Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

06.01.2020.

Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама“

Министар рударства и енергетике Александар Антић.изјавио је да је енергетски систем Србије за текућу зиму потпуно припремљен и стабилан, да су обезбеђене довољнe количине гаса и осталих енергената, а да око 60 топлана широм Србије ради у режиму 24 сата дневно како би грађани у пријатној атмосфери провели празнике.

Он је то рекао приликом обиласка радника ЈКП "Београдске електране" којима је захвалио што раде 24 сата дневно како би домови у Београду били топли.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

 • Пред нама је потпуно стабилан систем у свим енергетским компанијама. Добро смо се припремили за зиму, сви сегменти добро функционишу, од производње, преноса и дистрибуције електричне енергије, преко снабдевања гасом и осталим енергентнима до поузданог рада топлотних система широм Србије", рекао је Антић новинарима у ЈКП "Београдске електране", које је обишао у друштву председника Скупштине града Београда Николе Никодијевића.

Према речима министра, Србија има пуну сигурност снабдевања гасом, уз чињеницу да је складиште Банатски двор пуно и да у њему има више од 500 милиона метара кубних ускладиштеног гаса.

Кад је реч о осталим енергентима, министар Антић је додао да на депонијама Електропривреде Србије (ЕПС) има око 1,6 милиона тона угља.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама        Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

 • Једна потпуно сигурна енергетска ситуација која нам гарантује нормалну и мирну зиму. За све то смо имали велику подршку Владе Србије и председника Александра Вучића да се добро припремимо, због тога је ово једна од година за коју можемо да кажемо да смо најбоље припремљени за зимски период, подвукао је министар.

Говорећи о раду ЈКП "Београдске електране", Антић је казао да је то компанија од изузетног значаја за укупан енергетски систем у земљи, као и да Топлана "Нови Београд" представља највећег појединачног произвођача и дистрибутера у Југоисточној Европи.

Он је додао и да систем "Београдских електрана" обезбеђује топлотно грејање за више од милион Београђана, да греје више од 315.000 станова и укупну површину, укључујући и пословни простор, од 22 милиона квадратних метара.

 Министар Александар Антић на Бадње вече у „Београдским електранама

Министар је истакао и да је пред тим предузећем велика инвестициона година, наводећи да београдске топлане заједно са Градом Београдом, а уз подршку Владе Србије, развијају пројекат топлодалековода од Обреновца до топлане на Новом Београду.

 • То је део једне дугорочне визије, једног стабилизовања читавог система рада, додатне енергетске сигурности, безбедности рада и ефикасног коришћења домаћих ресурса, оценио је Антић.

Очекује, каже, да ће у овој години бити потписан уговор о финансирању тог пројекта, као и да ће убрзо након тога почети радови на изградњи топлодалековода.

Антић је навео и да је значајан пројекат топловода од Винче, односно, будућег постројења за производњу топлотне електричне енергије на отпаду, до топлане на Коњарнику.

Осим тога, додао је министар, "Београдске електране" имају у свом систему више од 1.600 километара мреже, које, истиче, треба адекватно одржавати, али и модернизовати.

Подсетио је и да се ради на затварању индивидуалних котларница, које су, додаје, велики загађивачи града, истичући да се у 2020. планира гашење четири или пет таквих котларница.

02.01.2020.

Министар Антић обишао Поље Г – Колубара
Александар Антић: Електропривреда Србије и Србијагас ће радити још ефикасније

Министар рударства и енергетике Александар Антић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић посетили су површински коп Поље Г - Рударског басена Колубара, поводом остварења производње и ширења копа преко Ибарске магистрале. Овај коп отворен је у септембру 2017. године, а производња угља почела је крајем исте године. Предуслов за почетак експлоатације на Пољу „Г“ било је измештање око 2,6 километара реке Колубаре.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

Планирана производња угља за потребе ТЕ „Никола Тесла“ у Обреновцу испуњена је још 14. децембра, а биланс за све термокапацитете остварен је, такође, пре краја године, 15. децембра.

 • Огранак РБ „Колубара“, годину на измаку испраћа одличним производним резултатима, сигурном и континуираном производњом угља и финализацијом капиталних инвестиционих пројеката, чиме се отвара простор за ширење копова, оценио је министар Антић.

