Михајловићева са Фабрицијем: Подршка развоју енергетике и енергетској транзицији Србије

Михајловићева са Фабрицијем: Подршка развоју енергетике и енергетској транзицији Србије

Изградња гасне интерконекције између Србије и Бугарске, поглавље 15 и енергетска ефикасност, као и наставак сарадње у области родне равноправности биле су неке од тема данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић, са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем.

 

„Сложићемо се колико је важан пројекат гасне интерконекције, његовом реализацијом унапређује се енергетска безбедност, како Србије, тако и региона, јер обезбеђујемо диверсификацију праваца, али и извора снабдевања. Расписан је јавни позив за избор надзора, очекујем да у најскорије време распишемо и јавни позив за избор извођача радова, пројектно-техничка документација је спремна. Волели бисмо да у сарадњи са вама започнемо припреме за отварање поглавља 15“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је подсетила да је Министарство припремило четири закона у области рударства и енергетике и да ће се они ускоро наћи у парламенту. 

„Закон о енергетској ефикасности предвиђа и оснивање фонда, који треба да буде централна институција за све пројекте у овој области. Наш циљ је зелена Србија, и заштита животне средине нераскидиви је део енергетске транзиције. Такође, захвални смо на подршци коју нам последњих година пружате у родној равноправности, желимо да ову тему проширимо и на поље енергетике, а посебно када је реч о енергетском сиромаштву које више погађа жене“, рекла је она.

 

Амбасадор Сем Фабрици истакао је задовољство досадашњом сарадњом, рекавши да је Европска унија ту да подржи Србију како кроз пројекте у области енергетике, тако и на даљем путу европских интеграција.  

„Пројекат гасне интерконекције и за нас је веома важан и наша подршка ће и даље бити снажна заједно са свим партнерима „Тима Европа“, укључујући ЕИБ. Такође, спремни смо да помогнемо у припремама за отварање поглавља 15, које има кључну улогу за целу зелену агенду. Kада је реч о енергетској ефикасности, Европска унија је Србији већ ставила на располагање неколико финансијских инструмената као подршку. Треба да покренемо све те инструменте и да почнемо са реализацијом плана. Радује ме и наставак сарадње у области родне равноправности“, рекао је Фабрици.

 

„Потписивање зајма преко WBIF, ком Европска унија даје највећи допринос, означило је данас још један важан корак у сарадњи између ЕУ и Србије“, рекао је амбасадор Фабрици.