao i da će do kraja godine biti završena procedura, a strateški partner uplatiti prvi deo od 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB-a.

Ministarstvo privrede objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor, a Antić kaže za Tanjug  da će strateški partner najmanje tri godine morati da zadrži postojeći broj zaposlenih - oko 5.000 ljudi.

Ministar rudarstva i energetike naglasio je da će investicioni ciklus biti daleko veći od obaveznih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB-a i očekuje da će zbog toga broj zaposlenih biti i povećan u narednom periodu. Objasnio je da tenderom nije predviđeno koliki će biti vlasnički udeo strateškog partnera i da će to zavisiti od njihovih ponuda.

 Antić: U septembru izbor partnera, neće biti otpuštanja

 • Struktura tendera je takva da će nam ponuđači dati ponudu koliko za iznos od 350 miliona dolara traže procenata u vlasničkoj strukturi", rekao je Antić.

Kako je rekao, ključni elementi za izbor strateškog partnera su: koliki će procenat vlasničkog udela tražiti i kakav će imati biznis plan za  investicije.

 • Radili smo, zaista, naporno, bilo je puno aktivnosti i kontakata sa predstavnicima rudarske industrije. Interesovanje je pokazalo 11 kompanija  sa kojima je potpisan ugovor o poverljivosti i one su analizirale RTB u prethodnom periodu", istakao je ministar Antić.

Antić ističe da je Vlada Srbije na osnovu toga procenila da je dobar  trenutak za raspisivanje tendera i da može da se očekuje nekoliko dobrih i kvalitetnih ponuda snažnih rudarskih kompanija poznatih u svetu.

 • One će do 20. avgusta dodatno analizirati ovaj paket za strateškog partnera i verujem da ćemo tokom septembra doći do izbora najboljeg ponuđača sa kojim onda nastavljamo zakonsku proceduru u vezi sa ugovorom. Verujem da će čitav proces biti zaokružen do kraja 2018. godine odnosno do kraja godine očekujemo i uplatu prvog dela od 350 miliona dolara, što je obaveza strateškog partnera u vezi sa dokapitalizacijom RTB-a, a na osnovu čega se aktivira sam ugovor", naveo je Antić.

Kako je rekao, ponuđači će u biznis planu predstaviti viziju i projekat za RTB - koliko sredstava i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u proširenje postojećih kopova Majdanpek, Veliki Krivelj i Jama i koliko  novca i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u otvaranje novog rudnika Cerovo.

Antić dodaje da je sadašnji kapacitet topionice 80.000 tona. Prema njegovim rečima, postoji mogućnosti da strateški partner planira da, kao rezultat povećanih investicija u rudarstvo, ima veće količine koncentrata od onih koje sadašnja topionica može da prihvati,  tako da postoji mogućnost da ponudi i investicije i u tom delu.

 • Duboko verujem da će biti to biti izuzetno kvalitan proces. Verujem da smo uspeli da pronađemo najboje rešenje kako da obezbedimo kvalitetan i transparentan proces, koji će definisati stratešku odluku Srbije da strateško partnerstvo, pre svega, bude razvojni projekat. Gde će se strateški partner obavezati na investicije koje će učiniti da poslovanje RTB-a bude dugoročno održivo i da se značajno poveća proizvodnja", rekao je ministar.

Antić dodaje da RTB sada pozitivno posluje, kao i da se strateški partner obavezuje da će nastaviti da izmiruje “istorijske” dugove RTB odnosno dugove iz prošlosti koji su uređeni kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije, a koji treba da se  isplate u narednom periodu.

Strateški partner će morati da isplati više od 200 miliona dolara za izmirenje tih dugova.

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje  bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih 10 godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva. 

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "dju dilidžens". 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učešće na tenderu za RTB Bor.

RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u zemlje, ali bi, sa strateškim partnerom, mogao sa strateškim partnerom da se podigne na 1,8 odsto.

16.07.2018.

Antić: U ustanovama u Bogatiću od jeseni grejanje
iz dubine zemlje

U opštini Bogatić, nadomak Šapca, započeti su radovi na izgradnji jedinstvenog sistema daljinskog grejanja na hidrogeotermalnu energiju, kojim će se zagrevati sedam javnih ustanova, a plan je da se na ovaj sistem u narednoj fazi projekta priključe i građani i privreda opštine Bogatić. Svečanom otvaranju radova na toplifikaciji javnih ustanova na daljinsko grejanje sa bušotine "BB1", prisustvovao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić sa predstavnicima lokalne samouprave.

 Antić: U ustanovama u Bogatiću od jeseni grejanje iz dubine zemlje

 • Ovo je važan dan za budućnost Mačve i Bogatića i ovog dela Srbije, koji su izuzetno bogati hidrogeotermalnim potencijalima koji, nažalost, do sada nisu bili stavljeni u funkciju razvoja ovog dela Srbije - poručio je ministar Antić.

