Смањи
Аа
Повећај

In memoriam - Ljubomir Aksentijević (1940-2021)

In memoriam - Ljubomir Aksentijević (1940-2021)

Ministarstvo rudarstva i energetike izgubilo je dragog kolegu, prijatelja i stručnjaka sa najvećim životnim i profesionalnim iskustvom, posebnog savetnika potpredsednice Vlade, Ljubomira Aksentijevića, koji je preminuo u 80. godini života.

Ljubomir Aksentijević bio je posebni savetnik ministarke i potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović u tri različita ministarstva, od 2012. do 2014. godine u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, od 2014. do 2020. u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i od 2020. do danas u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Njegovu profesionalnu karijeru najviše je obeležio rad u bankarstvu i finansijama, gde je za 28 godina rada u Sosijete ženeral banci bio, između ostalog, zamenik predstavnika banke za bivšu Jugoslaviju, predstavnik banke za Kazahstan i Kirgistan i regionalni predstavnik za Azerbejdžan i Gruziju, dajući veliki doprinos razvoju mreže filijala Sosijete ženeral banke u jugoistočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Nosilac je odlikovanja Republike Francuske Vitez Legije časti (2002) i Vitez Nacionalnog ordena za zasluge (1989).

U Vladi Srbije, najviše se bavio pitanjima strateškog planiranja, razvoja, finansija i investicija, primenjujući i deleći sa saradnicima svoje višedecenijsko iskustvo na poslovima investicija, korporativnog bankarstva, projektnog finansiranja, upravljanja projektima i finansiranja infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti energetike.

Među saradnicima ostaće upamćen kao veliki stručnjak, dragi kolega i prijatelj, čiji su iskustvo, energija i ideje bili sastavni deo velikih rezultata koji su ostvareni u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike u prethodnih osam godina. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za Ministarstvo rudarstva i energetike, ali će znanje koje je nesebično delio, vedrina i entuzijazam sa kojim je radio, kao i podrška i mentorski rad sa mlađim kolegama ostati upamćeni i biti primer svima koji su imali privilegiju da sa njim rade.