Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

21.08.2019.

Министри Сијарто и Антић у Мађарској

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се данас са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом у Tаполки, у Мађарској. Министри су се сагласили да две владе стављају акценат на чврсту сарадњу у области енергетике, посебно на развој пројекта заједничког гасног интерконектора који је од стратешког значаја за развој обе земље. Они су истакли да је у току координација активности које ће у свим сценаријима обезбедити снабдевање гасом Србије и Мађарске.

 Министри Сијарто и Антић у Мађарској

 • За енергетску безбедност нашег региона, кључна је сигурност снабдевања гасом као значајног енергента како за грађане, тако и за привреду. Сигурност снабдевања гасом у врху је наших приоритета и та питања ниједна земља не може да решава сама за себе, већ она морају да се решавају на нивоу региона, између суседа и на начин који ће свима обезбедити енергетску сигурност. Ми смо као две одговорне владе, испитали читаву лепезу могућности снабдевања гасом и сагласили се да у свим сценаријима имамо прецизне модалитете како ћемо обезбедити неопходне количине,  нагласио је министар Антић.

 Министри Сијарто и Антић у Мађарској

На састанку двојице министара Србији је још једном пружена снажна подршка Мађарске на ЕУ путу.

 • Сматрам да је интерес ЕУ да се региону Западног Балкана, а нарочито  Србији пружи подршка у процесу евроинтеграција, нагласио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Двојица министара нагласила су да изузетни партнерски односи две државе отварају широк спектар могућности за сарадњу  и подсетила да је у фебруару 2018. потписан Меморандум о разумевању између  EMС АД, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX и SEEPEX, којим су дефинисани основни принципи сарадње у циљу корпоративног спајања две берзе електричне енергије – српског SEEPEX-а, и мађарског HUPX-а.   

 Министри Сијарто и Антић у Мађарској

 • Надамо се да ће се наше две берзе електричне енергије, српски SEEPEX и мађарски HUPX, до краја године ујединити и створити моћну регионалну берзу у интересу читавог региона. На тај начин омогућио би се јединствени наступ на тржиштима електричне енергије у земљама Централноисточне и Југоисточне Европе, повећала ликвидност дан-унапред тржишта, као и рентабилност и ефикасност  пословања обе компаније. То ће резултирати не само позитивним оперативним пословањем SЕЕPЕX и HUPX, већ и даљим продубљивањем политичких и економских односа са Мађарском и убрзавањем процеса интеграције српског тржишта електричне енергије у јединствено ЕУ тржиште, истакао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

19.08.2019.

Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму

У модернизацију топлане у Крушевцу биће уложено 350 милиона динара из државног буџета, а министар рударства и енергетике Александар Антић каже да ће до почетка грејне сезоне бити завршени сви кључни радови који треба да обезбеде потпуно нормално снабдевање топлотном енергијом.

Антић је данас обишао градску топлану у Крушевцу, где је у току реконструкција два котла на чврсто гориво и два котла на гас, и навео да се радови одвијају у складу са динамиком и у складу са очекивањима. 

Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму

Прецизирао је да ће до почетка грејне сезоне бити завршен ремонт оба гасна котла снаге по 17,3 мегавата и ремонт једног котла на угаљ снаге 35 мегавата. 

 • Та три котла ће обезбедити потпуно редовно снабдевање толотном енергијом највећег дела града који покрива ова топлана. До Нове године ми ћемо извршити капитални ремонт и четвртог котла, односно другог котла на угаљ снаге 35 мегавата, који ће дати додатну сигурност снабдевању топлотном енергијом, казао је Антић. 

Он је нагласио да предстоји грејна сезона у коју ће крушевачка топлана потпуно спремно ући и са становишта својих капацитета и постројења, а и са становишта набавке свих потребних енергената. 

Подсетио је да се топлана у Крушевцу већ дуже налази у врло тешкој ситуацији, да је 2012. године ново руководство града сачекао дуг топлане већи од 7,5 милиона евра и да је требало уложити пуно енергије и напора како би се систем одржао. 

 • Ако томе додамо застарелу технологију, велики број технолошких проблема, било је врло тешко и компликовано у протеклом периоду водити овако један озбиљан и комплексан систем, рекао је министар.

Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму       Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму

Навео је да је о модернизацији топлане разговарано приликом посете председика Александра Вучића у фебруару, када су га представници Града Крушевца замолили за помоћ и подршку. Тада су, каже, добили подршку председника да се из буџета Србије обезбеди 100 милиона динара за реконструкцију топлане.

 • Међутим, када је наша екипа ушла и сагледала потребу да се ремонтују буквално сва четири котла и када се ушло у реконструкцију овог објекта, дошли смо до тога да су неопходна средства за потпуну модернизацију ове топлане 350 милиона динара плус ПДВ и из буџета су обезбеђена та средства, објаснио је министар Антић. 

Он је навео да Град Крушевац поклања велику пажњу енергетској ефикасности, улаже огромне напоре да смањи потрошњу енергије и конкурише за средства из Буџетског фонда за енергетску ефикасност.

Антић је подсетио да је ове године Крушевац прошао на конкурсу са једним од најбољих пројеката за спровођење мера енергетске ефикасности за здравствену амбуланту у Балшићевој улици, чија је вредност око 13 милиона динара. 

 • Настављамо даље. Данас смо градоначелница и ја разговарали о будућим пројектима енергетске ефикасности - рекао је Антић и навео да се разговарало и о модернизацији Градске куће кроз мере енергетске ефикасности.

Министар Антић у Крушевцу: Топлана спремна дочекује зиму

 • Та зграда из 1904. као једно значајно историјско наслеђе под заштитом државе, заслужује ту врсту пажње. У наредном периоду ћемо пажљиво радити на пројекту који може да омогући да с једне стране сачувамо тај објекат, а са друге стране - да га унапредимо кроз мере енергетске ефикасности, казао је Антић. 

Министар је поручио да Крушевац заслужује велику пажњу Републике Србије, да је овај део Србије у врху приоритета, да је Моравски коридор који ће проћи поред Крушевца велика развојна шанса за тај град, за нове индустријске зоне и за привлачење нових инвестиција на чему ће се, наглашава, врло интезивно радили, 

 • Да би све то обезбедили, потребно је да обезбедимо и стабилно снабдевање свим кључним енергетима - рекао је Антић и подсетио да је Крушевац један од већих градова у Србији са најнижом ценом грејања у Србији, још од времена када је Братислав Гашић био градоначелник, а Вучић премијер, када је донета одлука да се не повећава цена грејања.

07.08.2019.

Антић: Услови рада и стандарда за рударе се стално побољшавају

Централна свечаност обележавања Дана рудара одржана је у Бору где је, министар рударства и енергетике Александар Антић, пожелео рударима да раде безбедно и оценио да се у Србији услови рада и стандарда за рударе стално побољшавају.

У Србији је 220 експлоатационих поља и 140 истражних поља и више од 22.000 рудара, рекао је министар и додао да се учешће ове гране повећало и сада износи преко два одсто БДП-а.

Антић: Услови рада и стандарда за рударе се стално побољшавају

Он је оценио да је 2019. година успешна у свим рударским гранама и додао да је производња угља у Србији четири одсто већа него прошле године.

 • Очекујем у наредном периоду да ће рударски сектор учинити да се наша укупна индустрија још брже развија и да, заокруживањем ових инвестиционих пројеката који су току, рударство у Србији изађе на неких око пет процената учешћа у БДП-у", рекао је Антић.

Додао је, такође, да ће до краја године бити обезбеђена нова опрема за руднике "Рембас", "Соко" и у одређеној мери за рудник "Штаваљ".

 • Ми планирамо да кроз одређене инвестиције и модернизацију унапредимо производњу и да повећамо пре свега ефикасност и безбедност на раду", поручио је Антић.

Антић: Услови рада и стандарда за рударе се стално побољшавају

Министар је нагласио да компанија "Циђин копер" (Zi Jin Cooper) има јако добре резултате и да су испуњења сва очекивања из времена када када је кинеска компанија преузела РТБ Бор, додајући да ће производња катодног бакра ове године бити већа за 26 одсто у односу на прошлогодишњи резултат.

Изразио је очекивање да ће рудник "Чукару Пеки" са експлоатацијом почети 2021. или 2022. године, као и да ће компанија "Рио Тинто" убрзати почетак експлоатације јадарита у Западној Србији.

Старији потпредседник "Циђин групе" и председник Надзорног одбора "Циђина" у Србији Џорџ Фанг, истакао је сјајну стогодишњу традицију рударства у Бору и нагласио да ће Срби и Кинези заједнички из величанствене историје изградити савршену будућност.

