Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

17.10.2019.

Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

Србија је у 2018. и 2019. апсолутни лидер у региону по новим пројектима у области обновљивих извора енергије, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић и најавио да ће врло брзо Парламенту бити поднете измене Закона о рационалном коришћењу енергије.

Нагласио је да су основе стратегије енергетике и њеног развоја енергетска ефикасност и поправљање "енергетског микса", пре свега увођењем обновљивих извора енергије у потрошњу и подизање процената њиховог учешћа у укупној потрошњи.

 Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

На Првом Дану иновација, који је у Београду организовао Шнајдер електрик (Schneider Electric) и на коме су представљена најновија решења те компаније, Антић је рекао да Србија покушава да ухвати корак са оним што се дешава у области дигитализације и с технолошком револуцијом која је у току, укључујући и сегмент енергетике.

Министар је рекао да је Србија са 400 мегавата нових капацитета из енергије ветра и око 100 из осталих обновљивих извора апсолутни лидер у региону са новим пројектима у тој области.

 • То је тренд са којим ћемо наставити", казао је Антић и нагласио да су нове технологије и нова технолошка решења неопходна како би Србија и даље и још брже смањивали потрошњу енергије.

Србија годишње за један одсто смањује потрошњу енергије, а Антић истиче да су српска енергетска индустрија и домаће енергетске компаније спремне да прихвате нова технолошка решења, као и да сектор енергетике и рударства даје озбиљну потпору свим овим напорима кроз “зелено рударство”.

Србија је, како је казао, препознала важност иновација за које је навео да се дешавају свуда у окружењу, и нагласио да је зато важно подржати нова технолошка решења која утичу на квалитет живота грађана. Друштва која полажу много на развој иновација и њихову примену уједно су и најразвијенија друштва на свету. Између обима иновација и развијености једне земље постоји директна веза и то не смемо да игноришемо.

 Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

 • Према овогодишњем извештају Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) – највиша места листи најиновативнијих држава заузимају најразвијеније државе. Швајцарска, Шведска, Сједињене Државе, Холандија, Британија на врху су ове листе и није случајно да је реч о најразвијенијим светским економијама, а уједно и најразвијенијим друштвима, подсетио је министар Антић.

„Србија је у горњем делу „златне средине“ по овом извештају и уверен сам у наш даљи напредак на пољу иновација, јер оне су предуслов без којег није могућ економски и сваки други развој“, оценио је министар.

Антић је истакао да веома добро стојимо у областима у којима се вреднује креативност, иновативност у ИТ сектору, усвајање модерних знања и вештина, што су све сјајни предуслови за даље стимулисање иновација, пре свега међу младим стручњацима.

 Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

 • Морамо стално да стимулишемо развојни пут на којем се стварају иновације – од универзитета, преко формалних и неформалних истраживачких група, иновативних старт-ап компанија, па све до великих индустријских система, како би млади људи осећали подршку за своју креативност на сваком овом кораку, истакао је министар енергетике.

Наша научна заједница, а пре свега универзитети као њихова база, веома су интегрисани у највише међународне токове и то нам пружа одличну основу да иновације поставимо као стратешки важну развојну шансу.

 Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

 • Снажно подржавам ову активност Шнајдер електрика и све оно што раде у континуитету и кроз свој развојни центар у Новом Саду на који сам као министар енергетике посебно поносан", изјавио је Антић.

Он је навео је да је кључни пројекат те компаније софтверско решење за управљање електричним дирстрибутивним системима, у присуству обновљивих извора енергије, за које каже да се продаје широм света и које је у овом тренутку један од најбољих срских извозних производа, и у софтверском и у хардверском делу.

Министар је навео да Шнајдер електрик успева да пласира своје производе на врло захтевна тржишта, укључујући и Немачко.

 • Позивам и друге компаније да направе своје развојне центре у Србији, јер ће им решења бити таква да ће задовољити оштре услове захтевног немачког тржишта", казао је Антић.