“Имајући у виду високу калоријску вредност лигнита млађег тамнавског лежишта, као и радове на проширењу копа преко Ибарске магистрале, према речима министра, пун капацитет развоја “Поља Г” и “Поља Е” има стратешки значај за српску енергетику.

Он је захвалио запосленима у РБ “Колубара”, који представља један од најснажнијих стубова нашег енергетског система.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

 • Наравно да су ЕПС и Србијагас најважнија предузећа и увек су у првом плану, и ми ћемо приоритетно радити да имамо у њима ефикасније процесе управљања и производње. Све препоруке Светске банке иду у правцу да наша јавна предузећа морају да функционишу ефикасније и да морају да остварују боље резулате“, рекао је Антић.

Министар је казао да у програму Србија 2025 постоје два сегмента.

 • Први, ми са Светском банком радимо интензивно и она је у својим препорукама за интезивнији раст нашег БДП-а предвидела јачање конкурентности и отварање тржишта и слично, а део тих препорука СБ се односе на Србијагас и ЕПС, са становишта раздвајања енергетских делатности и са становишта веће тржишне утакмице. Други сет питања, није у вези само са та два предузећа, већ са укупним јавним сектором и свим нашим јавним предузећима“, објаснио је Антић.

 Министар Антић обишао Поље Г – Колубара

Он је саопштио да се препоруке односе и на то да рад предузећа по питању ефиканости треба да буде у складу са европским стандардима. Сходно томе, Електропривреда Србије и Србијагас ће радити још ефикасније, изјавио је министар поводом најаве премијерке Ане Брнабић да програм Србија 2025. предвиђа реформу и та два државна предузећа.

В.д. директора ЕПС Милорад Грчић, указао је да је ЕПС већ значајно унапредио пословање, с обзиром на то да је смањио губитке на мрежи са око 13 на 11,5 одсто, што је уштеда од 300 мегавата годишње, али и значајно повећао наплату која је у 2019. износила 101 одсто (актуелних и старих потраживања).

01.01.2020.

Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Енергетска ситуација је апсолутно стабилна и енергетски сектор је у 2020. годину ушао утегнут и спреман да обезбеди грађанима сигурно снабдевање свим кључним енергентима, поручио је министар рударства и енергетике Александар Антић, током традиционалног обиласка запослених у Националном диспечерском центру ЕМС-а, који су дежурали у новогодишњој ноћи.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

У ЕМС -у је том приликом речено да је новогодишња ноћ протекла у најбољем реду и да није било никаквих проблема у снабдевању потрошача електричном енергијом.

 • Желим свим грађанима, са пуном одговорношћу, да потврдим да је пред нама једна мирна зима, у којој ћемо имати пуно снабдевање свим кључним енергентима и изузетно квалитетан рад наших енергетских компанија, као и топлана широм Србије“, поручио је Антић.

Министар, који је посетио Национални диспечерски центар заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић, истакао је да је ЕМС тачка са које се најбоље може видети стање нашег електро-енергетског система.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

 • То је тачка са које се управља нашим енергетским системом. То је најзначајнији део не само српског већ и регионалног управљачког система, када је пренос струје у питању“, објаснио је Антић.

Министар је рекао да традиционално обилази запослене у ЕМС-у који брину о нашем енергетском систему и пожелео њима, као и свим запосленима у енергетском сектору, срећну и успешну Нову годину.

Антић им је захвалио она огромној енергији и посвећености, како би Србија била снабдевена потребном енергијом.

 • И у данима када Србија одмара и слави, више од 10.000 људи у сваком тренутку ради у нашим енергетским компанијама, у производњи, преносу, дистрибуцији електричне енергије и свих осталих енергената“, рекао је Антић и додао да је тренутно у првој смени укупно више од 10.000 људи ангажовано у енергетским компанијама.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Он је нагласио да је ЕМС енергетска компанија за сваку похвалу и да ради по највишим европским стандардима.

Како је рекао, ЕМС је апсолутно “утегнута” и организована на најмодернији начин, пошто има свега 1,72 одсто губитака у преносном систему, што је далеко боље од просека ЕУ који је око два одсто.

 • То није дошло тек тако или само по себи, већ је реч о системском организовању и управљању, као и врхунском одржавању. Ми настављамо у ЕМС-у са снажном развојном компонентом у 2020. и са инвестицијама. Ова година нам доноси наставак реализације Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије“, истакао је министар.

