Смањи
Аа
Повећај

Srbija će podići svoju ekonomiju zahvaljujući rudarstvu

Srbija će podići svoju ekonomiju zahvaljujući rudarstvu

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, rekla je danas na TV Hepi da će Srbija otvaranjem rudnika „Čukaru Peki“ postati drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi i da se time približava zemljama koje su svoje ekonomije podigle zahvaljujući rudarstvu.

„Danas je veliki dan za rudarstvo u Srbiji kada je otvoren prvi zeleni rudnik u Srbiji, Čukaru Peki. U rudniku Čukaru Peki primenjivaće se najviše mere zaštite životne sredine dok će se eksploatacija vršiti na ekološki način sa što manjim uticajem na prirodu. Čukaru Peki je je jedan od najbogatijih ležišta bakra i srebra u svetu zbog čega je kompanija „Ziđin Majning“ do danas uložila 474 miliona evra čime raste udeo Srbije u evropskoj proizvodnji bakra sa pet na 18 odsto. Približavamo se Finskoj i zemljama koje su uspele da podignu svoju ekonomiju zahvaljujući rudarstvu. Za naše građane je najvažnije da znaju da ovaj rudnik povećava uticaj rudarstva na BDP i poboljšava standard naših građana", rekla je Atanackovićeva.

Ona je napomenula da će država imati velike koristi s obzirom da je nekada RTB Bor bio veliki problem po budžet Srbije i da se to promenilo nakon dolaska Ziđina u Srbiju i da danas cela Evropa vodi računa o tzv. kritičnim sirovinama i zaštiti životne sredine.

Ministarstvo je usvojilo u kratkom roku zakone koji su već promenili sliku energetike i rudarstva u Srbiji. Pripremili smo i novi investicioni plan od 17 milijardi evra i jako je važno da znamo da emitujemo oko 60 miliona tona  štetnih gasova u atmosferu godišnje. Ako se ovaj plan bude realizovao, mi ćemo negativne uticaje umanjili za 24 milione tona emisija“, rekla je Atanackovićeva.