Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

21.08.2019.

Ministri Sijarto i Antić u Mađarskoj

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj. Ministri su se saglasili da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje. Oni su istakli da je u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske.

 Ministri Sijarto i Antić u Mađarskoj

 • Za energetsku bezbednost našeg regiona, ključna je sigurnost snabdevanja gasom kao značajnog energenta kako za građane, tako i za privredu. Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu je naših prioriteta i ta pitanja nijedna zemlja ne može da rešava sama za sebe, već ona moraju da se rešavaju na nivou regiona, između suseda i na način koji će svima obezbediti energetsku sigurnost. Mi smo kao dve odgovorne vlade, ispitali čitavu lepezu mogućnosti snabdevanja gasom i saglasili se da u svim scenarijima imamo precizne modalitete kako ćemo obezbediti neophodne količine, naglasio je ministar Antić.

 Ministri Sijarto i Antić u Mađarskoj

Na sastanku dvojice ministara Srbiji je još jednom pružena snažna podrška Mađarske na EU putu.

 • Smatram da je interes EU da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito Srbiji pruži podrška u procesu evrointegracija, naglasio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Dvojica ministara naglasila su da izuzetni partnerski odnosi dve države otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju i podsetila da je u februaru 2018. potpisan Memorandum o razumevanju između EMS AD, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX i SEEPEX, kojim su definisani osnovni principi saradnje u cilju korporativnog spajanja dve berze električne energije – srpskog SEEPEX-a, i mađarskog HUPX-a.

 Ministri Sijarto i Antić u Mađarskoj

 • Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpski SEEPEX i mađarski HUPX, do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona. Na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, povećala likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obe kompanije. To će rezultirati ne samo pozitivnim operativnim poslovanjem SEEPEX i HUPX, već i daljim produbljivanjem političkih i ekonomskih odnosa sa Mađarskom i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno EU tržište, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

19.08.2019.

Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu

U modernizaciju toplane u Kruševcu biće uloženo 350 miliona dinara iz državnog budžeta, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će do početka grejne sezone biti završeni svi ključni radovi koji treba da obezbede potpuno normalno snabdevanje toplotnom energijom.

Antić je danas obišao gradsku toplanu u Kruševcu, gde je u toku rekonstrukcija dva kotla na čvrsto gorivo i dva kotla na gas, i naveo da se radovi odvijaju u skladu sa dinamikom i u skladu sa očekivanjima. 

Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu

Precizirao je da će do početka grejne sezone biti završen remont oba gasna kotla snage po 17,3 megavata i remont jednog kotla na ugalj snage 35 megavata. 

 • Ta tri kotla će obezbediti potpuno redovno snabdevanje tolotnom energijom najvećeg dela grada koji pokriva ova toplana. Do Nove godine mi ćemo izvršiti kapitalni remont i četvrtog kotla, odnosno drugog kotla na ugalj snage 35 megavata, koji će dati dodatnu sigurnost snabdevanju toplotnom energijom, kazao je Antić. 

On je naglasio da predstoji grejna sezona u koju će kruševačka toplana potpuno spremno ući i sa stanovišta svojih kapaciteta i postrojenja, a i sa stanovišta nabavke svih potrebnih energenata. 

Podsetio je da se toplana u Kruševcu već duže nalazi u vrlo teškoj situaciji, da je 2012. godine novo rukovodstvo grada sačekao dug toplane veći od 7,5 miliona evra i da je trebalo uložiti puno energije i napora kako bi se sistem održao. 

 • Ako tome dodamo zastarelu tehnologiju, veliki broj tehnoloških problema, bilo je vrlo teško i komplikovano u proteklom periodu voditi ovako jedan ozbiljan i kompleksan sistem, rekao je ministar.

Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu       Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu

Naveo je da je o modernizaciji toplane razgovarano prilikom posete predsedika Aleksandra Vučića u februaru, kada su ga predstavnici Grada Kruševca zamolili za pomoć i podršku. Tada su, kaže, dobili podršku predsednika da se iz budžeta Srbije obezbedi 100 miliona dinara za rekonstrukciju toplane.

 • Međutim, kada je naša ekipa ušla i sagledala potrebu da se remontuju bukvalno sva četiri kotla i kada se ušlo u rekonstrukciju ovog objekta, došli smo do toga da su neophodna sredstva za potpunu modernizaciju ove toplane 350 miliona dinara plus PDV i iz budžeta su obezbeđena ta sredstva, objasnio je ministar Antić. 

