Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa CEKOR-om: Saradnja sa nevladinim sektorom u procesu energetske tranzicije

Mihajlovićeva sa CEKOR-om: Saradnja sa nevladinim sektorom u procesu energetske tranzicije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima Centra za ekologiju i održivi razvoj o važnosti učešća nevladinih organizacija u izradi strateških dokumenata u oblasti energetike.

„Verujem da postoji zajednički interes u procesu energetske tranzicije i da je važno da Ministarstvo i nevladin sektor sarađuju na tom putu i da vidimo kako da imamo održivu energetiku, da budemo energetski bezbedni i kako će se to odraziti na ekonomiju i na konkurentnost. Inicirala sam sastanak, jer je važno da razgovaramo sa svima koji se bave pitanjima u vezi sa energetskom tranzicijom. Postoje radne grupe za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike, za energetsko siromaštvo, u kojima su i članovi organizacija civilnog društva“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je rekla da je Ministarstvo pokrenulo novu energetsku politiku, da postoji prostor za saradnju sa svima, jer je neophodan širi društveni konsenzus o tome u kom pravcu idu srpska energetika i rudarstvo.

„Uspeli smo da u rekordnom roku donesemo novi zakonodavni okvir, do oktobra će biti završena sva podzakonska akta. Naš plan je da do 2040. godine imamo minimum 40% energije dobijene iz OIE i da napravimo akcioni plan o povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore u narednih 20, 30 godina. Nema energetike i rudarstva bez zaštite životne sredine i taj princip nije samo deklarativan, nego se sprovodi u svemu što radimo“, rekla je ona.

 

Zvezdan Kalmar, koordinator CEKOR-a, rekao je da postoje značajni segmenti u radu Ministarstva koje ova organizacija podržava i da se nada da će postojati prostor za aktivnije učešće u izradi strateških dokumenata i saradnju sa Ministarstvom.

„Godinama radimo istraživanja sa namerom i nadom da naša elektroprivreda i srpska energetika budu i dalje šampion u regionu, ali u skladu sa svetskim tokovima i socioekonomskim i ekološkim standardima. Želimo da doprinesemo dekarbonizaciji Srbije, da se maksimalno ubrza proces energetske tranzicije i da se što pre uveća broj kapaciteta koji ne emituju štetne gasove. Podržavamo Ministarstvo u određenim koracima koje pravi i smatramo da postoji prostor za dalju saradnju“, rekao je Kalmar.