Михајловићева у Димитровграду: Почетак радова на гасоводу до краја новембра

Михајловићева у Димитровграду: Почетак радова на гасоводу до краја новембра

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Димитровграду да ће радови на изградњи интерконектора Ниш-Димитровград почети крајем новембра.

„Сведоци смо светске енергетске кризе која ће се завршити, али ће сличне постојати у деценијама испред нас, јер сви показатељи говоре да ће се и производња, али и потрошња енергије увећавати. Оно што је битно за нас је да ћемо имати довољно топлотне, електричне енергије и гаса, а грађани ће енергенте плаћати по гарантованим ценама. Најважнија ствар је да наша јавна предузећа нису била спремна за ову кризу. „Србијагас“ преговара о новом уговору са „Гаспромом“, али је то одавно требало да уради, као што је ЕПС требало боље да планира ремонте, а да не говорим о томе да деценијама није било инвестиција у нове капацитете. Спремили смо законе, нови инвестициони план и програм, и спроводићемо их како бисмо били енергетски безбедни“, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је гасовод Ниш-Димитровград значајан због диверзификације праваца, али и снабдевача гасом.

„Србија је заједно са ЕУ обезбедила 85 милиона евра, радови ће трајати око две године. Овај интерконектор је важан јер се њиме везујемо за Бугарску и имаћемо могућност да гас добијамо из других праваца и од других добављача, да ли ће то бити преко Азербејџана или Израела и Кипра – видећемо. Битно је да имамо инфраструктуру и да будемо спремни“, рекла је она.