On je naveo da Grad Kruševac poklanja veliku pažnju energetskoj efikasnosti, ulaže ogromne napore da smanji potrošnju energije i konkuriše za sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Antić je podsetio da je ove godine Kruševac prošao na konkursu sa jednim od najboljih projekata za sprovođenje mera energetske efikasnosti za zdravstvenu ambulantu u Balšićevoj ulici, čija je vrednost oko 13 miliona dinara. 

 • Nastavljamo dalje. Danas smo gradonačelnica i ja razgovarali o budućim projektima energetske efikasnosti - rekao je Antić i naveo da se razgovaralo i o modernizaciji Gradske kuće kroz mere energetske efikasnosti.

Ministar Antić u Kruševcu: Toplana spremna dočekuje zimu

 • Ta zgrada iz 1904. kao jedno značajno istorijsko nasleđe pod zaštitom države, zaslužuje tu vrstu pažnje. U narednom periodu ćemo pažljivo raditi na projektu koji može da omogući da s jedne strane sačuvamo taj objekat, a sa druge strane - da ga unapredimo kroz mere energetske efikasnosti, kazao je Antić. 

Ministar je poručio da Kruševac zaslužuje veliku pažnju Republike Srbije, da je ovaj deo Srbije u vrhu prioriteta, da je Moravski koridor koji će proći pored Kruševca velika razvojna šansa za taj grad, za nove industrijske zone i za privlačenje novih investicija na čemu će se, naglašava, vrlo intezivno radili, 

 • Da bi sve to obezbedili, potrebno je da obezbedimo i stabilno snabdevanje svim ključnim energetima - rekao je Antić i podsetio da je Kruševac jedan od većih gradova u Srbiji sa najnižom cenom grejanja u Srbiji, još od vremena kada je Bratislav Gašić bio gradonačelnik, a Vučić premijer, kada je doneta odluka da se ne povećava cena grejanja.

07.08.2019.

Antić: Uslovi rada i standarda za rudare se stalno poboljšavaju

Centralna svečanost obeležavanja Dana rudara održana je u Boru gde je, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, poželeo rudarima da rade bezbedno i ocenio da se u Srbiji uslovi rada i standarda za rudare stalno poboljšavaju.

U Srbiji je 220 eksploatacionih polja i 140 istražnih polja i više od 22.000 rudara, rekao je ministar i dodao da se učešće ove grane povećalo i sada iznosi preko dva odsto BDP-a.

Antić: Uslovi rada i standarda za rudare se stalno poboljšavaju

On je ocenio da je 2019. godina uspešna u svim rudarskim granama i dodao da je proizvodnja uglja u Srbiji četiri odsto veća nego prošle godine.

 • Očekujem u narednom periodu da će rudarski sektor učiniti da se naša ukupna industrija još brže razvija i da, zaokruživanjem ovih investicionih projekata koji su toku, rudarstvo u Srbiji izađe na nekih oko pet procenata učešća u BDP-u", rekao je Antić.

Dodao je, takođe, da će do kraja godine biti obezbeđena nova oprema za rudnike "Rembas", "Soko" i u određenoj meri za rudnik "Štavalj".

 • Mi planiramo da kroz određene investicije i modernizaciju unapredimo proizvodnju i da povećamo pre svega efikasnost i bezbednost na radu", poručio je Antić.

Antić: Uslovi rada i standarda za rudare se stalno poboljšavaju

Ministar je naglasio da kompanija "Ciđin koper" (Zi Jin Cooper) ima jako dobre rezultate i da su ispunjenja sva očekivanja iz vremena kada kada je kineska kompanija preuzela RTB Bor, dodajući da će proizvodnja katodnog bakra ove godine biti veća za 26 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Izrazio je očekivanje da će rudnik "Čukaru Peki" sa eksploatacijom početi 2021. ili 2022. godine, kao i da će kompanija "Rio Tinto" ubrzati početak eksploatacije jadarita u Zapadnoj Srbiji.

Stariji potpredsednik "Ciđin grupe" i predsednik Nadzornog odbora "Ciđina" u Srbiji Džordž Fang, istakao je sjajnu stogodišnju tradiciju rudarstva u Boru i naglasio da će Srbi i Kinezi zajednički iz veličanstvene istorije izgraditi savršenu budućnost.