Напомињући да је и сам инжењер флотације и да је рудар, Фанг се захвалио рударима, а посебно њиховим породицама на уложеном труду и постигнутим резултатима уз очекивање и убеђење да ће за годину дана резултати бити још бољи.

Антић: Услови рада и стандарда за рударе се стално побољшавају

Генерални директор "Циђин Србија" Лонг Ји изразио је уверење да ће сарадња два народа у компанији бити узор за челично пријатељство.

Истакао је да је у овој години компанија примила 280 нових радника и најавио да ће бити нових радних места за подмладак, а за другу половину ове године најавио је повећање количине прераде и још боље пословне резултате компаније.

Ји је најавио и да ће ускоро бити завршени пројекти на основу чије имплементације ће бити смањења количина сумпора као и да се заједно са представницима градске власти компанија брине о небу изнад Бора.

У "Циђин Србија" сада ради око 5.100 запослених, а традиционалне награде "Инжењер Шистек" за изузетан допринос овој фирми додељене су Саши Перишићу, Арси Кљајевићу, Бојану Максимовићу и Небојши Стојановићу.

Захваљујући на признањима Перишић је истакао да су, иако их добијају појединци, оне увек за напоре и успехе група радника и сарадника.

02.08.2019.

Министар Антић са новоименованим амбасадором Руске Федерације

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је новоименованог амбасадора Руске Федерације у Републици Србији, Александра Боцан-Харченка са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике.

Министар Антић је у разговору истакао да Србија успешно реализује све заједничке енергетске пројекте са Русијом и да ти пројекти представљају веома битан део сарадње две земље.

Министар Антић са новоименованим амбасадором Руске Федерације

 • Реализација „Мапе пута“ са компанијом „Гаспром“ , као и све друге активности које се односе на изградњу Магистралног гасовода, Србија развија у складу са договореним роковима, имајући у виду неопходност сигурног снабдевања гасом, како наше земље, тако и земаља региона, истакао је министар Антић.

Министар Антић са новоименованим амбасадором Руске Федерације

За укупне политичке и економске односе Србије и Русије министар Антић је констатовао да су партнерски и на високом нивоу, да томе значајно доприносе пријатељски односи председника Александра Вучића и Владимира Путина и изразио наду у даље интензивирање односа две земље.

Амбасадор Харченко је истакао да је енергетика кључна област у укупним економским односима Србије и Русије и изразио уверење да ће две земље искористити све потенцијале за даље проширење економске сарадње.

22.07.2019.

Обележена слава рудара у Барошевцу
Антић: Да овај тежак посао учинимо лакшим

Рударска слава Свети Прокопије обележена је у цркви Покрова пресвете Борогородице у Барошевцу и полагањем венаца на спомен плочу рударима штрајкачима из 1939. године у Рудовцима.

Обележена слава рудара у Барошевцу

Слави су прусуствовали министар енергетике Александар Антић, директор ЕПС-а Милорад Грчић, представиници руководства и синдиката ЕПС-а, огранка РБ Колубара, као И челници општине Лазаревац.

Министар Антић том приликом је истакао да је производња струје и угља у Србији у односу на прошлу годину порасла и изнео податак да је производња угља на коповима у Колубари и Дрмну у дургом кварталу ове године већа за 4,9 одсто него у другом кварталу прошле године. То је, како је рекао, дало допринос укупном расту економије, повећању индрустријске производње и расту БДП-а.

 • На томе велика захвалост рударима и свим запосленима у ЕПС-у и надам се да ћемо са нашим заједничким плановима које имамо у влади да тако и наставимо до краја године - рекао је Антић и честитао рударима празник уз поруку да их тај светац чува на послу свих 365 дана у години.

 Обележена слава рудара у Барошевцу        Обележена слава рудара у Барошевцу

Напоменуо је да је производња угља од великог значаја за Србију и захвалио свим рударима на великом труду који је, како каже, важан за Србију и који нашој земљи даје економску стабилност. Подсетио је да је рад ЕПС-а у првом кварталу ове године такође био већи у односу на производњу елекртичне енергије и угља у односу на прошлу годину.

Према његовим речима, рударство у Србији постаје све значајнија индустријска грана која Србији може да омогући интензиван, стабилан и дугогодишњи раст и развој. Министар је рекао и да у Влади Србије планирају и отварање нових рударских пројеката међу којима су отварање два велика рудника светске класе Чукару Пеки и Јадар.

Обележена слава рудара у Барошевцу

Подсетио је да је пре неколико година рударство у нашем укупном БДП-у учествовало од 1 до 1,5 одсто а да данас учествује са 2 одсто:

 • Поносан сам на рударе и обећавам да ће Србија уложити максимум напора да се ефикасност, услови рада и безбедност унапређују и да овај тежак посао учинимо лакшим, закључио је министар Антић.

18.07.2019.

Министар Антић и проф. Дарко Трифуновић о научно-истраживачком аспекту сарадње са Кином

Министар рударства и енергетике Александар Антић који је и национални координатор за сарадњу са Кином у формату "Кина плус 17", разговарао је данас, са професором на београдском Факултету за безбедност Дарком Трифуновићем, поводом његовог пријема у висока научничка звања на две угледне кинеске институције, које се баве пројектом „Појас и пут“.

 Министар Антић и проф. Дарко Трифуновић о научно-истраживачком аспекту сарадње са Кином

Министар Антић је честитао професору Трифуновићу поводом одлуке кинеског универзитета Фудан, да му додели научно звање у рангу ванредног професора, као и одлуке шангајске академије друштвених наука - Центра за европске студије, која је изабрала Дарка Трифуновића за професора и именовала за координатора истраживања и промоције активности у вези са пројектом “Појас и пут”.

 • Ове одлуке угледних кинеских научних институција су, не само признање за рад професора Трифуновића, већ и веома конкретан напредак у укупној сарадњи Србије и Кине на пројекту Један појас-један пут, у смислу јачања научне и истраживачке сарадње наше две земље. Ми смо задовољни оваквим наставком сарадње, јер на пољу научног и истраживачког рада, а посебно у сектору енергетске безбедности, можемо много да научимо од Кине, али и да тој великој земљи понудимо и наша знања и сарадњу наших експерата”, изјавио је министар Антић.

 Министар Антић и проф. Дарко Трифуновић о научно-истраживачком аспекту сарадње са Кином

Уз захвалност министру Антићу на честитки и подршци, професор Дарко Трифуновић истакао је значај који кинеске институције придају сарадњи са Србијом у оквиру пројекта “Појас и пут”, а нарочито у области енергетике, као ослонцу ове сарадње и посебно личном доприносу министра Антића на реализацији конкретних пројеката у оквиру ове стратешке иницијативе.

16.07.2019.

Министар Антић са водећим француским енергетским компанијама

Министар рударства и енергетике Александар Антић одржао је одвојене састанке са француским компанијама током посете председника Француске Емануела Макрона Београду.

 Министар Антић са водећим француским енергетским компанијама

 • Сусрет председника Александра Вучића и Еманулеа Макрона и делегација Србије и Француске, идеална је прилика за јачање укупних политичких, стратешких, економских и пријатељских односа две државе, нагласио је министар Антић.

Он је казао да током разговора два председника послата снажна порука да Србија има искреног пријатеља у једној од најутицајнијих земаља ЕУ.

 • Састанци које смо одржали са водећим француским компанијама, и њихова изражена спремност да инвестирају у Србију и сарађују са овдашњим фирмама, управо доказују да Србија од Француске има снажну пордшку и дугорочног партнера који подразумева и оријентацију ка стратешко важним подручјима, истакао је министар Антић.

 Министар Антић са водећим француским енергетским компанијама

У том смислу, sа компанијом „Proparco“, која је део Француске развојне агенције, и има интерес да финансира пројекте из области обновљивих извора енергије, установљен је заједнички интерес за развој пројеката у циљу повећања удела коришћења енергије из обновљивих извора у Србији.

Akuo Energy, највећа француска приватна компанија која се бави производњом зелене енергије, потписала је Протокол о намерама са Владом Аутономне Покрајине Војводине за развој пројекта ветропарка у Башаиду код Кикинде.

 • Србија је током протекле две и по године „на мрежу“ ставила око 500 MW инсталисане снаге, у највећем делу из енергије ветра. С обзиром на то да располажемо великим капацитетима за производњу зелене енергије, све компаније са којима је делегација Србије водила разговоре, имају снажан интерес да остваре нове видове сарадње“, нагласио је министар Антић.

 Министар Антић са водећим француским енергетским компанијама

Он је казао да је са компанијом Електропривреде Стразбура, која је други највећи дистрибутер електричне енергије и гаса у Француској, српска страна потписала Меморандум о разумевању за коришћење дубоких геотермалних извора на територији општина Кикинда, Суботица и Сремска Митровица, за производњу топлотне енергије, јер Војводина поседује велики неискоришћени потенцијал када су термални извори у питању.

Француска компанија SUEZ Group - један од партнера Града Београда на развоју пројекта изградње регионалног центра за третман отпада у Винчи, са Београдским електранама је потписала ЈПП о третману отпада и пружању других услуга. Предвиђено је да се прерадом отпада произведи електрична енергија,као и топлотна енергија која ће бити коришћена у одређеним грејним подручјима на територији града. Састанку је присуствовао заменик градоначелника Горан Весић.

Челници компаније Schneider Electric потписали су споразуме о сарадњи са Електротехничким факултетом у Београду и Факултетом техничких наука у Новом Саду, чиме ће та компанија, кроз донирање опреме, пружити подршку српским студентима електротехнике.

Министар Антић указао је да Србија улаже велике напоре за прављење „енергетског микса“ и унапређење електроенергетског сектора и да постоји значајан простор за сарадњу са Schneider Electric.

 Министар Антић са водећим француским енергетским компанијама

 • С обзиром да је Schneider Electric једна од водећих светских компанија, пре свега, у области управљања електроенергетским системима, она представља природног партнера нашим енергетским компанијама. Подсећам да та компанија у Србији, у Новом Саду, производи најнапредније софтвере и алате за управљање дистрибутивним системима, изјавио је министар Антић.

Састанцима су присуствовали и министар заштите животне средине Горан Триван, потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, државни секретар у министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, помоћник министра Милош Бањац, В.Д. директор ЕПС-а, Милорад Грчић, као и директорка А.Д. Електромрежа Србије, Јелена Матејић.

07.07.2019.

Антић са делегацијом Националне комисије за реформе и развој НР Кине

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се делегацијом Националне комисије за реформе и развој НР Кине (NRDC), на челу са потпредесдником Нингом Јизхеом (Ning Jizhe).

 Антић са делегацијом Националне комисије за реформе и развој НР Кине

Министар Антић изнео је опредељење Владе Републике Србије да је сарадња са НР Кином у врху приоритета и подсетио да је током претходне посете председника Вучића НР Кини, са председником NRDC, Хеом Лифенгом, потписао План билатералне сарадње између Владе Републике Србије и Владе НР Кине у оквиру Иницијативе „Појас и пут“.

Антић је указао на изуетно висок ниво политичких, партнерских и стратешких односа, са великим бројем сусрета на највишем нивоу, уз подсећање да су председник Александар Вучић и председник Си Ђинпинг имали честе сусрете током претходних година.

 • За нас су од изузетног значаја преузимање Железаре у Смедереву од стране компаније HBIS, као и стратешко партнерство Ziјina у компанији РТБ Бор, али и долазак компаније Шандонг Линглонг, која је започела градњу фабрике гума у Зрењанину, изјавио је министар Антић.

 Антић са делегацијом Националне комисије за реформе и развој НР Кине

Он је рекао и да Србија са нестрпљењем очекује проширење сарадње са кинеским компанијама, као што је Guangtong New Energy Automobile Co. LTD, која је партнер Икарбуса а са чијим челницима је имао прилику да се сретне на у кинеском граду Ланџоу.

 • Србија је један од најснажнијих партнера Кине у Механизму сарадње Кина + 17 и кључна стратешка тачка у реализацији Иницијативе „Појас и пут“ у Централној и Источној Европи, нагласио је Антић.

Потпредседник NRDC Ning Jizhe казао је да је заједнички приоритет да се подигне ниво сарадње у области енергетике али и инфраструктуре. На састанку је обострано констатовано да су пројекти као што је Железара у Смедереву и стратешко партнерство у РТБ-у Бор изузетно важни у целој Централној и Југоисточној Европи и да ће се подршка за прилив кинеских инвестиција, посебно оних у области енергетике, наставити.

 Антић са делегацијом Националне комисије за реформе и развој НР Кине

 • Након ове посете са задовољством можемо да констатујемо да се сви пројекти између НР Кине и Републике Србије реализују успешно и да су међу најбољима у оквиру Механизма Кина + 17, оценио је Нинг.

Он је поновио да су преузимање Железаре у Смедереву, као и стратешко партнерство Ziјina у РТБ-у Бор међу најважнијим пројектима, а да је план да Србија буде међу највећим произвођачима бакра у Европи. Ning Jizhe на састанку је изнео предлоге за проширење кинеских инвестиција и сарадње у оквиру Иницијативе „Појас и пут“, како у енергетици, тако и у смислу повезивања индустрија две државе.

Састанку је присуствовала амбасадорка НР Кине Чен Бо, као и челници компанија HBIS и Ziјin, државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, као и представници Министарства рударства и енергетике и Националне комисије за реформе и развој НР Кине.

05.07.2019.

Ланџоу - Антић

Министар рударства и енергетике Александар Антић обишао је данас у Кини новоизграђену област града Ланџоу, где је смештена компанија "Гуанг Тонг Њу Енерџи", чији ће се електрични аутобуси до краја године наћи на београдским улицама.

Наиме, та кинеска компанија је парнтер "Икарбуса" који ће, крајем године, почети да производи такве електричне аутобусе.

 Ланџоу - Антић

 • Реч је о компанији која приозводи најсавременије електричне аутобусе који су у складу са највишим стандардима и са најквалитетнијим батеријама које се пуне шест од десет минута. Са том батеријом, по пројекту, возило може да издржи до 180 километара, а у условима градске вожње до 100 километара, што је отприлике оптимум за београдске услове", рекао је Антић.

Министар је објаснио да је данас обишао новоизграђену област која је у последњих десетак година изникла у околини града Ланџоу на надморској висини од 1.800 метара и у којој тренутно живи 300.000, а када пројекат буде готов, каже Антић, у тој области живеће милион људи.

 Ланџоу - Антић

У тој обласи, наводи Антић, послује око 200 од 400 компанија колико је предвиђено пројектом изградње, а осим са представницима компаније "Гуанг Тонг Њу Енерџи", министар се састао и са представницима компанија "Lanssi" и "Galaks International", али и обишао Национални институт за енергетска истраживања.

Антић је казао да је компанија "Lanssi" једна од водећих светских произвођача опреме за енергетске пројекте, рафинерије, петрохемијска постројења, истраживања и бушења нафте и гаса, која, наводи, испоручују целом свету.

 Ланџоу - Антић        Ланџоу - Антић

 • Ова компанија има висок ниво интересовања сарадње са Србијом и може своје услуге да понуди и нашој рафинерији, али и осталим предузећима из хемијског комплекса", рекао је Антић.

Додао је да су састанци добро прошли и са представницима компаније "Galaks International" која је,  како је казао, једна од највећих комапнија за развој пројеката и која гради велики комплекс у околини Ланџоуа, где ће живети око 80.000 људи.

И та компанија, наводи Антић, има интересовање да буде део државне делегације која ће посетити Србију.

Антић је у Ланџоу посетио и Национални институт за енергетска истраживања и казао да је то једна од водећих установа у свету када су у питању обновљиви извори енергије.

 Ланџоу - Антић

 • Та институција без сумње може да оствари квалитетну сарадњу са нашим универзитетима и институтима. Данас смо наравили прве контакте и мислим да ће наши стручњаци у размени искустава са овом институцијом бити у стању да нашој земљи, привреди, нашим енергетским компанијама бити у стању да пруже много добрих услуга", подвукао је Антић.

Министар Антић налази се у посети граду Ланџоу поводом наступа Србије на 25. кинеском сајму за инвестиције и трговину, где предводи делегацију у којој је око 20 српских предузећа.

04.07.2019.

Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње

Наступ Србије на 25. кинеском сајму за инвестиције и трговину у кинеском граду Ланџоу била је значајна прилика да српска делегација представи досадашње резултате сарадње са Кином и нове идеје за заједничку сарадњу две земље, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

 Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње

Министар енергетике, који предводи делегацију Србије у којој је и око 20 српских предузећа, каже да је Србија имала велику привилегију да буде почасни гост на овом сајму који је, истиче, један од најзначајнијих скупова те врсте у НР Кини.

 • Мислим да је ово била добра прилика за промоцију Србије, свега онога што може да понуди на овом све захтевнијем тржишту. Чињеница да је двадесетак српских компанија излагало на овом сајму и да је Србија имала почасни павиљон, знак је колико су односи између Србије и Кине снажни и колико кинеска страна те односе препознаје и са којим ентузијазмом и жељом имају планове да се та сарадња настави у будућности", рекао је Антић.

 Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње

Трговинска размена са Кином у 2018. години порасла је за 23 процента, а према речима министра, у овој години показује се тенденција даљег раста.

Ови подаци, доказ су, како је казао, да се добро ради на међусобним односима и сарадњи. Антић, који је и национални координатор за сарадњу са Кином у формату "Кина плус 17", говорио је на Форуму везаном за Иницијативу "Пут свиле".

 Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње

 • Сви наши кинески пријатељи и партнери увек истичу то стратешко партнерство између Кине и Србије и снажно лично пријатељство председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића као основу за даљи развој односа измедју Кине и Србије", казао је Антић.

У Кини је српска делегација промовисала заједничке пројекте са том најмногољуднијом државом света.

 • Истакли смо да кинеске компаније учествују у важним инфраструктурним и енергетским пројектима у Србији, али и да кинеске компаније, у све већој мери, улазе у директне инвестиције у Србији".

Пример тих инвестиција су, подсећа, улазак кинеске компаније ХБИС у Железару Смедерево, затим, Зијин у РТБ Бор.

 Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње

Као пример гринфилд инвестиција Антић је истакао улагање кинеског Линглонга у фабрику за производњу гума у Зрењанину, а као још једну потврду чврсте сарадње две земље и доказа да такве заједничке подухвате Србија може да очекује и у будућности, истиче такође, инвестирање Кинеза у предузеће Икарбус.

03.07.2019.

Министар Антић на челу српске делегације на 25. кинеском Ланџоу сајму инвестиција и трговине

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са највишим званичницима провинције Гансу у Народној Републици Кини, где предводи делегацију Србије на 25. кинеском Ланџоу сајму за инвестиције и трговину. Током првог дана посете граду Ланџоу, министар се састао са делегацијом коју је предводио Секретар комитета Комунистичке партије Кине и председник Сталног комитета Народног конгреса провинције Гансу, Лин Дуо.

 Министар Антић на челу српске делегације на 25. кинеском Ланџоу сајму инвестиција и трговине

Овом приликом Антић је изразио захвалност на позиву Србији за овако значајну манифестацију, истакавши да провинција Гансу има стратешку позицију у иницијативи „Појас и пут“, будући да неки од најзначајнији путних праваца којима се одвија трговина, пролазе управо кроз ту провинцију.

 Министар Антић на челу српске делегације на 25. кинеском Ланџоу сајму инвестиција и трговине

 • Србија је почасни гост на 25. кинеском Ланџоу сајму за инвестиције и трговину и изузетно је задовољство бити на челу делегације наше земље. Председници Србије и НР Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг, готово свакодневно раде на јачању највиших економских и политичких односа, и они ће бити све јачи, а сарадња све ближа и интензивнија у времену које долази. Србија је снажан партнер Кине у оквиру иницијативе „Појас и пут“, и управо ћемо на овом форуму представити све потенцијале за јачање сарадње међу народима на свим пољима, даљи развој заједничких инвестиција, али и за повећање трговинске размене Србије и Кине“, нагласио је министар Антић.

 Министар Антић на челу српске делегације на 25. кинеском Ланџоу сајму инвестиција и трговине

Министар је позвао представнике Гансу провинције да посете Србију на највишем политичком нивоу, и том приликом се сусретну лично са представницима државног врха Србије.

Секретар комитета Комунистичке партије Кине и председник Сталног комитета Народног конгреса провинције Гансу, Лин Дуо указао је на спремност за унапређење економских односа те провинције и Србије.

 • Долазак наше делегације у Србију и сусрет са државним врхом за нас је још једна потврда пријатељства две земље и продубљивања привредне сарадње кроз нове инвестиције и унапређење трговинских односа Кине и Србије, изјавио је Лин Дуо.

 Министар Антић на челу српске делегације на 25. кинеском Ланџоу сајму инвестиција и трговине

Министар Антић сутра ће се обратити на Форуму „Пут свиле и кооперативни развој“, а на маргинама сајма предвиђени су састанци са представницима кинеских компанија.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци Укидање печата Укидање печата Шампиони безотовинског плаћања