Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Stabilizacija EPS-a prioritet, imamo potencijala da proizvodimo dovoljno električne energije za naše potrebe

Mihajlovićeva: Stabilizacija EPS-a prioritet, imamo potencijala da proizvodimo dovoljno električne energije za naše potrebe

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je, gostujući na Televiziji Hepi, da činjenica da Srbija ima najniže cene električne energije nije argument zbog čega je potrebno povećanje cena, već da je to neophodno kako bi se „Elektroprivreda Srbije“ stabilizovala i kako bi u narednim godinama mogla da proizvodi dovoljne količine električne energije.

„Srbija ima najniže cene električne energije u Evropi, ali nije to argument, već je potrebno da podržimo i pomognemo „Elektroprivredi Srbije“ da se stabilizuje. Potreban je novac za opremu i za pripreme za sledeću godinu i da, ako ove godine EPS mora da uvozi struju i ugalj, naredne može da proizvodi dovoljno za naše potrebe. Ove i delom naredne godine je potrebno da ulažemo u EPS, kako bismo tokom zime 2023/24. godine imali dovoljne količine energije. Ja sam isključivo za stabilizaciju EPS-a, jer je to najvažnije preduzeće u državi. Ako nemamo nalazišta gasa i nafte i tu ćemo uvek biti uvozno zavisni, onda moramo da iskoristimo sve potencijale, a Srbija ih ima mnogo, da proizvodimo dovoljne količine električne energije za svoje potrebe, pa i za izvoz. EPS mora da otvara dva nova polja i potrebna mu je oprema, to je čista matematika. U suprotnom će biti u deficitu 40 odsto“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade je navela da će uredbom o energetski zaštićenom kupcu biti obuhvaćeno oko 200.000 domaćinstava u Srbiji.

„Pripremili smo uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja je postojala i ranije, ali je mali broj domaćinstava mogao da koristi povlastice. Sada smo izmenili kriterijume i više se ne odnosi samo na korisnike socijalne pomoći, već zavisi i od broja članova domaćinstva, ukupnog primanja, zdravstvenog stanja i procene su da će oko 200.000 domaćinstava imati niži račun i za električnu energiju i za gas, ali i za toplotnu energiju, što je takođe novina. Paralelno sa tim, moramo svi zajedno da počnemo da štedimo, da racionalnije koristimo energiju, jer je struja najplemenitiji vid energije koju mi rasipamo. Počeli smo sa realizacijom projekata, kojima će se unaprediti energetska efikasnost, obezbedili smo dovoljno novca da pomognemo sa 50 odsto od ukupne vrednosti i ljudi već shvataju koliko je značajno kada promene stolariju“, rekla je ona.