Дубравка Ђедовић

Слика министарке

Министарка рударства и енергетике

Рођена је 1978. године у Београду. Дипломирала је банкарство и финансије на Економском факултету у Београду, а магистрирала финансије и менаџмент на SDA Bocconi  универзитету у Милану и UCLA Андерсон школи менаџмента у Лос Анђелесу.

Објавила је неколико научних радова на тему јавно-приватних партнерстава и пројектног финансирања у сарадњи са Универзитетом у Београду и гост је предавач на мастер студијама University College London.

На позицију члана Извршног одбора Комерцијалне банке постављена је у децембру 2021. године. На ову функцију долази са позиције директорке Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан, највеће мултилатералне финансијске институције на свету и једног од највећих кредитора земаља Западног Балкана.

Најпре у Комерцијалну, а затим и НЛБ Комерцијалну банку, донела је богато 16-годишње међународно искуство финансирања великих корпорација, инвестиција и пројеката из области енергетике, транспорта, телекомуникација, иновација и других индустрија, али и искуство у финансирању малих и средњих предузећа, која су стуб националне привреде.

Пре доласка на функцију ЕИБ-а у Београду, била је у седишту ЕИБ-а у Луксембургу менаџер за Србију, Северну Македонију и Албанију, али и задужена за пројекте јавно-приватног партнерства и пројектна финансирања укључујући Ирску, Француску, Велику Британију и земље Бенелукса, када је и награђена од стране Project Finance magazine за Европску трансакцију године у авио-сектору 2013. године.

Пре каријере у банкарству, радила је у медијима и комуникацијама.

Говори енглески, француски, италијански и руски језик.