Reč je o prstenastom sistemu zagrevanja javnih ustanova bez klasične toplane, prvom te vrste u Srbiji. Antić je podsetio da Mačva raspolaže ogromnim hidrogeotermalnim potencijalima koji mogu da se stave u funkciju i da budu, kaže, odskočna daska za razvoj tog dela Srbije. Sedam javnih objekata u Bogatiću će biti povezano na sistem daljinskog grejanja, pa će se prostor u tim ustanovama zimi grejati toplom vodom koja izvire na dubini od 600 metara i čija je temperatura 75 stepeni.

Investicija, kaže Antić, vredi oko 120 miliona dinara za ovih sedam objekata, ali će, napominje, ušteda na godišnjem nivou u nabavci energenata za te ustanove iznositi 18 miliona dinara. Ministar je kazao da ovaj projekat odlikuje brzina povrata sredstava i mogućnost da se ta usluga vrlo brzo ponudi i građanima ali i privredi, ali isto tako i da se potencijal hidro-geotermalne energije koristi u poljoprivredi, što će prema njegovoj oceni, imati značaj za celu Srbiju. On je istakao da država nastavlja sa politikom podsticaja za obnovljive izvore energije i ostaje posvećena ciljevima da se do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u našoj zemlji poveća na 27 procenata.

 • Ova godina će biti najznačajnija za obnovljive izvore enrgije jer će u mreži energetskog sistema zemlje biti novih gotovo 250 megavata iz obnovljivih izvora, mahom iz vetroparkova u Banatu. Ako spojimo vetropotencijale koje imamo u Banatu, sa hidro-geotermalnim potencijalima koje imamo u Mačvi ali i drugim delovima zemlje, Srbija će biti energetski bezbedna i energetski odgovorna zemlja koja će generacijama koje dolaze ostaviti zdravu životnu sredinu, naglasio je ministar Antić.

On se zahvalio stručnjacima sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, kao i predstavnicima opštine Bogatić na "učešću u viziji razvoja projekta" iako im, kako je rekao, u nekim trenucima nije bilo lako.

 Antić: U ustanovama u Bogatiću od jeseni grejanje iz dubine zemlje         Antić: U ustanovama u Bogatiću od jeseni grejanje iz dubine zemlje

 • Nadam se da će njihov primer pratiti i drugi u Srbiji i da će se ponašati odgovorno i koristiti one resurse kojima Srbija raspolaže, a Srbija je bogata resursima, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac objasnio je da je zbog komplikovane procedure dobijanja građevinskih dozvola, došlo do kašnjenja u početku radova ali, kaže, dobio je uveravanje izvođača radova da će do početka grejne sezone radovi biti završeni.

 • Kasnimo mesec dana ali imamo ugovoren rok izvođenja od 120 dana, a imamo obećanje izvođača da će do grejne sezone ovaj sistem da stigne do objekata javne namene koje treba da zagreva i da ćemo se ove zime grejati upravo sa ovog izvorišta – rekao je Beserovac.

Na pitanje kada i građani mogu da očekuju da se priključe ovom sistemu grejanja, on je naveo da je u saradnji sa Rudarskim fakultetom, opština izradila studiju geotermalnih potencijala i resursa Bogatića i da će i to u narednom periodu biti moguće. Laboratorija za geotermalnu energiju i energetsku efikasnost Departmana za hidrogeologiju, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu izradila je "Studiju mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene u Bogatiću" koja je prema rečima stručnjaka sa tog fakulteta, pokazala konačnu opravdanost u realizaciji ovog projekta.

 Antić: U ustanovama u Bogatiću od jeseni grejanje iz dubine zemlje

Ovim projektom biće obuhvaćeni objekti PU "Slava Kovic"iz Bogatića, OŠ "Mika Mitrović", Mačvanska srednja škola sa sportskom halom, zgrada opštine, zgrada Osnovnog suda, upravna zgrada JKP "Bogatić" i zgrada Centra za socijalni rad. Sredstva u iznosu od oko 120 miliona dinara sa PDV-om za realizaciju projekta obezbeđena su putem kredita Opštine i u budžetu opštine Bogatić. Očekivana finansijska ušteda na godišnjem nivou iznosiće oko 100 do 150 hiljada evra.

Geotermalna istraživanja u Mačvi započeta su pre više od 35 godina, nakon čega je utvrđeno da hidrogeotermalni potencijal ove ravnice dostiže tri biliona kilovata električne energije.

10.07.2018.

Izjava ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića

Proteklih nekoliko godina Vlada je uložila ogromne napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju svoje poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke.

To je dovelo do toga da Petrohemija značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da MSK ne stvara gubitke i da su obe kompanije u procesu privatizacije/pronalaska strateškog partnera.

Nažalost Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate.

To vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju UPPR-a i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine.

Pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je ne samo ispunjenje obaveza prema MMF-u, već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir, da bi iz Budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara.

Predstavnici Vlade su u kontaktu sa rukovodstvom Azotare i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene

Nakon sprovedenog stečajnog postupka, Azotara će u skladu sa Zakonom biti ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima.

07.07.2018.