Антић је најавио да ће се радити деоницу 2, од Крагујевца до Краљева односно подизање и трафо станица и далековода на ниво од 400 кВ, што ће додатно поправити напонску ситуацију и учинити ЕМС још успешнијим.

 • Убрзавамо тај пројекат са свим фазама. Надам се да ћемо у најкраћем року ући и у фазу изградње интерконекције са БиХ и Црном Гором. То је далековод Бајина Башта – Пљевља – Вишеград који ће нас довести у ситуацију да можемо да се повежемо и са црногорско-италијанским каблом. Да све ово што радимо и у производњи и по питању обновљивих извора енергије добије нову димензију приступим на италијанско тржиште, нагласио је Антић.

 Александар Антић: Енергетски сектор “утегнут” ушао у 2020. годину

Он је, говорећи о енергентима, истакао да даје резултате све што се у претходних неколико месеци радило у Србијагасу на обезбеђивању довољних количина гаса за све могуће сценарије.

 • Такође, све што смо радили у ЕПС-у, да бисмо се добро припремили за зиму, и ремонт и појачана производња угља, довело нас је у ситуацију да су нама сада депоније угља значајно пуније него претходних година“, рекао је министар Антић.

Пожелео је грађанима све најбоље у 2020, пуно здравља и породичне среће и поручио да Србија наставља убрзано да се развија и постаје боље место за живот.

 • Председник Србије Александар Вучић и Влада имају само један циљ, а то је да се живот у Србији мења и да буде све бољи, закључио је Антић.

31.12.2019.

Антић: Оверено 44,7 милиона тона руде бакра и злата у
Горњој зони лежишта Чукару Пеки

У Горњој зони лежишта Чукару Пеки код Бора, данас је оверено 44,7 милиона тона руде са високим садржајем бакра и пратећим садржајем злата и сребра, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар је казао да кинеска компанија Зиђин интензивно ради на пројекту отварања рудника Чукару Пеки, чија би изградња могла да почне у 2020. години, а експлоатација у другој половини 2021.

Он је истакао да је за Зиђин али И за Србију, отварање рудника Чукару Пеки један од приоритета, у области рударства.

 • Велика вест је да смо ми данас потписали Решење о утврђивању и овери резерви руде у налазишту Чукару Пеки. У Горњој зони оверене су резерве на око 44,7 милиона тона руде са високим садржајем бакра и пратећим садржајем злата и сребра", рекао је Антић.

Министар је додао да данашња овера резерви омогућава Зиђину да у 2020. настави са активностима за отварање рудника Чукару Пеки.

 • Ми очекујемо у 2020.години почетак радова на отварању рудника, а прву експлоатацију бакра већ у другој половини 2021. Србија ће, са том новом производњом бакра, доћи у позицију да утицај рударства на БДП значајно порасте. Наше процене су врло оптимистичне и очекујемо у наредних неколико година да ће рударство са садашњих два одсто учешћа у БДП-у порасти на неких четири до пет одсто", истакао је Антић.

Министар је оценио да ће то дати велики допринос укупном развоју српске привреде.

23.12.2019.

Антић: Јачање сарадње Србије, Црне Горе и Републике Српске у области енергетике

Министар рудартсва и енергетике Александар Антић састао се са министром енергетике Републике Српске Петром Ђокићем и државним секретаром Министарства економије Црне Горе задуженим за енергетику Николом Вујовићем.

Састанак је одржан на иницијативу Министарства рударства и енергетике Републике Србије, са циљем интензивирања сарадње у области енергетике. Три стране сложиле су се да је изузетно значајно што постоји заједничка иницијатива за продубљивање енергетске сарадње, са посебним освртом на искоришћавање богатих хидропотенцијала.

 Антић: Јачање сарадње Србије, Црне Горе и Републике Српске у области енергетике

Истакнуто је да је важно да све три стране препознају значај регионалне енергетске сарадње, будући да енергетска сигурност не може да буде питање само једне државе, већ целог региона. Три стране сагласиле су се да ће у што краћем року бити потписан Меморандум о разумевању о регионалној хидролошкој сарадњи, имајући у виду постојеће заједничке хидроенергетске објекте, али и потребу да у функцију буду стављени хидропотенцијали којима располажемо.

Меморандумом ће такође бити дефинисана заштита животне средине, као и управљање водама, ради одбране од поплава у речним подручјима.

