Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

12.10.2020.

Антић: Све је спремно за почетак грејне сезоне, цене исте

Због прогнозиране спољашње температуре ваздуха, чија ће средња дневна вредност бити испод 12 степени Целзијуса, сви топлотни извори „Београдских електрана“ од данас су прешли у режим производње и испоруке топлотне енергије потрошачима. То предузеће обишли су министар рударства и енергетике Александар Антић и заменик градоначелника Београда, Горан Весић.

Антић: Све је спремно за почетак грејне сезоне, цене исте

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да су у 60 градова и општина широм Србије системи спремни за почетак грејне сезоне и да од ганас готово у свим срединама крећу топле пробе, као и да цена грејања ове године остаје иста.

 • Велики посао је урађен током лета. Више од 6.000 МW инсталисаних капацитета у топланама широм Србије је ремонтовано. Мрежа у топланама широм Србије - између 2.500 и 3.000 километара мреже, доведена је у ред и то је заиста веома комплексан процес", казао је Антић и истакао да су набављени енергенти и да је све спремно за почетак грејне сезоне.

Он је навео да су од првог октобра извршене функционалне пробе и да је у неким срединама у Србији грејање већ почело због нижих температура, те је као пример навео Нови Сад и Обреновац

Антић: Све је спремно за почетак грејне сезоне, цене исте

 • Од данас готово у свим срединама крећу топле пробе, а верујемо да већ у току сутрашњег дана у великом броју средина почиње и грејање, у зависности од темепратура у тим градовима и општинама", рекао је министар Антић, приликом обиласка ЈКП „Београдске електране“.

Министар рударства и енергетике нагласио је да је енергетска ситуација у Србији поптуно стабилна и да су обезбеђени сви кључни енергенти.

 • Топлане широм Србије током године потроше више од 600 милиона метара кубних гаса, око 80.000 тона мазута и додатне количине пелета, биомасе, угља. Сви ти енергенти су обезбеђени или уговорени и омогућиће топланама стабилан и сигуран рад, а грађанима топле станове по ценама које се неће мењати", закључио је Антић.

Антић: Све је спремно за почетак грејне сезоне, цене исте

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће радијатори током поподнева бити топли, а од сутра ће грејање у београдским становима бити у пуном капацитету, те да град Београд потпуно спремно улази у грејну сезону.

 • „Београдске топлане” су почеле са топлим пробама грејања у Београду. Будући да ће температура бити нижа наредних дана, од сутра ће грејање бити у пуном капацитету и свих 318 хиљада станова које ми грејемо имаће топлотну енергију. Данас смо стартовали у шест сати ујутро. Систему треба времена да се покрене, тако да ће грађани у послеподневним часовима осетити да су станови топли – истакао је Весић.

Он је подсетио да Град Београд греје око 22.500.000 квадрата, од чега је 17.850.000 станова, а остатак је пословни простор.

Обиласку топлане присуствовали су и градска секретарка за енергетику Нина Јандрић и директор ЈКП „Београдске електране” Раде Баста.

„Београдске електране“ ће и наредних дана, до званичног почетка грејне сезоне, 15. октобра, наставити са радом прилагођеним прогнозираним и оствареним температурама спољашњег ваздуха, а у свему према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду. Уколико у данима до 15. октобра средње дневне температуре буду ниже од 12 степени Целзијуса, биће настављена испорука топлотне енергије потрошачима.

Систем даљинског грејања Београда један је од највећих у Европи и чини га 36 топлотних извора, више од 9.000 топлотних предајних станица и у њима више од 40.000 пумпи и друге опреме, као и више од 1.600 километара топловодних цеви.

08.10.2020.