Antić: Očekujem nekoliko ozbiljnih kompanija na javnom
pozivu za RTB Bor

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da očekuje da će nekoliko ozbiljnih kompanija, među kojima je i kineska Cijin (Zijin Mining Group Co. Ltd.) učestvovati na javnom pozivu za strateškog partnera za RTB Bor.

 Antić: Očekujem nekoliko ozbiljnih kompanija na javnom pozivu za RTB Bor

 • Srbija će u narednim danima raspisati poziv za strateško partnerstvo. Mi verujemo da ćemo imati nekoliko kompanija koje će uzeti učešće, a među njima i kineska kompanija, koja ima dobre šanse da dokaze da deli našu viziju, a to je da dostignemo pune kapacitete u proizvodnji", kazao je Antić na samitu lidera 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Kine, koji se održava u Sofiji.

Naglašava da će postupak biti transparentan u kojem će sve strane imati podjednake šanse.

 • U svakom slučaju, ako to bude kineska kompanija, to će biće dobro za Srbiju", rekao je ministar.

On je rekao da se zna šta Srbija želi - da strateški partner izvrši dokapitalizaciju preko 300 miliona dolara i da nastavi da razvija tu kompaniju.

Antić je potvrdio informacije da će javni pozivi biti raspisan za oko deset dana.

 

Antić: Svi projekti sa Kinom rađeni po evropskim standardima

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Samit 16+1 u Sofiji prilika da Srbija na kvalitetan i značajan način iskoristi ovaj mehanizam saradnje, a obeležen je potpisivanjem ugovora o modernizaciji pruge između Novog Sada i granice s Mađarskom, projektom vrednim 943 miliona evra.

Kako je rekao, to je najvredniji ugovor koji se potpisuje u Sofiji.

 Antić: Očekujem nekoliko ozbiljnih kompanija na javnom pozivu za RTB Bor

 • Srbija u ovom formatu ima najsnažnije odnose s Kinom, koji se potvrđuje potpisivanjem konkretnih sporazuma na širokom polju", ocenio je Antić.

O sastanku sa kineskim premijerom Li Kećijangom kaže da je bio uspešan.

 • Ono što je obeležilo razgovor s kineskim premijerom je potvrda visokog stepena interesovanja Kine za saradnju sa ovim delom Evrope. On je jasno rekao da Kina ima slobodnih sredstava za investiranje, koje bi mogla da uloži u svojoj zemlji, ali da oni žele da osete benefite međunarodne saradnje kroz razvijanje projekata u inostranstvu", kazao je Antić.

Samit je, kako kaže, snažna ekonomska poluga koju Kina deli sa ovim delom sveta, pre svega na izgradnji infrastrukturnih objekata, a u prvi plan stavlja projekte koje targetiraju više država.

 • Ono što je ključno za sve projekte, investicije, infastrukturne objekte je da mi insistiramo na lokalnim i evropskim standradima, koji će u nekom trenutku biti verifikovani od strane EU", rekao je Antić.

Kao primer navodi projekat modernizacije Kostolca, težak više od milijardu dolara, za koji kaže da je zasnovan na najvišim stanaradima i najvišoj dostupnoj tehnologiji.

 Antić: Očekujem nekoliko ozbiljnih kompanija na javnom pozivu za RTB Bor

 • Mi smo to rekli kineskim partnerima, i oni to razumeju, da je ta vrsta standardizacije od interesa i za nas i za njih", izjavio je Antić.

Dodaje i da je praksa na prethodnim samitima pokazala da se svaki put "izrodi ili novi projekat, ili nova investicija ili nova saradnja privrednika".

03.07.2018.

Država mora da forsira energetsku efikasnost

Država je ta koja treba da forsira proces unapređenja energetske efikasnosti, dajući primere dobre prakse u javnom sektoru. Najveći potencijal vidi se u sektoru zgradarstva jer, oko 75 odsto svih zgrada u zemlji čine stambene zgrade, s tim što je oko 85 odsto tih zgrada energetski neefikasno. To je veliki izazov, u smislu mogućnosti za revitalizaciju tih objekata, jer situacija je danas takva da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji, rečeno je juče na stručnoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi”, koju je Balkanmagazin organizovaou saradnju sa JP Elektroprivreda Srbije i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetska efikasnost je tema o kojoj se dosta govori na svim nivoima. Promena navika ipak zahteva vreme, ali je čini se ništa manji izazov to što treba naći i načine za dugoročno finasiranje projekata i mera, potrebnih za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji. U sektoru zgradarstva se mogu ostvariti najveće uštede, ali se, pored podizanja svesti građana, od države ipak očekuje najviše, tako da se očekuje da kroz sistem energetskog menadžmenta, koji se sprovodi u javnom sektoru, maksimizira uštede energije – neki su od ključnih zaključaka stručne tribine „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi”.

Ukoliko se, kao merilo energetske efikasnosti uzme energetski intenzitet, koji predstavlja odnos utrošene energije i bruto društvenog proizvoda neke zemlje, može se reći da je energetski intenzitet Srbije, dva do tri puta veći nego u susednim zemljama, članicama Evropske unije ili da je čak četiri do pet puta veći nego što je u razvijenijim državama EU. Ovaj indikator, možda i nije najpreciznije merilo energetske efikasnosti, ali može da pokaže gde se Srbija trenutno nalazi, kao i da postoji veliki potencijal za mnogo značajnije uštede energije.

