Ђедовић са француским пословним удружењем МЕДЕФ

Ђедовић са француским пословним удружењем МЕДЕФ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима француског пословног удружења МЕДЕФ, које предводи Кристофер Пети.

„Србија већ успешно сарађује са компанијама које МЕДЕФ окупља у реализацији инфраструктурних пројеката. Такође имамо развијену сарадњу са Републиком Француском и у области енергетике, у оквиру које интензивно радимо на повећању удела обновљивих извора енергије у нашем енергетском миксу. У току је доношење стратешких докумената у којима обновљиви извори енергије заузимају важно место у обезбеђивању енергетске безбедности Србије. Са француском пословном делегацијом разговарали смо о приоритетним инвестицијама у енергетском сектору и могућностима сарадње са француским компанијама које имају велико међународно искуство у енергетским пројектима“, поручила је министарка Ђедовић.

Ђедовић је нагласила да Србија већ сарађује са француском компанијом ЕДФ на аутоматизацији дистрибутивне мреже која ће унапредити дистрибутивни енергетски систем.

„Са француском енергетском компанијом ЕДФ радимо на пројекту аутоматизације средњенапонске дистрибутивне мреже која ће наш систем учинити стабилнијим, ефикаснијим и омогућити смањење губитака на мрежи“, навела је Ђедовић.

Француске енергетске компаније представиле су своја искуства у управљању енергетским пројектима са посебним освртом на експертизу у области ОИЕ и примену иновативних решења у области водоника.

Састанку су присуствовали директори јавних преузећа Електропривреде, Електромреже и Електродистрибуције Србије као и представници француских финансијских институција које финансирају инфраструктурне и енергетске пројекте широм света.