Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

21.05.2018.

NEDELjA ENERGIJE
"Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile"

Na okruglom stolu "Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile", državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski rekao je na okruglom stolu, da je Novi put svile veliki i važan projekat i za našu zemlju, s obzirom na to da je samo do sada uloženo 50 milijardi dolara u tu globalnu inicijativu.

Kada je reč o ulaganjima u energetiku, kako je rekao, za Srbiju su trenutno najvažniji projekti povezivanje sa Turskim tokom, gasna interkonekcija sa Bugarskom u i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nedelja energije - Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile

On je kazao da će se očekuje da do kraja godine bude osnovan Fond za energetsku efeikanost sa oko 1,5 milion evra, a da bi naredne godine na raspolaganju trebalo da ima između 30 i 40 miliona evra.

 • Srbija se u okviru Mehanizma saradnje CIEZ 16 plus 1 nameće kao lider u regionu po raznim osnovama. Jako smo dobro počeli", naglasio je Deđanski.

Kina bi, zahvaljujući Novom putu svile, mogla u narednih nekoliko godina da preotme od SAD poziciju ekonomske sile broj jedan, a Srbija će od te globalne inicijative imati puno koristi, pre svega, u finansiranju infrastrukturnih i energetskih projekata. Srbiju, ipak, kada je reč o realizaciji tih projekata, očekuju pritisci od EU, koja “balansira” pred prodorom Kine u Evropu, rekla je direrktorka Kineskog centra pri Megatrendu Katarina Zakić, na okruglom stolu "Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile".

 Nedelja energije- Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile

Kina je od 2013. u zemlje na koridoru "Pojas i put" uložila 50 milijardi dolara, a predsednik Kine Si Đinping je prošle godine najavio nova ulaganja od 124 milijarde dolara u tu inicijativu, kojom bi se stvorio "put mira, inkluzivnosti i slobodne trgovine" i pozvao na napuštanje starih modela zasnovanih na rivalitetu i diplomatskim igrama.

Prema nekim procenama, celokupna ulaganja u okviru tog ambicioznog projekta vredna su čak 900 milijardi dolara - za izgadnju i povezivanje infrastrukture, mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara za izvoz robe, aerodroma, luka, industrijskih parkova i enegetskih objekata.

 • Inicijativa Jedan pojas - jedan put nastala je 2013. godine, kada je pokrenuo Si Đinping, kako bi se na geostrateškom, geoekonomskom i geopolitičkom nivou ujedinio veliki broj zemalja, za sada ih ima 165, a cilj je da ubrza protok robe, ljudi i kapitala. Inicijativa ima dve strane: spoljnoekonomsku i unutrašnje ekonomsku".

Nedelja energije - Energetika i infrastruktura - Srbija na Novom putu svile

Objasnila je da taj projekat započinje najnerazvijenijem delu zemlje, u Zapadnoj Kini, kao i da se širi ka ostatku Azije, Evropi i Bliskom istoku.

 • Uz ovu inicijaitvu ne samo da gradite vrstu ujedninjenja različitih nacija na ekonomskom nivou već se pospešuje i regionalni razvoj Kine. Svrha je ubrzavanje transporta, a sa geopolitčkog, Kina je druga svetska ekonomija i za par godina biće ekonomija broj jedan", kaže Zakić.

Ističe da Kina ima puno slobodnih finansijskih sredstava i deviznih rezervi i da će svakako puno novca uložiti u Novi put svile, ali tako da to bude vin - vin situacija.

18.05.2018.

Antić i Petkova potpisali Zajedničku izjavu o Interkonekciji Niš – Dimitrovgrad

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, Aleksandar Antić je, tokom Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana, potpisao sa bugarskom ministarskom energetike Temenuškom Petkovom, Zajedničku izjavu o izgradnji projekta gasnog interkonektora Bugarska-Sofija.

Izjava je potpisana u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandar Vučića, i lidera EU i Zapadnog Balkana, a ima za cilj razvijanje projekta povezivanja energetskih tržišta i jačanje sigurnosti snabdevanja gasom u regionu.

Antić: Antić i Petkova potpisali Zajedničku izjavu o Interkonekciji Niš – Dimitrovgrad

 • Sigurnost snabdevanja gasom je prioritet Srbije i Bugarske, ali i svih zemalja regiona i Evrope. Interkonekcija Niš – Dimitrovgrad je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenzivno radi, jer Evropska unija preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta, i Srbiji je opredeljeno 49,6 miliona evra ", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić: Antić i Petkova potpisali Zajedničku izjavu o Interkonekciji Niš – Dimitrovgrad

Gasna interkonekcija Srbije i Bugarske veoma je važna, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega zbog rasta industrijske proizvodnje, ali i energetske bezbednosti, kao i potrebe da se diversifikuju pravci snabdevanja tim energentom.