 Država mora da forsira energetsku efikasnost

U Srbiji postoji Zakon o efikasnom korišćenju energije, koji je stvorio pravne okvire za uvođenje niza mera, sa ciljem da doprinesu povećanju energetske efikasnosti i da se stvore osnovi za finasiranje projekata u toj sferi. Na osnovu tog akta 2014. godine počeo je sa radom Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti, usmeren na javni sektor, odnosno, jedinice lokalne samouprave. Međutim, sredstva kojima Fond raspolaže je ograničen, a broj potrebnih stručnjaka nedovoljan da bi se očekivale značajne uštede.

 • Zbog veoma malih raspoloživih sredstava, od 1,2 miliona evra godišnje, kao i ograničenih ljudskih resursa kojima raspolaže ministarstvo, do sada smo uspeli da finasiramo realizaciju samo 39 projekata u jedinicama lokalne samouprave, na šta je potrošeno 230 miliona dinara iz budžeta i 500.000 dolara donacije UNDP-a. Prosečne uštede u realizovanim projektima, iznosile su oko 40 odsto“, kaže Stevica Deđanski, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Na osnovu ostvarenih rezultata u projektima povećanja energetske efikasnosti u objektima javnog sektora, na svakih 50 dinara ulaganja ostvarena je ušteda energije od jednog kilovat-časa. S tim u vezi se procenjuje da bi, daljim ulaganjem u energetsku efikasnost, uštede u javnom sektoru mogle dostići i do 123, 4 miliona evra godišnje. Istovremeno se procenjuje da bi za rehabilitaciju svih zgrada koje pripadaju javnom sektoru bilo potrebno oko 1,2 milijarde evra, dok se troškovi energije u ovim objektima kreću oko 270 miliona evra godišnje.

Deđanski smatra da je država ta koja treba da forsira proces unapređenja energetske efikasnosti dajući primere dobre prakse u javnom sektoru, a da se najveći potencijal vidi u sektoru zgradarstva. Pomoćnica ministarke u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković deli ovo mišljenje i ukazuje na to da je najveći broj, pre svega stambenih zgrada u zemlji, izgrađen pre nekoliko decenija ili u vreme kada propisi nisu potencirali energetsku efikasnost.

 • Oko 75 odsto svih zgrada u zemlji čine stambene zgrade, dok je oko 85 odsto tih zgrada energetski neefikasno. To je veliki izazov, u smislu mogućnosti za revitalizaciju tih objekata, jer situacija je danas takva da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji”, precizira Jovanka Atanacković.

 Država mora da forsira energetsku efikasnost

Osim što u ovoj oblasti vidi prostor za podizanje energetske efikasnosti, ona smatra da je neophodno unaprediti postojeće mere. Kontrola energetskih pasoša je oblast na koju stavlja fokus, ali smatra da je neophodno povećati i korišćenje obnovljivih izvora energije. U budućem periodu bi, kako kaže, akcenat trebalo staviti na tačan i jasan proračun energetske efikasnosti sa svim izvorima, obezbediti veća sredstva iz EU fondova, ali i troškovno isplativu metodu, kako bi se znalo gde se i u šta tačno ulaže u cilju ostvarivanja značajnije uštede energije.

Doprinos povećanju energetske efikasnosti u Srbiji daje i Univerzitet. Proteklih osam godina stručnjaci sa referentnih fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Niša definisali su baznu procenu, koja može pružiti podršku strateškom planiranju države u ovoj sferi.

 • Naravno, najveći problem Srbije su zgrade, jer sve što je pravljeno, pre svega stambene, zidane su početkom osamdesetih godina prošlog veka. U smislu utroška energije, odnosno energetske efikasnosti, veći su čak problem privatne kuće nego stambene zgrade, a najveći broj stambenih objekata u Srbiji su upravo kuće. Nivo energetske efikasnosti, propisan 2011. godine, za postojeće zgrade je 75 kilovat-časa po kvadratnom metru (kWh/m2) godišnje, a mnoge naše kuće troše sada i do 200 kWh/m2, dakle ne ispunjavaju čak ni elementarne uslove energetske efikasnosti”, naglašava vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dušan Ignjatović.

Prema njegovoj oceni, indikativno je i to što istraživanje sprovedeno na više od 6.500 stambenih objekata u zemlji pokazuje da 25 odsto građana Srbije zagreva ne više od 25 kvadratnih metara stambenog prostora u kome živi. Ukoliko se tome doda podataka da izuzetno veliki broj novoizgrađenih kuća nije dovršen, odnosno, da nema fasadu, što znači ni izolaciju, jasno je da su veliki problem i novi stambeni objekti.

Dr Branko Glavonjić, Redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ukazao je na to da građani nisu štedljivi ni kada koriste bazne energente.