Napominjući da je i sam inženjer flotacije i da je rudar, Fang se zahvalio rudarima, a posebno njihovim porodicama na uloženom trudu i postignutim rezultatima uz očekivanje i ubeđenje da će za godinu dana rezultati biti još bolji.

Antić: Uslovi rada i standarda za rudare se stalno poboljšavaju

Generalni direktor "Ciđin Srbija" Long Ji izrazio je uverenje da će saradnja dva naroda u kompaniji biti uzor za čelično prijateljstvo.

Istakao je da je u ovoj godini kompanija primila 280 novih radnika i najavio da će biti novih radnih mesta za podmladak, a za drugu polovinu ove godine najavio je povećanje količine prerade i još bolje poslovne rezultate kompanije.

Ji je najavio i da će uskoro biti završeni projekti na osnovu čije implementacije će biti smanjenja količina sumpora kao i da se zajedno sa predstavnicima gradske vlasti kompanija brine o nebu iznad Bora.

U "Ciđin Srbija" sada radi oko 5.100 zaposlenih, a tradicionalne nagrade "Inženjer Šistek" za izuzetan doprinos ovoj firmi dodeljene su Saši Perišiću, Arsi Kljajeviću, Bojanu Maksimoviću i Nebojši Stojanoviću.

Zahvaljujući na priznanjima Perišić je istakao da su, iako ih dobijaju pojedinci, one uvek za napore i uspehe grupa radnika i saradnika.

02.08.2019.

Ministar Antić sa novoimenovanim ambasadorom Ruske Federacije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike.

Ministar Antić je u razgovoru istakao da Srbija uspešno realizuje sve zajedničke energetske projekte sa Rusijom i da ti projekti predstavljaju veoma bitan deo saradnje dve zemlje.

Ministar Antić sa novoimenovanim ambasadorom Ruske Federacije

 • Realizacija „Mape puta“ sa kompanijom „Gasprom“ , kao i sve druge aktivnosti koje se odnose na izgradnju Magistralnog gasovoda, Srbija razvija u skladu sa dogovorenim rokovima, imajući u vidu neophodnost sigurnog snabdevanja gasom, kako naše zemlje, tako i zemalja regiona, istakao je ministar Antić.

Ministar Antić sa novoimenovanim ambasadorom Ruske Federacije

Za ukupne političke i ekonomske odnose Srbije i Rusije ministar Antić je konstatovao da su partnerski i na visokom nivou, da tome značajno doprinose prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i izrazio nadu u dalje intenziviranje odnosa dve zemlje.

Ambasador Harčenko je istakao da je energetika ključna oblast u ukupnim ekonomskim odnosima Srbije i Rusije i izrazio uverenje da će dve zemlje iskoristiti sve potencijale za dalje proširenje ekonomske saradnje.

22.07.2019.

Obeležena slava rudara u Baroševcu
Antić: Da ovaj težak posao učinimo lakšim

Rudarska slava Sveti Prokopije obeležena je u crkvi Pokrova presvete Borogorodice u Baroševcu i polaganjem venaca na spomen ploču rudarima štrajkačima iz 1939. godine u Rudovcima.

Obeležena slava rudara u Baroševcu

Slavi su prusustvovali ministar energetike Aleksandar Antić, direktor EPS-a Milorad Grčić, predstavinici rukovodstva i sindikata EPS-a, ogranka RB Kolubara, kao I čelnici opštine Lazarevac.

Ministar Antić tom prilikom je istakao da je proizvodnja struje i uglja u Srbiji u odnosu na prošlu godinu porasla i izneo podatak da je proizvodnja uglja na kopovima u Kolubari i Drmnu u durgom kvartalu ove godine veća za 4,9 odsto nego u drugom kvartalu prošle godine. To je, kako je rekao, dalo doprinos ukupnom rastu ekonomije, povećanju indrustrijske proizvodnje i rastu BDP-a.

 • Na tome velika zahvalost rudarima i svim zaposlenima u EPS-u i nadam se da ćemo sa našim zajedničkim planovima koje imamo u vladi da tako i nastavimo do kraja godine - rekao je Antić i čestitao rudarima praznik uz poruku da ih taj svetac čuva na poslu svih 365 dana u godini.

