Михајловићева: Сметам онима који су постали милионери на увозу струје и угља

Михајловићева: Сметам онима који су постали милионери на увозу струје и угља

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је гостујући на Телевизији Хепи да је због незнања, јавашлука и нерада, као и лоше организације унутар Електропривреде Србије“, дошло до проблема у електроенергетском сектору.

Она је рекла да је потребно неколико година да се успостави нови систем функционисања у јавним предузећима у овом сектору како би она постала профитабилнија, и поновила да је захваљујући Влади и Министарству обезбеђена довољна количина електричне и топлотне енергије и гаса.

„Мислим да је важно да успоставимо стабилност енергетског система, да сви грађани и грађанке Србије имају довољно електричне, топлотне енергије и гаса, то је најважније питање и то је задатак број један за Владу и за Министарство. Управо захваљујући раду државе данас имамо довољно струје, јер да смо се ослонили на све што се радило у ЕПС-у, имали бисмо много веће проблеме. Захваљујући стабилности државе, успели смо да одржимо електроенергетски систем“, изјавила је она.  

 

Михајловићева је рекла да је унутар ЕПС-а годинама била лоша организација, нису се поштовали планови и пројекти и да су потпуно занемарени сви технолошки процеси и процедуре.

„Они који су постали милионери на угљу, струји, софтверима, опреми, уређајима за прислушкивање, адвокатским услугама, тендерима и свему осталом, добро су проценили ко им највише смета – Министарство и ја на његовом челу. Све време имамо замену теза, јер наравно да је Министарство криво јер желимо промене које ће довести до стабилног система. Све што се десило је резултат нерада, неодговорности и јавашлука који трају годинама уназад. Свака друга прича је замена теза и покушај пребацивања одговорности. Било би најједноставније да је кривица на Министарству или министарки. Али није Зорана узрок, већ чињеница да су се гомилали проблеми у електроенергетском сектору“, изјавила је она.

 

Министарка је рекла да је Министарство носилац енергетске политике, као и да је задатак да обезбеди довољно енергената.

„Мој задатак је да држава буде енергетски стабилна и безбедна и већ сада радимо на томе да имамо довољно енергије и енергената за наредну зимску сезону. И ту нема компромиса. Нажалост, испало је да смо били у праву и да се обистинило све што годину дана говоримо, да има много проблема и у ЕПС-у и у Србијагасу. ЕПС није био спреман за зиму, превише се раубовала опрема, имали смо пад производње, нису били припремљени копови. Уместо да сада остварујемо приходе и извозимо струју, ми смо у ситуацији да плаћамо увоз“, истакла је Михајловићева.

 

Она је рекла да је циљ да сва јавна предузећа у електроенергетском сектору постану профитабилнија.

„Драго ми је да ће ЕПС добити новог директора, али је потребно да се утврди одговорност и других људи који су заједно са дојучерашњим директором Грчићем довели до ове ситуације. Сматрам да нови директор неће моћи сам, али имаће подршку државе и циљ је да заједно радимо на томе да ЕПС постане профитабилна компанија. Верујем да ће нови директор ЕПС-а направити другачију организацију која ће поштовати све процедуре, правила, законе и да заједно радимо на томе да ЕПС постане најјача и најпрофитабилнија компанија. Систем је још увек непоуздан, треба нам време да се стање стабилизује, и наредне две, три године мораћемо да мотримо на систем како би био стабилан. Тамо има сјајних људи, одличних стручњака, који су били скрајнути“, напоменула је Михајловићева.