Na osnovu istraživanja sprovedenog u više od milion domaćinstava u Srbiji, koja gotovo stoprocentno koriste drvo kao ogrev, došlo se do zaključka da nijedno od njih ne koristi ovaj energent na energetski racionalan način.

 • Po metru kvadratnom oni troše više od 250 kilovat-časova energije, što dovoljno govori o svesti o energetskoj efikasnosti”, kaže Glavonjić.

Starost ložnih uređaja, koja je mahom veća od dve decenije, kao i to što se drvo za ogrev nabavlja tek pred sam početak grejne sezone, kada je puno vode, uz to da građani uglavnom ne znaju, zapravo, kako treba pravilno ložiti vatru, razlog su što se u Srbiji godišnje potroši više od šest miliona kubnih metara drveta za grejanje stambenih objekata. A samo bi nabavka ogrevnog drveta na kraju grejne sezone za narednu, umesto da se nabavlja i sagoreva sirovo drvo, donela uštedu od 16% do 22% u količini drveta. Prema Glavonjćevim rečima ušteda od samo pola kubika ogrevnog drveta po domaćinstvu u Srbiji značila bi oko 1.000.000 stabala sačuvanih u šumi svake godine.

29.06.2018.

Sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope - CESEC

U Sofiji je, 29.06.2018. godine, održan sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC). Na sastanku je razmatran načini vođenja energetske tranzicije u regionu. U cilju što bolje integracije regiona, procenjen je napredak postignut u implementaciji projekata u oblasti gasne i elektroenergetske infrastrukture. Republika Srbija je pohvaljena zbog napretka u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija - Bugarska. Razmatrana i pitanja vezano za mogućnost većeg korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti. Završni deo sastanka se odnosio na ceremoniju koja je označila početak radova na izgradnji interkonektora Grčka – Bugarska.

 Sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope - CESEC

Sastanak je otvorio Tomislav Dončev, zamenik premijera Republike Bugarske, kao i ministarka energetike Republike Bugarske Temenuška Petkova, a vodio ga je član Evropske komisije zadužen za klimatske promene i energetiku Miguel Arias Kanjete. Mr Mirjana Filipović, državni sekretar je učestvovavala na ovom sastanku kao predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

Evropska unija je 2015. godine, u cilju obezbeđenja sigurnosti snabdevanja regiona prirodnim gasom, osnovala Grupu na visokom nivou o povezivanju gasnih sistema Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC HLG - Central and South Eastern Europe Connectivity High Level Group) (u daljem tekstu HLG) koja se sastoji od zainteresovanih država članica EU koja uz podršku Evropske komisije (EK) treba da olakša razvoj i realizaciju prekograničnih projekata kao i transevropskih projekata u cilju diverzifikacije pravaca snabdevanja prirodnim gasom u regionu. Predstavnici Ministarstva učestvuju u radu Nadzorne grupe HLG, Tehničke podgrupe, Grupe za implementaciju projekata i Upravljačke grupe.

 Sastanak Grupe na visokom nivou o povezivanju Centralne i Jugoistočne Evrope - CESEC

Grupa na visokom nivou CESEC je na sastanku, koji je održan na ministarskom nivou 2016. godine donela odluku o proširenju CESEC portfolija, tako da pored sektora prirodnog gasa uključi i trgovinu električnom energijom i povezivanje tržišta, koordinisano planiranje i razvoj elektroenergetskih mreža; obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

U cilju implementacije ove odluke 2017. godine, u procesu kojim je rukovodila Evropska komisija usaglašen je tekst Memoranduma o razumevanju kojim se dopunjuje mandat CESEC inicijative.

27.06.2018.

Zajedničkim snagama ka poboljšanju energetskih i klimatskih performansi na lokalnim nivoima: Predstavljen Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji

Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, danas je predstavljen u Klubu poslanika. Projekat ima za cilj da dodelom nepovratnih sredstava za rekonstrukciju odabranih javnih zgrada, poveća energetsku efikasnost u javnim objektima jedinica lokalne samouprave, kao i da doprinese jačanju sistema energetskog menadžmenta u opštinama, kroz međunarodno priznatu Evropsku nagradu za energiju i njene metode, te da doprinese povećanju institucionalnih i stručnih kapaciteta relevantnih nosilaca interesa na nacionalnom i lokalnom nivou.

U okviru švajcarske Strategije saradnje u republici Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene, Švajcarska Konfederacija Projektom energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, pruža podršku Ministarstvu rudarstva i energetike i 4 opštine u Srbiji (Paraćin, Kruševac, Užice i Vrbas).

 Zajedničkim snagama ka poboljšanju energetskih i klimatskih performansi na lokalnim nivoima: Predstavljen Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji

Državni sekretar Stevica Deđanski kazao je da energetska bezbednost, održivi razvoj i borba protiv klimatskih promena, ne mogu da se zamisle bez kvalitetne praktične politike za unapređenje energetske efikasnosti.

 • Pored doprinosa smanjenju negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, unapređena energetska efikasnost takođe smanjuje zavisnost od uvoza i podiže konkurentnost privrede, životni standard i kvalitet života građana. Primena mera energetske efikasnosti podstiče privredne aktivnosti u zemlji, pa tako i regionlani razvoj, rekao je Deđanski.

