Михајловићева: Циљ промена у енергетском сектору - зелена Србија до 2050. године

Михајловићева: Циљ промена у енергетском сектору - зелена Србија до 2050. године

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је циљ промена које је Министарство покренуло у енергетском сектору да Србија има довољно енергије доброг квалитета и да се више енергије добија из обновљивих извора, како бисмо до 2050. године могли да говоримо о зеленој енергетици и зеленој Србији.

Михајловићева је, представљајући извештај о раду Министарства за прва три месеца, рекла да се промене у енергетском сектору одвијају на три колосека - кроз измене кључних закона, реформисање великих предузећа и повећање инвестиција у енергетском сектору.

”Министарство је припремило нацрте четири закона из области енергетике и рударства, од којих су два нова закона која уређују енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије. Новим законом о ОИЕ увешћемо аукције као модел подстицаја, конкуренцију произвођача, и очекујем да већ у 2021. години имамо другачију слику о коришћењу ОИЕ. Циљеви су нам да повећамо удео ОИЕ у укупној потрошњи енергије, и зелена Србија до 2050. године”, рекла је Михајловићева представљајући Информацију о раду Министарства рударства и енергетике за период октобар-децембар 2020, коју је данас усвојио Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине.

 

Она је најавила да ће подзаконска акта на основу нових закона бити завршена у наредних 3-6 месеци, укључујући и прописе о угроженим потрошачима струје, гаса, топлотне енергије, како би се обезбедило да већи број користи повластице које даје држава, а да се с друге стран, више бавимо политиком цена струје гаса и топлотне енергије.

 

Други колосек промена у енергетском сектору односи се на реформисање великих јавних предузећа за који је, како је навела, потребна и политичка подршка, јер сви подаци показују да постоји много проблема и у ЕПС-у и у „Србијагасу“.

”У „Електопривреди Србије“ спровођење одлуке Владе о реорганизацији засад иде по плану и очекујемо да буде завршено до маја. Више проблема и опструкција имамо у „Србијагасу“, али и ту одлуке Владе морају да се спроведу ако не желимо да имамо највише цене гаса са индустрију у Европи, а питање је и колико је реална цена гаса за домаћинства јер нема конкуренције”, навела је она.

Говорећи о трећем правцу промена у енергетском сектору, повећању инвестиција, потпредседница Владе је рекла да је вредност актуелних и потенцијалних пројеката у овом ресору око 10 милијарди евра и да је важно да се инвестиције и брже реализују и да се адекватно дефинишу приоритети за инвестирање у сектору електричне енергије, гаса и топлотне енергије.

”С друге стране, ниједна одлука у области енергетике и ниједна инвестиција не може да се донесе без повезивања са заштитом животне средине и климатски неутралним развојем, јер ћемо постепено склањати из употребе одређене капацитете и повећавати коришћење обновљивих извора енергије, како бисмо до 2050. могли да говоримо о зеленој енергетици и зеленој Србији”, рекла је Михајловићева.

 

Председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Верољуб Арсић рекао је да је Министарство рударства и енергетике једно од најоптерећенијих у Влади јер од рада јавних предузећа у овом ресору зависе сви привредни токови.

„Ми имамо најнижу цену електричне енергије у Европи и циљ треба да буде да наши грађани не буду погођени ценама, а да ЕПС буде модернија и успешнија компанија”, навео је Арсић, и додао да очекује добру сарадњу са Министарством.