Михајловићева: Стабилизација ЕПС-а приоритет, имамо потенцијала да производимо довољно електричне енергије за наше потребе

Михајловићева: Стабилизација ЕПС-а приоритет, имамо потенцијала да производимо довољно електричне енергије за наше потребе

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је, гостујући на Телевизији Хепи, да чињеница да Србија има најниже цене електричне енергије није аргумент због чега је потребно повећање цена, већ да је то неопходно како би се „Електропривреда Србије“ стабилизовала и како би у наредним годинама могла да производи довољне количине електричне енергије.

„Србија има најниже цене електричне енергије у Европи, али није то аргумент, већ је потребно да подржимо и помогнемо „Електропривреди Србије“ да се стабилизује. Потребан је новац за опрему и за припреме за следећу годину и да, ако ове године ЕПС мора да увози струју и угаљ, наредне може да производи довољно за наше потребе. Ове и делом наредне године је потребно да улажемо у ЕПС, како бисмо током зиме 2023/24. године имали довољне количине енергије. Ја сам искључиво за стабилизацију ЕПС-а, јер је то најважније предузеће у држави. Ако немамо налазишта гаса и нафте и ту ћемо увек бити увозно зависни, онда морамо да искористимо све потенцијале, а Србија их има много, да производимо довољне количине електричне енергије за своје потребе, па и за извоз. ЕПС мора да отвара два нова поља и потребна му је опрема, то је чиста математика. У супротном ће бити у дефициту 40 одсто“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је навела да ће уредбом о енергетски заштићеном купцу бити обухваћено око 200.000 домаћинстава у Србији.

„Припремили смо уредбу о енергетски заштићеном купцу, која је постојала и раније, али је мали број домаћинстава могао да користи повластице. Сада смо изменили критеријуме и више се не односи само на кориснике социјалне помоћи, већ зависи и од броја чланова домаћинства, укупног примања, здравственог стања и процене су да ће око 200.000 домаћинстава имати нижи рачун и за електричну енергију и за гас, али и за топлотну енергију, што је такође новина. Паралелно са тим, морамо сви заједно да почнемо да штедимо, да рационалније користимо енергију, јер је струја најплеменитији вид енергије коју ми расипамо. Почели смо са реализацијом пројеката, којима ће се унапредити енергетска ефикасност, обезбедили смо довољно новца да помогнемо са 50 одсто од укупне вредности и људи већ схватају колико је значајно када промене столарију“, рекла је она.