„Обавештење о изабраном кандидату на јавном конкурсу“

Сагласно члану 57. став 8. Закона о државним службеницима („Службени гласник РС“, број 79/05, 81/05, 83/05, 64/07, 67/07, 116/08, 104/09, 99/14, 94/17 и 95/18), Министарство рударства и енергетике објављује да је у јавном конкурсу за попуњавање извршилачког радног места за подршку економским и правним пословима у области нафте и гаса, у звању саветник, Одсек за правне и економске послове у области нафте и гаса, Сектор за нафту и гас, у Министарству рударства и енергетике, који је 18. марта 2020. године објављен на интернет презентацији (www.mre.gov.rs) и огласној табли Министарствa рударства и енергетике; на интернет презентацији Службе за управљање кадровима (www.suk.gov.rs), на порталу е-управе, на интернет презентацији, огласној табли и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање, изабран кандидат Ивана Јовановски, те да је решење о њеном пријему у радни однос постало коначно.

17.09.2020.

Антић: Зиђин због загађења раније започео ремонт

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да је Зиђин започео - раније него што је планирано, ремонт Топионице у РТБ-у због великог загађења ваздуха у Бору и изразио очекивање да ће ремонт трајати неколико недеља.

 • Компанија Зиђин Бор је јуче започела ремонт Топионице у РТБ-у којим ће у наредном периоду успети да реши све кључне проблеме који су претходних дана изазвали повећану загађеност ваздуха у Бору", казао је Антић.

Он је рекао да је у протеклих неколико дана у пиковима та загађеност била изнад дозвољеног нивоа, а поготово када је у питању сумпор-диоксид.

Антић: Зиђин због загађења раније започео ремонт

Министар је истакао да је почетак ремонта Топионице раније био планиран за новембар, али да је донета одлука да ремонт буде обављен одмах. Он је нагласио да је Зиђин брзо реаговао и започео ремонт и додао да ће у оквиру ремонта бити детектовани кварови на опреми који су довели до испуштања гасова.

Министар је нагласио да компанија такође планира да до краја децембра 2022. заврши техничку реконструкцију и делимичну изградњу Топионице, при чему ће се приоритет дати завршетку система за сакупљање димних гасова и система за одусмпоравање до краја децембра 2021. године.

Зиђин је, прецизирао је Антић, донео одлуку да одмах започне ремонтне активности и поправку на опреми, које ће у кратком року решити проблем и довести до тога да испуштање гасова и квалитет ваздуха буде на законски дозвољеном нивоу.

Антић је казао да је Зиђин показао висок степен одговорности према реализацији еколошких пројеката и да је у њих инвестирао око 38 милиона долара, као и да компанија планира да инвестира још 120 милиона долара.

 • Кључно је да се реши питање квалитета ваздуха. Зиђин ће, према акционом плану, у модернизацију и реконструкцију Топионице уложити 265 милиона долара до краја 2022. године, после чега ћемо имати практично нову Топионицу, која ће радити на најсавременији начин”, истакао је Антић.

Министар рударства и енергетике рекао је да је синоћ у процесу заустављања рада Топионице и почетка ремонта дошло до мањег пожара, и објаснио да је дошло до паљења полиестерске цеви у дужини од 50 метара, као и да је брзом реакцијом Зиђина и ватрогасаца тај пожар локализован и угашен.

Антић: Зиђин због загађења раније започео ремонт

Антић је казао да ће се у наредних неколико дана знати колико ће тачно трајати ремонт, али да је свакако реч о неколико недеља.

 • Ремонт планиран у новембру, требало је да траје неколико недеља. Да ли ће отклањање кварова који су протеклих дана довели до лошег квалитета ваздуха у Бору продужити трајање ремонта, знаћемо током следеће недеље", додао је министар.

Антић је нагласио да је у сталној комуникацији за руководством Зиђина и да је данас имао разговоре са председником УО компаније Зиђин Бор, за кога се очекује да током следецхе недеље дође у Београд и Бор.

 • Очекујем да ће ремонт решити ове акутне проблеме и да ће се дужина ремонта мерити недељама", навео је Антић.

Он је истакао да ћемо након 2022. имати нову Топионицу са повећаним капацитетом и бољим перформансама, када је реч о заштити животне средине.

Антић је казао да је тренутно у Бору сумпор-диоксид присутан у минималним количинама, пошто Топионица сада не ради.

06.08.2020.

