Михајловићева: Школе, вртићи, болнице, домови за старе и друге установе социјалне заштите изузети из препорука за штедњу енергије

Михајловићева: Школе, вртићи, болнице, домови за старе и друге установе социјалне заштите изузети из препорука за штедњу енергије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да се препоруке за смањење потрошње енергије које је предложило Министарство не односе на школе, вртиће, болнице, домове здравља, домове за старе и неке друге установе о којима се посебно води рачуна у свакој кризи, па и сада кад се препоручује штедња енергије.

„Министарство рударства и енергетике је изашло са предлогом препорука јер смо желели да чујемо шта о њему мисле друге институције. Послали смо предлог свим министарствима, од којих нисмо имали примедбе, али смо желели да видимо и какав је одговор друштва. Тражили смо да сви који су обухваћени препорукама направе свој план смањења потрошње, било да је реч о државним институцијама, јавним предузећима, локалним самоуправама, а из ових мера изузете су предшколске установе, вртићи, школе, болнице, домови за стара лица и све друге установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите”, рекла је Михајловићева, одговарајући на питања новинара пре почетка конференције „Како да се предстојеће зиме потроши мање струје у Србији“.

 

Она је нагласила да нико није рекао да школе, вртићи, па и домови здравља, треба да смање температуру на 20 степени, али то не значи да не треба да се угасе светла у просторијама у којима нико не борави, или да не сугеришемо да замене старе сијалице новим ЛЕД сијалицама.

„Људи мисле да је то безазлено, а све је битно. Осим тога, штедња енергије је и питање културе и зато су препоруке толико широко формулисане, јер сви могу да допринесу да се смањи бар неки део потрошње енергије“, рекла је Михајловићева.

 

Она је рекла да је Министарству до сада план штедње доставило 89 локалних самоуправа, 31 јавно предузеће, 23 државне институције и да очекује до првог октобра да списак буде комплетан.

 

Потпредседница Владе је поновила да се не праве никакви планови рестрикција и да је циљ препорука да се смањи износ који држава даје за увоз струје.

„Очекујемо од јавних предузећа да дају конкретне, а на паушалне предлоге, пошто смо и такве предлоге добили. Локалне самоуправе су до сада показале највећу озбиљност, а постоји и код других, пре свега код јавних предузећа, велики простор за смањење потрошње, јер не заборавимо да смо дали више од милијарду евра за увоз струје од октобра прошле до септембра ове године“, додала је она.