Михајловићева: Драго ми је да чујем да ЕМС није против зелене енергије

Михајловићева: Драго ми је да чујем да ЕМС није против зелене енергије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је добро да су из “Електромреже Србије” јавно рекли да нису против Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и да очекује да ће, у складу са таквим ставом, доприносити енергетској транзицији Србије чији важан део представља повећање учешћа зелене енергије.

“Драго ми је да чујем од ЕМС да нису против чистих извора енергије и закона који уређује ову област, а који је усклађен и са регулативом ЕУ и чије доношење је било важно за отварање кластера 4. Такође верујем да у ЕМС-у добро знају оно што су рекли и нама кад смо заједно припремали Закон о коришћењу ОИЕ, а то је да Србија неће ни сутра, ни до краја месеца, ни до краја године, а ни у наредних 10 година, добити толико зелене енергије чије би прикључење угрозило функционисање електроенергетског система. Енергетска транзиција је процес који је Србија тек започела и који ће трајати наредних 30 година, током којих ће се много тога променити и у начину како добијамо енергију и у томе како је трошимо. У том процесу учествујемо сви, од државе која доноси законе, преко великих предузећа који их спроводе, до привреде и грађана”, рекла је Михајловићева.

“Драго ми је што су и ЕМС, као и ЕПС и Агенција за енергетику, ипак стали на становиште Министарства да је зелена енергија будућност Србије и на томе заједно треба да ради комплетан енергетски сектор. Што се нас тиче, врата Министарства увек су отворена и за ЕМС и за сва друга предузећа и институције, да дају своје предлоге, да активно учествују у доношењу прописа и да као земља будемо успешнији у енергетској транзицији”, навела је Михајловићева.