Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa izraelskom kompanijom o ulaganjima u razvoj OIE

Mihajlovićeva sa izraelskom kompanijom o ulaganjima u razvoj OIE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima izraelske kompanije „Sunsa grupa“, koje je predvodio Moše Lifšic, regionalni koordinator za Balkan, o ulaganjima ove kompanije u razvoj i izgradnju elektroenergetskih kapaciteta koji koriste OIE.

Mihajlovićeva je rekla da je Ministarstvo otvoreno za saradnju sa privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende, istakavši da Srbija raspolaže velikim potencijalima za razvoj kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE. 

„Memorandum koji smo nedavno potpisali za Izraelom predstavlja osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti OIE, gde već postoje kompanije iz Izraela, a mi svakako želimo još više izraelskih investitora koji će ulagati u zelenu energiju. Srbija je jasno opredeljena da ide ka održivoj, zelenoj energetici i povećanju energetske bezbednosti, a sve kompanije koje žele da učestvuju u tom procesu su dobrodošle. Doneli smo novi, prvi poseban Zakon o korišćenju OIE, koji je stvorio osnovu za nova ulaganja. Naš cilj jeste da do 2040. godine imamo 40 odsto udeo OIE u energetskom miksu. Obaveza operatora prenosnog sistema jeste da omogući priključenje novih kapaciteta na mrežu, a država će pomoći da se stvore svi uslovi, jer jedino zajedno, država, javni i privatni sektor, mogu da doprinesu razvoju ovog sektora i unapređenju energetske stabilnosti“, rekla je Mihajlovićeva.

 

„Imamo iskustva i znanja o solarnoj energiji, odnosno o tehnologijama koje se koriste za izgradnju i upravljanje solarnim elektranama. Želimo da u naredne dve, tri godine investiramo u nove kapacitete, pre svega u solarne elektrane, i mislim da bi to bio samo početak. Zahvaljujući dobroj saradnji Srbije i Izraela, i imajući u vidu Memorandum o saradnji u oblasti OIE i iskustva drugih izraelskih kompanija, zainteresovani smo za poslovanje u srpskom energetskom sektoru“, rekao je Lifšic.