Смањи
Аа
Повећај

Vodonična strategija deo nove strategije razvoja energetike

Vodonična strategija deo nove strategije razvoja energetike

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su danas sa Timom za vodoničnu strategiju koji čine predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i poslovnog udruženja ”Elektromašinogradnja”, o mogućnostima za razvoj vodoničnih tehnologija u Srbiji, kao deo procesa dekarbonizacije i okretanja klimatski neutralnom razvoju.

 

Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u proceduri usvajanja, stvoreni su uslovi za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i obnovljivi vodonik, koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa. Stvarajući pravni okvir za korišćenje obnovljivog vodonika, Srbija se svrstala zajedno sa razvijenim zemljama EU, koja je prošle godine objavila svoju strategiju za vodonik, čiji je osnovni cilj dekarbonizacija proizvodnje vodonika i njegova upotreba kao zamene za fosilna goriva.

 

Na sastanku kojem su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu i pomoćnici ministarke rečeno je da Ministarstvo podržava inicijativu Tima za vodoničnu strategiju i da će raditi na tome da vodonična strategija bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine.

 

Vođa Tima za vodoničnu strategiju, Miljan Vuksanović, rekao je da je niz razvijenih  zemalja, kao i Evropska unija, tokom 2020. godine donelo svoje vodonične strategije i da Srbija ima šansu da se uključi u ovaj proces tako da do 2030. godine bude aktivni učesnik u vodoničnoj tranziciji, a do 2050. godine ravnopravna sa drugim učesnicima u ovom procesu.