 Obeležena slava rudara u Baroševcu        Obeležena slava rudara u Baroševcu

Napomenuo je da je proizvodnja uglja od velikog značaja za Srbiju i zahvalio svim rudarima na velikom trudu koji je, kako kaže, važan za Srbiju i koji našoj zemlji daje ekonomsku stabilnost. Podsetio je da je rad EPS-a u prvom kvartalu ove godine takođe bio veći u odnosu na proizvodnju elekrtične energije i uglja u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim rečima, rudarstvo u Srbiji postaje sve značajnija industrijska grana koja Srbiji može da omogući intenzivan, stabilan i dugogodišnji rast i razvoj. Ministar je rekao i da u Vladi Srbije planiraju i otvaranje novih rudarskih projekata među kojima su otvaranje dva velika rudnika svetske klase Čukaru Peki i Jadar.

Obeležena slava rudara u Baroševcu

Podsetio je da je pre nekoliko godina rudarstvo u našem ukupnom BDP-u učestvovalo od 1 do 1,5 odsto a da danas učestvuje sa 2 odsto:

 • Ponosan sam na rudare i obećavam da će Srbija uložiti maksimum napora da se efikasnost, uslovi rada i bezbednost unapređuju i da ovaj težak posao učinimo lakšim, zaključio je ministar Antić.

18.07.2019.

Ministar Antić i prof. Darko Trifunović o naučno-istraživačkom aspektu saradnje sa Kinom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom u formatu "Kina plus 17", razgovarao je danas, sa profesorom na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darkom Trifunovićem, povodom njegovog prijema u visoka naučnička zvanja na dve ugledne kineske institucije, koje se bave projektom „Pojas i put“.

 Ministar Antić i prof. Darko Trifunović o naučno-istraživačkom aspektu saradnje sa Kinom

Ministar Antić je čestitao profesoru Trifunoviću povodom odluke kineskog univerziteta Fudan, da mu dodeli naučno zvanje u rangu vanrednog profesora, kao i odluke šangajske akademije društvenih nauka - Centra za evropske studije, koja je izabrala Darka Trifunovića za profesora i imenovala za koordinatora istraživanja i promocije aktivnosti u vezi sa projektom “Pojas i put”.

 • Ove odluke uglednih kineskih naučnih institucija su, ne samo priznanje za rad profesora Trifunovića, već i veoma konkretan napredak u ukupnoj saradnji Srbije i Kine na projektu Jedan pojas-jedan put, u smislu jačanja naučne i istraživačke saradnje naše dve zemlje. Mi smo zadovoljni ovakvim nastavkom saradnje, jer na polju naučnog i istraživačkog rada, a posebno u sektoru energetske bezbednosti, možemo mnogo da naučimo od Kine, ali i da toj velikoj zemlji ponudimo i naša znanja i saradnju naših eksperata”, izjavio je ministar Antić.

 Ministar Antić i prof. Darko Trifunović o naučno-istraživačkom aspektu saradnje sa Kinom

Uz zahvalnost ministru Antiću na čestitki i podršci, profesor Darko Trifunović istakao je značaj koji kineske institucije pridaju saradnji sa Srbijom u okviru projekta “Pojas i put”, a naročito u oblasti energetike, kao osloncu ove saradnje i posebno ličnom doprinosu ministra Antića na realizaciji konkretnih projekata u okviru ove strateške inicijative.

16.07.2019.

Ministar Antić sa vodećim francuskim energetskim kompanijama

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić održao je odvojene sastanke sa francuskim kompanijama tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

 Ministar Antić sa vodećim francuskim energetskim kompanijama

 • Susret predsednika Aleksandra Vučića i Emanulea Makrona i delegacija Srbije i Francuske, idealna je prilika za jačanje ukupnih političkih, strateških, ekonomskih i prijateljskih odnosa dve države, naglasio je ministar Antić.

On je kazao da tokom razgovora dva predsednika poslata snažna poruka da Srbija ima iskrenog prijatelja u jednoj od najuticajnijih zemalja EU.

 • Sastanci koje smo održali sa vodećim francuskim kompanijama, i njihova izražena spremnost da investiraju u Srbiju i sarađuju sa ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da Srbija od Francuske ima snažnu pordšku i dugoročnog partnera koji podrazumeva i orijentaciju ka strateško važnim područjima, istakao je ministar Antić.

