Михајловићева: Зелена транзиција је модел раста, структурне промене неопходне за енергетску стабилност

Михајловићева: Зелена транзиција је модел раста, структурне промене неопходне за енергетску стабилност

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић изјавила је за РТС да зелена агенда представља нови модел раста, а не ограничење, као и да су структурне промене неопходне за отварање тржишта и омогућавање енергетског и привредног развоја.

„Зелена агенда је једна потпуно нова зелена, еколошка и енергетска револуција свуда свету. Ми смо ове године кренули путем зелене транзиције, а то не значи никакву опструкцију, нити ограничење, већ је то потпуно нови модел раста. Истовремено је циљ да имамо довољно енергије по одрживим ценама поштујући све стандарде заштите животне средине, јер нема више енергетике без екологије, то мора да буде заједно“, изјавила је Михајловићева.

Она је рекла да је Министарство покренуло структурне промене које су допринеле отварању Кластера 4 у преговорима са ЕУ.

„Поносна сам што смо дошли у ситуацију да можемо да разговарамо о томе да се отвара Кластер 4. Ту су и енергетика и транспорт. Све оно што смо радили у саобраћају претходних година обезбедило је услове за то. Све што радимо у енергетици, пре свега када је подела делатности у Србијагасу, као и стратешки план о резервама нафте, део је структурних промена које су важан корак ка отварању тржишта, јер не можемо да дозволимо да будемо затворени, с обзиром на то да смо транзитна земља. Морамо да наставимо развој, да улажемо у нове капацитете, да чувамо енергетску стабилност и безбедност, али да имамо здраву животну средину“, изјавила је Михајловићева.

Она је навела да је Министарство донело нове законе у области рударства и енергетике који су у складу са највишим стандардима ЕУ и који су основ за нове инвестиције.

„Имамо потпуно нове Законе о ОИЕ и енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Законодавни оквир је модернији и атрактивнији за инвестиције. Спремили смо такође и инвестициони план са пројектима вредним више од 17 милијарди евра, а то значи нова радна места и нове зелене инвестиције које ће нам даље омогућити привредни раст. Истовремено, уз изградњу нових капацитета, покренули смо и процес подизања енергетске ефикасности. То значи како да имамо довољно енергије по одрживим ценама, поштујући све стандарде заштите животне средине. Нема више енергетике без екологије, то мора да буде заједно. С једне стране морамо да имамо здравију животну средину, а с друге да будемо енергетски безбедни. Спремили смо инвестициони план са пројектима вредним више од 17 милијарди евра. То су нова радна места и нове зелене инвестиције које ће нам омогућити привредни раст“, истакла је она.