Ђедовић: Зелена транзиција трајно опредељење

Ђедовић: Зелена транзиција трајно опредељење

Пут зелене транзиције је трајно опредељење Републике Србије и предузимамо све потребне мере како би транзиција ка чистој енергији била финансијски и социјално одржива и праведна, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на конференцији „Зелена транзиција“, у организацији Француско-српске привредне коморе и амбасаде Републике Француске у Београду.

Министарка је нагласила да  изградња нових капацитета који користе обновљиве изворе треба да буде усклађена и са развојем преносне и дистрибутивне електроенергетске мреже, како би развој енергетског сектора био одржив, ефикасан, економичан и водио ка вишем степену енергетске безбедности и сигурности.

„Приоритетни пројекти, који треба да омогуће одрживо коришћење нових капацитета обновљивих извора веће снаге су пре свега реверзибилне хидроелектране „Ђердап 3“ и „Бистрица“, али и бржа реализација планираних пројеката Електропривреде Србије који се односе на хидроелектране, ветро и соларне електране. Не смемо заборавити ни зелени водоник, као  огроман потенцијал и енергент будућности, који је сада и у закону препознат обновљиви извор енергије,  истакла је Ђедовић.

Подсетила је да да  у овом тренутку удео обновљивих извора енергије у енергетском миксу  Републике Србије износи 26% у потрошњи и да је у плану 400 нових мегавата.

„Радимо на унапређењу регулаторног оквира,  како би мрежа средњорочно могла да прими и осам пута већи капацитет од тренутног. При томе, једно од важних питање је да ли ће инвеститори који користе сунце и ветар доприносити да та електрична енергије буде од користи грађанима и привреди, или ће тежити извозу целокупне производње. Верујем да ћемо наћи модел који је у најбољем интересу грађана, али и одржив за инвеститоре“, поручила је министарка Ђедовић. 

Коришћење геотермалне енергије је у почетној фази и веома скромно у односу на потенцијал и ресурсе, тако да ће један од фокуса у наредном периоду бити управо веће коришћење геотермалне енергије, изјавила је министарка. Додала је да је  Министарство рударства и енергетике, у том погледу, заинтересовано за размену стручног искуства са Француском, с обзиром да је Француска водећа европска земља у области геотермалне енергије.

22