Naslovna » Ministarstvo » Ministar

Ministarstvo

Ministar

 Aleksandar Antić

Aleksandar Antić

Biografija

Rođen je 7. maja 1969. godine u Beogradu, po zanimanju je diplomirani ekonomista. Od aprila 2014. godine obavlјa funkciju ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije.

U periodu od septembra 2013. do aprila 2014. godine bio je ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije. Ima dugogodišnje iskustvo u radu državne uprave, u rukovođenju velikim infrastrukturnim projektima i javnim komunalnim sistemima.

U periodu od 1992. do 2013. godine bio je odbornik u Skupštini Opštine Zvezdara u dva mandata i tri puta je biran za odbornika u Skupštini grada Beograda. Od 2004. do 2008. godine, obavlјao je funkciju predsednika Odborničke grupe SPS u Skupštini Grada Beograda.

Funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavlјao je u dva mandata, od decembra 2008. do maja 2012. i od juna 2012. do septembra 2013. godine kada je izabran za ministra u Vladi Republike Srbije.

Vršio je funkciju predsednika Skupštine privrednog društva „JAT tehnika ” od novembra 2008. do septembra 2013. godine i bio član Upravnog odbora JAT Airways-a od jula 2005. do novembra 2007. godine.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao narodni poslanik bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za evropske integracije i član Parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Od septembra 2013. godine, kada je izabran za ministra saobraćaja, obavlјao funkciju predsednika Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Odlukom Vlade Republike Srbije imenovan je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i Centralne i Istočne Evrope (CIEZ). Februara 2015.godine Zaklјučkom Vlade Republike Srbije imenovan je za predsednika srpskog dela srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju. Marta 2015. godine Zaklјučkom Vlade Republike Srbije imenovan je za predsednika srpskog dela Mešovite komisije Republike Srbije i Rumunije za ekonomsku saradnju.

Član je Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije.

Potpredsednik je SPS.

Odlikovan je Ordenom Svetog Serafima Drugog stepena od strane Ruskog Patrijarha Kirila.

Ima sina Andreja.

Govori engleski jezik.


Ovlašćenja

Rukovodi ministarstvom. Ministar predstavlјa ministarstvo, donosi propise i rešenja u upravnim i drugim pojedinačnim stvarima i odlučuje o drugim pitanjima iz delokruga ministarstva. Odgovoran je Vladi i Narodnoj skupštini za rad ministarstva i stanje u svim oblastima iz delokruga ministarstva.

 

 WEBGIS  Geološki informacioni sistem Srbije - GeolISS  Obnovljivi izvori energije  Registar energetskih dozvola  Registar povlašćenih proizvođača  Sistem energetskog menadžmenta  Otvoreni podaci  Covid-19  Covid-19