 Антић: Нова технолошка решења важна и за енергетику

Изразио је огромну захвалност Универзитету у Београду који, додаје, даје снажну основу која омогућава да се сва креативност претвори у иновативност и нове производе.

Генерални директор Шнајдер електрика за Србију и Црну Гору, Дејан Марковић рекао је да та компанија производи решења која воде ка енергетској ефикасности и одрживом развоју. Навео је да се чак 60 одсто енергије користи неефикасно и да је циљ Шнајдер електрика да се то промени и да се енергија искористи на најефикаснији начин.

Марковић је рекао да је дигитализација императив за сваку компанију која жели да опстане на тржишту, да ће се 35 одсто апликација доласком 5G мреже односити на секторе производње и услуга, да се очекује убрзани развој вештачке интелегеније, те да је дигитална револуција тек почела.

11.10.2019.

Отворен ветропарк Чибук 1
Александар Антић: Ветропарк доприноси енергетској безбедност и стабилности

Министар рударства и енергетике Александар Антић поручио је на отварању ветроелектране Чибук 1 код Ковина, снаге 158,46 MW, да је у питању један од највећих објеката те врсте у Европи, без сумње у Србији и региону, и да ће отварање овог ветропарка допринети енергетској безбедности и сигурности снабдевања струјом у Србији.

 Отворен ветропарк Чибук 1

 • Ова ветроелектарна није највећа само у региону и Србији већ представља највећи објекат који Србија пушта на мрежу од 1991. године, од пројеката Костолац 2 и Хидроелектране Пирот“, рекао је Антић.

Ветропарк, објашњава, није само крупан допринос циљу Србије да 27 посто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора, већ представља, како је казао, значајан додатни извор производње енергије у Србији.

Са својих 430 гигават часова енергије производње годишње представљаће готово 1,5 проценат наше годишње производње енергије и тиме ће, рекао је министар, значајно утицати на укупну енергетску безбедност Србије и сигурност снабдевања.

 Отворен ветропарк Чибук 1

 • Овај пројекат поред читавог низа важних сегмената који су део укупних напора у борби против климатских промена државе, као што је борба за очување животне средине, има још низ других пратећих елемената који су важни за Србију, изјавио је Антић.

Поред ветропарка се налази огромна трансформаторска станица од 400 кWх коју је инвеститор био у обавези да изради и стави на располагање и у власништво „Електромрежи Србије“ а које ће, каже министар, представљати снажан енергетски потенцијал за читав регион.

 Отворен ветропарк Чибук 1

 • Трафо-станица ће дати значајан допринос у укупним напонским приликама у Србији, смањењу губитака, а тиме и огроман енергетски значај“, рекао је Антић и подсетио да је последњу овакву трафо-станицу у рад пустио председник Србије 2015. године у Београду – „Београд 20“.

Министар енергетике се захвалио инвеститорима и финансијским институцијама које су препознале Србију као сигурну и стабилну дестинацију за овако, како је рекао, снажне али осетљиве пројекте, те председнику Србије за кога је рекао да је дао кључни допринос да Србија постане економски и политички стабилна земља, која може да привлачи овакве инвестиције.

 Отворен ветропарк Чибук 1

 • Ми ћемо да се развијамо у свим сегментима, наравно и у енергетици, уважавајући наше ресурсе и наше националне интересе пре свега, али са друге стране, дајући свој допринос у борби против климатских промена“, казао је Антић.

ПД Ветроелектране Балкана је у 100% власништву фирме „Tesla Wind“, која је у заједничком власништву компаније ABU DHABI FUTURE ENERGY COMPANY PJSC MASDAR  из УАЕ (60%), финске компаније Taaleri Tesla Кy (30%) и немачке  компаније DEG-Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft mbH, чланице КfW групе (10%).

 Отворен ветропарк Чибук 1

Процењена вредност инвестиција је око 300 милиона евра, и  финансира се највећим делом путем кредита EBRD и IFC, док остатак инвестиција финансирају власници пројекта.

Ветропарк “Чибук 1” састоји се од укупно 57  ветрогенератора, индивидуалне номиналне излазне снаге од 2,78 МW.