 • Zajedničkim odgovornim pristupom prevazilazimo izazove u oblasti diversifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom, uzimajući u obzir značajan napredak, ostvaren na teritorijama obe zemlje, naveo je ministar Antić. U deklaraciji koju su lideri EU i zemalja članica Unije usvojili prethodnog dana u Sofiji, energetska sigurnost biće prioritet, između ostalog, kroz bolju energetsku efikasnost, bolju prekograničnu međusobnu povezanost, diversifikaciju izvora i pravaca kao i uravnoteženu kombinaciju raznih izvora energije uz bolju integraciju obnovljive energije.

Antić potpisao Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Sofiji je, ispred Vlade Republike Srbije, potpisao i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB). Svrha tog Memoranduma je da se utvrde ključni principi predviđene saradnje između Vlade Srbije i EIB. Od te finansijske institucije se očekuje da se uključi u pripremu i finansiranje odabranih pojedinačnih prioritetnih projekata, koji ispunjavaju nacionalne ciljeve razvoja.

Antić: Antić i Petkova potpisali Zajedničku izjavu o Interkonekciji Niš – Dimitrovgrad

 • Republika Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, ima u vidu da je ulaganje u energetsku i transportnu infrastrukturu, opštinske i ekološke infrastructure, klimatsko delovanje, obrazovanje, zdravstvo, inovacije i podršku privatnom sektoru, od presudne važnosti za ekonomski razvoj države, naglasio je ministar Antić.

EIB bi, prema Memorandumu, između ostalog trebalo da učestvuje u finansiranju izgradnje 32km autoputa Niš-Merdare, infrastrukture za unutrašnji vodni transport, revitalizacije u najnerazvijenijim i najsiromašnijim opštinama u Srbiji, projekat unapređenja informacione i komunikacione infrastrukture u školama u Republici Srbiji, kao i sufinansiranju nedostajućih sredstava za interkonekciju Niš – Dimitrovgrad – Bugarska

14.05.2018.

Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus 16 tek dolaze

Srbija je kvalitetno koristila mehanizme saradnje u okviru inicijative Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), izjavio je danas nacionalni koordinator Srbije za tu inicijativu Aleksandar Antić, koji čekuje da će lideri na samitu u Sofiji dodatno ojačati saradnju i taj format dodatno podržati.

Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus 16 tek dolaze

Ministar rudarstva i energetike Antić je, na skupu posvećenom šumarstvu između Kine i 16 zemalja, rekao da je format 16+1 velika perspektiva za čitav region, te da je Srbija kvalitetno koristila mehanizme te saradnje, kao i da je u ovom trenutku, Kina izrasla u jednog od naših najznačajnijih spoljno-ekonomskih i investicionih partnera.

Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus 16 tek dolaze

 • Inicijativa Kina+16, obogaćena kineskom inicijativom Pojas i put, izuzetno je značajan mehanizam saradnje, kazao je Antić i istakao da duboko veruje da najbolji dani tog formata tek dolaze i da će se širiti na sve segmente života.

"Sa nestrpljenjem očekujem samit u Sofiji gde će lideri, verujem, ojačati saradnju i ovaj format dodatno podržati", naveo je on.

Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus 16 tek dolaze

Dodao je da je ta inicijativa značajno uticala na razvoj odnosa Srbije i Kine, te da je od važnosti za čitav naš region kada je reč o razvijanju zajedničkih projekata, uključujući infrastrukturu, ali i saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Inicijativa je, kaže Antić, pored korišćenja budžetskih fondova Kine za infrastrukturne projekte, oplemenjena saradnjom koja dovodi do boljeg razumevanja različitih kultura, filozofija, života, nauke i obrazovanja.

07.05.2018.

Antić u Ankari: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, tokom posete Turskoj, istakao je da je od izuzetnog značaja za Srbiju je da jača ukupne političke, ekonomske i snažne energetske odnose.

On je u Ankari ukazao na značaj razvoja snažnih odnosa sa Turskom u oblasti energetike.

Antić u Ankari: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

Antić, koji je član delegacije koju je, u poseti Turskoj, prevodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da Turska postaje jedno od ključnih gasnih čvorišta, pre svega, za snabdevanje jugoistočne Evrope.

 • Uzimajući u obzir da će vrlo brzo, u narednih nekoliko nedelja, biti pušten u rad gasovod TANAP, koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, kao i da se radi na razvoju projekta Turski tok, Turska postaje ključna tranzitna zemlja za gas. Preko Turske će se odvijati ozbiljni projekti koji će uticati na snabdevanje čitavog ovog dela Evrope, pogotovo Zapadnog Bakana - objasnio je Antić.

Antić u Ankari: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

Ministar rudarstva i energetike je istakao da je od izuzetnog značaja za Srbiju da jača ukupne političke, ekonomske i snažne energetske odnose.

