Ђедовић: Добра сарадња Србије са УН агенцијама

Ђедовић: Добра сарадња Србије са УН агенцијама

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са замеником извршног секретара Економске комисије УН за Европу (UNECE) Дмитријем Маријашином и сталном координаторком УН у Србији, Франсоаз Жакоб о заједничким пројектима у енергетици.

Србија има добро развијену сарадњу са UN агенцијама, а посебно на пољу енергетске ефикасности где заједно са Програмом за развој UN (UNDP) спроводи програм енергетске санације 28 јавних објеката.

„Најјефтинија је она енергија која се не потроши и рационалније коришћење енергије је циљ спровођења програма енергетске ефикасности. Осим унапређења енергетског стања 28 јавних зграда које имплементирамо са UNDP, до почетка лета ћемо расписати нови јавни позив за доделу субвенција грађанима кроз који ће држава заједно са јединицама локалне самоуправе наставити са суфинансирањем радова на замени столарије, фасада, кровова, постављање соларних панела, топлотних пумпи у породичним кућама и стамбеним зградама. Посебну пажњу у новом програму субвенционисања мера енергетске ефикасности ћемо посветити енергетски угроженим грађанима, као и општинама које су препознате по високој загађености ваздуха“, рекла је Ђедовић.

Министарка је нагласила да су недавно усвојене измене Закона о обновљивим изворима енергије које обезбеђују ефикасније спровођење процеса енергетске транзиције, као и да је током викенда Србија била десета у Европи по производњи енергије из ветра, што недвосмислено показује потенцијал Србије за развој пројеката који ће омогућити више зелене енергије у енергетском систему Србије.

Заменик извршног секретара UNECE у Србији, Дмитриј Маријашин истакао је чврсту опредељеност UNECE да подрже Србију у процесу енергетске транзиције и упутио је позив Србији да се придружи раду експертских тимова за дефинисање најбољих начина и алата за декарбонизацију енергетског сектора до 2050. који делују под окриљем UNECE.