Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva i Verzderfer: Zelena agenda i energetska tranzicija važan deo evrointegracija Srbije

Mihajlovićeva i Verzderfer: Zelena agenda i energetska tranzicija važan deo evrointegracija Srbije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Mehtildom Verzderfer, zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku, o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji, reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicijama u oblasti OIE, gasnoj diverzifikaciji i regionalnom povezivanju.

Mihajlovićeva i Verzderfer razgovarale su u Beču pre početka Devetog klimatsko-energetskog komiteta Energetske zajednice, kojim potpredsednica Vlade Srbije kopredsedava.

„Politika Vlade je članstvo Srbije u EU, evropski put je jedini kojim želimo da idemo i u skladu sa tim opredeljenjem doneli smo i novi set zakona, uključujući prvi Zakon o korišćenju OIE, kojim je stvorena mogućnost za izgradnju novih kapaciteta i nove investicije, čime doprinosimo i smanjenju emisija štetnih gasova i povećanju privrednih aktivnosti. Zelena agenda i energetska tranzicija su važan deo evropskog puta Srbije i u procesu priključenja napravili smo važne korake, a usklađivanje normativnog okvira je samo početak. Otvaranjem klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže. Kada je reč o energetici, mi smo donošenjem novog zakonodavnog okvira napravili osnovu za usklađivanje sa EU regulativama. Posvećeni smo i nastavku i reformama u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru. Za nas su posebno važni gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu. Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača. Takođe, u planu je i izgradnja novih interkonekcija, sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, kao i skladišnih kapaciteta“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Na sastanku je razgovarano i o predloženim ciljevima EK za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu.

 

„Naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade. Svakako je potrebno da detaljnije razgovaramo o predloženim ciljevima i da radimo na dinamici i usaglašavanju, posebno imajući u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Važno je da svi koraci budu sprovedeni na održiv način. Da obezbedimo razvoj, privredni rast i imamo dovoljno zelene energije“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Mihajlovićeva i Verzderfer razgovarale su i o sprovođenju akcionog plana za reorganizaciju JP „Srbijagas“, toku izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i o obaveznim zalihama nafte.