On je naglasio da opštine u Srbiji igraju veoma važnu ulogu u realizaciji politke energetske efikasnosti. One su istovremeno proizvođači energije i vode, potrošači i snabdevači, planeri i uzori i sledstveno tome, u opštinama se objedinjuju sve aktivnosti Projekta.

Pomoćnik ministra Miloš Banjac naglasio je značaj i visoke ambicije ovog projekta koji finansira Vlada Švajcarske Konfederacije a koji zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije (SECO).

 Zajedničkim snagama ka poboljšanju energetskih i klimatskih performansi na lokalnim nivoima: Predstavljen Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji

 • Rezultatima, koji se sastoje od energetske rehabilitacije, više od 20 javnih zgrada u dva grada i dve opštine u Srbiji (Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas), Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, doprineće smanjenju potrošnje energije, a uvođenjem Evropske nagrade za energiju kao međunarodno priznate metode i podrške sistemu upravljanja energijom, na povećanje znanja i kapaciteta lokalnih eksperata, time i jačanju sistema energetskog menadžmenta, čime će direktno doprineti ispunjenju najvažnijih ciljeva politike energetske efikasnosti Republike Srbije, kazao je Banjac.

Predstavnici četiri opštine ukazali su na individualni angažman u oblasti energetske efikasnosti uz podršku PEEUEO-a, kao i na planirane aktivnosti za vreme trajanja projekta. Uz budžet od 8,4 miliona evra, 23 škole, vrtića i drugih javnih zgrada biće renovirano u skladu sa visokim standardima energetske efikasnosti. Na taj način će se ostvariti uštede troškova za energiju, smanjiti troškovi održavanja na dugi rok i doprineti zdravom okruženju za korisnike zgrada, a posebno nekoliko hiljada učenika, nastavnika i građana koji će direktno imati koristi od ovog projekta.

Konferenciji povodom obeležavanja početka sprovođenja projekta je, pored državnog sekretara Stevice Deđanskog i pomoćnika ministra Miloša Banjca iz Ministarstva rudarstva i energetike, prisustvovao i ambasador Švajcarske, Filip Ge (Philippe Guex).


Informacije o Projektu:

Tokom perioda 2018-2021, Švajcarska Konfederacija ostaje posvećena podršci Srbiji u povećanju energetske efikasnosti i razvoju gradova otpornih na klimatske promene. Energetska efikasnost i razvoj gradova otpornih na klimatske promene je jedna od tri ključne prioritetne oblasti švajcarsko-srpske saradnje ukupne vrednosti od 14 miliona evra.

Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, podržan od strane Vlade Švajcarske Konfederacije a koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, trajaće 42 meseca, sa ukupnim budžetom od 8,4 miliona evra, od čega donacija Švajcarske Vlade iznosi 7,4 miliona evra dok je doprinos lokalnih samouprava 1 milion evra.

INTERNET STRANICA

www.meemp-serbia.com

22.06.2018.

Antić i Šariatmadari o saradnji u energetskom sektoru

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa iranskim ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohamedom Šariatmadarijem (Mohammad Shariatmadari), koji boravi u Srbiji povodom održavanja Mešovite komisije za trgovinu. Srpski ministar kazao je da Srbija zainteresovana da političke odnose koji su na visokom nivou, stavi u funkciju jačanja ekonomske saradnje naše dve zemlje.

Ministar Antić je tokom bilateralnog susreta sa iranskim kolegom razgovarao o mogućnostima da srpske kompanije učestvuju u modernizaciji termoelektrana u Iranu, ali i o saradnji u naftnom sektoru.

 Antić i Šariatmadari o saradnji u energetskom sektoru

Saradnja sa Iranom je izvanredna prilika da srpska privreda bude deo značajnih procesa modernizacije i revitalizacije energetskog sektora u Iranu.

 • Verujem da saradnja sa Iranom pruža dobru priliku, pre svega našoj privredi - da bude deo ozbiljnih procesa modernizacije i revitalizacije termo sektora u Iranu. Očekujem da ću u tom procesu imati snažnu podršku Vlade, kao i veliku podršku predsednika Vučića, uzimajući u obzir da je reč o značajnim investicijama u Iranu", kaže Antić.

 Antić i Šariatmadari o saradnji u energetskom sektoru

Na sastanku dvojice ministara napravljena je čvrsta osnova za buduću saradnju, vođeni su razgovori i o kooperaciji u oblasti rudarstva, uzimajući u obzir činjenicu da Iran raspolaže ozbiljnim mineralnim bogatstvima i ima veliku perspektivu u oblasti rudarstva, kao i da je Srbija u ekspanziji rudarskog sektora.

Prema navodima iranskog ministra Šariatmadarija, Iran planira da u projekte obnove termoelektrana u toj zemlji investira oko 1,2 milijarde dolara, a Srbija će pokušati da "dobije dobar deo tog posla".

