Смањи
Аа
Повећај

Lakićević: Potpisani ugovori unapređuju energetsku efikasnost u 10.000 domaćinstava u Srbiji

Lakićević: Potpisani ugovori unapređuju energetsku efikasnost u 10.000 domaćinstava u Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević, rekao je na RTS da su danas u Kraljevu potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava u kojim počinje realizacija projekata unapređenja energetske efikasnosti.

„Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je ugovore koji predviđaju zamenu vrata i prozora, spoljne izolacije kuća i stambenih jedinica i promenu kotlova za grejanje u vrednosti od milijardu dinara. Time će se unaprediti energetska efikasnost u 10.000 domaćinstava u Srbiji. Građani će moći od avgusta da konkurišu za izdvojena finansijska sredstva dok će u julu biti raspisan poziv za firme koje će izvoditi radove“, rekao je on.

Govoreći o kriterijumima koje građani moraju da ispune prilikom prijavljivanja na javne pozive, Lakićević je rekao da postoji pravilnik o rangiranju građana.

„Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo je lokalnim samoupravama pravilnik za rangiranje građana prijavljenih na javne pozive i firme koje će izvoditi radove. Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu. Tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani će imati prednost. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kome će se videti koliko će koštati izvođenje radova. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova. Ako sve bude u redu, utvrdiće se rang lista“, kazao je Lakićević i napomenuo da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbeđuju 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani.

Državni sekretar je posebno istakao da isti kriterijumi važe za zgrade koje će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Dodao je da nije potrebna odluka stambene zajednice ukoliko građani žele da urade samo prozore u svojim stanovima.