Смањи
Аа
Повећај

Reagovanje - Potrošnja dizela i benzina značajno veća u odnosu na prošlogodišnji prosek  

Reagovanje - Potrošnja dizela i benzina značajno veća u odnosu na prošlogodišnji prosek  

Povodom teksta “Vučićeve tvrdnje o potrošnji goriva – potpuno netačne”, objavljenog u dnevnom listu “Danas” 18. maja 2022. godine, naglašavamo da podaci dobijeni od naftnih kompanija ukazuju na to da je trenutno u Srbiji potrošnja i dizela i benzina značajno povećana u odnosu na prosek 2021. godine.

Zbog proizvoljnih tumačenja podataka o potrošnji goriva i tvrdnje da su podaci koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić netačni, ukazujemo na to da se za izveštavanje o rezervama i procenu koliko dana prosečne potrošnje to pokriva koriste podaci koji se prikupljaju dnevno od trgovaca naftnim derivatima, gde se kao parametar koristi prosek od 30 dana unazad.

 

U odnosu na prethodnu godinu, kada je prosečna godišnja potrošnja dizela bila 5.501 tonu dnevno, a tridesetodnevni prosek na dan 10. maj iznosio je 6.821 tonu dnevno, što je povećanje od više od 20 odsto u odnosu na prosek prošle godine.

 

Takođe je evidentirano značajno povećanje potrošnje benzina (1.619 tona mereno prosekom na 30 dana, na dan 10. maj) u odnosu na prošlogodišnji prosek koji je iznosio 1.213 tona/dan. Ovo povećanje ide i do 50 odsto kad se posmatra sedmodnevni prosek na isti dan (1.816 tona dnevno).

 

Povećanu potrošnju naftnih derivata potvrđuju i podaci o markiranju goriva, jer je u martu 2022. zabeležena rekordna količina od početka procesa markiranja u Republici Srbiji (338.799.419 litara).

grafikon