Смањи
Аа
Повећај
Dejan Milijanović
Дејан Милијановић

Dejan Milijanović

Pomoćnik ministarke

Rođen je 1973. godine u Lazarevcu.

Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je više stručnih  radova iz oblasti rudarstva, površinske eksploatacije koji su predstavljeni u zemlji i inostranstvu.

Radno angažovanje u D.D.RB Kolubara počinje 1999. godine.

  • Od 2000. godine obavljao je poslove rukovodioca BTO sistema,  pomoćnika upravnika i upravnika površinskog kopa „Polje D“.
  • direktor „Polja D“ postaje 2011. godine.
  • U februaru 2012. godine, za vreme nezampaćenih snežnih padavina i vanrednog stanja, očuvanje proizvodnje i pogonske spremnosti opreme je bio izuzetan inženjerski izazov i poduhvat.
  • direktor ogranka „Površinski Kopovi“ privrednog društva “RB Kolubara“ postaje 2013. godine.

Značajni projekti koji su realizovani u toku mandata: Ispumpavanje 224 miliona kubnih metara vode i ponovno pokretanje proizvodnje. Apokaliptične poplave koje su se desile u maju 2014. godine, potpuno su zaustavile proizvodnju na poplavljenim površinskim kopovima.  Ispumpavanje 224 miliona kubnih metara vode, ponovno pokretanje proizvodnje i očuvanje stabilnosti kosina odlagališta su inženjerski podvizi koji se retko sreću u rudarstvu Evrope i Sveta.

Na mesto direktora za proizvodnju uglja ogranka „RB Kolubara“ imenovan je 2016. godine.

Značajni rezultati u toku mandata na mesto direktora za proizvodnju uglja  ogranka „RB Kolubara“: Izmeštanje linijskih infra-strukturnih objekata. Glavni akcenat, pored ostvarivanja bilansom predviđenih količina uglja u cilju očuvanja elektro-energetske stabilnosti i pogonske spremnosti otkopne i pomoćne mehanizacije je bilo i izuzetno zahtevno izmeštanje linijskih infra-strukturnih objekata, i to, na zapadnoj strani basena reke Kolubare u II fazi, kroz prostor unutrašnjeg odlagališta povšinskog kopa Tamnava Istok u dužini od 2.6km, koje je završeno u julu 2017. godine i izmeštanje državnog puta I b reda broj 22 Beograd-Ljig u dužini od 7 247m, kao preduslovi za otvaranje novog površinskog kopa Polja G,  koji je počeo sa eksploatacijom otkrivke 2.9.2017. godine.

Na istočnoj strani basena rađeno je na izmeštanju linijskih objekata, reke Peštan i kontroli oticanja poplavnih voda, kao i izmeštanju lokalnog puta Baroševac-Zeoke – Vreoci, (bivši put R-201) sa pratećom infrastrukturom, izgradnji objekata u infrastrukturnom koridoru Polja E, kao osnovnog preduslova za otvaranje površinskog kopa Polje E.

  • 2018.godine dolazi na mesto direktora sektora za proizvodnju preradu i transport uglja i otkrivke, Uprave za proizvodnju uglja.
  • Februara 2019. godine imenovan je za izvršnog direktora za tehničke poslove proizvodnje uglja J.P. EPS.

Značajni rezultati u toku mandata na mssto direktora za tehničke poslove proizvodnje uglja J.P. EPS: 2019. godinu Uprava za proizvodnju uglja J.P. EPS je završila sa proizvodnjom od 38 189 418t uglja, što je u odnosu na 2018. godinu 103,3% jer je u 2018. godini proizvedeno 36 983 103t uglja.

2020. godinu Uprava za proizvodnju uglja je završila sa proizvodnjom od 39 091 356 t uglja što je u odnosu na proizvodnju iz 2020. godine 102,4% Januar 2021. godine, Uprava za proizvodnju uglja J.P. EPS je završila sa otkopanih 3 508 953t uglja, što je 101,95% u odnosu na januar 2020. godine, kada je otkopano 3 444 945t uglja.

Projekat upravljanja kvalitetom uglja, u ogranku Kolubara, koji je završen u decembru 2020. godine, u narednom periodu garantuje smanjenje specifične potrošnje uglja u termo-elektranama, smanjenje emisije ugljen-dioksida, a realizacijom studije Upravljanja kvalitetom uglja u J.P. EPS, i realizacijom studije Upravljanja kvalitetom uglja Republike Srbije, garantuje povećanje kvaliteta uglja što u narednom periodu predstavlja stub stabilnosti elekro-energetskog sistema.

U martu 2021. godine je imenovan za pomoćnika ministarke za rudarstvo i energetiku.