U Ankari je potpisan Memorandum kojim se podiže nivo saradnje u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo, što je posledica velikog broja aktivnosti i sastanaka koji su održani u proteklom periodu.

Antić u Ankari: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

 • Ključni projekat je snabdevnje gasom obe države, saradnja sa okolnim zemljama na razvijanju tih projekata, formiranje tela u okviru Ministarstva koje će koordinirati saradnju - naveo je ministar.

Antić je ukazao da su obnovljivi izvori energije oblast na koju Turska i Srbija stavljaju akcenat razvoja.

01.05.2018.

Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja jula

Kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A“ u Obrenovcu biće završen do kraja jula, najavili su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Oni su obišli radove na tom kapitalnom remontu koji se odvijaju i tokom praznika i čestitali svim zaposlenima u energetskom sistemu Srbije Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" jedna je od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu Elektroprivrede Srbije, a ulaganjem oko 53,5 miliona evra snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

 • EPS i svi zaposleni u EPS-u danas, kao i svih 365 dana u godini, 1. maj dočekuju radno i ja im na tome čestitam i želim da im zahvalim u ime svih građana Srbije", poručio je Antić.

Ministar je izrazio veliko poštovanje prema tim ljudima, kao i drugim radnicima u javnim službama koji, kako je rekao, umesto da provode praznike sa svojim porodicama, rade i tokom praznika. Istakao je da je važno to što EPS nastavlja sa politikom investicija i kapitalnih remonta ključnih blokova.

 Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja jula         Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja jula

Naglasio je da je blok A4 značajan za ukupnu stabilnost energetskog sistema Srbije. Kako je rekao, u Srbiji je u aprilu proizvodnja struje za oko 14 odsto bila veća nego u istom mesecu lane, dok je proizvodnja uglja povećana za oko šest odsto, što su zaista dobri rezultati.

 • Vlada Srbije ekonomiju stavlja u prvi plan, naš prioritet je ekonomski razvoj Srbije i sa ponosom ističemo izuzetno dobre rezultate koje naša privreda ostvaruje. Rast BDP-a u prvom kvartalu od 4,5 odsto je zaista ohrabrenje i dokaz da sve ovo što vlada, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi, ostvaruje rezultate i da ceo naš koncept daje rezultate", kazao je Antić.

On je naveo da su energetski i rudarski sektor dali veliki doprinos takvom rastu. “EPS je u prvom kvartalu dao značajan doprinos i imao veliki uticaj na rast BDP-a i industrijiske proizvodnje", rekao je Antić i dodao da je takav trend nastavljen i tokom aprila i zahvalio i menadžmentu EPS-a i svim zaposlenima na velikoj posvećenosti i ozbiljnom radu.

 • Ti rezultati daju mogućnost da pod manjim pritiskom i kvalitetno uradimo sve neophodne remonte na ugljenim sistemima i blokovima. Važno je to što EPS nastavlja sa politikom investicija i kapitalnih remonta", naveo je Antić.

Ministar je zahvalio predsedniku Vučiću i celoj vladi na podršci u razvoju energetskog sistema, ali i sindikatima što su prepoznali napore vlade da se unapredi Elektroprivreda Srbije.

 • Nastavićemo sa snažnim ekonomskim merama i to će se odraziti i na sve građane i njihova radnička prava, jer verujemo da samo razvijeno društvo može da bude i socijalno odgovorno i pravedno i da se u njemu ostvaruje najviši stepen radničkih prava", poručio je Antić.

Grčić je naglasio da se remont na bloku A odvija i tokom praznika i da je to jedan od najvažnijih poslova na u TENT-u u Obrenovcu i da se radovi odvijaju bolje od planirane dinamike.

 • Rok je oko 140 dana, a mi smo sada ispred dinamike za nekolikog dana i u okviru predviđenog roka ćemo završiti posao", naveo je Grčić.

Rekao je da će za nešto više od 20 megavata biti povećan kapacitet tog bloka i da će njegova trajnost biti produžena za narednih nekoliko decenija.

 • Pored toga, ovde u TENT-u smo započeli i kapitalan projekat odsumporavanja na blokovima 3, 4, 5 i 6, a blokovi 1 i 2 će biti tretirani pri remontu koji im sleduje. Želim da istaknem da će blokovi A 1 i A 2 biti remontovani i revitalizovani i to je nešto što je pre nekog vremena u strategiji EPS-a bilo predviđeno za gašenje i zahvaljujući Vučiću i ministru Antiću i još nekim ministrima ta dva bloka su sačuvana i biće revitalizovana i radiće narednih nekoliko decenija", naveo je on.

Grčić kaže da je politika predsednika Vučića i cele vlade i menadžmenta EPS-a usmerena da se EPS ojača i prošire enegetski kapaciteti i prilagode svim propisima EU, “a ne, ni na koji način, bilo šta prodavati, zatvarati, gasiti, gurati u stranu i slično", naglasio je v.d. direktora EPS-a.

 Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja jula         Remont bloka A4 u TENT A gotov do kraja jula

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

Plan je da se završetkom radova dobije potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama.

U ovom značajnom projektu učestvuje više od 40 renomiranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektrogradnje, od kojih su mnoge i ranijih godina sa uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima. Završetkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacije megavatnih blokova na lokaciji TENT A.

Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.

26.04.2018.

UMREŽAVANjE ENERGETSKIH KORIDORA – međunarodna konferencija Balkanmagazina

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović istakla je, na panelu "Umrežavanje energetskih koridora", u okviru konferencije "Transport i energetika povezivanje Zapadnog Balkana i EU", da je za povezivanje Srbije i susednih zemalja u sektoru energetike veoma važna saradnja sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom.

Posebno su značajni, za povezivanje Srbije i susednih zemalja inicijativa i projekti West Balkans, tj. WB6 inicijativa.

 • Reč je, pre svega o projektima prenosa električne energije, gde učestvuju naše kolege iz Elektromreža Srbije. Jedan od najvećih projekata u Srbiji je Transbalkanski koridor, čija je prva faza završena i puštena u rad prošle godine, u prisustvu našeg premijera. Ono što je nama posebno značajno je nastavak druge sekcije, dok se sledeća faza očekuje sledeće godine ili malo nakon toga, izjavila je državni sekretar Mirjana Filipović.

Umrežavanje energetskih koridora – međunarodna konferencija Balkanmagazina

Navela je da je jedan od najvećih projekata u Srbiji Transbalkanski koridor, i da je Ministarstvo posebno ponosno na saradnju u okviru CESEC projekata.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike zahvalila se EU na donaciji za izgradnju gasnog konektora sa Bugarskom "koji će Srbiji omogućiti bezbednost i sigurno snabdevanje gasom".

Umrežavanje energetskih koridora – međunarodna konferencija Balkanmagazina

Energetika je, pored transportnog povezivanja, važan stub za povezivanje regiona Zapadnog Balkana i EU, kao i oblast koja daje mogućnost za ekonomski razvoj, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je na panelu "Umrežavanje energetskih koridora", u okviru konferencije "Transport i energetika povezivanje Zapadnog Balkana i EU", naveo da je energetska povezanost miks političkih reformi koje treba da se obave i konkretnih projekata.

Navodeći da je EU u Srbiji investirala skoro 550 miliona evra u tom sektoru od 2000. godine, Fabrizi je kazao da je EU veoma zadovoljna što će Unija i Srbija sufinansirati dva važna projekta, a to su bugarsko - srpski interkonektor za gas i Transbalkanski koridor električne energije.

 • To su nacionalne, ali i regionalne potrebe. Energetika je još jedna oblast, kao i transport, koja daje mogućnost za ekonomski razvoj, za održavanje toka energije glatkim u regionu", kazao je Fabrici.

Dodao je da je potrebno povezati i tržišta da bi energija mogla glatko da teče, te da je potrebno povezati regionalna tržišta energije i gasa.

 • To je veoma važno za EU u smislu povezivanja regiona i na kraju povezivanja Zapadnog Balkana sa Evropom. Povezanost nije samo politički cilj, već je konkretan projekat i program i to je postala realnost", kazao je Fabrici.

Umrežavanje energetskih koridora – međunarodna konferencija Balkanmagazina

Energetsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana daje mogućnost za ekonomski razvoj i za 'gladak' prenos električne energije", rekao je Fabrici.i dodao je da je 2015. godine u Beču dogovoreno da se pojača energetska povezanost između zemalja na Balkanu.

Zamenik ministra u Ministarstvu energetike Bugarske Krasimir Parvanov kazao je da Bugarska radi aktivno na razvijanju potencijala za izgradnju nedostajuće infrastrukture za razvoj energetske infrastrukture zajedno sa celom EU.

Istakao je da je za Bugarsku prioritet energetskog povezivanja regiona i EU stalan i da će se nastaviti i posle predsedavanja Bugarske Savetom EU.

 • Energetska povezanost je veoma važna za privrednu stabilnost zemalja u regionu. Veza Bugarske i Srbije će osigurati povezanost gasnih konekcija. Veza se sagledava kao revirzibilna, korisnici u Srbiji će biti u mogućnosti da koriste gas preko bugarskog sistema. Ovo je od evropskog interesa i ova konekcija je bitna ne samo za region, već i za čitavu Evropu", naveo je Parvanov.

Dodao je da se u Bugarskoj aktivno radi na tome da izgradnja gasovoda na bugarskoj teritoriji počne 2021. godine i da uđe u eksploataciju 2022. godine.