10.10.2019.

Министар Антић са мисијом Међународног монетарног фонда и Светском банком

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју током посете Србији предводи Јан Кис Мартејн (Jan Kees Martijn), као и са представницима Светске банке, на челу са шефом канцеларије у Београду, Стивеном Ндегвом (Stephen Ndegwa).

 Министар Антић са мисијом Међународног монетарног фонда и Светском банком

Састанак је одржан у оквиру редовне посете мисије ММФ-а Београду, са темом актуелне ситуације у енергетском сектору Србије.

На састанку су размотрени пословање и реализација програма консолидације предузећа „Електропривреда Србије“ и „Србијагас“, као главних енергетских стубова наше земље. Обострано је оцењено да се кључни циљеви остварују уз потребу да се настави праћење свих најважнијих финансијских, производних и инвестиционих параметара.

 Министар Антић са мисијом Међународног монетарног фонда и Светском банком

Такође, једна од тема састанка била су и будућа решења за предузеће „ХИП – Петрохемија“ а.д. Панчево. Министар Антић нагласио је да је будућност те компаније од изузетног значаја и оценио да јој је стратешки партнер потребан због инвестиција, како би Петрохемија дугорочно стабилно функционисала.

Састанку су присуствовали државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Предић, помоћник министра Иван Јанковић, директор ЈП ЕПС Милорад Грчић, представници ЈП ЕПС, ЈП Србијагас, Министарства финансија и Народне банке Србије.

 Министар Антић са мисијом Међународног монетарног фонда и Светском банком

07.10.2019.

Антић на Српском економском самиту: Крак Турског тока
ће ићи и до Републике Српске

Крак магистралног гасовода кроз Србију од бугарске до мађарске границе ићи ће и до Републике Српске, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

На панелу посвећеном енергетској геополитици и изазовима за Србију и регион на том пољу, Антић је рекао да Магистрални гасовод кроз Србију од бугарске до мађарске границе као наставак Турског тока, представља огроман потенцијал који ће Србију учинити транзитном земљом.

То ће нам, каже, омогућити да озбиљно планирамо енергетске пројекте.

Друга конекција, како је казао, биће ка Бугарској као веза са јужним гасним коридором, а планирана је и интерконекција са Румунијом.

 Антић на Српском економском самиту: Крак Турског тока ће ићи и до Републике Српске

 • Кључ енерегретске безбедности Србије, Републике Српске, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе није у нашим “острвским” енергетским политикама, већ у снажној регионалној енергетској политици, политици разумевања и изградњи интерконекција које ће нас учинити јачим”, рекао је Антић.

Навео је да је гас енергент 21.века који је најприхватљивији и најчистији и поручио да Србија води независну политику развоја и да разуме односе у свету.

Министар је нагласио да Србија има једну веома интензивну политику када је енергетика у питању, са значајним инвестицијама и да је енергетика, поред рударства и инфраструктуре, једна од сфера у којој имамо најдинамичнији раст.

 • Покушавамо да великим бројем пројеката ухватимо корак са развијеним светом”, каже Антић и наводи да се то односи на питање енергетске безбедности и снабдевања, али и на нове технологије и заштиту животне средине. 

Обавеза је, рекао је министар, да се енергетском политиком створи амбијент у коме ће се енергетски објекти развијати и очувати са становишта најновијих технологија и са становишта заштите животне средине, али и да развијамо нове пројекте који су еколошки модерни.

 • Наша енергетска политика је заснована на неколико кључних приоритета, а то је сачувати базну енергију у мери у којој је то могуће уз примену највиших стандарада заштите животне средине и улазак у обновљиве изворе енергије”, каже Антић.

Србија, како је нагласио, има цивилизацијско право да достигне ниво развоја на коме су данас најразвијеније земље, али и навео да не можемо тако лако да се одричемо нашег термосектора и јединог енергетског ресурса којим располажемо.

