Михајловићева: Повећање енергетске ефикасности национални пројекат, важан и за државу и за свако домаћинство

Михајловићева: Повећање енергетске ефикасности национални пројекат, важан и за државу и за свако домаћинство

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је да је повећање енергетске ефикасности важан пројекат и за државу, која ће то подржати значајним улагањима, али и за грађане, који ће захваљујући уштедама енергије имати ниже рачуне.

Михајловићева је гостујући на ТВ Прва рекла да се због лоше изолације, у Србији троши чак четири до пет пута више електричне и топлотне енергије него у ЕУ, односно да се око 40 одсто енергије се “баци” јер се не користи рационално.

“То није тако зато што је неко желео, била је таква градња и није се волико рачуна о енергетској ефикасности. Сад смо усвојили Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, а за месец дана биће формирана и Управа за енергетску ефикасност у саставу министарства и дошло је време да се тиме озбилкно бавимо, што су и грађани препознали. Сви ће моћи да се пријаве за субвенције, и породичне куће, и стамбене заједнице, као и они који за грејање користе индивидуална ложишта и желе да пређу на ефикасније котлове, на гас и биомасу, који мање и загађују него они који користе нека друга горива”, рекла је Михајловићева.

Она је навела да Министарство расписује јавни позив за градове и општине који желе да учествују, и да очекује да се прво пријаве они који већ имају одређени новац опредељен за те сврхе. Према њеним речима, локалне самоуправе ће расписивати два јавна позива, један за фирме које ће радити на замени столарије, други за грађане који желе да се пријаве за субвенције, а који ће моћи око 50 одсто трошкова да покрију од Управе и јединица локалних самоуправа. “Биће донет и посебан правилник који ће дефинисати тачну процедуру, а градови и општине имаће своје комисије које ће вршити провере и на терену. Процене су да ће први уговори између општина и грађана могу очекивати у септембру”, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да ће се на повећању енергетске ефикасности ове године радити кроз пилот пројекат, који треба да покаже интересовање грађана, колико је новца расположиво и прве резултате, а да се “бум” у замени прозора и врата очекује следеће године. “Очекујемо да ће минимум 150 милиона евра годишње држава трошити на повећање енергетске ефикасности, што је важна ствар и за нашу енергетику, али и за свако домаћинство, јер ће сви видети ефекте кроз ниже рачуне”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе најавила је и да ће ускоро бити потписани уговори са градовима и општинама за пројекте повећања енергетске ефикасности у вртићима, основним и средњим школама, домовима здравља, укупне вредности око 500 милиона динара, од чега 290 милиона из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности.

“Обухваћена је 21 општина, и различити пројекти, од на пример дома здравља у Мајданпеку, преко основних школа у Нишу, до модернизације јавног осветљејна у Блацу. Више од 4.000 ђака иде у школе обухваћене овим пројектом, који ће кад се он реализује не само боравити у учиниоцама у којима више неће бити лети претопло, а зими хладно, већ ће моћи и да виде колико је важно водити рачуна о енергији. У питању су школе у које се није улагало у претходних 50 или 60 година, од кад су изграђене, а које ће сад бити адекватније за рад, и имати ниже рачуне за потрошену енергију”, навела је она.