 • Vodimo se ubeđenjem da će završetak ove veze pomoći integraciji, ne samo Bugarske, već celog regiona, u evropsko energetsko tržište", kazao je Parvanov i naveo da Bugarska ima sistemsku vezu sa Rumunijom, te da su urađeni napori za vezu sa Grčkom.

On je kazao da očekuju da se izgradi gasovod kroz Bugarsku preko kojeg će zemlje iz regiona moći da se snabdevaju iz istočno-kaspijskog izvora, te da je za to važna veza sa Turskom.

24.04.2018.

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

Međunarodni sajam tehnika za očuvanje voda i održive energije održan je u Beogradu, a ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, najavio je da će Srbija u 2018. imati na mreži još 250 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

 • Ova godina je ključna za naš energetski sektor, pošto ćemo napraviti najveći iskorak – istakao je Antić u Belekspo centru.

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

Na tom sajmu, koji traje do 26. aprila, peti put će se predstaviti vodeće industrije iz cele Evrope i regiona na RENEXPO – međunarodnoj platformi za profesionalno angažovanje u oblasti voda i energije.

Antić je kazao da je prethodnih godina Srbija napravila postrojenja za 100 megavata iz obnovljivih izvora energije, dok će samo ove godine dobiti novih 250 megavata, uglavnom od velikih vetroparkova.

To su vetroparkovi Alibunar – 42 megavata, Kovačica 105 megavata i veći deo Čibuka sa oko 100 megavata.

Antić ističe da ćemo u 2019. imati i dodatnih 250 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

Podsetio je da je cilj da Srbija do 2020. ispuni evropski cilj – 27 odsto učešća obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji struje do 2020. godine. Ministar je rekao da ćemo do tada imati 600 do 650 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

Sajam je otvoren u prisustvu ambasadora Nemačke Aksela Ditmana, ambasadora Holandije Hendrika van den Dola i ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam. Na sajmu izlaže oko 80 izlagača i učestvuje oko 800 stručnjaka iz te oblasti.

Očekuje se da će sajam posetiti oko 2.000 profesionalnih posetilaca.

Veliki broj projekata realizuje se uz podršku Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, rekao je da Nemačka preduzima velike napore za poboljšanja u oblasti energetike i istakao da je Srbija dosta napredovala. On je naveo da je Nemačka pomogla Srbiju sa više od milijardu evra za projekte u energetskom sektoru, kako bi se izvršila tranzicija enegetskog sistema u skladu sa održivim razvojem.

Naglasio je da se u Srbiji realizuje veliki broj projekata uz podršku Nemačke, i u oblasti energetske efikasnosti.

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku        Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

 • Želimo da se ubrza napredak Srbije i u blasti ekologije i energetike – naveo je Ditman i poručio da će Nemačka nastaviti da pomaže našu zemlju.

On je istakao da je Srbija napravila veliki napredak i u tim oblastima, koje su veoma važne u procesu evrointegracija. U oblasti energetike je cilj održiva i sigurna isporuka energije, naglasio je Ditman.

Nove tehnilogije i obnovljivi izvori energije su, takođe, velika šansa u poslovnom smislu, pošto je to danas rastuća industrija i tržište na globalnom nivou. Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Branisalv Blažić je rekao da je Srbija svesna ekološke zaostalosti u kojoj se nalazi.

 • Čeka nas rešavanje izuzetno teških problema u životnoj sredini, s obzirom da je za nama višedecenijiski nemar i nerad u ovoj oblasti – naglasio je on.

Blažić je kazao da su javno - privatna partnerstva model koji će biti „kičma“ za rešavanje svih problema na putu ka EU, kada je reč o poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju.

Direktor grupacije REECO Johan Georga Rema je rekao da će sajam okupiti stručnjake i profesionalce iz te branše. Naveo je da je to peti sajam i da je Srbija rezultatima i broju aktivnosti u ekologiji do sada napredovala. On je kazao da na sajmu učestvuje 60 odsto kompanija iz Srbije i da je povećano interesovanje za taj sajam.

19.04.2018.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova razgovarali su u Sofiji, posle sastanka ministara energetike zemalja EU i Zapadnog Balkana, o zajedničkim projektima dve zemlje i ključnim energetskim prioritetima regiona.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

Ministar Antić najavio je da će se u narednih nekoliko dana znati detaljan plan realizacije projekta gasne konekcije Srbije i Bugarske i mapa tog gasovoda.

Antić je rekao da je sa Petkovom razgovarao o gasnim projektima u tom delu Evrope i njihovom uticaju na sigurnost snabdevanja Srbije i Bugarske, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega zbog rasta industrijske proizvodnje.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

 • Gasna konekcija Srbije i Bugarske je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenzivno radi. O tome razgovaramo i sa predstavnicima Evropske komisije jer Evopska unija preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta i Srbiji je opredeljeno 49,6 miliona evra", rekao je Antić.