 Антић на Српском економском самиту: Крак Турског тока ће ићи и до Републике Српске

 • То је нажалост угаљ. Обавеза је да га користимо на технолошки најприхватљиви начин”, рекао је Антић и навео да се улажу велики напори у значајне пројекте усмерене ка енергетској ефикасности.

Он је навео да је тако смањена ефективна потрошња и то један посто годишње, а план је да се настави тај темпо и да се формирају нови фондови за енергетску ефикасност.

Србија, каже Антић, крупним корацима граби ка увођењу обновљивих извора енерегије, а 2018. и ове године је апсолутни шампион када су у питању енергане на ветар.

Како је навео, у протекле две године Србија је обезбедила око 500 мегавата из обновљивих извора енергије, од чега је око 400 мегавата из енерије ветра.

 • Чинимо крупан искорак и наш енергетски микс унапређујемо на квалитетан начин. Имамо амбициозне планове”, рекао је министар.

Навео је да у плану да се са Републиком Српском граде нови капацитети на Дрини, као и да се настоји да се биомаса укључи у систем даљинског грејања.

 • За шест градова потписујемо уговоре, то говори да ми обновљиве изворе енергије стављамо у први план. Планирамо да искористимо до краја хидропотенцијале Ибра и Мораве, планирамо да наш енерегетски микс ојачамо већом употребом гаса”, поручио је министар.

04.10.2019.

Антић са председником УО Газпром Њефта Александром Дјуковим

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се, на маргинама Деветог међународног гасног форума у Санкт Петербургу, са председником УО Газпром Њефта Александром Дјуковим.

 Антић са председником УО Газпром Њефта Александром Дјуковим

Једна од тема састанка била је предстојећи процес приватизације у предузећу „ХИП – Петрохемија“ а.д.Панчево. Министар Антић казао је да је будућност те компаније од изузетног значаја и да јој је стратешки партнер потребан због инвестиција, које треба да обезбеди да Петрохемија дугорочно стабилно функционише.

Александар Дјуков истакао је да Газпром Њефт има потенцијални интерес за учешће у изналажењу адекватног модалитета приватизације, а заједнички је оцењено да ће Влада Републике Србије и Газпром Њефт интензивирати и конкретизовати разговоре о Петрохемији.

 Антић са председником УО Газпром Њефта Александром Дјуковим

Током састанка анализирана је реализација текућих пројеката, пре свега “Дубока прерада”, који је значајан за цео нафтни сектор, а који ће осигурати да НИС остане лидер на захтевном регионалном тржишту нафтних деривата.

Такође, разговарало се о раду и пословању Нафтне индустрије Србије, уз оцену да ће се уложити додатни напори, да заједничка компанија, која има утицај на укупну економију Србије, оствари још боље резултате, у складу са очекивањима оба акционара.

 Антић са председником УО Газпром Њефта Александром Дјуковим

Састанку су присуствовали саветник председника Републике Србије, Драгутин Матановић, генерални директор “Србијагаса”, Душан Бајатовић, као и први заменик генералног директора Газпром Њефта - Вадим Јаковљев и заменик генералног директора за прераду, промет и логистику, Анатолиј Чернер.

03.10.2019.

Министар Антић на Деветом међународном гасном форуму
у Санкт Петербургу

Делегација Републике Србије коју предводи министар рударства и енергетике Александар Антић, учествује на Деветом међународном гасном форуму у Санкт Петербургу. Српска делегација коју, поред министра, чине саветник председника Републике Драгутин Матановић и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, учествовала је на Пленарној сесији „Стратешки приоритети међународне енергетске сарадње“.  

 Министар Антић на Деветом међународном гасном форуму у Санкт Петербургу

На маргинама форума, делегација Србије одржала је више састанака, а значајан сусрет имали су са представницима компаније Газпром Енергохолдинг, које је предводио директор Денис Федоров.

