Велике могућности за сарадњу Србије и Кине у енергетици

Велике могућности за сарадњу Србије и Кине у енергетици

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данаc са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.

 

На састанку је констатовано да је билатерална сарадња Републике Србије и НР Кине у областима рударства и енергетике на веома високом нивоу и да само у сектору рударства кинеске компаније запошљавају више од 7.000 радника.

До краја године требало би да буде завршена модернизација топионице у Бору, што ће значити поштовање европских стандарда у заштити животне средине, изјавила је министарка и додала да од компаније „Зиђин мајнинг“ очекује и нове инвестиције. Када је реч о другом рударском гиганту, „Зиђин копер“, Ђедовић је истакла да је су улагања екологију од изузетне важности и да је само у овој години компанија инвестирала близу 27 милиона евра у области безбедности, екологије и заштите животне средине. 

Mинистарка је обавестила амбасадорку о напретку радова на телмоелектрани „Костолац Б3“, пројекту који реализује кинеска компанија ЦМЕЦ. „Очекујемо последњи контигент кључне опреме за прву телемоелектрану која се гради у Републици Србији после 30 година. То је једно од највећих градилишта у енергетском сектору, пројекат који ће у великој мери допринети стабилности снабдевања електричном енергијом“, истакла је министарка Ђедовић.

Амбасадорка Чен Бо честитала је министарки Ђедовић на именовању и изразила  наду да ће сарадња две земље, посебно у сектору обновљивих извора енергије бити додатно унапређена.

„Перспективе и могућности за сарадњу две земље у области енергетске трансформације су велике, имајући у виду потенцијале Републике Србије и заинтересованост компанија из НР Кине да улажу у нове енергетске капацитете који корите ОИE“, нагласила је амбасадорка.

123