On je precizirao da Srbijagas, koji realizuje taj projekat, radi geotehnička istraživanja za gasovod kojim će gas u Srbiju stizati iz Bugarske, a za eksproprijaciju zemljišta su obezbeđena sredstva u budžetu za ovu godinu.

Antić je kazao da je na ministarskom sastanku u Sofiji razgovarano o "čistoj energiji za sve Evropljane" i regionalom povezivanju u oblasti energetike.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

Kako je istakao, još se usaglašavaju stavovi Evropske komisije i Evropskog parlamenta o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i verovatno će novi cilj biti da se do 2030. godine na taj način obezbedi 30 do 35 odsto ukupne energije u EU, što će biti maksimalni cilj i za zemlje Zapadnog Balkana.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

 • Za Srbiju će verovatno biti određena drugačija dinamika", rekao je Antić.

On je dodao da je Srbija pohvaljena jer je napredovala u korišćenju obnovljivih izvora energije i da će naredne dve godine na taj način biti obezbeđeno novih 500 megavata.

 • Sa predstavnicima EU razgovaraćemo o modalitetima za drugu fazu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da Srbija i dalje bude “lokomotiva” i da predvodi čitav region u novim trendovima", zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, ministar Antić je na poziv Petkove učestvovao na Konferenciji na visokom nivou "Čista energija za sve Evropljane – Put u Budućnost", koja se održava u godini bugarskog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Antić: U narednih nekoliko dana detaljan plan gasne interkonekcije sa Bugarskom

Ta konferencija je posvećena perspektivama Balkana u okviru evropske budućnosti niske emisije ugljenika i uključuje panel diskusije koje se odnose na instrumente za tranziciju ka ekonomiji niske emisije ugljenika kao i na regionalnu saradnju u oblasti energetike.

Panel na kome je ministar govorio je "Regionalna saradnja u oblasti energetike - Udruženi smo jači".

18.04.2018.

MINISTRI ANTIĆ I ALBAJRAK U BERLINU - O KLjUČNIM GASNIM PROJEKTIMA I INTERKONEKCIJAMA

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvovao je na „Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji 2018“, na poziv nemačkog ministra ekonomskih poslova i energetike Petera Altmajera (Peter Altmaier) i ministra spoljnih poslova Hajka Masa (Heiko Josef Maas). Na marginama Dijaloga, koji je održan u organizaciji Federalne vlade Nemačke, srpski ministar rudarstva i energetike održao je niz bilateralnih susreta sa domaćinima, kolegama iz drugih zemalja, kao i sa predstavnicima vodećih evropskih javnih i privatnih energetskih kompanija.

Ministri Antić i Albajrak u Berlinu - o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama

Tokom susreta sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Beratom Albajrakom (Berat Albayrak), ocenjeno je da su politički i ekonomski odnosi dve države na izuzetno visokom nivou, kao i da je u uzajamnom interesu jačanje saradnje u oblasti energetike, pre svega sa stanovišta sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, prvenstveno gasom.

 • Sa kolegom Albajrakom razgovarao sam o o ključnim gasnim projektima i interkonekcijama, i značaju koji one imaju za region, imajući u vidu značaj diversifikacije pravaca i izvora u snabdevanju gasom i da je sigurno snabdevanje tim energentom od prioritetne važnosti za razvoj privrede svake zemlje. Dogovorili smo intenziviranje komunikacije i saradnje, i kao deo ukupnih priprema za najavljeni bilateralni susret predsednika Erdogana i predsednika Vučića, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

ANTIĆ: ZNAČAJNO UČEŠĆE SRBIJE NA BERLINSKOM DIJALOGU

„Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji 2018“ jedan je od najznačajnijih energetskih skupova u Evropi, na kojem je ovog puta učestvovalo 30 ministara energetike zemalja Evrope i sveta, kao i veliki broj eminentnih kompanija u toj oblasti. Na skupu su razmatrani globalni prioriteti u vezi sa energetskom tranzicijom, kao i globalni ciljevi za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Antić: značajno učešće Srbije na Berlinskom dijalogu

Na margini Dijaloga, ministar Antić sastao se i sa predstavnicima nemačke kompanije „Andric Hidro“ (Andritz Hydro), koja je angažovana na revitalizaciji naših najznačajnijih hidro postrojenja, kao i sa predstavnicima firme „50 Hz“, koja je zainteresovana za saradnju i unapređenje prenosnih i distributivnih mreža, kao i za procese podrške balansiranja energije iz OIE.

 • Izuzetno je značajno prisustvo Srbije na tom međunarodnom skupu. Srbija u ovom investicionom ciklusu realizuje veliki broj projekata iz OIE, koji nas stavljaju u red država koje planski ulažu u zelenu energiju, prate globalne trendove i ostvaruju energetske ciljeve, ocenio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić: značajno učešće Srbije na Berlinskom dijalogu

On je kazao da to što će na mreži u naredne dve godine biti novih 500 MW iz obnovljivih izvora, predstavlja pokazatelj da se približavamo cilju da do 2020.godine imamo 27 odsto struje iz OIE ali i da sa takvim trendom moramo da nastavimo.

