Михајловићева са Институтом за рударство и металургију Бор о подршци научно-истраживачким институцијама у сектору рударства

Михајловићева са Институтом за рударство и металургију Бор о подршци научно-истраживачким институцијама у сектору рударства

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са директором Института за рударство и металургију Бор, Милетом Бугарином, о плановима за развој рударства у Србији и подршци научно-истраживачким институцијама у овом сектору.

Михајловићева је истакла да је Министарство припремило Нацрт измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је прошао јавну расправу и чији циљ је да обезбеди нове инвестиције у рударству, бржи развој ове привредне гране и бољу заштиту минералних ресурса.

 

”За будућност рударства у Србији важно је да водимо рачуна о домаћим научно-истраживачким институцијама, које треба да имају важну улогу и у изради Националног плана за климу и енергетику и нове стратегије развоја енергетике и у свим активностима у области рударства, посебно кад је реч о заштити животне средине”, рекла је Михајловићева.

 

Бугарин је рекао да институт, који је настао у оквиру РТБ-а Бор, од 2007. године послује самостално и данас располаже савременим лабораторијама, кадровски је ојачан и приходе остварује на тржишту, кроз учешће у пројектима и пружање услуга у земљи и иностранству.