 Antić i Šariatmadari o saradnji u energetskom sektoru

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Šariatmadari, naglasio je da je u razgovoru sa ministrom Antićem dogovoreno da se u što kraćem roku oforme ekspertski timovi dve zemlje, te da se u septembru sastanu radne grupe kako bi se dogovorili praktični oblici dalje saradnje.

15.06.2018.

Antić pustio u rad gasovod u Topoli

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pustio je u rad priključke na gasovodnu mrežu u Topoli i naveo da je gasifikacija opštine preduslov za dovođenje stranih investitora.

 • Svaki ozbiljan investitor koji dođe u bilo koju opštinu u Srbiji pre svega postavlja pitanje o sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, da li ima dovoljno struje, da li su dovoljni kapaciteti za njihovo napajanje i da li ima gasa", kazao je Antić.

 Antić pustio u rad gasovod u Topoli

On je naglasio da se Topola kvalifikovala na mapi Srbije kao atraktivna destinacija za investiranje.

 • Vi ste se danas kvalifikovali na mapi Srbije da budete atraktivna destinacija koja će omogućiti ljudima koji žele da investiraju, da mogu da ostvare svoju proizvodnju na jedan apsolutno kvalitetan način", istakao je ministar.

 Antić pustio u rad gasovod u Topoli        Antić pustio u rad gasovod u Topoli

Preduzeće "Srbijagas" u gasifikaciju opštine i okolnih sela uložilo je osam miliona evra.

Prvi korisnik je firma za preradu voća “Kalibro”, koja će od jula zaposliti 50 radnika.

13.06.2018.

Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Energetska bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima je zajednički cilj Srbiije, Mađarske i Bugarske, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srpski ministar je to kazao nakon niza bilateralnih i trilateralnih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

 • Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje", rekao je Antić.

On je naglasio da snažna kooridnacija u narednom periodu treba da bude dodatni “vetar u leđa” za realizaciju novih projekata.

Na sastanku je, kako je kazao, bilo reči i o zajedničkom projektu Srbije i Bugarske - gasnoj interkonekciji Niš - Sofija, dok je sa mađarskom stranom razgovarano o "čitavoj lepezi saradnje u oblasti naftno - gasne privrede".

 • Sve tri države sagledavaju i sve ostale ključne gasne projekte i kakav je uticaj tih projekata na naše tri zemlje i da li postoji potreba da gradimo neku dodatnu gasno - transportnu infrastrukturu u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj", kazao je ministar Antić i dodao da očekuje da će sledeći neformalni susret sa Sijartom i Petkovom imati već u julu, tokom samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je rekao da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diversifikovati rute i izvore snabdevanja. On je, govoreći o prirodnom gasu, ukazao na značaj da se snabdevanje diversifikuje, kako je rekao, rutom sa juga.

 • Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji impelementirati sve neophodne investicije, kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama", istakao je Sijarto.

On je ocenio da bi ta nova ruta za snabdevanje gasom predstavljala veliki doprinos za energetsku bezbednost regiona i izrazio nadu da će za to imati podršku od EU, “zato što je u evropskom interesu da se unapredi enegetska sigurnost u ovom reigonu".

Mađarski šef diplomatije istakao je da je značaj još veći s obzirom na to da su u tu saradnju uključene dve članice EU i Srbija koja je kandidat za članstvo.

 • Verujemo da će saradnja sa nama u oblasti energetike ubrzati evropske integracije Srbije i nadamo se da nećemo čekati do 2025. da Srbija postane članica EU, kako je to predviđeno dokumentom Evropske komisije", naveo je Sijarto.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova kazala je da su se tri zemlje ujedinile oko mogućnosti saradnje u oblasti transporta gasa i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kako bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri države.

Ona je istakla da su danas imali veoma dobar i koristan dijalog na temu energetske stabilnosti u regionu i razvoja projekata za prirodni gas.

Petkova je podsetila da Srbija i Bugarska realizuju projekat gasne interkonekcije i da je informisala ministra Antića šta je bugarska strana sve preduzela i - obrnuto, u smislu izvršenja zajedničke deklaracije, potpisane na nedavno održanom evropskom samitu u Sofiji.

 • Smatram da je prisutan veliki potencijal za razvoj saradnje u oblasti prorodnog gasa između Srbije, Bugarske i Mađarske", ocenila je Petkova.

11.06.2018.

Saopštenje

Blokiranje prometnih saobraćajnica nije način da se iskaže nezadovoljstvo po bilo kom pitanju, a uz to je i nezakonito. Cena goriva je pitanje o kojem uvek može da se razgovara civilizovano, a nikako razlog da se ometa saobraćaj, sloboda kretanja i naročito prolaz hitnim službama koje pomažu našim sugrađanima u nevolji.

Motivi za ovaj protest definitivno nisu socijalni, već su politički i ovakav protest predstalja svojevrstan teror prema ogromnoj većini naših sugrađana, koji su u kolonama - ometeni da odu na posao ili da se vrate svojoj porodici.

Vlada Srbije i njeni nadležni organi uvek su bili spremni da potpuno kompetentno i dobronamerno razgovaraju sa svim zainteresovanim stranama o svakom društvenom pitanju.

