Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva i Rosoha o organizovanju sastanka slovačkih kompanija i Ministarstva rudarstva i energetike

Mihajlovićeva i Rosoha o organizovanju sastanka slovačkih kompanija i Ministarstva rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom o unapređenju ekonomskih odnosa dve države, posebno u oblasti energetske efikasnosti i OIE.

Potpredsednica Vlade i slovački ambasador saglasili su se tokom sastanka da odlične odnose dve države treba da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno kada je reč o poslovanju kompanija iz ove zemlje na srpskom tržištu.

„Srbija je novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike, koji su usvojeni prošle godine, napravila povoljniji okvir za investicije, što otvara prostor za nova ulaganja. Posebno je važan Zakon o korišćenje OIE, prvi takav zakon u Srbiji, koji je osnova za povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u toj oblasti su dobrodošle i kompanije iz Slovačke. Unapređenje energetske efikasnosti i projekti koje sprovodimo u tom delu takođe su ključni segmenti naše energetske politike“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Na sastanku je dogovoreno da se intenziviraju razgovori o razvoju novih tehnologija, kao i organizovanje zajedničke konferencije na kojoj će srpske i slovačke kompanije predstaviti potencijale i mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE.

 

„Srbija i Slovačka svakako imaju zajednički interes da se unaprede ekonomski odnosi, o tome govori i međuvladina komisija za ekonomsku saradnju organizovana prošle godine u Bratislavi. Postoje brojne kompanije koje su zainteresovane da učestvuju na srpskom tržištu“, rekao je Rosoha.

 

Tokom sastanka bilo je reči i o situaciji u vezi sa energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini i neophodnosti diverzifikacije u gasnom sektoru.