ДАН РУДАРА
Антић: Рударство је један од најдинамичнијих сегмената наше економије

Министар рударства и енергетике Александар Антић честитао је данас свим рударима 6. Август - Дан рудара и поручио да рударство у овом тренутку представља један од најдинамичнијих делова укупне економије, те изразио задовољство резултатима стратешког партнерства са кинеским партнерима у Зиђину у Бору. Антић је на обележавању Дана рудара у компанији Зиђин у Бору рекао да је рударски сектор у Србији, у ситуацији када се читав свет сусреће са великим изазовима због пандемије корона вируса, успео да се одржи чврсто, "обема ногама" на земљи, и наставио је да бележи изузетне резултате.

Антић: Рударство је један од најдинамичнијих сегмената наше економије

 • Рударство је у првих шест месеци ове године имало производни раст од 3,8 одсто, посебан допринос је, пре свега, екпслоатација метала са растом више од 20 одсто и у том одличном резултату управо Зиђин Бор, наше стратешко партнерство овде у Бору, дао је кључни допринос“, изјавио је Антић.

Он је захвалио кинеским партнерима на импресивним производним резултатима који говоре да ће се сви планови који су део инвестиционог циклуса вредног 1,26 милијарди долара заиста и остварити, те нагласио да рударство у овом тренутку наставља да напредује и да се развија.

 • Имамо готово 29.000 запослених у рударском сектору, што је 11,9 одсто више него у истом периоду лане. То је доказ да се рударска индустрија и рударски бизнис у Србији развијају“, истакао је Антић и нагласио да ће то и надаље бити један од приоритета.

Антић: Рударство је један од најдинамичнијих сегмената наше економије

За Србију је навео да је регионално најјача рударска индустрија, да је део и светске мапе, те да је препозната као једна од најатрактивнијих рударских дестинација са огромним рударским потенцијалом.

 • У овом тенутку имамо готово 175 истражних поља на којима ради велики број домаћих, али и страних компанија са добрим резултатима, који показују значајан потенцијал", казао је министар Антић.

Он је навео да је у 2019. Инвестирано 140 милиона долара у истраживања и да је то најбољи доказ да у времену пред нама можемо да очекујемо још боље резултате у рударству, али и нагласио да је то позивница и младим људима и да рударски сектор представља и њихову будућност. У 2019. смо, како је навео, имали више од 400 милиона долара инвестиција у експлоатацију и оценио да је то била “одскочна даска” за добре резултате који се постижу и у 2020-тој, у сложеним околностима. Нагласио је да ће Влада Србије снажно подржати све инвестиционе програме и циклусе и да ће бити снажан гарант свима да ће рударство у Србији бити модерно, уз поштовање највиших стандарда из области заштите на раду и еколошких стандарда.

 • Модерно рударство, зелено рударство, рударство у функцији будућег развоја - то су наши приоритети", поручио је министар и навео да Србија располаже великим капацитетима и потенцијалима, поготово у Источној Србији, борском региону са свиме што ради Зиђин, укључујући и налазиште Чукару Пеки, те да се отварање тог рудника очекује 2021. године.

Антић: Рударство је један од најдинамичнијих сегмената наше економије

Антић је подсетио и на потенцијале у Западној Србији, рад компаније Рио Тинто на подручју Јадра и руду јадарит за коју каже да је једна од наших одскочних дасака које ће помоћи да лансирамо нашу економију у потпуно новом смеру. Захвалио је свим рударима на значајном доприносу расту економије, укључујући и рударе Колубаре и Костолца који су, како је казао, обезбедили енергертску стабилност земље, и који бележе изузетно добре резултате у производњи угља.

Он је нагласио да се стратешко парнетство са Зиђином показује као изузетно успешно за Србију.

 • Чињеница да данас имамо готово 5.500 запослених у оквиру Зидјина у Бору, више од 10 одсто него што смо имали 2018-те, чињеница да је данас просечна зарада на нивоу компаније Зиђин од 92.000 динара, готово 35 одсто виша него 2018-те, говоре да смо добили стабилног, снажног, стратешког партнера који улаже у будућност и људе. Изузетно сам поносан и задовољан тим резултатима", оценио је Антић.

Министар је навео да је изузетно задовољан резултатима који говоре о томе да је значајно повећана безбедност на раду и заштита на раду, и да су резултати у тој области заиста импресивни.

