Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Uložićemo 500 miliona evra u modernizaciju niskonaponske mreže

Mihajlovićeva: Uložićemo 500 miliona evra u modernizaciju niskonaponske mreže

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom obilaska distributivno-dispečerskog centra Elektrodistribucije Srbije u Beogradu da je ulaganje u niskonaponsku mrežu neophodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom na teritoriji cele Srbije.

„Sada je znatno bolja situacija nego pre mesec dana, kada smo imali sličnu količinu padavina. Drago mi je da su ekipe EDS-a na terenu i da se svi problemi rešavaju u najkraćem roku. Međutim, jako je važno da ulažemo u distributivni sistem u narednim godinama kako bismo obezbedili pouzdano snabdevanje na teritoriji cele zemlje. Uložićemo više od pola milijarde evra u narednih nekoliko godina. Novac nikad nije bio problem, ali sada možemo i da planiramo adekvatno, pošto je EDS nezavisna kompanija.

Ona je rekla da gubici na mreži koštaju godišnje oko 200 miliona evra i da je neophodna modernizacija distributivnog sistema.

Bojan Atlagić, direktor Elektrodistribucije Srbije rekao je da je manje od 0,1 odsto korisnika bez napajanja električnom energijom, kao i da se svi kvarovi otklanjaju.

„Uglavnom se radi o kratkotrajnim prekidima u brdsko-planinskim predelima na jugu i istoku zemlje i sve bi trebalo da bude rešeno do kraja dana. Želim još jednom da se zahvalim Ministarstvu na pomoći i investicijama u rekonstrukciju niskonaponske mreže, jer se godinama nije ulagalo“, rekao je on.