 Антић: Јачање сарадње Србије, Црне Горе и Републике Српске у области енергетике

На састанку је било речи и о динамици развоја интерконекције за пренос електричне енергије Бајина Башта – Пљевља –Вишеград, као дела пројекта Трансбалканског коридора.

Имајући у виду да је Црна Гора недавно пустила у рад подводни кабл за пренос електричне енергије до Италије, оцењено је да ће ово бити прилика да се максимално искористе сви енергетски потенцијали, укључујући термо, ветро и хидро сектор.

Данас је у Београду договорена и координација електропривредних компанија Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и чешћи сусрети на нивоу министара и државних секретара. Три стране такође су размотриле и отворене теме које се тичу наслеђених нерешених питања у вези са заједничким енергетским пројектима и објектима, као и начине за изналажење модела за скоро решавање тих питања.

 Антић: Јачање сарадње Србије, Црне Горе и Републике Српске у области енергетике

Састанку су присуствовали и државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, саветник председника Владе Црне Горе Љубо Кнежевић, в.д. генералног директора ЈП ЕПС-а - Милорад Грчић, као и директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте ЈП ЕПС - Владимир Марковић.

01.12.2019.

Антић са турским министром енергетике Фатихом Донмезом поводом завршетка пројекта ТАНАП у Турској

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Ипсали, са турским министром енергетике и природних ресурса Фатихом Донмезом. Након састанка, Антић је казао да је Турска реализовала велики пројекат – изградњу ТАНАП-а, гасовода дугачког готово 1850 км. Он је подсетио да је циљ пројекта ТАНАП да се природни гас који се производи на два гасна поља Шах Дениз у Азербејџану и у области Каспијског мора, допреми у Турску и Европу. Тај пројекат заједно са гасоводом „Јужни Кавказ“ и Транс-јадранским гасоводом ТАП, сачињава „Јужни гасни коридор“, укупног капацитета 16 милијарди кубних метара гаса годишње.

 Антић са турским министром енергетике Фатихом Донмезом поводом завршетка пројекта ТАНАП у Турској

 • То је изузетно важно за читав регион, јер омогућава дивесификацију снабдевања гасом. Нови извори гаса допринеће да читав наш регион буде енергетски безбеднији и стабилнији. То омогућава такође, да кроз све те гасоводе и LNG терминале региона, а поготово LNG терминал у Александополију омогући додатне изворе снабдевања гасом, изјавио је министар Антић.

Он је оценио да то свакако представља добру шансу и за Србију, узимајући у обзир да се у овом тренутку развијају два пројекта која су у врху европских и регионалних приоритета. То је интерконекција Грчка – Бугарска, и интерконекција Бугарска – Србија, односно гасовод Софија – Димитровград – Ниш. Те две интерконекције нас повезују са Јужним гасним коридором и оне омогућавају да Србија, а сутра и БиХ, могу да очекују гас из овог правца снабдевања.

 Антић са турским министром енергетике Фатихом Донмезом поводом завршетка пројекта ТАНАП у Турској

 • Ми ћемо те две интерконекције завршити до 2022.године, тако да већ негде у периоду од 2023 – 2025.године, када се очекује да ће се и повећати производња гаса у Азербејџану, овај гас и тај гасовод може да буде врло конкурентан и на нашем тржишту, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар је нагласио да би Србија требало да постане значајан партнер у повећању укупне енергетске безбедности читавог региона.

 Антић са турским министром енергетике Фатихом Донмезом поводом завршетка пројекта ТАНАП у Турској

 • Важно нам је што данас представљамо Србију на месту где су се окупили лидери Турске, Азербејџана, Грузије. Енергетска безбедност је стратешко, геополитичко питање сваке државе, и као таква не познаје границе. Србија је јасно дефинисала своје циљеве по питању постизања сигурности снабдевања гасом, развијамо значајне пројекте,  и за то, као Влада, имамо снажну подршку председника Александра Вучића, нагласио је министар.

Делегација Републике Србије коју су чинили министар рударства и енергетике Александар Антић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, на позив председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана и министра енергетике Фатиха Донмеза, представљала је Републику Србију, на церемонији завршетка радова на гасном пројекту ТАНАП у Ипсали.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS Геолошки информациони систем Србије – ГеолИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци Укидање печата ЂЕРДАП - Геопарк Шампиони безотовинског плаћања