 Министар Антић на Деветом међународном гасном форуму у Санкт Петербургу        Министар Антић на Деветом међународном гасном форуму у Санкт Петербургу

 • На састанку је заједнички оцењено да се пројекат Термоелектране – топлане (ТЕ - ТО) Панчево, који реализује  Газпром Енергохолдинг, одвија планираном динамиком, што значи да ће бити завршен до 2020.године, а производња електричне и топлотне енергије почеће у четвртом кварталу те године, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 Министар Антић на Деветом међународном гасном форуму у Санкт Петербургу

Он је нагласио да ће та гасна електрана унапредити енергетски микс и повећати сигурност снабдевања.

Директор Федоров истакао је да је Газпром Енергохолдинг заинтересован и за развој и реализацију нових гасних електрана, као и за пројекте из обновљивих извора енергије (ОИЕ), пре свега из хидро потенцијала и енергије ветра.

02.10.2019.

Антић отворио Сајам енергетике

На Београдском сајму су данас отворена три међународна  сајма: енергетике, заштите животне средине и природних ресурса (Ецофаир) и паметних технологија (иСЕЦ), у присуству министара Александра Антића и Горана Тривана.

Министар Антић је, на отварању истакао, да су све три области уско повезане, као и да енергетски сектор заједно са ресором животне средине представља локомотиву која одрживи развој и  заштиту животне средине ставља у прави план.  

Енергетски сектор и ЕПС су највећи инвеститор у пројекте заштите животне средине, рекао је Антић.

“То је наше стратешко опредељење и тако ћемо наставити и у наредном периоду", поручио је министар и додао да је циљ да се будућим генерацијама остави чиста средина за живот. Како је рекао, зато се води снажна инвестициона политика - да енергетски сектор највише допринесе напорима Министарства животне седине.

 Антић отворио Сајам енергетике

 • Ми смо у протеклих неколико година само на нивоу ЕПС-а уложили око 300 милиона евра у пројекте заштите животне средине, пре свега у решавање прашкастог загађења, дентрификације, одсумпоравање и друго, казао је Антић.

Он је као пример навео значајан пројекат у ТЕНТ-у А вредан 170 милиона евра и додао да се тренутно уговара такав пројекат и за ТЕНТ-Б.

 • Настављамо крупним корацима како би сви блокови који су планирани наставили са радом и након 2023. године", нагласио је министар и истакао да се тим пројектима у енергетском сектору прави крупан искорак за унапређење животне средине у Србији.

Антић је напоменуо да се ради и са локалним самоуправама на преласку са фосилних горива за даљинске системе грејања на биомасу и да су већ потписани уговори са Прибојем и Малим Зворником и да ће ускоро то урадити још 19 општина.

 Антић отворио Сајам енергетике

 • Очекује нас и оснивање Фонда за енергетску ефикасност", казао је Антић и додао да су важне и измене Закона о рационалном коришћењу енергије, које ће увести читав низ нових стандарда.

Министар додаје да је у Србији из обновљивих извора енергије уведено око 500 мегавата новоинсталисаних капацитета, што је велики замајац за нове планове.

 • Србија је у 2018. и 2019. била држава број један у реигону са новим инсталисаним капацитетима из обновљивих извора енергије, а пре свега је реч о о енергији ветра", рекао је Антић.

Министар је казао да ће се ићи и на измену одређених политика које ће довести до тога да се промени систем за енергију из ветра и солара и да ће се прећи врло брзо на аукцијски систем.

 Антић отворио Сајам енергетике

 • Надам се врло брзо и за велике пројекте после 2023. - на аукцијски систем без било каквих подстицаја", додао је он.

Истакао је, такође, да ЕПС као највећа енергетска компанија у региону улази у пројекте из обновљивих извора енергије, као што је ветропарк Костолац снаге 66 мегавата, који ће бити први велики пројекат из обновљивих извора.

 • ЕПС планира у наредних неколико година највећи соларни парк од 100 мегавата у Костолцу", додао је Антић.

 

Антић: МХЕ се неће градити у заштићеним подручјима

 

Министарство рударства и енергетике снажно подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима, изјавио је данас министар Александар Антић и истакао да би на осталим местима требало градити минихидроелектране, као што то раде најразвијеније земље, у складу са највишим стандардима.

