Михајловићева: Због “Србијагаса” на корак до спора са Енергетском заједницом

Михајловићева: Због “Србијагаса” на корак до спора са Енергетском заједницом

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да кашњење са реформисањем „Србијагаса“ представља кршење уговорне обавезе Србије према Енергетској заједници, али и препреку развоју енергетског сектора.

”Ми смо се обавезали уговором који смо потписали са Енергетском заједницом још пре 2014. да ћемо направити одређене кораке у реформисању ЕПС-а и „Србијагаса“. До октобра 2020. те обавезе нису испуњене и ми смо на корак од спора са Енергетском заједницом. Ми смо кренули да тај проблем решавамо, донете су крајем 2020. одлуке Владе за реорганизацију и „Србијагаса“ и ЕПС-а и сад те одлуке треба да се спроведу”, рекла је Михајловићева новинарима пре почетка седнице Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, на којој је представљен извештај о раду Министарства за прва три месеца.

 

Она је нагласила да је дистрибутивна делатност на основу одлуке Владе већ раздвојена, да одвојено функционишу ЕПС и „Електродистрибуција Србије“, а да ће сви кораци из плана бити спроведени до маја ове године.

”У „Србијагасу“ има много више отпора променама, и решавање тог проблема није само питање наших обавеза према Енергетској заједници и нашег пута ка ЕУ, већ много више питање прегледности пословања, плана инвестиција, трошења стотина милиона евра на нешто што неће дати резултат за грађане. Данас имамо у Србији највишу цену гаса за индустрију, а питање је и да ли грађани плаћају реалну цену гаса или плаћају око 20 евра више по просечном рачуну због непостојања конкуренције и непрегледног пословања. Кад је реч о ЕПС-у, ту ствари стоје боље, али је важно да се и у ЕПС-у спроведе реорганизација и да се повећају инвестиције, без којих ћемо имати озбиљне проблеме у нашем електроенергетском систему”, навела је Михајловићева.

 

Она је додала да промене увек изазивају отпор и да ће се Влада борити да до промена дође.

„Ако знамо да имамо директоре за које знамо да то више нису у складу са законом, ако неко крши закон а то зовемо у жаргону жестоки момак, контроверзни бизнисмен, то није добро за ову област и представља препреку развоју енергетског сектора, расту БДП-а и одрживим ценама за грађане и привреду“, навела је она.