 Ministar Antić sa vodećim francuskim energetskim kompanijama

U tom smislu, sa kompanijom „Proparco“, koja je deo Francuske razvojne agencije, i ima interes da finansira projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, ustanovljen je zajednički interes za razvoj projekata u cilju povećanja udela korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Akuo Energy, najveća francuska privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom zelene energije, potpisala je Protokol o namerama sa Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu kod Kikinde.

 • Srbija je tokom protekle dve i po godine „na mrežu“ stavila oko 500 MW instalisane snage, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju zelene energije, sve kompanije sa kojima je delegacija Srbije vodila razgovore, imaju snažan interes da ostvare nove vidove saradnje“, naglasio je ministar Antić.

 Ministar Antić sa vodećim francuskim energetskim kompanijama

On je kazao da je sa kompanijom Elektroprivrede Strazbura, koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora na teritoriji opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, za proizvodnju toplotne energije, jer Vojvodina poseduje veliki neiskorišćeni potencijal kada su termalni izvori u pitanju.

Francuska kompanija SUEZ Group - jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, sa Beogradskim elektranama je potpisala JPP o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga. Predviđeno je da se preradom otpada proizvedi električna energija,kao i toplotna energija koja će biti korišćena u određenim grejnim područjima na teritoriji grada. Sastanku je prisustvovao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Čelnici kompanije Schneider Electric potpisali su sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, čime će ta kompanija, kroz doniranje opreme, pružiti podršku srpskim studentima elektrotehnike.

Ministar Antić ukazao je da Srbija ulaže velike napore za pravljenje „energetskog miksa“ i unapređenje elektroenergetskog sektora i da postoji značajan prostor za saradnju sa Schneider Electric.

 Ministar Antić sa vodećim francuskim energetskim kompanijama

 • S obzirom da je Schneider Electric jedna od vodećih svetskih kompanija, pre svega, u oblasti upravljanja elektroenergetskim sistemima, ona predstavlja prirodnog partnera našim energetskim kompanijama. Podsećam da ta kompanija u Srbiji, u Novom Sadu, proizvodi najnaprednije softvere i alate za upravljanje distributivnim sistemima, izjavio je ministar Antić.

Sastancima su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pomoćnik ministra Miloš Banjac, V.D. direktor EPS-a, Milorad Grčić, kao i direktorka A.D. Elektromreža Srbije, Jelena Matejić.

07.07.2019.

Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine (NRDC), na čelu sa potpredesdnikom Ningom Jizheom (Ning Jizhe).

 Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

Ministar Antić izneo je opredeljenje Vlade Republike Srbije da je saradnja sa NR Kinom u vrhu prioriteta i podsetio da je tokom prethodne posete predsednika Vučića NR Kini, sa predsednikom NRDC, Heom Lifengom, potpisao Plan bilateralne saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine u okviru Inicijative „Pojas i put“.

Antić je ukazao na izuetno visok nivo političkih, partnerskih i strateških odnosa, sa velikim brojem susreta na najvišem nivou, uz podsećanje da su predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping imali česte susrete tokom prethodnih godina.

 • Za nas su od izuzetnog značaja preuzimanje Železare u Smederevu od strane kompanije HBIS, kao i strateško partnerstvo Zijina u kompaniji RTB Bor, ali i dolazak kompanije Šandong Linglong, koja je započela gradnju fabrike guma u Zrenjaninu, izjavio je ministar Antić.

 Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

On je rekao i da Srbija sa nestrpljenjem očekuje proširenje saradnje sa kineskim kompanijama, kao što je Guangtong New Energy Automobile Co. LTD, koja je partner Ikarbusa a sa čijim čelnicima je imao priliku da se sretne na u kineskom gradu Landžou.

 • Srbija je jedan od najsnažnijih partnera Kine u Mehanizmu saradnje Kina + 17 i ključna strateška tačka u realizaciji Inicijative „Pojas i put“ u Centralnoj i Istočnoj Evropi, naglasio je Antić.

Potpredsednik NRDC Ning Jizhe kazao je da je zajednički prioritet da se podigne nivo saradnje u oblasti energetike ali i infrastrukture. Na sastanku je obostrano konstatovano da su projekti kao što je Železara u Smederevu i strateško partnerstvo u RTB-u Bor izuzetno važni u celoj Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da će se podrška za priliv kineskih investicija, posebno onih u oblasti energetike, nastaviti.

 Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

 • Nakon ove posete sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se svi projekti između NR Kine i Republike Srbije realizuju uspešno i da su među najboljima u okviru Mehanizma Kina + 17, ocenio je Ning.

On je ponovio da su preuzimanje Železare u Smederevu, kao i strateško partnerstvo Zijina u RTB-u Bor među najvažnijim projektima, a da je plan da Srbija bude među najvećim proizvođačima bakra u Evropi. Ning Jizhe na sastanku je izneo predloge za proširenje kineskih investicija i saradnje u okviru Inicijative „Pojas i put“, kako u energetici, tako i u smislu povezivanja industrija dve države.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka NR Kine Čen Bo, kao i čelnici kompanija HBIS i Zijin, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine.

05.07.2019.

Landžou - Antić

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je danas u Kini novoizgrađenu oblast grada Landžou, gde je smeštena kompanija "Guang Tong Nju Enerdži", čiji će se električni autobusi do kraja godine naći na beogradskim ulicama.

Naime, ta kineska kompanija je parnter "Ikarbusa" koji će, krajem godine, početi da proizvodi takve električne autobuse.

 Landžou - Antić

 • Reč je o kompaniji koja priozvodi najsavremenije električne autobuse koji su u skladu sa najvišim standardima i sa najkvalitetnijim baterijama koje se pune šest od deset minuta. Sa tom baterijom, po projektu, vozilo može da izdrži do 180 kilometara, a u uslovima gradske vožnje do 100 kilometara, što je otprilike optimum za beogradske uslove", rekao je Antić.

Ministar je objasnio da je danas obišao novoizgrađenu oblast koja je u poslednjih desetak godina iznikla u okolini grada Landžou na nadmorskoj visini od 1.800 metara i u kojoj trenutno živi 300.000, a kada projekat bude gotov, kaže Antić, u toj oblasti živeće milion ljudi.

 Landžou - Antić

U toj oblasi, navodi Antić, posluje oko 200 od 400 kompanija koliko je predviđeno projektom izgradnje, a osim sa predstavnicima kompanije "Guang Tong Nju Enerdži", ministar se sastao i sa predstavnicima kompanija "Lanssi" i "Galaks International", ali i obišao Nacionalni institut za energetska istraživanja.

Antić je kazao da je kompanija "Lanssi" jedna od vodećih svetskih proizvođača opreme za energetske projekte, rafinerije, petrohemijska postrojenja, istraživanja i bušenja nafte i gasa, koja, navodi, isporučuju celom svetu.

 Landžou - Antić        Landžou - Antić

 • Ova kompanija ima visok nivo interesovanja saradnje sa Srbijom i može svoje usluge da ponudi i našoj rafineriji, ali i ostalim preduzećima iz hemijskog kompleksa", rekao je Antić.

Dodao je da su sastanci dobro prošli i sa predstavnicima kompanije "Galaks International" koja je, kako je kazao, jedna od najvećih komapnija za razvoj projekata i koja gradi veliki kompleks u okolini Landžoua, gde će živeti oko 80.000 ljudi.

I ta kompanija, navodi Antić, ima interesovanje da bude deo državne delegacije koja će posetiti Srbiju.

Antić je u Landžou posetio i Nacionalni institut za energetska istraživanja i kazao da je to jedna od vodećih ustanova u svetu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

 Landžou - Antić

 • Ta institucija bez sumnje može da ostvari kvalitetnu saradnju sa našim univerzitetima i institutima. Danas smo naravili prve kontakte i mislim da će naši stručnjaci u razmeni iskustava sa ovom institucijom biti u stanju da našoj zemlji, privredi, našim energetskim kompanijama biti u stanju da pruže mnogo dobrih usluga", podvukao je Antić.

Ministar Antić nalazi se u poseti gradu Landžou povodom nastupa Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu, gde predvodi delegaciju u kojoj je oko 20 srpskih preduzeća.

04.07.2019.

Antić: Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje

Nastup Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu u kineskom gradu Landžou bila je značajna prilika da srpska delegacija predstavi dosadašnje rezultate saradnje sa Kinom i nove ideje za zajedničku saradnju dve zemlje, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 Antić: Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje

Ministar energetike, koji predvodi delegaciju Srbije u kojoj je i oko 20 srpskih preduzeća, kaže da je Srbija imala veliku privilegiju da bude počasni gost na ovom sajmu koji je, ističe, jedan od najznačajnijih skupova te vrste u NR Kini.