 Антић отворио Сајам енергетике

 • Интересују нас велики хидропројекти и радимо на пројектима на Дрини, а планирамо и ибарске и моравске хидроелектране. Да - у одређеној мери и мале хидроелектране, али уз сва ограничења која смо дефинисали", казао је Антић на отварању три међународна  сајма: енергетике, заштите животне средине и природних ресурса (Ецофаир) и паметних технологија (иСЕЦ) на Београдском сајму.

Министарство енергетике снажно подржава иницијативу и председника Вучића и напоре Министарства животне средине да се забрани изградња малих хидроелектрана  у заштићеним подручјима. Министраство енергетике је то већ подржало и данас ево исказујемо наше опредељење у томе", казао је Антић. “Наша позиција је, са друге стране, врло јасна и за остале мале хидроелектране, додао је министар.

 • Да, у складу са највишим стандардима и на томе треба радити. Мале хидролектране се граде широм Европе. На пример, Аустрија има 1.368 мегавата из малих хидроелеткрана, а ми имамо само 68 мегавата. Швајцарска је само у последње три године изградила више инсталисаних капацитета него Србија икада... Дакле, ако то могу да раде најразвијеније  землље, може и Србије", поручио је Антић.

Он је казао да наша земља мора да ради на томе да ти стандарди буду највиши и да утицај на животну средину буде мининалан. Додаје да се инсистира на хидроенергији зато што је утицај хидроенергије најмањи на климатске промене.

 Антић отворио Сајам енергетике

 • Ми морамо да тражимо баланс и наћи ћемо баланс и на овом месту, да хидроенергија не буде против интереса природе", рекао је Антић и додао да то треба претворити у конкретне активности и законодавни оквир који ће то јасно дефинисати.

01.10.2019.

Минстар Александар Антић са извршном директорком ЕБРД за Југоисточну Европу и Западни Балкан Шарлот Руе (Charlotte Ruhe)

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са извршном директорком Европске банке за обнову и развој задуженом за Југоисточну Европу и Западни Балкан, Шарлот Руе.

 Минстар Александар Антић са извршном директорком ЕБРД за Југоисточну Европу и Западни Балкан Шарлот Руе (Charlotte Ruhe)

Сарадња Министарства рударства и енергетике са ЕБРД оцењена је као веома успешна.  

На састанку је констатовано да ће ЕБРД наставити да подржава министарство у напорима да реформише српско енергетско тржиште, као и да промовише развој инвестиционих услова, за генерисање обновљивих извора енергије. На састанку је обострано констатовано да  Србија у последње две године има лидерско место у региону када су обновљиви извори енергије у питању.

 Минстар Александар Антић са извршном директорком ЕБРД за Југоисточну Европу и Западни Балкан Шарлот Руе (Charlotte Ruhe)

За ЕБРД је значајно да Србији пружи подршку, како би се енергетски сектор унапредио и модернизовао. Поред обновљивих извора, из хидро потенцијала, а пре свега пројеката из енергије ветра, где је Србија постигла завидне резултате, ту су и пројекти рехабилитације, унапређења преносних система и имплементације паметне мреже који се развијају са предузећима ЕПС и ЕМС.

На састанку је такође наглашено да, након обављених консултација са представницима Европске комисије и немачке КfW банке, Србија има могућност подршке у виду донације из фонда ИПА 2021 за пројекте адаптације јавних зграда и унапређења енергетске ефикасности.

 Минстар Александар Антић са извршном директорком ЕБРД за Југоисточну Европу и Западни Балкан Шарлот Руе (Charlotte Ruhe)

Састанку су присуствовали Зузана Харгитаи ( Zsuzsana Hargitai ), шеф канцеларије ЕБРД за Запдни Балкан, са сарадницима, државни секретари у министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић и Стевица Деђански,  и помоћник министра Милош Бањац.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци Укидање печата ЂЕРДАП - Геопарк Шампиони безотовинског плаћања