Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

17.09.2020.

Antić: Ziđin zbog zagađenja ranije započeo remont

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Ziđin započeo - ranije nego što je planirano, remont Topionice u RTB-u zbog velikog zagađenja vazduha u Boru i izrazio očekivanje da će remont trajati nekoliko nedelja.

 • Kompanija Ziđin Bor je juče započela remont Topionice u RTB-u kojim će u narednom periodu uspeti da reši sve ključne probleme koji su prethodnih dana izazvali povećanu zagađenost vazduha u Boru", kazao je Antić.

On je rekao da je u proteklih nekoliko dana u pikovima ta zagađenost bila iznad dozvoljenog nivoa, a pogotovo kada je u pitanju sumpor-dioksid.

Antić: Ziđin zbog zagađenja ranije započeo remont

Ministar je istakao da je početak remonta Topionice ranije bio planiran za novembar, ali da je doneta odluka da remont bude obavljen odmah. On je naglasio da je Ziđin brzo reagovao i započeo remont i dodao da će u okviru remonta biti detektovani kvarovi na opremi koji su doveli do ispuštanja gasova.

Ministar je naglasio da kompanija takođe planira da do kraja decembra 2022. završi tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju Topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odusmporavanje do kraja decembra 2021. godine.

Ziđin je, precizirao je Antić, doneo odluku da odmah započne remontne aktivnosti i popravku na opremi, koje će u kratkom roku rešiti problem i dovesti do toga da ispuštanje gasova i kvalitet vazduha bude na zakonski dozvoljenom nivou.

Antić je kazao da je Ziđin pokazao visok stepen odgovornosti prema realizaciji ekoloških projekata i da je u njih investirao oko 38 miliona dolara, kao i da kompanija planira da investira još 120 miliona dolara.

 • Ključno je da se reši pitanje kvaliteta vazduha. Ziđin će, prema akcionom planu, u modernizaciju i rekonstrukciju Topionice uložiti 265 miliona dolara do kraja 2022. godine, posle čega ćemo imati praktično novu Topionicu, koja će raditi na najsavremeniji način”, istakao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike rekao je da je sinoć u procesu zaustavljanja rada Topionice i početka remonta došlo do manjeg požara, i objasnio da je došlo do paljenja poliesterske cevi u dužini od 50 metara, kao i da je brzom reakcijom Ziđina i vatrogasaca taj požar lokalizovan i ugašen.

Antić: Ziđin zbog zagađenja ranije započeo remont

Antić je kazao da će se u narednih nekoliko dana znati koliko će tačno trajati remont, ali da je svakako reč o nekoliko nedelja.

 • Remont planiran u novembru, trebalo je da traje nekoliko nedelja. Da li će otklanjanje kvarova koji su proteklih dana doveli do lošeg kvaliteta vazduha u Boru produžiti trajanje remonta, znaćemo tokom sledeće nedelje", dodao je ministar.

Antić je naglasio da je u stalnoj komunikaciji za rukovodstvom Ziđina i da je danas imao razgovore sa predsednikom UO kompanije Ziđin Bor, za koga se očekuje da tokom sledeche nedelje dođe u Beograd i Bor.

 • Očekujem da će remont rešiti ove akutne probleme i da će se dužina remonta meriti nedeljama", naveo je Antić.

On je istakao da ćemo nakon 2022. imati novu Topionicu sa povećanim kapacitetom i boljim performansama, kada je reč o zaštiti životne sredine.

Antić je kazao da je trenutno u Boru sumpor-dioksid prisutan u minimalnim količinama, pošto Topionica sada ne radi.

06.08.2020.

DAN RUDARA
Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih segmenata naše ekonomije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je danas svim rudarima 6. Avgust - Dan rudara i poručio da rudarstvo u ovom trenutku predstavlja jedan od najdinamičnijih delova ukupne ekonomije, te izrazio zadovoljstvo rezultatima strateškog partnerstva sa kineskim partnerima u Ziđinu u Boru. Antić je na obeležavanju Dana rudara u kompaniji Ziđin u Boru rekao da je rudarski sektor u Srbiji, u situaciji kada se čitav svet susreće sa velikim izazovima zbog pandemije korona virusa, uspeo da se održi čvrsto, "obema nogama" na zemlji, i nastavio je da beleži izuzetne rezultate.

Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih segmenata naše ekonomije

 • Rudarstvo je u prvih šest meseci ove godine imalo proizvodni rast od 3,8 odsto, poseban doprinos je, pre svega, ekpsloatacija metala sa rastom više od 20 odsto i u tom odličnom rezultatu upravo Ziđin Bor, naše strateško partnerstvo ovde u Boru, dao je ključni doprinos“, izjavio je Antić.

On je zahvalio kineskim partnerima na impresivnim proizvodnim rezultatima koji govore da će se svi planovi koji su deo investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara zaista i ostvariti, te naglasio da rudarstvo u ovom trenutku nastavlja da napreduje i da se razvija.

 • Imamo gotovo 29.000 zaposlenih u rudarskom sektoru, što je 11,9 odsto više nego u istom periodu lane. To je dokaz da se rudarska industrija i rudarski biznis u Srbiji razvijaju“, istakao je Antić i naglasio da će to i nadalje biti jedan od prioriteta.

Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih segmenata naše ekonomije

Za Srbiju je naveo da je regionalno najjača rudarska industrija, da je deo i svetske mape, te da je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih rudarskih destinacija sa ogromnim rudarskim potencijalom.

 • U ovom tenutku imamo gotovo 175 istražnih polja na kojima radi veliki broj domaćih, ali i stranih kompanija sa dobrim rezultatima, koji pokazuju značajan potencijal", kazao je ministar Antić.

On je naveo da je u 2019. Investirano 140 miliona dolara u istraživanja i da je to najbolji dokaz da u vremenu pred nama možemo da očekujemo još bolje rezultate u rudarstvu, ali i naglasio da je to pozivnica i mladim ljudima i da rudarski sektor predstavlja i njihovu budućnost. U 2019. smo, kako je naveo, imali više od 400 miliona dolara investicija u eksploataciju i ocenio da je to bila “odskočna daska” za dobre rezultate koji se postižu i u 2020-toj, u složenim okolnostima. Naglasio je da će Vlada Srbije snažno podržati sve investicione programe i cikluse i da će biti snažan garant svima da će rudarstvo u Srbiji biti moderno, uz poštovanje najviših standarda iz oblasti zaštite na radu i ekoloških standarda.

 • Moderno rudarstvo, zeleno rudarstvo, rudarstvo u funkciji budućeg razvoja - to su naši prioriteti", poručio je ministar i naveo da Srbija raspolaže velikim kapacitetima i potencijalima, pogotovo u Istočnoj Srbiji, borskom regionu sa svime što radi Ziđin, uključujući i nalazište Čukaru Peki, te da se otvaranje tog rudnika očekuje 2021. godine.

Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih segmenata naše ekonomije

Antić je podsetio i na potencijale u Zapadnoj Srbiji, rad kompanije Rio Tinto na području Jadra i rudu jadarit za koju kaže da je jedna od naših odskočnih dasaka koje će pomoći da lansiramo našu ekonomiju u potpuno novom smeru. Zahvalio je svim rudarima na značajnom doprinosu rastu ekonomije, uključujući i rudare Kolubare i Kostolca koji su, kako je kazao, obezbedili energertsku stabilnost zemlje, i koji beleže izuzetno dobre rezultate u proizvodnji uglja.

On je naglasio da se strateško parnetstvo sa Ziđinom pokazuje kao izuzetno uspešno za Srbiju.

 • Činjenica da danas imamo gotovo 5.500 zaposlenih u okviru Zidjina u Boru, više od 10 odsto nego što smo imali 2018-te, činjenica da je danas prosečna zarada na nivou kompanije Ziđin od 92.000 dinara, gotovo 35 odsto viša nego 2018-te, govore da smo dobili stabilnog, snažnog, strateškog partnera koji ulaže u budućnost i ljude. Izuzetno sam ponosan i zadovoljan tim rezultatima", ocenio je Antić.

Ministar je naveo da je izuzetno zadovoljan rezultatima koji govore o tome da je značajno povećana bezbednost na radu i zaštita na radu, i da su rezultati u toj oblasti zaista impresivni.

Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih segmenata naše ekonomije

 • Prozvodni rezultati su fantastični. Za prvih šest meseseci otkrivka je povećana 97 odsto, vlažna ruda je povećana za više od 16 odsto, katodni bakar iz sopstvenog koncentrata za više od 18 odsto. To su impresivni proizvodni rezultati koji govore da će se svi planovi koje imamo, a koji su deo našeg investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara, zaista i ostvariti", poručio je Antić.

Ministar je pozvao kineske partnere da nastave sa snažnim investicijama i da realizuju zajedničke planove i kada je ekologija u pitanju.

 • Znam da su oni suočeni sa nasleđenim ekološkim problemima, znam da su apsolutno posvećeni rešavanju tih problema i želim da im još jednom dam podsticaj da te projekte, vezane za ekologiju i kvalitet vazduha u Boru, do kraja ispune i da im oni budu na nivou prvih prioriteta“, zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

06.08.2020.

Ministar Aleksandar Antić čestitao Dan rudara - 6. avgust

Svim našim rudarima i svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije najiskrenije čestitam 6. avgust – Dan rudara. Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova želim da izrazim puno poštovanje za njihov savestan rad i da im ovom svečanom prilikom najavim dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu. Naš rudarski sektor jedan je od najdinamičnijih delova privrede, u njemu radi oko 29 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019., i čini jednu od okosnica naše ekonomije.

Država je u proteklom periodu veoma jasno pokazala da brine o rudarskom sektoru, pre svega o njegovoj modernizaciji, neprestanom unapređenju ekoloških standarda i zaštite na radu, ali istovremeno i o njegovim razvojnim i tržišnim potencijalima. Srbija je već godinama lider u ovom delu Evrope kada je reč o privlačenju stranih investicija, a rudarski sektor je u tom pogledu nezaobilazan. Naši kapaciteti su takvi da nam daju za pravo da upravo u rudarskom sektoru možemo da očekujemo još veće investicije, otvaranje novih i modernizaciju postojećih rudnika, dodatna istraživanja i eksploataciju, što sve znači nova radna mesta, viši standard zaposlenih i još bolje uslove za rad.

Rudarski posao jeste težak, možda i najteži, ali on je u Srbiji istovremeno i veoma atraktivan i motiviše mlade ljude da mu se posvete, jer garantuje dobru zaradu i sigurnu egzistenciju. Država Srbija će nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim resursima, jer u njima vidi ogroman potencijal za svoj ukupni razvoj.

Imamo velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika „Čukaru Peki“ i rudnika „Jadar“, ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo. Pored toga, intenzivno se radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu. Sve to zajedno govori o stalnom rastu našeg rudarskog sektora i povećanju njegovog učešća u BDP-u Srbije.

Rudarstvo je naša strateška grana i njegov značaj nije samo u novim milionima tona iskopane i prerađene rude, već i u tome što njegov rast podiže ekonomiju i standard čitavih regiona naše zemlje. Želimo da naša rudarska područja, poput istočne i zapadne Srbije budu regioni u kojima mladi ljudi ostaju da rade, zasnivaju svoje porodice i udobno žive u čistoj i zdravoj okolini, i zato ulažemo veliki trud i novac da osiguramo takve uslove. Mnogo toga smo već uradili, mnogi novi poslovi su započeti, a još više je pred nama.

Zato i ovog 6. avgusta imamo mnogo razloga da sa ponosom kažemo da je Srbija zemlja vrednih i stručnih rudara i zemlja velike rudarske industrije i još većih potencijala koje ubrzano stavljamo u punu funkciju.

Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije još jednom želim srećan praznik i još mnogo uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav – Srećno!

28.07.2020.

Ministar Antić – otvaranje nove benzinske stanice Gazprom-a – Novi Sad 16

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni direktor NIS a.d. Kiril Tjurdenjev i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, otvorili su danas novu Gazprom benzinsku stanicu "Novi Sad 16", na auto-putu Novi Sad - Beograd.

To je jedna od najsavremenijih benzinskih stanica u Srbiji, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo više od tri miliona evra.

