Потписан Меморандум о разумевању са УСАИД о унапређењу енергетске ефикасности

Потписан Меморандум о разумевању са УСАИД о унапређењу енергетске ефикасности

Министарство рударства и енергетике и Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (USAID) потписали су данас Меморандум о разумевању, како би заједно радили на унапређењу енергетске ефикасности у Републици Србији. Меморандум су у Музеју Николе Тесле потписали министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и директорка мисије USAID у Републици Србији Брук Ашам, а потписивању је сведочио амбасадор  Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофер Хил.

Потписивање Меморандума уједно је и почетак заједничког програма едукације становништва о енергетској ефикасности. Заједничка едукативна кампања осмишљена је тако да кроз практичне савете о начинима уштеде помогне домаћинствима да смање потрошњу енергије и уштеде новац. Као инспирација за програм коришћен је лик Николе Тесле.

„Сарадњом са USAID-ом на пројекту „Боља енергија“ радићемо на томе да енергетску ефикасност додатно устоличимо као „нови извор енергије“, кроз развој механизама за повећање мера енергетске ефикасности, праћење и контролу резултата, али и путем свеобухватне едукације становништва и подизања свести  о томе да је расипање енергије апсолутно недопустиво, нарочито у време глобалне енергетске кризе. Стимулативне мере Владе у погледу рационалне употребе енергије до сада су дале одличне резултате. Уштеда у потрошњи електричне енергије у октобру износила је 15%, у новембру 7%, док су грађани у децембру потрошили 9,4 одсто мање електричне енергије него у истом месецу 2021. године. На тај начин, право на попуст остварило је скоро 1,4 милиона домаћинстава, односно 44 одсто, највише у Београду, Шапцу, Новом Саду, Сомбору и Нишу. Важно је да наставимо са едукацијом грађана и привреде, како бисмо сви заједно имали бенефите од рационалне употребе енергије и енергената“, нагласила је министарка Ђедовић.

USAID-ов програм „Боља енергија“, вредан 10 милиона долара, покренут је крајем 2021. године и фокусиран је на помоћ у побољшању енергетске ефикасности на општинском нивоу и повећање коришћења обновљивих извора енергије. Програм се већ проводи у више градова широм Србије, укључујући Ниш, Сомбор, Ваљево, Књажевац и Панчево.

Поздрављајући партнерство USAID-а и Министарства рударства и енергетике, амбасадор Хил је рекао да не може да замисли боље место нити бољи тренутак за формализацију партнерства  у енергетици, од музеја Никола Тесла у години када обележавамо 80 година од смрти великог научника. „ Никола Тесла је човек који нас и данас инспирише не само кроз допринос науци, већ и начином на који је приближио наше две земље. Уверавам вас да ћемо у будућности снажно радити на јачању партнерства са Србијом“, истакао је амбасадор Хил.

У Србији се у домаћинствима, јавном и комерцијалном сектору утроши око 50% финалне потрошње енергије. Просечна потрошња топлотне енергије по m2 годишње  око два пута је већа од просека у земљама чланицама ЕУ. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се у овом сегменту потрошње енергије спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору. Само у сектору домаћинстава у наредном периоду требало би да се оствари око 23% овог циља. Највећи изазов за унапређење енергетске ефикасности представљају домаћинства, а посебно она која живе у стамбеним зградама. 

„Енергетска транзиција је транзиција читавог друштва, а не само његових сегмената. У средини енергетске транзиције су грађани, који су главни  потрошачи енергије. Едукација и информисање грађана, као и изградња капацитета за енергетску ефикасност на свим новоима, успостављање одрживог механизма финансирања и креирање програма сигурносне мреже за оне којима је потребна, суштински су делови за успешну енергетску транзицију“, изјавила је Лена Братић, директорка USAID-oвог  пројекта „Боља енергија“.

1235