 • Mislim da je ovo bila dobra prilika za promociju Srbije, svega onoga što može da ponudi na ovom sve zahtevnijem tržištu. Činjenica da je dvadesetak srpskih kompanija izlagalo na ovom sajmu i da je Srbija imala počasni paviljon, znak je koliko su odnosi između Srbije i Kine snažni i koliko kineska strana te odnose prepoznaje i sa kojim entuzijazmom i željom imaju planove da se ta saradnja nastavi u budućnosti", rekao je Antić.

 Antić: Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje

Trgovinska razmena sa Kinom u 2018. godini porasla je za 23 procenta, a prema rečima ministra, u ovoj godini pokazuje se tendencija daljeg rasta.

Ovi podaci, dokaz su, kako je kazao, da se dobro radi na međusobnim odnosima i saradnji. Antić, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom u formatu "Kina plus 17", govorio je na Forumu vezanom za Inicijativu "Put svile".

 Antić: Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje

 • Svi naši kineski prijatelji i partneri uvek ističu to strateško partnerstvo između Kine i Srbije i snažno lično prijateljstvo predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kao osnovu za dalji razvoj odnosa izmedju Kine i Srbije", kazao je Antić.

U Kini je srpska delegacija promovisala zajedničke projekte sa tom najmnogoljudnijom državom sveta.

 • Istakli smo da kineske kompanije učestvuju u važnim infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji, ali i da kineske kompanije, u sve većoj meri, ulaze u direktne investicije u Srbiji".

Primer tih investicija su, podseća, ulazak kineske kompanije HBIS u Železaru Smederevo, zatim, Zijin u RTB Bor.

 Antić: Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje

Kao primer grinfild investicija Antić je istakao ulaganje kineskog Linglonga u fabriku za proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kao još jednu potvrdu čvrste saradnje dve zemlje i dokaza da takve zajedničke poduhvate Srbija može da očekuje i u budućnosti, ističe takođe, investiranje Kineza u preduzeće Ikarbus.

03.07.2019.

Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa najvišim zvaničnicima provincije Gansu u Narodnoj Republici Kini, gde predvodi delegaciju Srbije na 25. kineskom Landžou sajmu za investicije i trgovinu. Tokom prvog dana posete gradu Landžou, ministar se sastao sa delegacijom koju je predvodio Sekretar komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Gansu, Lin Duo.

 Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

Ovom prilikom Antić je izrazio zahvalnost na pozivu Srbiji za ovako značajnu manifestaciju, istakavši da provincija Gansu ima stratešku poziciju u inicijativi „Pojas i put“, budući da neki od najznačajniji putnih pravaca kojima se odvija trgovina, prolaze upravo kroz tu provinciju.

 Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

 • Srbija je počasni gost na 25. kineskom Landžou sajmu za investicije i trgovinu i izuzetno je zadovoljstvo biti na čelu delegacije naše zemlje. Predsednici Srbije i NR Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping, gotovo svakodnevno rade na jačanju najviših ekonomskih i političkih odnosa, i oni će biti sve jači, a saradnja sve bliža i intenzivnija u vremenu koje dolazi. Srbija je snažan partner Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, i upravo ćemo na ovom forumu predstaviti sve potencijale za jačanje saradnje među narodima na svim poljima, dalji razvoj zajedničkih investicija, ali i za povećanje trgovinske razmene Srbije i Kine“, naglasio je ministar Antić.

 Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

Ministar je pozvao predstavnike Gansu provincije da posete Srbiju na najvišem političkom nivou, i tom prilikom se susretnu lično sa predstavnicima državnog vrha Srbije.

Sekretar komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Gansu, Lin Duo ukazao je na spremnost za unapređenje ekonomskih odnosa te provincije i Srbije.

 • Dolazak naše delegacije u Srbiju i susret sa državnim vrhom za nas je još jedna potvrda prijateljstva dve zemlje i produbljivanja privredne saradnje kroz nove investicije i unapređenje trgovinskih odnosa Kine i Srbije, izjavio je Lin Duo.

 Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

Ministar Antić sutra će se obratiti na Forumu „Put svile i kooperativni razvoj“, a na marginama sajma predviđeni su sastanci sa predstavnicima kineskih kompanija.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS Obnovljivi izvori energije Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Ukidanje pečata Ukidanje pečata Šampioni bezgotovinskog plaćanja