Михајловићева: Повезивање и отвореност ка региону приоритет Србије, Отворени Балкан за нове инвестиције и развој

Михајловићева: Повезивање и отвореност ка региону приоритет Србије, Отворени Балкан за нове инвестиције и развој

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је иницијатива Отворени Балкан корак даље у повезивању региона, стварањем економских услова којима се обезбеђују слободан проток људи, робе и капитала.

Она је то рекла на отварању конференције „Отворени Балкан – пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона“ у Дому Народне скупштине.

„Верујем да овакве конференције представљају подршку даљем развоју иницијативе и унапређењу регионалне сарадње. Такође верујем да делимо исте амбиције и да желимо демократски, отворени регион, јер је то услов економског и привредног напретка. Отворени Балкан је добар и за Србију и за Албанију и за Северну Македонију, али и за све друге државе региона које желе да буду део ове иницијативе, која је покренута са циљем да се уклоне и физичке баријере, пре свега мислим на границе, али и нефизичке, и како бисмо обезбедили бржи привредни раст свих земаља и побољшање животног стандарда свих грађанки и грађана“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је рекла да све три државе морају да раде на побољшању животног стандарда и да се спречи одлив становништва.

„Морамо да учинимо све да побољшамо услове живота како би људи остали овде да живе. Статистика показује да је више од сто хиљада људи отишло из наших земаља у самој једној години и морамо да се повезујемо и учинимо све да то спречимо. Конгрес српско-америчког пријатељства, чији сам један од оснивача, организовао је конференцију и желимо да покажемо да су и друге земље региона добродошле и да смо отворено, демократско друштво, које ствара боље животне услове и виши стандард за све грађанке и грађане. Иницијатива Отворени Балкан, коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, направила је још један корак даље у повезивању региона, стварањем економске зоне, у којој ће бити уклоњен највећи део препрека слободном кретању роба, услуга, људи“, изјавила је Михајловићева. 

 

Она је рекла да је суштина иницијативе обезбеђивање бржег економског напретка и унапређење животног стандарда грађана, које је оствариво једино уз повезивање свих земаља.