Потписани уговори са управницима зграда у оквиру пројекта „Боља енергија“

Потписани уговори са управницима зграда у оквиру пројекта „Боља енергија“

У оквиру УСАИД-овог пројекта “Боља енергија”, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и града Ваљева данас су потписани уговори за реализацију пројекта суфинансирања мера енергетске санације са управницима пет стамбених заједница и извођачима радова.

Почетком новембра су отпочеле активности на реализацији суфинансирања мера енергетске санације пет стамбених објеката у Ваљеву. 

Санација стамбених зграда предвиђа поставку термоизолације и замену улазних врата и прозора на заједничким просторијама, а како је наведено на данашњем потписивању, у наредном периоду постоји могућност за реализацијом додатних мера енергетске ефикасности, чиме би ове зграде постигле још веће уштеде, a све у циљу подршке грађанима при реализацији мера енергетске санације на стамбеним зградама. 

„Кроз Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који реализује Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности као орган Министарства рударства и енергетике, односно кроз програм доделе субвенција грађанима, за годину дана путем три јавна позива обезбеђено је да око 20.000 домаћинстава добије субвенције за мере енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије.  У сарадњи са међународним финансијским институцијама и донаторима обезбеђено је око 70 милиона евра за наставак реализације програма за око 100.000 нових домаћинстава. Ангажовање, учешће и допринос УСАИД-ог пројекта “Боља енергија”  је од суштинског значаја, како за сам програм и локалне самоуправе, тако и за грађане, највише због подизања свести јавности о значају енергетске ефикасности у стамбеном сектору, као и реализацији пројекта у граду Ваљеву у погледу рефинасирања пет стамбених заједница, где су финансирани радови у износу од 91.000 евра. У првој фази овог пројекта замењена су улазна врата и прозори, урађена је термоизолација зидова, што доводи до уштеде од чак 35%, те је пројекција  да ће се даљим радовима доћи до још већих уштеда“, нагласио је помоћник  министра рударства и енергетике Милан Мацура.

Санација стамбених зграда предвиђа поставку термоизолације и замену улазних врата и прозора на заједничким просторијама, а како је наведено на данашњем потписивању, у наредном периоду постоји могућност за реализацију додатних мера енергетске ефикасности, чиме би ове зграде постигле још веће уштеде.

12