Михајловићева: Конкурс за енергетску ефикасност за градове и општине отворен до 21. маја

Михајловићева: Конкурс за енергетску ефикасност за градове и општине отворен до 21. маја

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић изјавила је у јутарњем програму ТВ Хепи да је ово година великих промена у енергетском и рударском сектору и да четири нова закона у овој области представљају базу даљег развоја и енергетске транзиције Србије.

Она је подсетила да је до 21. маја отворен позив за локалне самоуправе да се пријаве за субвенционисање енергетске ефикасности, те да је неопходно да смањимо потрошњу електричне енергије између 35 и 45 одсто.

„Локалне самоуправе ће расписати два јавна позива – један за компаније које ће те послове реализовати, а други у току јула за грађане, да се јаве и замене столарију. Оно што је важно је да нема ограничења да ли живите у стамбеној згради или породичној кући, као што неће бити ограничења ни у квадратури. Ове године реч је о пилот пројекту, јер смо тек усвојили законе, а већ следеће године очекујемо буџет од најмање 150 милиона евра само за замену столарије“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе осврнула се и на обновљиве изворе енергије, односно постављање соларних панела.

„Раније вам је била потребна грађевинска дозвола да би поставили соларне панеле на кров. Сада смо кроз нови закон то поједноставили и упростили процедуру. Потребно је да направите пројектно-техничку документацију и да добијете решење о одобрењу да поставите соларни панел, потом потписујете уговор са локалном дистрибуцијом. План нам је да све буде јасно, кратко и једноставно. На овај начин ем производите зелену енергију, ем кад нисте код куће она се чува за следећи месец, чиме снижавате свој рачун за електричну енергију“, рекла је она.