Antić: značajno učešće Srbije na Berlinskom dijalogu

 • Činjenica da je veliki broj nemačkih kompanija zainteresovan za ulaganje u Srbiju, znak je da nas prepoznaju kao politički i ekonomski stabilnu državu, koja se ubrzano razvija, zaključio je ministar Antić.

16.04.2018.

Ministar Antić na Berlinskom dijalogu na temu
tranzicije u oblasti energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će, na poziv nemačkog ministra ekonomskih poslova i energetike Petera Altmajera (Peter Altmaier) i državnog ministra u Federalnom Ministarstvu spoljnih poslova Nilsa Anena (Niels Annen), učestvovati na „Berlinskom dijalogu na temu tranzicije u oblasti energetike“. Skup će, u organizaciji Federalne vlade Nemačke, biti održan 17. i 18.aprila, na nivou ministara energetike i spoljnih poslova.

Na marginama dijaloga, ministar Antić će u Berlinu imati niz bilateralnih susreta kako sa kolegama iz drugih država, tako i sa predstavnicima nemačkih kompanija koje već posluju u Srbiji ali i onih koje su zainteresovane za investiranje na našem tržištu.

Berlinski dijalog je međunarodna platforma koja, pored visokih zvaničnika zemalja učesnica, okuplja privatni i javni sektor i omogućava razgovore o održivim konceptima za započetu transformaciju energetskog sektora.

U Berlinu će na dijalogu biti oko 2000 učesnika kao što su generalni i izvršni direktori, menadžeri, rukovodioci odeljenja iz više od 90 zemalja, kako bi razgovarali o načinima na koje nacionalne vlade i zainteresovani učesnici iz energetskog sektora mogu da doprinesu ispunjenju ambicioznih ciljeva definisanih Pariskim sporazumom i Agendom do 2030.godine.

Pored dvodnevnog programa konferencije, učesnici imaju priliku da se priključe i događajima u okviru Berlinske nedelje energetike od 16 – 20 aprila, sa ciljem da se razgovori o energetskoj tranziciji prošire na srodne teme i omoguće bolji uvid u perspektivu o tehnologijama, iskustvima i poslovnoj praksi.

14.04.2018.

Saopštenje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je novoimenovanog ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija (Nikolaus Lutterotti). Na sastanku je razgovarano o različim vidovima saradnje a ministar Antić istakao je da su ukupni ekonomski odnosi dve države na najvišem nivou i označio Austriju kao jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije.

Antić je ukazao na niz bilateralnih susreta zvaničnika dve zemlje, na kojima je konstatovano da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Austrije.

Saopštenje

 • Energetski sektor igra značajnu ulogu u privrednoj saradnji dve države, imajući u vidu veliki broj projekata koji je u postupku realizacije a u koje spadaju i revitalizacije energetskih objekata. Primer dobre prakse je revitalizacija HE Zvornik, koju sprovodi austrijski partner, preduzeće VOITH HYDRO, izjavio je ministar Antić.

Saopštenje

Ambasador je naglasio značaj austrijskih investicija u Srbiji, imajući u vidu visinu dosadašnjih ulaganja, uz osvrt na činjenicu da tamošnje kompanije raspolažu bogatim iskustvom i visokim nivoom ekspertize kada se govori o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, kao i zaštiti životne sredine.

Saopštenje

 • Spremni smo za dalje jačanje saradnje, posebno u izgradnji mini – hidro elektrana, imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije. Takođe, postoji izraženi interes austrijskih kompanija za primenu najviših tehnologija u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu, ukazao je ambasador Luteroti.

13.04.2018.

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo Projekat za očuvanje,
legalizaciju, revitalizaciju i
zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i predstavnike Udruženja „Za česme“, Bobana Pogarčića i Dušana Vojvodića. Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo rudarstva i energetike pruži stručnu i tehničku pomoć u realizaciji Projekta za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru.

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo Projekat za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru

 • Izdao sam nalog da predstavnici Ministarstva u saradnji sa projektnim timom iz Zaječara, nađu rešenja koja su održiva i u najboljem interesu očuvanja arteskih česama i vodnih resursa regiona. Cilj je da naprave uputstvo i analizu postojećeg stanja sa predloženim rešenjima za efikasno sprovođenje zakonskih procedura u vezi sa očuvanjem i zaštitom arteskih česama i prirodnih vodnih resursa, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo Projekat za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru

Na sastanku je dogovoreno da već naredne nedelje, stručni tim ministarstva dođe u Zaječar i sagleda konkretne modalitete za otpočinjanje postupka legalizacije i revitalizacije arteskih česama na teritoriji Grada. Inače, Zaječar je specifičan po tome što ima najveći broj arteskih česama po glavi stanovnika u svetu.

