Смањи
Аа
Повећај

Zelene investicije iskoristiti za regionalnu saradnju i razvoj privrede

Zelene investicije iskoristiti za regionalnu saradnju i razvoj privrede

Izgradnja novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore i realizacija postojećih i novih projekata u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti doprineće novim investicijama i dodatnom razvoju privrede, rečeno je na sastanku državnih sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Jovanke Atanacković i Zorana Lakićevića sa predstavnicima Programa UN za razvoj (UNDP), delegacije EU u Srbiji, Ambasade Švedske, razvojne agencije te zemlje i Evropske investicione banke.

Na sastanku je bilo reči o procesu energetske tranzicije u Srbiji i zajedničkim projektima koji se realizuju, pre svega kada je reč o povećanju OIE i energetskoj efikasnosti.

„Usvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, uključujući novi, potpuno moderan Zakon o korišćenju OIE, Srbija je dobila novi zakonodavni okvir koji pokazuje našu ambiciju da se aktivno uključimo u globalni proces energetske tranzicije. Pored toga, do kraja godine imaćemo i podzakonska akta, a u izradi je strategija za razvoj energetike do 2040. sa vizijom do 2050. godine i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku. Spremili smo investicioni plan sa projektima vrednim 17 milijardi evra, jer je neophodno da gradimo nove kapacitete, posebno one koji koriste obnovljive izvore. Trebalo bi da ubrzamo te procese i da zajedno radimo na realizaciji svih projekata u ovoj oblasti, jer ćemo zajedničkim radom i saradnjom brže doći do ostvarenja cilja, a to je da do 2050. budemo dekarbonizovana zemlja“, rekla je Atanackovićeva.

 

Na sastanku je razgovarano o realizaciji tekućih projekata u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti, kao i o saradnji Ministarstva sa međunarodnim organizacijama u narednom periodu. Kako je rečeno, saradnja Ministarstva sa ovim institucijama biće i dodatna podrška Srbiji na putu evrointegracija i sprovođenju procesa energetske tranzicije.