Михајловићева у Прибоју: Пројекат „Јадар“ развојна шанса, надриеколози узбуњују народ

Михајловићева у Прибоју: Пројекат „Јадар“ развојна шанса, надриеколози узбуњују народ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Прибоју, где је отворена нова топлана на биомасу, да је за поједине политичаре и оне који то желе да буду очигледно почела предизборна кампања, у којој ће главна тема бити заштита животне средине, односно злоупотреба овог питања.

Она је, одговарајући на питање новинара о нападима на њу због пројекта „Јадар“, рекла да је то развојна шанса за Србију, али да постоје услови који треба да буду испуњени.

„Србија је једина у свету која има јадарит, а унутар њега су и литијум и бор – критичне минералне сировине када говоримо о климатским променама у свету. Овај пројекат је добар, то је развојни пројекат који ће обезбедити другачију позицију и слику Србије у свету када говоримо и о енергетици и борби против климатских промена. Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да испуни. Први се тиче животне средине. Мора да испуни све, не само наше, већ и светске стандарде у овој области. Други услов је да Србији обезбеди максималну корист, а то је комплетан ланац производње. Поред рудника, желимо и фабрику литијумских батерија и електричних возила. То значи и посао за више хиљада људи, од тога само две хиљаде у руднику и допринос БДП-у од 17 милијарди евра. Трећи услов је да грађани то подрже на референдуму пошто добију све информације“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да противници овог и других пројеката желе да узбуњују народ.

„Шта год они говорили, суштина је да држава мора да уради све да земља настави да се развија. Сви који желе да се врате 140 година уназад, а и тада су против изградње железнице говорили да је то црна змија, да жене неће због пруге имати деце, нека се и врате у то добра, али нека баце своје мобилне телефоне, лаптопове, нека искључе струју. Све је то литијум и бакар, а Србија је пребогата тим критичним минералима. Понављам, све што буде здраво, потрудићемо се да буде реализовано“, изјавила је она.