Смањи
Аа
Повећај

Србија одлучна у настојању да постане енергетски безбедна

Србија одлучна у настојању да постане енергетски безбедна

У условима енергетске кризе, кад све земље настоје да се што више ослањају на сопствене енергетске ресурсе, и Република Србија тежи да кроз веће коришћење потенцијала обновљивих извора енергије  брже постане енергетски самодовољна и независна, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на регионалног конференцији „Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану“.

Министарка је нагласила да је Република Србија одлучна у настојању да предузме све неопходне кораке како би се спречиле климатске промене и очувала животна средина. „Србија има 270 сунчаних дана, процене кажу да имамо 600 км2 кровова. Уколико бисмо на само 10% те површине поставили соларне панеле могло би се инсталисати 6 GW“, рекла је Ђедовић. Када је реч о ветропарковима, додала је, да је у перспективи могућа градња капацитета у рејонима источне Србије, Браничевском округу и  Банату.

„Србија је потписница Париског климатског и енергетског споразума и Декларације о Зеленој Агенди за Западни Балкан, на путу је зелене енергетске транзиције, водећи се тиме предузимаћемо све потребне мере како би транзиција ка чистој енергији била финансијски и социјално одржива и праведна“, изјавила је Ђедовић.  У том смислу, навела је, коришћење претприступних фондова и других извора финансирања које обезбеђује Европска унија  представља важан инструмент у бржем развоју енергетског сектора и диверзификацији извора финансирања инвестиција у енергетици.

На панелу су, осим министарке Ђедовић, учествовали  и заменица премијера и  министарка инфраструктуре и енергетике Републике Албаније  Белинда Балуку, заменик премијера Републике Северне Македоније  задужен за економију Фатмир Битићи, државни секретар Министарства за капиталне инвестиције Црне Горе Адмир Шехмановић и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

На маргинама конференције коју је организoвала амбасада Краљевине Норвешке у Републици Србији и БиХ, министарка Ђедовић разговарала је са представницима норвешких енергетских компанија „Еmergy“ и „Statcraft“. Компанијa „Еmergy“послује у Републици Србији већ 12 година и ради на пројектима ветропаркова у Банату. Са, друге стране, норвешка државна компанија „Statcraft“ је највећа европска компанија за обновљиве изворе енергије.

1

2