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo Projekat za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru

12.04.2018.

Saopštenje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je danas novoimenovanog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Mubaraka Saida Aldahria. Ministar Antić konstatovao je da je saradnja dve države zasnovana kako na prijateljstvu, tako i na visokom političkom i ekonomskom nivou.

Saopštenje

 • Vlada Republike Srbije sa velikom pažnjom prati projekte na kojima su angažovane kompanije iz UAE, a posebnu važnost u razvoju energetskog sektora predstavlja projekat vetroparka „Čibuk“, snage 158 MW koji realizuje kompanija Masdar, koja će u velikoj meri da doprinese povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Saopštenje

On je podsetio da će prva faza projekta vetroparka „Čibuk 1“, uz podršku Vlade Srbije, biti realizovana ove godine, što znači da će deo vetroparka biti priključen na mrežu već u toku 2018. godine. Ministar je uputio poziv ambasadoru da zajedno obiđu radove na izgradnji vetroparka.

Ambasador Aldahri je naglasio da projekat „Čibuk“ u velikoj meri utiče na razvoj ekonomskih odnosa dveju zemalja ali da svakako postoji prostor za proširenje trgovinske razmene.

Saopštenje

On je kazao da je njihova podrška Srbiji u razvoju kako postojećih, tako i budućih projekata nedvosmislena i pozvao ministra Antića da prisustvuju Abudabijskoj međunarodnoj naftoj konferenciji u novembru ove godine.

10.04.2018.

Ministar Aleksandar Antić primio ambasadora Južne Koreje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je danas ambasadora Južne Koreje Deđonga Jua (Dae Jong Yoo). Na sastanku je razgovarano o privrednoj saradnji dve države. Ministar Antić iskazao je interes za saradnju sa tamošnjim kompanijama, posebno onima iz energetskog sektora, imajući u vidu da je 2015.u Srbiji otvoreno predstavništvo organizacije KOTRA (Korejska organizacija za promociju investicija).

Ministar Aleksandar Antić primio ambasadora Južne Koreje

 • Projekti koji će se u budućnosti realizovati u Srbiji, mogu da budu veoma privlačni za južnokorejske investitore a postojanje organizacije kao što je KOTRA svakako predstavlja komparativnu prednost. Korejske kompanije mogu da nađu svoje mesto u njima, posebno zato što poseduju i mogu da donesu savremenu tehnologiju koja je cenjena u Srbiji, kao i u svetu, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

Ambasador Deđong Ju je za maj ove godine najavio dolazak delegacije Ministarstva energetike Južne Koreje, sa više kompanija, potencijalnih partnera u oblasti energetike.

Ministar Aleksandar Antić primio ambasadora Južne Koreje

 • Tom prilikom imaćemo mogućnost da sa korejskom kompanijom „Korea Electric Power Corporation“ definišemo eventualne formate saradnje, budući da ta kompanija raspolaže značajnim iskustvom a među vodećima je u svetu i raspolaže najvećim Zelenim klimatskim fondom, istakao je Antić.
 • Ministar Aleksandar Antić primio ambasadora Južne Koreje

Oni su, prema Antićevim rečima, zainteresovani da učestvuju u razvijanju i implementaciji projekata u vezi sa klimatskim promenama i zaštitom životne sredine.

02.04.2018.

Održan drugi sastanak Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“ kod Loznice

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je drugi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“. Radnom grupom predsedavao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Zajedničkom koordinacijom rada svih nadležnih ograna, institucija i drugih subjekata, omogućiće se efikasniji razvoj Projekta “Jadar”. Međuresorna radna grupa oformljena je zbog širokog spektra potencijalnih uticaja tog projekta na ukupan kvalitet života lokalne zajednice, kao i na razvoj ekonomije u Republici Srbiji.

Održan drugi sastanak Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“ kod Loznice

 • Zajednički osiguravamo da se projekat „Jadar“ implementira u skladu sa svetskim standardima i to u smislu zaštite životne sredine i saradnje sa lokalnom zajednicom, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je dodao da će primena najsavremenijih tehnologija, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, rezultirati višestrukim koristima za lokalnu zajednicu ali i državu u celini.

Održan drugi sastanak Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“ kod Loznice

U cilju što efikasnije implementacije aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, Radna grupa je razmotrila dinamiku procesa izdavanja dozvola i pitanja u vezi kako sa postojećom, tako i sa nedostajućom infrastrukturom. Kompanija je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta. Ukoliko analize pokažu opravdanost, prema planiranoj dinamici projekta, početak proizvodnje očekuje se 2023.godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, u sastavu Grupacije Rio Tinto.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun