Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

11.02.2020.

Јавно слушање у Народној Скупштини на тему квалитета ваздуха у Србији
Антић: Енергетски сектор највише допринео мерама заштите животне средине

За енергетски сектор заштита животне средине је питање од највећег приоритета, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и додао да су у току пројекти вредни 485 милиона евра који имају за циљ да допринесу смањењу негативног утицаја на животну средину.

Министар је додао да се приликом снабдевања енергентима настоји да се то чини на одржив начин, уз поштовање свих важних стандарда заштитте животне средине.

 Јавно слушање у Народној Скупштини на тему квалитета ваздуха у Србији

 • За енергетски сектор заштита животне средине није 13. рупа на свирали, већ питање од највећег приоритета", рекао је Антић на Јавном слушању о квалитету ваздуха у Србији које је одржано у Скупштини Србије.

Истакао је да је енергетски сектор, нарочито ЕПС највише пажње и инвестиција усмерио на заштиту животне средине.

Како каже, ЕПС је у претходном периоду уложио 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, превасходно замене филтера у термоелектранама, како би се смањиле емисије загађујућих честица.

Такође, доста се ради и на на одсумпоравању димних гасова, додао је Антић. Он је навео пример да је у Обреновцу, после замене електрофилтера регистровано осам пута мање емисије прашкастих материја него раније. Такодје ПМ честица је 2018. године било два и по пута мање него 2011.

 Јавно слушање у Народној Скупштини на тему квалитета ваздуха у Србији

Антић је казао и да су емисије азотног оксида 2018. године биле испод дозвољног нивоа. Истакао је да је емисија сумпордиоксида проблем који се решава и додао да је план да се тај проблем реши до 2023.године.

Антић је казао такође да су топлане урадиле доста са смање негативан утицај на заштиту животне средине и да је повећан удео коришћења гаса, односно мазута у односу на ранији период.

Навео је да су пројекти који се раде у циљу смањења негативног утицаја на животну средину вредни 485 милиона евра.

 • Радимо озбиљно на гасификацији, чиме ће се додатно смањити утицај на загађење, а настављамо са мерама енергетске ефикасности. Нажалост, имали смо периоде када је квалитет вадзуха био лошији него сада и када се није чинило довољно да се стање унапреди", закључио је Антић.

03.02.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ
СПИСАК КАНДИДАТА ПО ШИФРАМА – радно место под тачком 2. и 3. конкурса

СПИСАК КАНДИДАТА ПО ШИФРАМА – радно место под тачком 2. конкурса

СПИСАК КАНДИДАТА ПО ШИФРАМА – радно место под тачком 3. конкурса

17.01.2020.

Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

Министар рударства и енергетике Александар Антић договорио је у Прагу наставак интензивне сарадње са Чешком у сектору рударства и енергетике, и очекује скору реализацију пројекта набавке опреме и модернизацију производње у рудницима Соко и Рембас.

 Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

Антић се са делегацијом Србије, у којој су били и представници ЕПС-а и Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица, састао и са представницима већег броја чешких компанија, као што су Škoda Praha, Ostroj, EUTIT, NOEN.

 • Обишли смо рудник Билина, као и једну од најмодернијих европских термоелектрана Ледвице. Имали смо читав низ активности од којих очекујемо да ћемо у наредном периоду имати можда и неку конкретну сарадњу", казао је Антић.

 Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

Он је навео да је делегација Србије имала изузетно успешну дводневну посету Чешкој и веома садржајне разговоре са потпредседником чешке Владе и министром индустије и енергетике Чешке, Карелом Хавличеком.

 Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

 • Договорили смо наставак интензивне сарадње наше две земље у сектору рударства и енергетике. Постигли смо договор да заједнички дефинишемо све оне кључне приоритете у енергетским политикама, узимајући у обзир да је Чешка, као држава ЕУ, донекле сличног енергетског микса као и Србија", рекао је Антић.

Како је рекао, искуства Чешке у области обновљивих извора енергије и термокапацитета важна су и за енергетску транзицију Србије.

 • Конкретна сарадња договорена је у области рударства, геолошких истраживања, као и сарадња наших геолошких завода и института за рударство и металургију. Уговорен је читав низ инстисутиционалних ствари и оквира које ћемо на нивоу две владе и два министарства у наредном периоду дефинисати и заједнички реализовати", истакао је Антић.

 Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

Министар је казао да су од изузетног значаја контакти и сусрети које је делегација имала са већим бројем чешких компанија.

С озбиром на то да су, према речима министра, у делегацији били и представници ЕПС и ЈП Ресавица, посета је била прилика да српске енергетске и рударске компаније разговарају са представницима компанија у Чешкој о могућој сарадњи и конкретним пројектима.

 Антић у Прагу са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије и трговине Карелом Хавличеком

Антић је навео да се разговорало и о руднику Штаваљ, као и да су дефинисали читав низ активности које претходе том пројекту.

 • Кад је у питању ЕПС, пре свега наш рударски сектор, разговарали смо и са Škoda Praha везано за модернизацију постојећих капацитета, али и са компанијом NOEN, која у Чешкој заједно са својим партнерским компанијама, има значајну улогу пре свега у изградњи рударске опреме и великих рударских капацитета за експлоатацију угља", казао је министар Антић.

06.01.2020.

Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама“

Министар рударства и енергетике Александар Антић.изјавио је да је енергетски систем Србије за текућу зиму потпуно припремљен и стабилан, да су обезбеђене довољнe количине гаса и осталих енергената, а да око 60 топлана широм Србије ради у режиму 24 сата дневно како би грађани у пријатној атмосфери провели празнике.

Он је то рекао приликом обиласка радника ЈКП "Београдске електране" којима је захвалио што раде 24 сата дневно како би домови у Београду били топли.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

 • Пред нама је потпуно стабилан систем у свим енергетским компанијама. Добро смо се припремили за зиму, сви сегменти добро функционишу, од производње, преноса и дистрибуције електричне енергије, преко снабдевања гасом и осталим енергентнима до поузданог рада топлотних система широм Србије", рекао је Антић новинарима у ЈКП "Београдске електране", које је обишао у друштву председника Скупштине града Београда Николе Никодијевића.

Према речима министра, Србија има пуну сигурност снабдевања гасом, уз чињеницу да је складиште Банатски двор пуно и да у њему има више од 500 милиона метара кубних ускладиштеног гаса.

Кад је реч о осталим енергентима, министар Антић је додао да на депонијама Електропривреде Србије (ЕПС) има око 1,6 милиона тона угља.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама        Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

 • Једна потпуно сигурна енергетска ситуација која нам гарантује нормалну и мирну зиму. За све то смо имали велику подршку Владе Србије и председника Александра Вучића да се добро припремимо, због тога је ово једна од година за коју можемо да кажемо да смо најбоље припремљени за зимски период, подвукао је министар.

Говорећи о раду ЈКП "Београдске електране", Антић је казао да је то компанија од изузетног значаја за укупан енергетски систем у земљи, као и да Топлана "Нови Београд" представља највећег појединачног произвођача и дистрибутера у Југоисточној Европи.

Он је додао и да систем "Београдских електрана" обезбеђује топлотно грејање за више од милион Београђана, да греје више од 315.000 станова и укупну површину, укључујући и пословни простор, од 22 милиона квадратних метара.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

Министар је истакао и да је пред тим предузећем велика инвестициона година, наводећи да београдске топлане заједно са Градом Београдом, а уз подршку Владе Србије, развијају пројекат топлодалековода од Обреновца до топлане на Новом Београду.

 • То је део једне дугорочне визије, једног стабилизовања читавог система рада, додатне енергетске сигурности, безбедности рада и ефикасног коришћења домаћих ресурса, оценио је Антић.

Очекује, каже, да ће у овој години бити потписан уговор о финансирању тог пројекта, као и да ће убрзо након тога почети радови на изградњи топлодалековода.

Антић је навео и да је значајан пројекат топловода од Винче, односно, будућег постројења за производњу топлотне електричне енергије на отпаду, до топлане на Коњарнику.

Осим тога, додао је министар, "Београдске електране" имају у свом систему више од 1.600 километара мреже, које, истиче, треба адекватно одржавати, али и модернизовати.

Подсетио је и да се ради на затварању индивидуалних котларница, које су, додаје, велики загађивачи града, истичући да се у 2020. планира гашење четири или пет таквих котларница.

02.01.2020.

Министар Антић обишао Поље Г – Колубара
Александар Антић: Електропривреда Србије и Србијагас ће радити још ефикасније

Министар рударства и енергетике Александар Антић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић посетили су површински коп Поље Г - Рударског басена Колубара, поводом остварења производње и ширења копа преко Ибарске магистрале. Овај коп отворен је у септембру 2017. године, а производња угља почела је крајем исте године. Предуслов за почетак експлоатације на Пољу „Г“ било је измештање око 2,6 километара реке Колубаре.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

Планирана производња угља за потребе ТЕ „Никола Тесла“ у Обреновцу испуњена је још 14. децембра, а биланс за све термокапацитете остварен је, такође, пре краја године, 15. децембра.

 • Огранак РБ „Колубара“, годину на измаку испраћа одличним производним резултатима, сигурном и континуираном производњом угља и финализацијом капиталних инвестиционих пројеката, чиме се отвара простор за ширење копова, оценио је министар Антић.

“Имајући у виду високу калоријску вредност лигнита млађег тамнавског лежишта, као и радове на проширењу копа преко Ибарске магистрале, према речима министра, пун капацитет развоја “Поља Г” и “Поља Е” има стратешки значај за српску енергетику.

Он је захвалио запосленима у РБ “Колубара”, који представља један од најснажнијих стубова нашег енергетског система.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

 • Наравно да су ЕПС и Србијагас најважнија предузећа и увек су у првом плану, и ми ћемо приоритетно радити да имамо у њима ефикасније процесе управљања и производње. Све препоруке Светске банке иду у правцу да наша јавна предузећа морају да функционишу ефикасније и да морају да остварују боље резулате“, рекао је Антић.

Министар је казао да у програму Србија 2025 постоје два сегмента.

 • Први, ми са Светском банком радимо интензивно и она је у својим препорукама за интезивнији раст нашег БДП-а предвидела јачање конкурентности и отварање тржишта и слично, а део тих препорука СБ се односе на Србијагас и ЕПС, са становишта раздвајања енергетских делатности и са становишта веће тржишне утакмице. Други сет питања, није у вези само са та два предузећа, већ са укупним јавним сектором и свим нашим јавним предузећима“, објаснио је Антић.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

Он је саопштио да се препоруке односе и на то да рад предузећа по питању ефиканости треба да буде у складу са европским стандардима. Сходно томе, Електропривреда Србије и Србијагас ће радити још ефикасније, изјавио је министар поводом најаве премијерке Ане Брнабић да програм Србија 2025. предвиђа реформу и та два државна предузећа.

В.д. директора ЕПС Милорад Грчић, указао је да је ЕПС већ значајно унапредио пословање, с обзиром на то да је смањио губитке на мрежи са око 13 на 11,5 одсто, што је уштеда од 300 мегавата годишње, али и значајно повећао наплату која је у 2019. износила 101 одсто (актуелних и старих потраживања).

01.01.2020.

Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Енергетска ситуација је апсолутно стабилна и енергетски сектор је у 2020. годину ушао утегнут и спреман да обезбеди грађанима сигурно снабдевање свим кључним енергентима, поручио је министар рударства и енергетике Александар Антић, током традиционалног обиласка запослених у Националном диспечерском центру ЕМС-а, који су дежурали у новогодишњој ноћи.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

У ЕМС -у је том приликом речено да је новогодишња ноћ протекла у најбољем реду и да није било никаквих проблема у снабдевању потрошача електричном енергијом.

 • Желим свим грађанима, са пуном одговорношћу, да потврдим да је пред нама једна мирна зима, у којој ћемо имати пуно снабдевање свим кључним енергентима и изузетно квалитетан рад наших енергетских компанија, као и топлана широм Србије“, поручио је Антић.

Министар, који је посетио Национални диспечерски центар заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић, истакао је да је ЕМС тачка са које се најбоље може видети стање нашег електро-енергетског система.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

 • То је тачка са које се управља нашим енергетским системом. То је најзначајнији део не само српског већ и регионалног управљачког система, када је пренос струје у питању“, објаснио је Антић.

Министар је рекао да традиционално обилази запослене у ЕМС-у који брину о нашем енергетском систему и пожелео њима, као и свим запосленима у енергетском сектору, срећну и успешну Нову годину.

Антић им је захвалио она огромној енергији и посвећености, како би Србија била снабдевена потребном енергијом.

 • И у данима када Србија одмара и слави, више од 10.000 људи у сваком тренутку ради у нашим енергетским компанијама, у производњи, преносу, дистрибуцији електричне енергије и свих осталих енергената“, рекао је Антић и додао да је тренутно у првој смени укупно више од 10.000 људи ангажовано у енергетским компанијама.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Он је нагласио да је ЕМС енергетска компанија за сваку похвалу и да ради по највишим европским стандардима.

Како је рекао, ЕМС је апсолутно “утегнута” и организована на најмодернији начин, пошто има свега 1,72 одсто губитака у преносном систему, што је далеко боље од просека ЕУ који је око два одсто.

 • То није дошло тек тако или само по себи, већ је реч о системском организовању и управљању, као и врхунском одржавању. Ми настављамо у ЕМС-у са снажном развојном компонентом у 2020. и са инвестицијама. Ова година нам доноси наставак реализације Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије“, истакао је министар.

Антић је најавио да ће се радити деоницу 2, од Крагујевца до Краљева односно подизање и трафо станица и далековода на ниво од 400 кВ, што ће додатно поправити напонску ситуацију и учинити ЕМС још успешнијим.

 • Убрзавамо тај пројекат са свим фазама. Надам се да ћемо у најкраћем року ући и у фазу изградње интерконекције са БиХ и Црном Гором. То је далековод Бајина Башта – Пљевља – Вишеград који ће нас довести у ситуацију да можемо да се повежемо и са црногорско-италијанским каблом. Да све ово што радимо и у производњи и по питању обновљивих извора енергије добије нову димензију приступим на италијанско тржиште, нагласио је Антић.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Он је, говорећи о енергентима, истакао да даје резултате све што се у претходних неколико месеци радило у Србијагасу на обезбеђивању довољних количина гаса за све могуће сценарије.

 • Такође, све што смо радили у ЕПС-у, да бисмо се добро припремили за зиму, и ремонт и појачана производња угља, довело нас је у ситуацију да су нама сада депоније угља значајно пуније него претходних година“, рекао је министар Антић.

Пожелео је грађанима све најбоље у 2020, пуно здравља и породичне среће и поручио да Србија наставља убрзано да се развија и постаје боље место за живот.

 • Председник Србије Александар Вучић и Влада имају само један циљ, а то је да се живот у Србији мења и да буде све бољи, закључио је Антић.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS Геолошки информациони систем Србије – ГеолИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци Укидање печата ЂЕРДАП - Геопарк Шампиони безотовинског плаћања