Ovde, međutim, to nije slučaj. Reč je o čisto političkom protestu političke manjine, bez podrške u narodu, koja zloupotrebljava pravo na protest tako što ometa slobodu kretanja građanima, a to je u demokratiji nedopustivo. To je i odraz političke nemoći da se argumentima, ako ih ima, pokrene diskusija o svakom otvorenom pitanju.

08.06.2018.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu, sa Odseka za energetiku. Studentska organizacija „H – Brigdes“, koja se na međunarodnom takmičenju „International Future Energy Challenge – IFEC“, održanom u SAD, plasirala u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu, predstavila je ministru Antiću svoj projekat. Tim predvode prof.dr. Slobodan Vukosavić, i doktorant ETF-a, Aleksandar Milić.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Studenti su na sastanku upoznali ministra sa svim detaljima projekta, sa kojim će srpski tim nastupiti u finalu tog takmičenja u Pekingu. Radi se o uređaju koji se koristi u delu sistema za skladištenje energije a projektovao ga je tim srpskih studenata ETF-a. Ideja je da nađe primenu u industriji jer zahvaljujući pouzdanosti, može da se koristi u sistemima za besprekidno napajanje – u bolnicama, svim zdravstvenim ustanovama, i ostalim sistemima koji ne smeju da ostanu bez napajanja energijom. Uređaj, u odnosu na druge u svetu, ima komparativnu prednost - veoma je kompaktan a fizički je mali u odnosu na snagu koja se koristi. Mogao bi da se upotrebljava za brzo punjenje baterija, efikasan je i pri korišćenju nema mnogo gubljenja energije.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

 • Želim da podržim inovativne ideje mladih u Srbiji i da im pomognem da ih realizuju, jer će na taj način doprineti razvoju celokupne zajednice. Vlada Republike Srbije čini maksimalne napore da naše mlade ljude zadrži u zemlji i omogući im uslove za uspešan rad i sigurnu budućnost. Srbija je njihova država i to je mesto na kojem bi trebalo da stvaraju i doprinose društvenom i privrednom razvoju, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da će, kao resorni ministar, lično podržati tim studenata ETF-a za odlazak na ovo prestižno svetsko takmičenje i izrazio duboko uverenje u siguran uspeh srpskog petnaestočlanog tima.

04.06.2018.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru
Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration), koja posluje u okviru kanadskog "Nevsuna", započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru, koji prethode otvaranju rudnika, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da rudarstvo ima ogroman potencijal da u našem ekonomskom rastu i rastu BDP-a doprinese do oko 5 odsto, a možda i više.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan značajan za rudarski biznis u Srbiji i da je važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnika u borskom kraju, koji je, kako je rekao, jedan od najpoznatijih u svetu kada je reč o rezervama bakra i zlata.

On je istakao da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbiji, da je aktivno više od 200 eksploatacionih polja, i 127 istražnih polja na kojima se obavljaju važne istražne aktivnosti, a u koje je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

 • To je veliko ohrabrenje i garancija da ćemo u narednim godinama imati veliki broj rudnika, da ćemo zaposliti ljude i staviti rudarstvo na mesto koje mu pripada - da ima učešće u BDP-u veće od 5 odsto - rekao je Antić.

Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, Nevsun planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu, izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će Rakita imati skoro 150 zaposlenih.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije, od kraja 2022. do 2038. godine očekuje se da će kapitalna investicija Nevsuna biti dodatnih 457 miliona dolara.

 • To je ogromna baza na koju ćemo u budućnosti moći da se oslonimo, jer ako to imamo, moći ćemo lakše da razvijamo digitalizaciju, IT sektor, ali i poljoprivredu, da ulažemo u stočarstvo, i biće nam lakše da razmišljamo o održivom rastu u budućnosti - poručila je Brnabić.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Radovi, čiji je početak danas svečano obeležen u prisustvu državnih zvaničnika, izvode se u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru.

 • Kako da se oseća predsednik vlade kada otvara investiciju od skoro 600 miliona evra, a koja će zaposliti više od 1.000 ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je početak radova važan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

 • Sa ovom investicijom Bor može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina. Vladi je važno da ovde dolaze investicije, da ljudi ostaju u zemlji - rekla je Brnabić.

Generalni direktor Nevsuna Piter Kukielski istakao je da je početak radova prekretnica, a da je projekat Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.

 • Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišsta bakra i zlata - istakao je Kukielski.

On je naglasio da kompanija Rakita planira da do 2022. uloži 590 miliona dolara u projekat.

 • Za nas je važno da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije - da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na 5 odsto - rekao je on.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba navela je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu.

Kako je rekla, kanadska rudarska industrija je i lider u oblastima zaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja i prva na svetu koja je uvela instituciju nezavisnog ombudsmana, koji je nadležan za odgovorno poslovanje i koji će biti zadužen da ispituje kršenja ljudskih prava u kontekstu poslovanja kanadskih kompanija u inostranstvu.

 • Uverena sam da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investciije - rekla je Čaba.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun