Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: OIE jedini način da budemo dugoročno energetski bezbedni

Mihajlovićeva: OIE jedini način da budemo dugoročno energetski bezbedni

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da dugoročna energetska bezbednost nije moguća bez novih investicija u OIE i bez sprovođenja procesa energetske tranzicije i dekarbonizacije.

„Nikada se više nije govorilo o OIE, nikad nije bilo značajnije u svetu raditi koliko god je moguće na povećanju proizvodnih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Prošla godina bila je rekordna u svetu po rastu kapaciteta za šest odsto, za ovu se očekuje rast od osam procenata i to pokazuje da bez obzira ne krizu, ceo svet se okreće energetskoj tranziciji, zelenoj tranziciji i razvoju OIE, jer je jedan od glavnih mogućnosti da države postanu energetski bezbedne upravo veća iskorišćenost OIE“, rekla je ona na konferenciji „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“, u Privrednoj komori Srbije

 

„Napravili smo dobar zakonodavni okvir, što je prepoznala i EU, što je važno jer želimo da idemo na punopravno članstvo, a prepoznali su i investitori. Bez obzira na sve otpore i opstrukcije na koje smo nailazili, nastavljamo da sprovodimo naš plan, a to je da do 2040. imamo bar 40 odsto proizvodnih kapaciteta iz OIE. Ne računajući velike HE, Srbija u svom energetskom miksu ima samo 3,5 odsto OIE, odnosno solarnih i vetroelektrana, a potencijal je znatno veći i trebalo bi da ga iskoristimo“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je istakla da je partnerstvo sa Izraelom, imajući u vidu Memorandum o saradnji u oblasti zelene energije, značajno za ukupno unapređenje odnosa dve zemlje, ali i za povećanje investicija u Srbiji.