Ministar Antić – otvaranje nove benzinske stanice Gazprom-a – Novi Sad 16

 • Čuvena benzinska stanica "Minut" dobila je potpuno novi izgled. Naftna industrija Srbije i u ovako složenim i specifičnim okolnostima nastavlja svoju investicionu politiku, koja prati ono što radi Vlada Srbije", kazao je ministar Antić.

On je podsetio da se Vlada Srbije, sa jedne strane snažno bori protiv epidemije, a da se sa druge strane, bori da očuva ekonomiju i zadrži industrijsku proizvodnju. U svemu tome, rekao je on, NIS daje snažnu podršku, čemu je dokaz i novootvorena benzinska stanica, na kojoj će se, između ostalog, koristiti jedan od najsavremenijih elektro-punjača. Takvih punjača u Srbiji ima ukupno 85, precizirao je Antić.

On je pozvao NIS da otvori novu benzinsku stanicu i na novom auto-putu "Miloš Veliki", na kojem trenutno nema nijedne benzinske stanice.

 • Želim da iskažem podršku činjenici da je NIS u ovim kompleksnim okolnostima nastavio sa svojom investicionom politikom. Mi se snažno borimo da očuvamo našu ekonomiju i zadržimo našu industrijsku proizvodnju i upravo iz tog razloga, ovakve investicije su izuzetno značajne i predstavljaju jedan od ključnih segmenata naše ekonomske politike. U tom smislu Naftna industrija Srbije daje snažan doprinos svemu tome i ova benzinska stanica je očigledan dokaz, izjavio je ministar Antić.

Ministar Antić – otvaranje nove benzinske stanice Gazprom-a – Novi Sad 16

Ono što je za mene značajno jeste da NIS privodi kraju svoju najznačajniju investiciju, postrojenje za Duboku preradu, investiciju vrednu oko 300 miliona evra koja će do kraja modernizovati proozvodnju u Rafineriji nafte Pančevo i predstavljati jednu snažnu odskočnu dasku za buduće poslovanje Naftne industrije Srbije, istakao je Antić.

 • Činjenica da će NIS imati čitavu paletu novih proizvoda i daleko kvalitetnije bele derivate nameće potrebu da NIS snažno nastavi sa razvojem svoje maloprodajne mreže. Mi podržavamo završetak relonstrukcije ove benzinske stanice, ali i očekujemo da Naftna industrija Srbije u narednom periodu još snažnije razvija svoju maloprodajnu mrežu. Očekujem da NIS otvori novu benzinsku stanicu na autoputu Miloš Veliki. Posebno sam srećan i zadovoljan što danas na ovoj benzinskoj stanici donosimo jedan nov kvalitet, a reč je o jednom od najsavremenijih elektropunjača koji možemo od danas da koristimo na ovoj benzinskoj stanici. To pokazuje da NIS prepoznaje i druge prioritete Vlade Srbije koji su vezani za najviši nivo ekološkog standarda, zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić – otvaranje nove benzinske stanice Gazprom-a – Novi Sad 16

 • Grad Novi Sad i Naftna industrija Srbije neraskidivo su vezani. Na ovoj benzinskoj stanici radiće 25 ljudi, a do sada je na teritoriji grada rekonstruisano ukupno 11 benzinskih stanica", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministar Antić, gradonačelnik Vučević i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev svečano su priključili elektro-automobil na punjenje i time demonstrirali način na koji će biti korišćen najsavremeniji elektro-punjač.

01.07.2020.

SPISAK KANDIDATA MEĐU KOJIMA SE SPROVODI IZBORNI POSTUPAK

(prema šiframa njihove prijave) u javnom konkursu za popunjavanje izvršilačkih radnih mesta u Ministarstvu rudarstva i energetike koji je 18. marta 2020. godine objavljen na internet prezentaciji (www.mre.gov.rs) i oglasnoj tabli Ministarstva rudarstva i energetike; na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima (www.suk.gov.rs) , na portalu e-uprave, na internet prezentaciji, oglasnoj tabli i periodičnom izdanju oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Spisak kandidata po šiframa - radno mesto pod tačkom 1. konkursa
Spisak kandidata po šiframa - radno mesto pod tačkom 2. konkursa

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS Geološki informacioni sistem Srbije - GeolISS Obnovljivi izvori energije Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Covid-19 Covid-19