Смањи
Аа
Повећај

Projekat „Jadar“ razvojna šansa, odluka kad se završe sve studije i građani iznesu svoj stav

Projekat „Jadar“ razvojna šansa, odluka kad se završe sve studije i građani iznesu svoj stav

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike poručili su danas na skupu Treba li Srbiji rudnik litijuma da projekat Jadar predstavlja razvojnu šansu, a da će odluka o izgradnji rudnika biti doneta kad budu poznate sve činjenice i kad građani budu dali svoj stav na referendumu.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, rekla je da energetska tranzicija u kojoj se nalazi ceo svet podrazumeva veliko interesovanje za zaštitu životne sredine.

Srbija se uključuje u taj proces i naš zadatak je da to vidimo ne kao prepreku, već kao šansu da ostvarimo ekonomski napredak poštujući sve principe zaštite životne sredine, navela je ona.

 

"Podržavamo dijalog i kritičko razmišljanje, ali smatramo da ne možemo biti samo posmatrači ili kritičari­. Ovaj projekat predstavlja razvojnu šansu da Srbija ne bude samo izvoznik rude, nego da se razvije lanac vrednosti koji bi obuhvatio i fabriku baterija i električnih vozila. Smatramo da svaki potencijalni projekat treba da bude razmotren ako je u interesu razvoja zemlje i da se nijedan projekat neće sprovoditi ako nije u potpunosti usklađen sa svim principima i merama zaštite životne sredine. Odluka o daljoj realizaciji projekta Jadar biće doneta kad budu poznate sve činjenice sa kojima će javnost biti upoznata i kad građani iznesu svoj stav na referendumu, rekla je Atanackovićeva, govoreći na skupu koji je organizovala Biznis info grupa.

 

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, rekao je da veruje da Srbija raspolaže značajnim resursima kad su u pitanju metalične i nemetalične mineralne sirovine i da to prirodno bogatstvo treba da čuva i koristi na održiv način.

Verujem da možemo da pokažemo da je u Srbiji moguće da se razvija rudarstvo koje je održivo i odgovorno prema životnoj sredini. Prvi održivi rudnik biće Čukaru Peki, a nadamo se da će biti još takvih rudnika, istakao je Milijanović.