Антић: Рударство је један од најдинамичнијих сегмената наше економије

 • Прозводни резултати су фантастични. За првих шест месесеци откривка је повећана 97 одсто, влажна руда је повећана за више од 16 одсто, катодни бакар из сопственог концентрата за више од 18 одсто. То су импресивни производни резултати који говоре да ће се сви планови које имамо, а који су део нашег инвестиционог циклуса вредног 1,26 милијарди долара, заиста и остварити", поручио је Антић.

Министар је позвао кинеске партнере да наставе са снажним инвестицијама и да реализују заједничке планове и када је екологија у питању.

 • Знам да су они суочени са наслеђеним еколошким проблемима, знам да су апсолутно посвећени решавању тих проблема и желим да им још једном дам подстицај да те пројекте, везане за екологију и квалитет ваздуха у Бору, до краја испуне и да им они буду на нивоу првих приоритета“, закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

06.08.2020.

Министар Александар Антић честитао Дан рудара - 6. август

Свим нашим рударима и свим запосленима у рударском сектору Србије најискреније честитам 6. август – Дан рудара. Људима који се баве једним од најтежих и најодговорнијих послова желим да изразим пуно поштовање за њихов савестан рад и да им овом свечаном приликом најавим даљу подршку државе, пре свега у унапређењу њихове безбедности и заштите на раду. Наш рударски сектор један је од најдинамичнијих делова привреде, у њему ради око 29 000 људи, што је повећање од 11,9 одсто у односу на исти период 2019., и чини једну од окосница наше економије.

Држава је у протеклом периоду веома јасно показала да брине о рударском сектору, пре свега о његовој модернизацији, непрестаном унапређењу еколошких стандарда и заштите на раду, али истовремено и о његовим развојним и тржишним потенцијалима. Србија је већ годинама лидер у овом делу Европе када је реч о привлачењу страних инвестиција, а рударски сектор је у том погледу незаобилазан. Наши капацитети су такви да нам дају за право да управо у рударском сектору можемо да очекујемо још веће инвестиције, отварање нових и модернизацију постојећих рудника, додатна истраживања и експлоатацију, што све значи нова радна места, виши стандард запослених и још боље услове за рад.

Рударски посао јесте тежак, можда и најтежи, али он је у Србији истовремено и веома атрактиван и мотивише младе људе да му се посвете, јер гарантује добру зараду и сигурну егзистенцију. Држава Србија ће наставити да се домаћински и одговорно односи према својим рудним ресурсима, јер у њима види огроман потенцијал за свој укупни развој.

Имамо велика очекивања од инвестиција у модернизацију рудника у Бору, отварање рудника „Чукару Пеки“ и рудника „Јадар“, укупно око три милијарде долара у наредних неколико година, што ће подићи наш рударски сектор на још виши ниво. Поред тога, интензивно се ради и на геолошким истраживањима на подручју Бора, Ресавице, у Тимочком комплексу, наравно и у нашим великим угљенокопима у Колубари и Костолцу. Све то заједно говори о сталном расту нашег рударског сектора и повећању његовог учешћа у БДП-у Србије.

Рударство је наша стратешка грана и његов значај није само у новим милионима тона ископане и прерађене руде, већ и у томе што његов раст подиже економију и стандард читавих региона наше земље. Желимо да наша рударска подручја, попут источне и западне Србије буду региони у којима млади људи остају да раде, заснивају своје породице и удобно живе у чистој и здравој околини, и зато улажемо велики труд и новац да осигурамо такве услове. Много тога смо већ урадили, многи нови послови су започети, а још више је пред нама.

Зато и овог 6. августа имамо много разлога да са поносом кажемо да је Србија земља вредних и стручних рудара и земља велике рударске индустрије и још већих потенцијала које убрзано стављамо у пуну функцију.

Свим запосленима у рударском сектору Србије још једном желим срећан празник и још много успеха, уз традиционални рударски поздрав – Срећно!

28.07.2020.

