Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa Popeskuom: Regionalno povezivanje zajednički interes, gasna interkonekcija i OIE prioriteti

Mihajlovićeva sa Popeskuom: Regionalno povezivanje zajednički interes, gasna interkonekcija i OIE prioriteti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Virdžilom Danijelom Popeskuom, ministrom energetike Rumunije, o saradnji dve države u oblasti energetike, povezivanju u gasnom sektoru, zajedničkoj izgradnji infrastrukture i novim projektima u oblasti elektroenergetike, posebno o RHE „Đerdap 3“.

Mihajlovićeva je posle sastanka sa Popeskuom na Đerdapu, gde je prisustvovala obeležavanju 50 godina od puštanja u rad HE „Đerdap 1“, rekla da je za Srbiju prioritet izgradnja novih energetskih kapaciteta, posebno onih koji za proizvodnju energije koriste OIE, kao i regionalno povezivanje u gasnom sektoru.
„Razgovarali smo o zajedničkim projektima, regionalnoj energetskoj infrastrukturi, o alternativnim pravcima i dobavljačima gasa, povećanju proizvodnih energetskih kapaciteta. Želimo zajedno da radimo na realizaciji projekta „Đerdap 3“, koji je jedan od najvažnijih projekata koje Srbija ima u svom novom investicionom ciklusu. Izgradnja ove RHE od regionalnog je značaja, to je novi izvor električne energije važan za balansiranje novih kapaciteta iz OIE. Mi smo već razgovarali sa kompanijama koje su zainteresovane, ali je važno da i Rumunija bude deo tako velikog projekta“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade je navela da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, da naša trgovinska razmena beleži rast, prošle godine je iznosila dve milijarde evra.

„Razgovarali smo o saradnji u vreme energetske krize, posebno kada je reč o diverzifikaciji u gasnom sektoru, budući da su i Srbija i Rumunija u regionalnoj radnoj grupi za smanjenje zavisnosti od jednog dobavljača gasa, koja je deo je Platforme EU za zajedničku kupovinu energije. Gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, među kojima je i Rumunija. Povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom jeste potencijalni zajednički projekat i mi ćemo ove godini završiti projektno-tehničku dokumentaciju. Takođe, razgovarali smo o potrebi da se što pre održi zasedanje Mešovite komisije za Đerdap, kako bismo prevazišli sve prepreke koje postoje kada je reč o ugovoru iz 1995. godine i dogovoreno je formiranje operativnih timova. Razgovarali smo i o mogućnostima izgradnje naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do Srbije, s obzirom na to da je Rumunija najveći proizvođač nafte i gasa u centralnoj i istočnoj Evropi“, izjavila je Mihajlovićeva.