Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Sigurnost elektroenergetskog sistema nije moguća bez OIE

Mihajlovićeva: Sigurnost elektroenergetskog sistema nije moguća bez OIE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE jedini način da se obezbedi siguran i samodovoljan elektroenergetski sistem, a da ujedno čuvamo životnu sredinu.

„Trenutno je u našem energetskom miksu učešće proizvodnje iz OIE, ne računajući velike HE, vrlo nisko, ispod pet odsto, ali s obzirom na naše potencijale i zainteresovanost investitora, u narednim godinama će taj procenat biti znatno viši i to je naš cilj. Time smo se vodili kada smo donosili nov zakonodavni okvir, posebno Zakon o korišćenju OIE, prvi takav u Srbiji. Problem je što se nije dovoljno ulagalo u visokonaponsku mrežu poslednjih 10 godina i zbog toga postoje ograničenja za priključenje novih kapaciteta na mrežu“, rekla je ona gostujući na Televiziji Hepi.

 

„Suština je da, ono što je rekao i predsednik Aleksandar Vučić, Srbija ima pravo preče kupovine, jer se koriste naši potencijali. Zbog toga su važna strateška partnerstva privatnih investitora i EPS-a. Svi zajedno bi trebalo da razmišljamo šta je budućnost - da li su to TE stare 40 godina ili ćemo graditi nove kapacitete? Još uvek se radi Kostolac B3 i sigurno je da neće biti gotov do 2024. godine, a neki ljudi i dalje misle  da treba graditi nove termoelektrane. Građani žele da imaju dovoljno struje i čist vazduh, a naš zadatak je da stvorimo te uslove. Jedini način jesu novi kapaciteti, koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore“, rekla je ona.