Министар Антић – отварање нове бензинске станице Газпром-а – Нови Сад 16

Министар рударства и енергетике Александар Антић, генерални директор НИС а.д. Кирил Тјурдењев и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, отворили су данас нову Газпром бензинску станицу "Нови Сад 16", на ауто-путу Нови Сад - Београд.

То је једна од најсавременијих бензинских станица у Србији, у чију изградњу и опремање је уложено више од три милиона евра.

Министар Антић – отварање нове бензинске станице Газпром-а – Нови Сад 16

 • Чувена бензинска станица "Минут" добила је потпуно нови изглед. Нафтна индустрија Србије и у овако сложеним и специфичним околностима наставља своју инвестициону политику, која прати оно што ради Влада Србије", казао је министар Антић.

Он је подсетио да се Влада Србије, са једне стране снажно бори против епидемије, а да се са друге стране, бори да очува економију и задржи индустријску производњу. У свему томе, рекао је он, НИС даје снажну подршку, чему је доказ и новоотворена бензинска станица, на којој ће се, између осталог, користити један од најсавременијих електро-пуњача. Таквих пуњача у Србији има укупно 85, прецизирао је Антић.

Он је позвао НИС да отвори нову бензинску станицу и на новом ауто-путу "Милош Велики", на којем тренутно нема ниједне бензинске станице.

 • Желим да искажем подршку чињеници да је НИС у овим комплексним околностима наставио са својом инвестиционом политиком. Ми се снажно боримо да очувамо нашу економију и задржимо нашу индустријску производњу и управо из тог разлога, овакве инвестиције су изузетно значајне и представљају један од кључних сегмената наше економске политике. У том смислу Нафтна индустрија Србије даје снажан допринос свему томе и ова бензинска станица је очигледан доказ, изјавио је министар Антић.

Министар Антић – отварање нове бензинске станице Газпром-а – Нови Сад 16

Оно што је за мене значајно јесте да НИС приводи крају своју најзначајнију инвестицију, постројење за Дубоку прераду, инвестицију вредну око 300 милиона евра која ће до краја модернизовати проозводњу у Рафинерији нафте Панчево и представљати једну снажну одскочну даску за будуће пословање Нафтне индустрије Србије, истакао је Антић.

 • Чињеница да ће НИС имати читаву палету нових производа и далеко квалитетније беле деривате намеће потребу да НИС снажно настави са развојем своје малопродајне мреже. Ми подржавамо завршетак релонструкције ове бензинске станице, али и очекујемо да Нафтна индустрија Србије у наредном периоду још снажније развија своју малопродајну мрежу. Очекујем да НИС отвори нову бензинску станицу на аутопуту Милош Велики. Посебно сам срећан и задовољан што данас на овој бензинској станици доносимо један нов квалитет, а реч је о једном од најсавременијих електропуњача који можемо од данас да користимо на овој бензинској станици. То показује да НИС препознаје и друге приоритете Владе Србије који су везани за највиши ниво еколошког стандарда, закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар Антић – отварање нове бензинске станице Газпром-а – Нови Сад 16

 • Град Нови Сад и Нафтна индустрија Србије нераскидиво су везани. На овој бензинској станици радиће 25 људи, а до сада је на територији града реконструисано укупно 11 бензинских станица", изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Министар Антић, градоначелник Вучевић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев свечано су прикључили електро-аутомобил на пуњење и тиме демонстрирали начин на који ће бити коришћен најсавременији електро-пуњач.

01.07.2020.

СПИСАК КАНДИДАТА МЕЂУ КОЈИМА СЕ СПРОВОДИ ИЗБОРНИ ПОСТУПАК

(према шифрама њихове пријаве) у јавном конкурсу за попуњавање извршилачких радних места у Министарству рударства и енергетике који је 18. марта 2020. године објављен на интернет презентацији (www.mre.gov.rs) и огласној табли Министарствa рударства и енергетике; на интернет презентацији Службе за управљање кадровима (www.suk.gov.rs) , на порталу е-управе, на интернет презентацији, огласној табли и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

Списак кандидата по шифрама - радно место под тачком 1. конкурса
Списак кандидата по шифрама - радно место под тачком 2. конкурса

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS Геолошки информациони систем Србије – ГеолИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци Covid-19 Covid-19