Михајловићева: Литијум критична минерална сировина, потребне су нам чињенице и јавна расправа

Михајловићева: Литијум критична минерална сировина, потребне су нам чињенице и јавна расправа

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је да је литијум критична минерална сировина на глобалном нивоу и велика развојна шанса за Србију због чињенице да имамо јединствено налазиште минерала са доказаним резервама од 158 милиона тона, али да је због дезинформација, неистина и притиска јавности Влада донела одлуку о прекиду пројекта „Јадар“.

Она је говорећи за телевизију Инсајдер истакла да је против забране истраживања литијума у Србији и да се залаже за јавну расправу о овој теми, као и да је грешка што нису урађене све студије о процени утицаја на животну средину, већ се о пројекту говорило на основу неистина.

„Влада је донела одлуку о укидању просторног плана подручја посебне намене, чиме је прекинут „Јадар“. Просторни план подручја посебне намене није укинут зато што није добар, он је урађен у складу са свим законима, стандардима и критеријумима, него зато што је постојао притисак јавности да се не ради ништа када је у питању истраживање и могућа експлоатација литијума. Није било никаквих уговора са „Рио Тинтом“, да напоменем још једном, иако се толико причало о томе. Верујем да нећемо доносити никакве законе нити стављати било какав вето на будућа истраживања литијума, јер не постоји земља у свету која би се одрекла таквог ресурса. То је критична минерална сировина и озбиљан ресурс за борбу против климатских промена и енергетску транзицију. Без литијума нема зелене енергије, нема зелене економије, нема развоја у будућности у целом свету“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла да је ова тема искоришћена у предизборној кампањи и поновила да не постоји разговори са „Рио Тинтом“ о продужетку пројекта.

„Ако грађани неће Рио Тинто о томе треба разговарати, али сам апсолутно против тога да се престане са разговорима, истраживањима и радом на минералној сировини. Од тренутка када сам именована за министарку рударства и енергетике говорила сам о критичним минералним сировинама које постоје у Србији, а то су бакар, никл, кобалт, манган, литијум. И велика штета би била да се тиме никад не бавимо, а која компанија и да ли ће радити, о томе треба да разговарамо, јер је више било лажи и дезинформација, него што је било чињеница. Те неистине су коришћене за стварање политичког профита. Били смо у тренутку предизборне кампање када свега има више од аргумената и чињеница, али та тема превазилази политичке интересе“, наводи потпредседница Владе.

„Мислим да је велика грешка што нисмо сачекали студије о процени утицаја на животну средину, на шта сам позивала од именовања за министарку рударства и енергетике у октобру 2020. године. Управо су сви они који су критиковали требали да траже да се ураде студије, јер је то једини начин да имамо чињенице, па да онда одлучујемо, као што смо се залагали и ја и цела Влада, јер без валидних информација и података нико не може тачно да зна како би изгледала експлоатација јадарита“, изјавила је Михајловићева.

Она је рекла да је рударство развојна шанса Србије, али да се залаже за одрживо, зелено рударство, са најновијим технологијама, другачијим начином експлоатације и дигитализованим рудницима.

„Изменама закона о рударству увели смо могућност да се закључује инвестициони споразум, односно да држава може са компанијом која има право на експлоатационо поље, што није право на експлоатацију, прави споразуме о додатним улагањима у заштиту животне средине, али и о томе да се руда не извози, него да се у Србији направи комплетан ланац производње. Када је реч о пројекту „Јадар“, план је био да осим прераде руде, имамо и фабрику батерија и фабрику електричних возила, а то би значило више од 25% утицаја на БДП годишње. Према проценама, тражња за литијумом ће до 2050. године бити увећана за 900 одсто и уверена сам да ћемо погрешити ако се олако одрекнемо једног тако важног ресурса“, рекла је она.