Интензивна сарадња са Азербејџаном допринеће енергетској безбедности Србије

Интензивна сарадња са Азербејџаном допринеће енергетској безбедности Србије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са министром енергетике Републике Азербејџан  Парвизом Шахбазовим о интензивирању билатералне сарадње у области енергетике.

Србија је отворена  за све могућности диверсификације извора и праваца снабдевања природним гасом, изјавила је министарка Ђедовић и нагласила да ће, у том смислу, интензивна сарадња са Азербејџаном допринети већој енергетској безбедности наше земље.

„Када буде завршен гасни интерконектор Србија-Бугарска,  добићемо могућност да се преко интерконекције Бугарска-Грчка повежемо на Јужни гасни коридор. Тиме ћемо добити потпуно нови руту снабдевања и додатно дивесификовати изворе. Веза са Јужним Гасним коридором ће Србији омогућити снабдевање природним гасом из  Азербејџана, односно гасног поља Шах Дениз у Каспијском мору“, рекла је министарка Ђедовић. То ће, како је истакла,   Србију у значајној мери учинити и транзитном рутом, што ће додатно повећати енергетску стабилност и безбедност наше земље, региона али и остатка Европе.

Увоз електричне енергије из Азербејџана под повољним условима, допринеће стабилности снабдевања грађана и привреде у зимским месецима, нагласила је министарка Ђедовић. Она је са Шахбазовим разговарала о потребним количинама електричне енергије, преносним капацитетима и  техничким могућностима испоруке.  

Министри су разговарали и о даљим корацима сарадње, која је дефинисана  Споразумом Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан о сарадњи у области енергетике и рударства, који је  потписан  1. јуна 2022. године у Бакуу.

Министар Шахбазов борави у званичној посети Београду  као део делегације Републике Азербејџан коју предводи председник те државе Илхам Алијев.

12