Помоћник министра Милан Мацура отворио конференцију REMHUB (Real Estate Magazin Hub)

Помоћник министра Милан Мацура отворио конференцију REMHUB (Real Estate Magazin Hub)

Конференција REMHUB је конференција регионалног типа која се организује неколико пута годишње и окупља најеминентније стручњаке из области становања и грађевинске индустрије. Тема овогодишње конференције је „Driving energy efficiency in real estate“.

,,Када говоримо о енергетској ефикасности, морамо бити свесни да говоримо о изузетно важној тачки енергетске безбедности и независности Србије, али и о чињеници да је према проценама, просечна потрошња топлотне енергије по метру квадратном у домаћинствима у Србији 2,5 пута већа од просечне потрошње у ЕУ. Ово истичем само јер је учешће свих актера, посебно грађана, привреде, ЈЛС, комплетног владиног и невладиног сектора у процесу енергетске транзиције од суштинског значаја, јер Република Србија разуме енергетску транзицију и зелени развој као нову развојну револуцију и нови модел раста, који само ако се води партнерством свих актера у друштву може резултирати високим стопама привредног раста. То је једини начин да се допринесе добробити грађанки и грађана и одрживом националном, али и регионалном развоју" нагласио је приликом отварања помоћник министра рударства и енергетике Милан Мацура.

Уз све кораке, пројекте, планове, активности и мере које предузима Министарство рударства и енергетике на челу са министарком Дубравком Ђедовић, област енергетске ефикасности је високо на агенди. Укупна вредност пројеката који су у току и који су у припреми износи преко 920 милиона евра и процењује се да ће њиховом реализацијом да се оствари укупна уштеда енергије од око 950 GWh годишње, а процењено смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште од близу 580.000 t CO2 годишње, што је једнако годишњој емисији 320.000 моторних возила или смањењу од 15% од укупне емисије у домаћинствима настале као резултат грејања кућа и станова у Србији. Пројекти обухватају унапређење енергетске ефикасности у школама, вртићима у Параћину, Врбасу, Крушевцу, у Ужицу… зграду Војномедицинске академије, а све се реализује уз инвестиције Централне банке Савета Европе, Немачке развојне банке KfW, Државног секретаријата за економске послове Швајцарске конфедерације (СЕКО).

Министарство рударства и енергетике константно сарађује са институцијама Европске уније у области енергетике и на првом месту се води директивама Европске уније у области енергетске ефикасности. Обезбеђује субвенције грађанима у износу до 50%, за постављање соларних панела на породичним кућама, док за објекте од јавног значаја, ЈЛС имају прилику да користе могућности добијања подстицаја у износу до 70% за постављање соларних панела на јавним објектима. Изграђене су нове топлане на биомасу у Новом Пазару, Прибоју и Малом Зворнику, док су у току припремне активности за изградњу нове топлане у Мајданпеку, као и припремне активности за рехабилитацију и модернизацију 20 топлана у Србији, које се  реализују у сарадњи са Немачком развојном Банком KfW и ЕБРД.

,,У Интегрисаном Националном климатском и енергетском плану Републике Србије, који је у изради циљеви у области енергетске ефикасности и даље су веома високи и амбициозни када је реч о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и учешћу обновљивих извора енергије. Али најважније је да знамо да смо, што се тиче енергетске ефикасности сви актери и да сви морамо да радимо на побољшањима заједно, а држава ће наставити да унапређује регулаторни оквир и услове." закључио је Мацура.

12