Михајловићева са канадским амбасадором: Будућност је у зеленој енергији

Михајловићева са канадским амбасадором: Будућност је у зеленој енергији

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са новим амбасадором Kанаде у Србији Џајлсом Норманом и са њим разговарала о унапређењу сарадње две државе у рударском и енергетском сектору.

Михајловићева је истакла да је много потенцијала за инвестирање у Србију и упознала канадског амбасадора са новим законима у области рударства и енергетике.

„Припремили смо четири нова закона која представљају важну основу за инвестирање у овим секторима, посебно када је реч о зеленој енергији и обновљивим изворима енергије, где су могућности огромне. Наш циљ је да смањимо производњу енергије из угља и термоелектрана, да више улажемо у хидроелектране и производњу из ветропаркова, солара и биомасе. Србија треба да буде главни енергетски коридор, припремамо нови инвестициони план у енергетици. Такође, радићемо на увођењу е-рударства и е-енергетике, да дигитализујемо сектор, јер је то важно за привлачење нових инвестиција. Искуства Kанаде у овом процесу су нам драгоцена и ваше компаније су добродошле да улажу у Србији“, поручила је она.

 

Амбасадор Норман рекао је да је рударство важан сектор и да неколико канадских компанија већ послује у овој области у Србији, али да је простора за унапређење сарадње много.

„Поред рударства, које мора да се мења да би било одрживо, заинтересовани смо за зелене технологије које се све више развијају. Закони које сте припремили добра су база за даљи рад у тој области. Kанадска влада је ту да вас подржи, посебно када је реч о транзицији из угља у хидроелектране и гасоводе“, рекао је Норман.