Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Bakar i litijum kritične sirovine u procesu dekarbonizacije, važni za razvoj  i pozicioniranje Srbije u svetu

Mihajlovićeva: Bakar i litijum kritične sirovine u procesu dekarbonizacije, važni za razvoj  i pozicioniranje Srbije u svetu

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je rudnik “Čukaru Peki” kod Bora, koji je juče otvoren, biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, sa primenom najmodernijih tehnologija i najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine.

 

“Ležište „Čukaru Peki” gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu, a u novi rudnik „Ziđin majning” uložio je 474 miliona dolara. Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će u nekom trenutku postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, odmah posle Poljske, a naše učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa pet na 18 odsto. Po proizvodnji zlata približićemo se Finskoj koja je najveći proizvođač ovog dragocenog metala u Evropi”, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za “Politiku”.

 

Potpredsednica Vlade je navela i da bakar, zajedno sa litijumom, predstavlja jednu od kritičnih mineralnih sirovina koje će se koristiti u svim novim tehnologijama koje podrazumevaju dekarbonizaciju.

 

“Naša zemlja poseduje ogromne rezerve ovih strateški važnih metala što je značajno za pozicioniranje Srbije u svetu u budućnosti. To se posebno odnosi na litijum, gde je cilj da Srbija ne bude samo izvoznik sirovine, već da razvijemo čitav lanac proizvodnje, uključujući električne baterije i električne automobile”, rekla je Mihajlovićeva.